Új Ifjúság, 1973 (22. évfolyam, 1-52. szám)

1973-09-04 / 36. szám

✓ 12 új ifjúság Az iskolaév kezdetén „ruhagondjaink“ 19 vannak. Miben járjunk iskolába, hogyan öltözzünk minden szempontból prak­tikusan? Milyen ruhát varrassunk, hogy az egyszerű, amellett mutatós és olcsó is legyen. A ta­karékosságot azonban semmi esetre se értelmezzük úgy, hogy régi brokát- vagy bársonyruhánkat „elhordjuk“ iskolába. Ezek és a hozzájuk hasonló anyagok nem iskolába valók, s tudnunk kell, hogy nemcsak a ruha fazonjának kell egyszerűnek lennie, hanem az anyagnak is. Szinte klas­­­szikus iskolai ruhaanyag a kockás, az apró pepitától egészen a nagy kockásig. Jó iskolaruha ké­szülhet a tweed vagy apró halszálkás mintájú anyagokból is. Az első modellünket is kockás anyaghoz terveztük. Sárga-drapp-barnás, esetleg zöldes árnyalatú anyagot vegyünk. A négy részből szabott ruha vonala lefelé bővülő. Elöl a csípővonalig rejtett cipzárral csukódik; a gallért kis álló nyakpánt helyettesíti. A ruhát két ferdén szabott rátűzött zseb díszíti, a zsebekre drapp vagy barna műbőrből varrjunk háromszöget. A rejtőzés is műbőr­ből van. A ruhához műbőr mini bőlerőt is viselhetünk. A szofonya-mellény-blúz szintén hagyományos iskolai viselet. A derékban ékbe szabott, testhez si­muló mellrészt két oldalt egy-egy zsebpatni díszíti. A mellény hátul cipzárral csukódik. A var­rásokat dísztűzés hangsúlyozza. Tweed vagy apró mintás anyagból készülhet a következő ruha. A szabás féloldalas. A kivágás­nál 7-8 cm széles, 1 sima, 11 fordított szemek váltakozásával kötött díszítést alkalmazhatunk. (A kötött díszítés igen divatos!) Hasonló kötéssel készülnek a zsebek és a mandzsetták is. Köthet­jük a ruha színével azonos, de teljesen elütő színű fonallal is. Előreláthatólag télen is nagyon divatos lesz az ingruha, és ez szintén jó iskolai viselet. Model­lünk kétrészes, így a szoknyához blúzt, vagy pulóvert is viselhetünk. A blúz „repülő“ testrésze szélesebb a vártnál. A ruha dísze a két nagy zseb és a tűzések. Az érdekes kötényruha csíkos anyagból érvényesül a legjobban, mert a szoknyába beleszabott két külön részen függőlegesen haladnak a csíkok. (Kockás anyagból ezeket a részeket szabjuk fer­dén!) Utolsó modellünk egyszínű anyagból, elütő színű zsinórdíszítéssel készült. EGYTÁLÉTELEK HALBÓL Tojásos tonhal 20 dkg tonhalat vágjunk kis kockákra, sózzuk és borsozzuk meg. Ezután verjünk fel 4 db tojást, keverjük össze a hallal, 3 dkg reszelt sajttal. Az egészet öntsük kivajazott tűzálló ü­­vegedénybe. Kb. 15­ percig süssük középmeleg sütőben. Ké­szíthetjük lángon, teflon serpenyőben is. Horgászponty Pivajazott tűzálló üvegedény aljára 30 dkg főtt, hámozott, karikára vágott burgonyát helyezünk. Sózzuk. Erre rakjuk a felszeletelt, gyengén sózott és szalonnával megtűzdelt ponty­­szeleteket (40 dkg). A halat annyi édes-nemes paprikával ké­szült lecsóval öntjük le, hogy befedje. Ezután 1 Vi­ll tej­föllel megkenjük és kevés vajast