Új Ifjúság, 1973 (22. évfolyam, 1-52. szám)

1973-10-09 / 41. szám

12 *• •11' ÉLISZÉSZOKNYA — BLÉZERREL, ■ NADRÁGKOSZTÜM — FÉRFI­KALAPPAL ■ SÖTÉT SZÍNEK AZ ŐSZI DIVATBAN Budapesten megkezdődtek az őszi-béli divatbemutatók,­­ ezekben a napokban a divattudósítók egyik bemutatóról a másikra sietnek. Az OKISZ Labor az Intercontinentalban, a Ruházati Szövetkezetek a Béke-szálló kupolatermében, a Divattervező Vállalat a Duna-szál­­lóban, a Kézműipari Vállalat a Gundel éttereimben mutatja be kol­lekcióját. Sok szép modellt láttunk, s ezek már feleletet adtak, mi lesz az őszi divat a magyar fővárosban. Az első megállapítás, hogy a divat alapvetően megváltozott. Nin­csenek miniszoknyák, feszes kis pulóverek, és combban szűk, lefe­lé bővülő sikkes pantallók. A nyári divatból csupán az emeletes, magasított talpú cipők „lépegettek" át az őszi szezonba. A ruhák bővülőek — kényelmes formájúak — mondják a ter­vezők. Kétségtelen, előbb meg kell szokni az új divat hozta lát­ványt, és úgy véljük, otthon a tükör előtt kell gyakorolni a ben­ne való mozgást. Mert a szoknyák a térd közepéig érnek, rakottak, pliszk­ozottak, sőt a ruhák ugyancsak ilyen szoknyarésszel készül­nek. Az ingruhák csípőre szabottak, gallérjuk magasan csukódik. A gallér alatt viselhetünk kis fehér vagy selyemmasnit, a derékon keskeny övet. A ruhák fölé újdonságként áthajtós, sokszor hátul húzott, egyszínű mellényeket ajánl az új divat. Kétségtelen, hogy ez az őszi hűvös időben hasznos és célszerű, de mindenképpen le kell fogyni egy-két kilót, hogy a ruha fölött viselt mellény ne erősítsen túlságosan. Ehhez a ruhához természetesen magasított talpú körömcipő illik az új divat szerint. A frizura is újszerű, vál­lig érő, oldalt elválasztott, bodros hajviselet. Ez tehát a divatos „őszi nő“ Budapesten. A ruhaszínek: szürke, bézs, barna, zöld. Ha a hőmérő higanyszála esik, akkor a kosztüm kockás és pepi­ta anyagból divatos. Ez csípőben szűk, lefelé erősen bővülő doboz­­nadrágból és vállban szűk, elkerekített fazonú kabátból áll, vagy a kabátot halos, rakott, ringó bővülő szoknyával viselik. A kosztü­mökhöz puha férfikalapot viseltek a bemutatón a menekenek. A nadrágos kosztümökhöz pedig vastag fonalból kötött, homlokba hú­zott sapkákat láttunk. Érdekes a bordó és mélylila színek társítása. A kabátok sokfélék, válogatni lehet, tőt milyet szeret. Tavaly és még tavasszal, is a bővülő „babavonalú“ kabátok voltak a legdiva­tosabbak, ez most csupán a tizenéveseknek maradt meg. A junio­roknak tren­ j«kó­­szabású ballonokat és vékony, teveszőr kabátokat ajánlanak a kollekciókban. Az ennél idősebb korosztálynak húzott hátú, bő, kockás kabátokat vagy egyszínű, áthajtós, dzsudó model­leket terveztek. A magyar műbőr híres és szép. Megállapították, hogy ebből ké­szültek a legszebb öltözékek. A fehér nadrágos együtteseket színes műszőrmével díszítették. A fiatal lányoknak télre műszőrmével bé­lelt kulikabátot ajánlanak. A fehér mellett a piros és a bordó színt hozták a fiataloknak. Az új divat tehát sok meglepetéssel, sok új­donsággal szolgált. Körültekintésre és ízlésre van ahhoz szükség, hogy mit választunk ki belőle. Néhány nap múlva a bemutatók pó­diumáról kivonul az utcára az új­pesti divat. KOVÁCS MARGIT Bordó blézer, barna-fehér csíkos loknis szoknyával. Fehér műbőr kosztüm, halványkék műszőrmével. Műszőrme együttes, piros, fehér és sárga szőrmedíszítéssel. fotók: Csuzi Zsuzsa B­udapesti divattudósitás Száláthúzás tü­llön Ahogy rövidülnek a napok, úgy hosszabbodnak az esték, egyre több fiatal lány és asszony veszi elő a kézimunkakosarat, hogy befejezze a strandidény miatt félretett kézi­munkát, vagy pedig újat kezdjen. A kötött-horgolt ruhadarab jól öltöz­tet, egy ízléses terítő, párna stb. csinosítja otthonunkat, környeze­tünket. Az egyik nagyon mutatós és könnyen elkészíthető kézimunka a tüll alapanyagon való száláthúzás. A tüllt — aszerint, hogy mit készítünk­­ belőle, kisebb-nagyobb térítőt vagy függönyt — a kellő formára szab­juk, a széleit jó szoros és sűrű öl­tésekkel körülvarrjuk, hogy a puha anyagnak tartása legyen. A tüllön csak kézben tartva dol­gozunk, nem feszítjük rámába, hogy ki ne nyúljon. A mintát nem rajzol­juk elő, hanem számolva dolgozunk. A leg­tanácsosabb a hímzést a sa­rokban kezdeni, hogy a minta jól érvényesüljön. Ügyeljünk a szál elvarrásánál, és úgy dolgozzunk, hogy a kézimunká­nak szinte mindkét oldala használ­ható legyen. Ha elkészültünk munkával, a térítőt vagy függönyt a mossuk ki, utána keményítsük, hogy a tüll formatartó legyen. K­aukázusi csemegék KJÜFTA (LEVES) Hozzávalók: 40 dkg bárányhús, 4 dkg hagyma, 32 g rizs, 1 tojás, törött bors, só, zöldpetrezselyem vagy zellerlevél (4 személy részére). A húst lefejtjük a csontról, és sós víz­ben megfőzzük. A puha húst ledaráljuk, hozzáadjuk a tojást, a főtt rizst, a törött borsot és golyókat formálunk belőle. Az átszűrt levesbe beletesszük az apróra vá­gott pirított hagymát és a golyócskákat 10—15 percig főzzük benne. Amikor elké­szült, a leves tetejét megszórjuk apróra metélt zöldpetrezselyemmel vagy zeller­levéllel. CSHERTMA (LEVES) Hozzávalók: 45 dkg csirkehús, 2 tojás, 16 dkg hagyma, 4,5 dkg olaj, 4,5 dkg daraliszt, zöldpetrezselyem, só (4 személy részére). A csirkehúst sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, kivesszük a húst, majd a forró levesbe beletesszük az olajon meg­pirított hagymát és beleszórjuk a lisztet. Még egyszer felforraljuk, levesszük a tűz­ről és állandó keverés mellett beleereszt­jük a tojásokat. A csontról lefejtjük a húst, tányérokra rakjuk, ráöntjük a levest, és megszórjuk apróra vágott zöldpetrezse­lyemmel.­ ­A­MI (LEVES) Hozzávalók: 459 dkg marhahús, 40 dkg burgonya, 8 dkg hagyma, 4 dkg paradi­csompüré, 4 dkg olaj, törött bors, só, zöld­petrezselyem vagy zellerlevél (4 személy részére). A marhahúst félig megfőzzük, a levét átszűrjük, majd ráöntjük az apróra me­télt pirított hagymára. Beletesszük a pa­radicsompürét, a kockára vagdalt marha­húst, a megtisztított és kettészelt burgo­nyát, sót, törött borsot, és puhára főzzük. Végül megszórjuk apróra vágott zöld petre­zselyemmel. BUHLAMA (babbal főtt bárány­hús] Hozzávalók: 70 dkg bárányhús, 8 dkg olaj, 8 dkg hagyma, 20 dkg paradicsom, 60 dkg vajbab, törött bors, só, zöldpetre­zselyem (4 személy részére). A bárányhúst felszeleteljük és forró ola­jon megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és pároljuk. Másik edényben megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a darabokra vágott babot, és pároljuk. A félig megpuhult hús­hoz adjuk a babot, paradicsomot, sót, tö­rött borsot és puhára főzzük. Zöldpetre­zselyemmel ízesítjüük. OTURTMA (MARHAHÚS TOJÁSSAL) Hozzávalók: 60 dkg marhahús, 1 kg burgonya, 4 tojás, 12 dkg hagyma, 4 dkg paradicsompüré, 12 dkg olaj, pirospaprika, törött bors, só, zöldpetrezselyem (4 sze­mély részére)­ . A megmosott húst ledaráljuk, és az olaj felében megpirítjuk, majd hozzáadjuk a lereszelt hagymát, paradicsompürét, tö­rött borsot, sót, és tovább sütjük. Utána hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük egy kevés vízzel, és takaréklángon pároljuk. Az olaj másik felében megsütjük a ketté­vágott burgonyát, hozzáadjuk a párolt húst, tetejét meglocsoljuk a felvert tojásokkal, és 5 percig sütjük előmelegített sütőben. a Szocialista Ifjúsági Szövetség Szlovákiai Központi Bizottságának a lapja ■ Kiadja a Solena kiadóvállalata ■ Szerkesztőség és adminisztráció: 897 14 Bratislava, Pravskfi 9. Telefon: 488-19. Postafiók 39. Fősz­erkesztő: ír. STRASSER György <B Nyomja a Západoslovenské Magiamé 01 ■ Előfizetési díj egész évre 52.— Kés, félévre 26.— Kés ■ Terjeszti a Posta Hírlap szolgálata. Előfizethető minden postakézbesítőnél vagy postahivatalnál ■ Kéziratokat nem őrzü­nk meg és nem küldünk vissza ■ A lapot külföldre a PNS Ostredná ezpedícia­­ tage, Bratislava, Gottwaldovo nátn. g. 48. útján lehet megren­delői. Engedélyezve: Süli 1311, I

Next