Új Ifjúság, 1973 (22. évfolyam, 1-52. szám)
1973-09-04 / 36. szám
✓ 12 új ifjúság Az iskolaév kezdetén „ruhagondjaink“ 19 vannak. Miben járjunk iskolába, hogyan öltözzünk minden szempontból praktikusan? Milyen ruhát varrassunk, hogy az egyszerű, amellett mutatós és olcsó is legyen. A takarékosságot azonban semmi esetre se értelmezzük úgy, hogy régi brokát- vagy bársonyruhánkat „elhordjuk“ iskolába. Ezek és a hozzájuk hasonló anyagok nem iskolába valók, s tudnunk kell, hogy nemcsak a ruha fazonjának kell egyszerűnek lennie, hanem az anyagnak is. Szinte klasszikus iskolai ruhaanyag a kockás, az apró pepitától egészen a nagy kockásig. Jó iskolaruha készülhet a tweed vagy apró halszálkás mintájú anyagokból is. Az első modellünket is kockás anyaghoz terveztük. Sárga-drapp-barnás, esetleg zöldes árnyalatú anyagot vegyünk. A négy részből szabott ruha vonala lefelé bővülő. Elöl a csípővonalig rejtett cipzárral csukódik; a gallért kis álló nyakpánt helyettesíti. A ruhát két ferdén szabott rátűzött zseb díszíti, a zsebekre drapp vagy barna műbőrből varrjunk háromszöget. A rejtőzés is műbőrből van. A ruhához műbőr mini bőlerőt is viselhetünk. A szofonya-mellény-blúz szintén hagyományos iskolai viselet. A derékban ékbe szabott, testhez simuló mellrészt két oldalt egy-egy zsebpatni díszíti. A mellény hátul cipzárral csukódik. A varrásokat dísztűzés hangsúlyozza. Tweed vagy apró mintás anyagból készülhet a következő ruha. A szabás féloldalas. A kivágásnál 7-8 cm széles, 1 sima, 11 fordított szemek váltakozásával kötött díszítést alkalmazhatunk. (A kötött díszítés igen divatos!) Hasonló kötéssel készülnek a zsebek és a mandzsetták is. Köthetjük a ruha színével azonos, de teljesen elütő színű fonallal is. Előreláthatólag télen is nagyon divatos lesz az ingruha, és ez szintén jó iskolai viselet. Modellünk kétrészes, így a szoknyához blúzt, vagy pulóvert is viselhetünk. A blúz „repülő“ testrésze szélesebb a vártnál. A ruha dísze a két nagy zseb és a tűzések. Az érdekes kötényruha csíkos anyagból érvényesül a legjobban, mert a szoknyába beleszabott két külön részen függőlegesen haladnak a csíkok. (Kockás anyagból ezeket a részeket szabjuk ferdén!) Utolsó modellünk egyszínű anyagból, elütő színű zsinórdíszítéssel készült. EGYTÁLÉTELEK HALBÓL Tojásos tonhal 20 dkg tonhalat vágjunk kis kockákra, sózzuk és borsozzuk meg. Ezután verjünk fel 4 db tojást, keverjük össze a hallal, 3 dkg reszelt sajttal. Az egészet öntsük kivajazott tűzálló üvegedénybe. Kb. 15 percig süssük középmeleg sütőben. Készíthetjük lángon, teflon serpenyőben is. Horgászponty Pivajazott tűzálló üvegedény aljára 30 dkg főtt, hámozott, karikára vágott burgonyát helyezünk. Sózzuk. Erre rakjuk a felszeletelt, gyengén sózott és szalonnával megtűzdelt pontyszeleteket (40 dkg). A halat annyi édes-nemes paprikával készült lecsóval öntjük le, hogy befedje. Ezután 1 Vill tejföllel megkenjük és kevés vajast morzsolunk a tetejére. Forró sütőben kb. 30 percig sütjük, időközönként meglocsoljuk a saját levével. Halkrémes burgonya A szokásos módon két személyre besamelt készítünk, ezt elkeverjük 1 doboz, olajától lecsurgatott szardíniával, sóval. Néhány csepp citromlét adunk hozzá. Hat db közepes nagyságú burgonyát héjában félpuhára főzünk. Hosszában, félbevágjuk, üreget kaparunk bele, és megtöltjük a halkrémmel. Visszatesszük rá a tetejét. Kivajazott alufóliába burkoljuk a burgonyát, és kb. 20 percig sütjük sütőben. Káposztás hal Harminc dkg gyalult fejeskáposztát zsírban megpárolunk. A pontyot, kb. 10 dkg-os szeletekre vágjuk, sózzuk és gyengén lisztezzük, majd vajban kisütjük. Ugyanebben a vajban kisütünk 1 kis fej karikára vágott vöröshagymát, belekeverünk 1 kis doboz paradicsompürét, borsot és tejfölt, mártás sűrűségűre felengedjük. Átforraljuk. Kivajazott edény aljára rakjuk a párolt káposztát, ráhelyezzük a halszeleteket, majd leöntjük a paradicsomlével. A tetejére 3 evőkanál nem cukrozott, felvert tejszínhabot" teszünk, és kb. 10 percig forró sütőben sütjük. » Olasz hal kivajazott edény aljára főtt, karikára vágott burgonyát helyezünk, majd rárakunk személyenként 2 szelet gyengén sózott halat. Leöntjük 1 doboz, kevés vízzel hígított paradicsompürével. