Új Ifjúság, 1981. január-június (30. évfolyam, 1-26. szám)

1981-04-07 / 14. szám

I feBZWWwrrrmti ■? t» mg j •■'w t-ra !t. ^ ÖLTÖM A DIVAT Az elmúlt évre visszatekintve, ke­vesebb formai változást találunk az öltönyökön. A fazon szélessége 7—9 centiméter, a gombolás egy- vagy kétsoros, kettő vagy három gombbal, az alkalmi öltöny lehet egygombos, de a mellény ilyenkor elengedhetet­len. Az idei divat az új anyagokban rejlik: apró halszálkás, Eszterházy­­-kockás, csíkos vagy apró tweed mintázatúak. Színek: a szürke, a kékes árnyalat, a barna és a világos drappok. Fiataloknak ajánlatos az öltöny mellé a sportos szafari forma és a rövid színes kockás flanell béléses blúz. Anyaga lehet szövet, kord vagy düftin. A téli hónapok alatt az anyagcse­re lelassul, a vitaminok felvételének lehetősége korlátozódik, ezért bőrünk felső rétege kissé magvastagodhat, kisebb-nagyobb hámlások tapasztal­hatók a felszínén, tapintásra száraz, néha petyhüdt. Szinte fakó. Fényte­lenné válik a haj, töredezik a köröm. Ezek a kozmetikai hibák még szem­betűnőbbek, ha a télen betegesked­tünk is egy kicsit, esetleg erősebb gyógyszereket szedtünk. Testünk felszínén mind gyakrabban érezzük az ún. „tisztaság-betegség“ tünetét. A gyakori melegfürdők, a hosszan tartó, pihentető tusolások folytán bőrünk maga termelte termé­szetes faggyúanyaga egyenetlenné, hiányossá vált. Ezért főként a törzsünk bőre helyenként és időként viszket. Szervezetünk és a külsőnk ilyenkor sok tennivalót követel. Valahol el kell kezdenünk! Az első teendő: alapos, jól megvá­lasztott kozmetikai kezeléssel tisztít­tassuk ki arcbőrünket, és 1—2 nap elteltével kezdjük meg az otthoni fo­lyamatos ápolást. Mit tehetnek a száraz arcbőrnek? A kitisztíttatott arcbőrre házilag ké­szíthetnek természetes anyagokból tápláló pakolásokat. Igen jó szövetre­generáló a tojássárgája, főként A-, D-, E-vitamintartalma miatt. Szerve­zetünk minden alapvető építőanyaga benne van: zsírok, zsírkísérő anya­gok, koleszterin és lecitín. Sejtrege­neráló értékét abból is lemérhetjük, hogy adott körülmények között a to­jásból új kis élet fejlődhet, önmagá­ban is alkalmazható a bőrre, de ilyen formában gyorsan megszárad. Szebb eredményt ad a majonézes pakolás. Fél tojássárgájához egy kávéskanál­nyi friss olívaolajat, ennek hiányá­ban friss napraforgóolajat adunk csep­­penként, állandó keverés közben. Vé­gül adhatunk hozzá 1-2 csepp citrom­levet. (Száraz bőrűek ennél több cit­romot ne tegyenek bele, és a tojásfe­hérjét véletlenül se használják feli) A frissen megmosott vagy arctejjel tisztított arcunkra ujjunkkal visszük fel a megkevert pakolást, 15—20 per­cig hagyjuk rajta. Utána bőséges le­mosás következik langyos vízzel, e­­setleg kamillateával. Túlérzékeny arcra csak tiszta olaj­pakolást alkalmazunk. Olyan egyének­nél számíthatunk túlérzékenységre, akiknél a tojás csalánkiütést okoz. A leírt arckapolás jótékony hatása a­­zonnal mutatkozik. Üde, sima, bár­sonyos, rugalmas lesz tőle a bőr. A bőr szöveteinek épségben tartá­sához szükségesek a B-vitamincsoport tagjai is. Ezeknek