morzsolunk a tetejére. For­ró sütőben kb. 30 percig sütjük, időközönként meglocsoljuk a saját levével. Halkrémes burgonya A szokásos módon két személyre besamelt készítünk, ezt el­keverjük 1 doboz, olajától lecsurgatott szardíniával, sóval. Né­hány csepp citromlét adunk hozzá. Hat db közepes nagyságú burgonyát héjában félpuhára főzünk. Hosszában, félbevágjuk, üreget kaparunk bele, és megtöltjük a halkrémmel. Vissza­tesszük rá a tetejét. Kivajazott alufóliába burkoljuk a bur­gonyát, és kb. 20 percig sütjük sütőben. Káposztás hal Harminc dkg gyalult fejeskáposztát zsírban megpárolunk. A pontyot, kb. 10 dkg-os szeletekre vágjuk, sózzuk és gyengén lisztezzük, majd vajban kisütjük. Ugyanebben a vajban kisü­tünk 1 kis fej karikára vágott vöröshagymát, belekeverünk 1 kis doboz paradicsompürét, borsot és tejfölt, mártás sűrűségű­­re felengedjük. Átforraljuk. Kivajazott edény aljára rakjuk a párolt káposztát, ráhelyez­zük a halszeleteket, majd leöntjük a paradicsomlével. A tetejére­ 3 evőkanál nem cukrozott, felvert tejszínhabot"­ te­szünk, és kb. 10 percig forró sütőben sütjük. » Olasz hal kivajazott edény aljára főtt, karikára vágott burgonyát he­lyezünk, majd rárakunk személyenként 2 szelet gyengén só­zott halat. Leöntjük 1 doboz, kevés vízzel hígított paradicsom­pürével. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel és re­szelt sajttal. Előmelegített sütőben sütjük, míg a hal megpu­hul. Készíthetjük alufóliával bélelt és befedett tepsiben is. X \ 5 perc szépségápolás Mai kozmetikai tanácsa­­adónkban először arról szó­lunk, hogyan kenjük fel he­lyesen arcunkra a krémet Ha jó, hatásos krémet hasz­nálok, az már csak igazán mindegy, hogy lentről felfe­lé, jobbról balra vagy for­dítva kenem fel az arcom­ra — gondolják egyesek. Pedig nem mindegy! Mert a legjobb minőségű, nemzetkö­zileg elismert márkájú krém­mel sem érjük el a kellő ha­tást, ha nem alkalmazzuk he­lyesen, vagy ha a masszíro­zásnál ujjunk begyével túlsá­gosan­­ dörzsöljük, nyomjuk a bőrt. Az 1. ábrán az arcnak azo­kat a helyeit látjuk, ahova a krémet tesszük. Először egy keveset a homlokunkra, majd mindkét orcánkra, orrunkra, állunkra és a nyakunk két ol­dalára kenünk a krémből. Ezután mindkét enyhén masszírozzuk kezünkkel a bőrt. Ujjaink begyével köröket írunk le mindig alulról felfelé (7. ábra). Orrunkon a krémet szintén lentről felfelé kenjük szét. Sokkal könnyebb és ered­ményesebb lesz a masszírozás, ha arcbőrünket közben megfe­szítjük. Ezt úgy tesszük, hogy szájunkat összehúzzuk, mintha „O“ hangot akarnánk kiejteni. A nyakunkon úgy kenjük szét a krémet, hogy állunkat kissé előre toljuk, hogy a bő­rünk megfeszüljön. Ezután föntről lefelé, jobb kézzel a bal oldalon és fordítva mas­­­szírozzuk az arcunkat. Homlo­kunkon középső és gyűrűsuj­junkkal legyezőszerűen minde­nütt, az orr alatt és a száj körül az orrszárnyak irányá­ban könnyedén bőrünkbe dör­zsöljük a krémet (3. ábra). Nagyon óvatosan és gondo­san kell