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel és reszelt sajttal. Előmelegített sütőben sütjük, míg a hal megpuhul. Készíthetjük alufóliával bélelt és befedett tepsiben is. X \ 5 perc szépségápolás Mai kozmetikai tanácsaadónkban először arról szólunk, hogyan kenjük fel helyesen arcunkra a krémet Ha jó, hatásos krémet használok, az már csak igazán mindegy, hogy lentről felfelé, jobbról balra vagy fordítva kenem fel az arcomra — gondolják egyesek. Pedig nem mindegy! Mert a legjobb minőségű, nemzetközileg elismert márkájú krémmel sem érjük el a kellő hatást, ha nem alkalmazzuk helyesen, vagy ha a masszírozásnál ujjunk begyével túlságosan dörzsöljük, nyomjuk a bőrt. Az 1. ábrán az arcnak azokat a helyeit látjuk, ahova a krémet tesszük. Először egy keveset a homlokunkra, majd mindkét orcánkra, orrunkra, állunkra és a nyakunk két oldalára kenünk a krémből. Ezután mindkét enyhén masszírozzuk kezünkkel a bőrt. Ujjaink begyével köröket írunk le mindig alulról felfelé (7. ábra). Orrunkon a krémet szintén lentről felfelé kenjük szét. Sokkal könnyebb és eredményesebb lesz a masszírozás, ha arcbőrünket közben megfeszítjük. Ezt úgy tesszük, hogy szájunkat összehúzzuk, mintha „O“ hangot akarnánk kiejteni. A nyakunkon úgy kenjük szét a krémet, hogy állunkat kissé előre toljuk, hogy a bőrünk megfeszüljön. Ezután föntről lefelé, jobb kézzel a bal oldalon és fordítva masszírozzuk az arcunkat. Homlokunkon középső és gyűrűsujjunkkal legyezőszerűen mindenütt, az orr alatt és a száj körül az orrszárnyak irányában könnyedén bőrünkbe dörzsöljük a krémet (3. ábra). Nagyon óvatosan és gondosan kell ápolnunk a szem tájékot, mert a szem körüli bőr rendkívül finom, érzékeny és olyan vékony, hogy könnyen berepedezhet. Középső és gyűrűs Ujjunkra tegyünk egy borsónyi krémet és könnyedén kenjük szét a szem körül, fent az orr tövétől a halánték felé és alul a halánték felől az orr irányában haladva. Hogy a bőrt ne nyújtsuk feleslegesen, és ne repedezzék be, másik kezünkkel az arc-, illetve homlokcsonthoz szorítjuk (4. ábra). És most még két hatásos, őszi gyümölcsből készült arcpakolás receptjét közöljük. Egy-egy fárasztó nap után alkalmazzuk a pakolást, meglátjuk: az eredmény kitűnő lesz! Egy almát egy kevés tejben megfőzünk, amíg dzsemhez hasonló masszát nem kapunk. Ezt langyosan az arcra kenjük. Tíz-tizenöt perc után, az időközben megszáradt masszát eltávolítjuk, és az arcot rózsavízzel leöblítjük. Ősszel szőlőből készült arcpakolást is alkalmazhatunk. Tizenöt-húsz húsos szőlőszemet összezúzunk, a levét átszűrjük. Egy kanál mustot ke verjünk össze kukoricakeményítővel, hogy tejfölszerű pasztát nyerjünk. Adjunk hozzá néhány csepp citromlét. Kenjük fel az arcunkra, és hagyjuk rajta, míg megszárad. Arcbőrünk visszanyeri tőle az üdeségét. Jő ÖTLET barkácsolóknak A telefon vagy az íróasztal fölé akasszuk a falra,de helyezhetjük az olyan fontos megjegyzéseket, amelyeket nem szabad elfelejtenünk. Elég csak a táblára tekinteni, máris tudjuk, mi a napi teendőnk. A jegyzetek mellett jó helyük lesz itt a képeslapoknak, amelyekre válaszolni kell, ide rakhatjuk az újságokat, napilapokat is. Anyaga: 75x73 cm filc és 8 db keskeny faléc. A léceket előzőleg ízlésünk szerint befesthetjük. Margarétás terítő Az abrosz nagysága: 90x99 cm Anyaga: vastagabb piros lenvászon, fehér hímlőfonál. Az anyagra elszórtam egy, illetve páros margarétát kopírozunk, majd a fehér fonallal láncöltéssel kivarrjuk a virágokat. Ha a hímzéssel elkészültünk, az abroszt beszegjük és pelenkaöltéssel körülvarrjuk. Erre kerül azután a rövidpálcikás-pikos szegély. Az uzsonnaterítőt tetszés szerint nagyobbra is készíthetjük, és a maradék anyagból szalvétákat is varrhatunk hozzá. Alapanyagnak színtartó vásznat használjunk, hogy a piros szín a mosásnál ne fesse be a fehér fonalat. Az abroszt mindig jól kikeményítve, szépen simára vasalva tegyük asztala Szocialista If júság) Szövetség Szlovákiai Központi Bizottságának a lapja ■ Kiadja a Smena kiadóvállalata ■ Szerkesztőség és adminisztráció: 897 14 Bratislava, Pralská 9. Telefon: 468-19. Postafiók 38 Főszerkesztő: dr. STRASSER György 61 Nyomja a Západoslovenské daílarna 01 ■ Előfizetési díj égése évre 52.— Kés, félévre 28.— Kis ■ Terjeszti a Posta Hírlapszolgálata. Előfizethető minden postakézbesítőnél vagy postahivatalnál ■ Kéziratokat nem Örtünk meg és nem külldünk vissza . A lapot külföldre a PNS Ostredná expedieia tlace, Bratislava, Gottwaldovo nám, B. 48. útján lehet megrendelni. Engedélyezve: SÜTI 3/1. FALITÁBLA