természetes előfor­dulási helyük az élesztő és a gabo­namagok héja.. Két dekányi élesztőt keverjünk el egy kevés friss tejjel, tejszínnel, tejföllel vagy joghurttal. Ugyanúgy visszük fel az arcra, mint az előbbi pakolást, szintén 15—20 percig hagyjuk, eltávolítása is azonos az előbbiével. Gyulladáscsökkentő hatású a ka­zein. Ezt az anyagot a túró tartal­mazza. Tejjel vagy tejföllel elkeverve gyulladásra hajlamos bőrön kiváló ha­tású. Hasznosítható még a (jól megmo­sott) fejes saláta zúzalékéból kevert nedv­ is. Ez is keverhető élesztővel, esetleg túróval és pár csepp olajjal. Felhasználása ugyanaz, mint az előb­bieké. Ezek a háziszerek bármilyen sor­rendben, egymást követő napokon is használhatóak, aszerint, milyen friss „alapanyag“ van éppen otthon. Minden háziszer használatának fel­tétele­, hogy bőrünk ép legyen. Sérült­­ bőrre nem vihetők fel, hiszen ezek az anyagok nem sterilek! Kizárólag friss anyagokkal dolgozzunk, és ügyeljünk az alapos lemosásra. A nyak elülső oldala különösen haj­lamos a korai öregedésre. Az arcpa­kolások tehát ne az alsó állkapocs ívéig, hanem a kulcscsontig érjenek. Követendő aranyszabály: minden­nap tegyünk valamit szépségünkért, egészségünkért. Mivel a külsőleg használt jótékony anyagok egyben tápanyagok is — ik­tassuk be őket gyakrabban az étren­dünkbe. Egész szervezetünk­ és bőrünk egyaránt hálás lesz érte. „ÉlOtVASOM“ Meglátni és megszeretni — valami hasonlót éltél át te is, amit most még fokoz a várakozás is, hogy jön-e levél vagy sem. Ezt eldönteni látnoki készség kellene. Várj nagyobb türelemmel, mint ahogy most teszed. Nyug­talan vagy, mert tudod, hogy nagyon gyors volt a meg­ismerkedés, és így nem tudod, mivel köthetnéd le a fiút. Az esélyeid többszörösen megelőzték az érzelme­ket, így a kudarcveszély is nagyobb. Idővel azért le­higgadsz, és mérséklődik a most oly hatalmasnak tűnő érzelem. Ha nem érkezne levél, és te már nem bírod tovább, nem marad más lehetőség, mint újból megláto­gatni a barátnődet. Így nő az esélyed, hogy találkozol vele. A folytatást kezdeményezheted, de követelni az együttjárást nem érdemes, mivel nem ismeritek egymást, és még te sem láthatod előre a következményeket. Le­het, hogy pont számodra alakulnak rosszul a fejlem­é­nyek, hiszen tiéd a felelősség nagyobbik része. Erre is gondolj, mielőtt cselekednél! „LAKHELYCSERE“ Nagyon összetett és bonyolult a helyzete. Igen, a férjének sok mindenben igazat kell adni, azonban en­nek is komoly indokai vannak a lakhelycserére. Való­jában ezt még a házasság előtt kellett volna tisztázniuk. Akkor alkalmazkodott a férjéhez, így most jobban ki van szolgáltatva az ő akaratának. A levélből­ ú­gy veszem ki, hogy most főleg kényelmé­ben van megbolygatva, hiszen a szüleinél­­ jobb volna, többet segítenének, osztoznának problémáiban. Ez el­hanyagolható érv, mert a fiatal házaspárnak elég ere­jének kell lennie ahhoz, hogy a házasság, a család gondjait vállalni tudja, főleg ha csak egy gyerek van. Ha nem így van, akkor az elfoglaltság avagy a kényel­messég gátolja a reális megoldást. Levelében