ápolnunk a szem tá­jékot, mert a szem körüli bőr rendkívül finom, érzékeny és olyan vékony, hogy­ könnyen berepedezhet. Középső és gyű­rűs Ujjunkra tegyünk egy bor­­sónyi krémet és könnyedén kenjük szét a szem körül, fent az orr tövétől a halánték felé és alul a halánték felől az orr irányában haladva. Hogy a bőrt ne nyújtsuk feleslege­sen, és ne repedezzék be, má­­­sik kezünkkel az arc-, illetve homlokcsonthoz szorítjuk (4. ábra). És most még két hatásos, őszi gyümölcsből készült arc­­pakolás receptjét közöljük. Egy-egy fárasztó nap után al­kalmazzuk a pakolást, meglát­juk: az eredmény kitűnő lesz! Egy almát egy kevés tejben megfőzünk, amíg dzsemhez hasonló masszát nem kapunk. Ezt langyosan az arcra ken­jük. Tíz-tizenöt perc után, az időközben megszáradt masszát eltávolítjuk, és az arcot ró­zsavízzel leöblítjük. Ősszel szőlőből készült arc­pakolást is alkalmazhatunk. Tizenöt-húsz húsos szőlősze­met összezúzunk, a levét át­szűrjük. Egy kanál mustot ke­­ verjünk össze kukoricakeményí­tővel, hogy tejfölszerű pasztát nyerjünk. Adjunk hozzá né­hány csepp citromlét. Kenjük fel az arcunkra, és hagyjuk rajta, míg megszárad. Arcbő­rünk visszanyeri tőle az üde­­ségét. Jő ÖTLET barkácsolóknak A telefon vagy az íróasz­tal fölé akasszuk a falra,­­de helyezhetjük az olyan fontos megjegyzéseket, ame­lyeket nem szabad elfelej­tenünk. Elég csak a táblá­ra tekinteni, máris tudjuk, mi a napi teendőnk. A jegyzetek mellett jó helyük lesz itt a képeslapoknak, a­­melyekre válaszolni kell, ide rakhatjuk az újságokat, napilapokat is. Anyaga: 75x73 cm filc és 8 db keskeny faléc. A léce­ket előzőleg ízlésünk sze­rint befesthetjük. Margarétás terítő Az abrosz nagysága: 90x99 cm Anyaga: vastagabb piros len­vászon, fehér hímlőfonál. Az anyagra elszórtam egy, illetve páros margarétát kopí­­rozunk, majd a fehér fonallal láncöltéssel kivarrjuk a virá­gokat. Ha a hímzéssel elké­szültünk, az abroszt beszegjük és pelenkaöltéssel körülvarr­­juk. Erre kerül azután a rö­­vidpálcikás-pikos szegély. Az uzsonnaterítőt tetszés szerint nagyobbra is készíthetjük, és a maradék anyagból szalvétá­kat is varrhatunk hozzá. Alapanyagnak színtartó vász­nat használjunk, hogy a piros szín a mosásnál ne fesse be a fehér fonalat. Az abroszt min­dig jól kikeményítve, szépen simára vasalva tegyük asztal­a Szocialista If júság) Szövetség Szlovákiai Központi Bizottságának a lapja ■ Kiadja a Smena kiadóvállalata ■ Szerkesztőség és adminisztráció: 897 14 Bratislava, Pralská 9. Telefon: 468-19. Postafiók 38 Főszerkesztő: dr. STRASSER György 61 Nyomja a Západoslovenské d­aílarna 01 ■ Előfizetési díj égése évre 52.— Kés, félévre 28.— Kis ■ Terjeszti a Posta Hírlapszolgálata. Előfizethető minden postakézbesítőnél vagy postahivatalnál ■ Kéziratokat nem Örtünk meg és nem külldünk vissza . A lapot külföldre a PNS Ostredná expedieia tlace, Bratislava, Gottwaldovo nám, B. 48. útján lehet megren­delni. Engedélyezve: SÜTI­­ 3/1. FALITÁBLA

Next