elárulja, hogy azért gondol a jövőre is, nem hagyja hidegen szülei sorsa, és mint egyetlen gyermek, ha arra kerül sor, vállalni szeretné a szülők ápolását. Ez bizony olyan tény, amely nem szabad, hogy megoldatlan maradjon. Ebben az esetben a férjének kell alkalmazkodnia, aki tisztában volt vele, hogy ön szüleinek egyetlen gyermeke, és előbb-utóbb ilyen prob­lémák is jöhetnek. Nagyon előrelátó és megfontolt akkor, amikor leírja hogy nincs lehetősége, hogy férje megértő legyen a közös együttlakás (szülök és m­aguk)­ügyében. Látni hogy már hosszú ideje foglalkoztatja a téma, és minden oldalról alaposan meghányta-vetette a lehetőségeket. He­lyeslem, hogy igyekszik megelőzni a nagyobb n­ézetelté­réseket, és tudatosítja, hogy ez a probléma könnyen felboríthatja a harmonikus házasságot. Most legyünk egy kicsit számítok, és helyezzük mér­legre, ki mikor mennyit és milyen helyzetben engedett, és alkalmazkodott a másikhoz. Nemcsak a mennyiségi különbség a mérvadó, hanem a minőségi is, hogy milyen fontos és felelősségteljes helyzetben engedett a másik javára. Azt hiszem, a mérleg az ön javára billen, de a helyzettel azért ne éljen vissza. Próbáljuk a témát másképpen megközelíteni. Nem lehetne-e a maguk lakhelyén közös házat építeni (így a szülei alkalmazkodnának), nem lehetne-e javítani az anyós­i viszonyon (részben önt provokálják a sógornőnek juttatott kedvezmények)? Férjének abban igaza van, hogy gond lenne a munkahely biztosítása. A gyermek jövőjét csak nagyobb korban befolyásolhatná a csere Nem szabad elhamarkodni a döntést, ezért gondolkoz­zék és jelentkezzék újra. VERONIKA mAjgaluskaleves Világosra pirítunk diónyi vajon egy evőkanálnyi re­szelt vöröshagymát, hozzá­adunk egy csomó vékony melestre vágott leveszöldsé­get, és pár percig pirítjuk, majd meghintjük egy kés­hegynyi pirospaprikával. Fel­engedjük két liter vízzel, és belerakunk­­ két csirke­­aprólékot a máj nélkül. Pár szem borssal, körömnyi ba­bérlevéllel, egy csapott mok­­káskanálnyi köménymaggal, két szem szegfűszeggel, kis­­kanálnyi piros paprikával, paradicsompürével meg tet­szés szerint sóval ízesítjük, és lefedve, lassú tűzön ad­dig főzzük, míg a hús meg nem puhult. Közben egy evőkanálnyi olajon megpirítunk egy kis­­kanálnyi apróra vágott vö­röshagymát, a tűzről levéve beleteszünk egy tejben vagy tejes vízben áztatott, ki­nyomkodott és összemor­zsolt kiflit, illetve zsemlét, két elkapart májat, egy to­jást meg a fűszereket (egy csapott kiskanálnyi majo­ránnát, késhegynyi törött borsot és ízlés szerint sót). Annyi liszttel dolgozzuk el, hogy galuskakeménységű masszát kapjunk, és adjunk még hozzá egy evőkanálnyi zsemlemorzsát is. Legalább egy óra hosszat állni hagy­juk. Ha a leves megfőtt, kis­­kanállal apró galuskákat szaggatunk bele. Ha a ga­luskák feljönnek, még né­hány percig forraljuk a le­vest. domika­hajjal vagy margarinnal jól kikenünk egy tűzálló tá­lat, és az aljára egy sor — lehetőleg szikkadt — zsem­leszeletet fektetünk. Meg­hintjük borsónyi vajdarab­kákkal, reszelt sajttal, majd ismét zsemleszeleteket ra­kunk. Ezt addig ismételjük, míg a tál meg nem telt. Négy személyre hat-hét zsemle, 10 deka vaj és 20 deka sajt elegendő. Tetejére ismét vajat morzsolunk, majd az egészet leöntjük hét deci sós tejjel, és meghintjük a sajt maradékával. A sütő­ben addig sütjük, míg a zsemle a tejet magába nem szívta, és a tetején a sajt szép pirosra meg nem sült. Ecetes savanyúság illik hoz­zá. BRASSÓI ROSTÉLYOS Két evőkanál olajon vi­lágosra pirítunk egy kis fej összevagdalt vöröshagymát és átsütünk rajta négy nagy, vékony szelet, alaposan ki­vert rostélyost. Felengedjük egy kevés vízzel,­­és sóval, törött borssal, babérlevéllel ízesítve puhára pároljuk. Le­véve tálalás előtt egy púpo­zott evőkanál ribiszke- vagy málnazselét, egy evőkanál­nyi mustárt, egy kevés ma­joránnát meg két deci tej­fölt keverün­k, és még egy­szer, összeforraljuk. Ropo­gós burgonyafánkkal vagy sós vízben főtt spagettival tálaljuk. HOLLAND DIÓS KENYÉR Habosra kikeverünk 10 de­ka cukrot 10 deka marga­rinnal, egyenként eldolgo­zunk benne három egész to­jást, majd simára keverjük másfél deci tejjel, amelyben feloldottunk egy kiskanál­nyi sütőport. Végül közéke­verünk 18 deka lisztet, 10 deka durvára vágott diót, és kizsírozott püspökkenyérfor­­mába öntve a sütőben köze­pes tűzön addig sütjük, a­­míg a beleszúrt tűre tapad a massza. Ha már a tűt tisz­tán húzzuk ki, kész a tész­ta, deszkára vagy rácsra bo­rítjuk és csak hidegen sze­leteljük. Ha felszeletelve sü­tőben megszárítjuk, kitűnő kétszersültet kapunk, amely fémdobozban sokáig eláll­. FASÍRT BÖLCSŐBEN Egy kb. 40 dekás marha­felsál- vagy stefániadarabot úgy vágunk, hogy szétterítve egy nagy szeletet kapjunk. Jól kiverjük, borsozzuk, mus­­tározzuk, sózzuk. Kizsírozunk egy püspökkenyér formát, és beleterítjük a húst úgy, hogy az alját és az oldalát befed­je. Megdarálunk 40 deka ser­téshúst, összekeverjük egy tojással, reszelt vöröshagy­mával, sóval törött borssal, egy kiskanálnyi ételízesítő porral, mokkáskanálnyi ma­joránnával, és felét a hús­sal kibélelt formába tes­­­szük. Ráfektetünk hosszában egy-két vékony, hosszú, te­vétől kinyomkodott ková­szos vagy ecetes uborkát, és befedjük a fennmaradó hús­sal. Tetejére egy kevés zsem­lemorzsát szórunk vagy vé­kony szalonnaszeleteket bo­rítunk. Forró sütőben addig sütjük, amíg a marhahús megpuhul és a vagdalt hús is átsült. A Szocialista Ifjúsági Szövet­ség Szlovákiai Központi Bizott­ságának lapja • Kiadja Sm­ena Kiadóvállalat • Szer­­­kesztőség és adminisztráció 897 14 Bratislava, Praáskd ti. Telefon: 4BB19 • Főszerkesz­tő: dr. Strasser György • A főszerkesztő helyettese: Csik­ingh Imre • Nyomja a Zápa­­doslovenské traCiarne. 897 20 Bratislava, Duklianska 39 • Előfizetési díj egy évre 52.— Kés, fél évre 26.— Kés • Ter­jeszti a Posta h­friapszolgálata Előfizethető minden postahiva­talnál vagy kézbesítőnél • A lap külföldre a PNS. Ostredna egpedícia a dovoz tiace. 884 lé Bratislava. Goth­valdovo nem é. 48 útján rendelhető meg • Kéziratokat nem őrzünk meg és nem küldünk vissza . Engedélyezve: SÜTI 13/1. Index: 49 802

Next