Új Ifjúság, 1981. január-június (30. évfolyam, 1-26. szám)
1981-04-07 / 14. szám
I feBZWWwrrrmti ■? t» mg j •■'w t-ra !t. ^ ÖLTÖM A DIVAT Az elmúlt évre visszatekintve, kevesebb formai változást találunk az öltönyökön. A fazon szélessége 7—9 centiméter, a gombolás egy- vagy kétsoros, kettő vagy három gombbal, az alkalmi öltöny lehet egygombos, de a mellény ilyenkor elengedhetetlen. Az idei divat az új anyagokban rejlik: apró halszálkás, Eszterházy-kockás, csíkos vagy apró tweed mintázatúak. Színek: a szürke, a kékes árnyalat, a barna és a világos drappok. Fiataloknak ajánlatos az öltöny mellé a sportos szafari forma és a rövid színes kockás flanell béléses blúz. Anyaga lehet szövet, kord vagy düftin. A téli hónapok alatt az anyagcsere lelassul, a vitaminok felvételének lehetősége korlátozódik, ezért bőrünk felső rétege kissé magvastagodhat, kisebb-nagyobb hámlások tapasztalhatók a felszínén, tapintásra száraz, néha petyhüdt. Szinte fakó. Fénytelenné válik a haj, töredezik a köröm. Ezek a kozmetikai hibák még szembetűnőbbek, ha a télen betegeskedtünk is egy kicsit, esetleg erősebb gyógyszereket szedtünk. Testünk felszínén mind gyakrabban érezzük az ún. „tisztaság-betegség“ tünetét. A gyakori melegfürdők, a hosszan tartó, pihentető tusolások folytán bőrünk maga termelte természetes faggyúanyaga egyenetlenné, hiányossá vált. Ezért főként a törzsünk bőre helyenként és időként viszket. Szervezetünk és a külsőnk ilyenkor sok tennivalót követel. Valahol el kell kezdenünk! Az első teendő: alapos, jól megválasztott kozmetikai kezeléssel tisztíttassuk ki arcbőrünket, és 1—2 nap elteltével kezdjük meg az otthoni folyamatos ápolást. Mit tehetnek a száraz arcbőrnek? A kitisztíttatott arcbőrre házilag készíthetnek természetes anyagokból tápláló pakolásokat. Igen jó szövetregeneráló a tojássárgája, főként A-, D-, E-vitamintartalma miatt. Szervezetünk minden alapvető építőanyaga benne van: zsírok, zsírkísérő anyagok, koleszterin és lecitín. Sejtregeneráló értékét abból is lemérhetjük, hogy adott körülmények között a tojásból új kis élet fejlődhet, önmagában is alkalmazható a bőrre, de ilyen formában gyorsan megszárad. Szebb eredményt ad a majonézes pakolás. Fél tojássárgájához egy kávéskanálnyi friss olívaolajat, ennek hiányában friss napraforgóolajat adunk cseppenként, állandó keverés közben. Végül adhatunk hozzá 1-2 csepp citromlevet. (Száraz bőrűek ennél több citromot ne tegyenek bele, és a tojásfehérjét véletlenül se használják feli) A frissen megmosott vagy arctejjel tisztított arcunkra ujjunkkal visszük fel a megkevert pakolást, 15—20 percig hagyjuk rajta. Utána bőséges lemosás következik langyos vízzel, esetleg kamillateával. Túlérzékeny arcra csak tiszta olajpakolást alkalmazunk. Olyan egyéneknél számíthatunk túlérzékenységre, akiknél a tojás csalánkiütést okoz. A leírt arckapolás jótékony hatása azonnal mutatkozik. Üde, sima, bársonyos, rugalmas lesz tőle a bőr. A bőr szöveteinek épségben tartásához szükségesek a B-vitamincsoport tagjai is. Ezeknek természetes előfordulási helyük az élesztő és a gabonamagok héja.. Két dekányi élesztőt keverjünk el egy kevés friss tejjel, tejszínnel, tejföllel vagy joghurttal. Ugyanúgy visszük fel az arcra, mint az előbbi pakolást, szintén 15—20 percig hagyjuk, eltávolítása is azonos az előbbiével. Gyulladáscsökkentő hatású a kazein. Ezt az anyagot a túró tartalmazza. Tejjel vagy tejföllel elkeverve gyulladásra hajlamos bőrön kiváló hatású. Hasznosítható még a (jól megmosott) fejes saláta zúzalékéból kevert nedv is. Ez is keverhető élesztővel, esetleg túróval és pár csepp olajjal. Felhasználása ugyanaz, mint az előbbieké. Ezek a háziszerek bármilyen sorrendben, egymást követő napokon is használhatóak, aszerint, milyen friss „alapanyag“ van éppen otthon. Minden háziszer használatának feltétele, hogy bőrünk ép legyen. Sérült bőrre nem vihetők fel, hiszen ezek az anyagok nem sterilek! Kizárólag friss anyagokkal dolgozzunk, és ügyeljünk az alapos lemosásra. A nyak elülső oldala különösen hajlamos a korai öregedésre. Az arcpakolások tehát ne az alsó állkapocs ívéig, hanem a kulcscsontig érjenek. Követendő aranyszabály: mindennap tegyünk valamit szépségünkért, egészségünkért. Mivel a külsőleg használt jótékony anyagok egyben tápanyagok is — iktassuk be őket gyakrabban az étrendünkbe. Egész szervezetünk és bőrünk egyaránt hálás lesz érte. „ÉlOtVASOM“ Meglátni és megszeretni — valami hasonlót éltél át te is, amit most még fokoz a várakozás is, hogy jön-e levél vagy sem. Ezt eldönteni látnoki készség kellene. Várj nagyobb türelemmel, mint ahogy most teszed. Nyugtalan vagy, mert tudod, hogy nagyon gyors volt a megismerkedés, és így nem tudod, mivel köthetnéd le a fiút. Az esélyeid többszörösen megelőzték az érzelmeket, így a kudarcveszély is nagyobb. Idővel azért lehiggadsz, és mérséklődik a most oly hatalmasnak tűnő érzelem. Ha nem érkezne levél, és te már nem bírod tovább, nem marad más lehetőség, mint újból meglátogatni a barátnődet. Így nő az esélyed, hogy találkozol vele. A folytatást kezdeményezheted, de követelni az együttjárást nem érdemes, mivel nem ismeritek egymást, és még te sem láthatod előre a következményeket. Lehet, hogy pont számodra alakulnak rosszul a fejlemények, hiszen tiéd a felelősség nagyobbik része. Erre is gondolj, mielőtt cselekednél! „LAKHELYCSERE“ Nagyon összetett és bonyolult a helyzete. Igen, a férjének sok mindenben igazat kell adni, azonban ennek is komoly indokai vannak a lakhelycserére. Valójában ezt még a házasság előtt kellett volna tisztázniuk. Akkor alkalmazkodott a férjéhez, így most jobban ki van szolgáltatva az ő akaratának. A levélből úgy veszem ki, hogy most főleg kényelmében van megbolygatva, hiszen a szüleinél jobb volna, többet segítenének, osztoznának problémáiban. Ez elhanyagolható érv, mert a fiatal házaspárnak elég erejének kell lennie ahhoz, hogy a házasság, a család gondjait vállalni tudja, főleg ha csak egy gyerek van. Ha nem így van, akkor az elfoglaltság avagy a kényelmesség gátolja a reális megoldást. Levelében elárulja, hogy azért gondol a jövőre is, nem hagyja hidegen szülei sorsa, és mint egyetlen gyermek, ha arra kerül sor, vállalni szeretné a szülők ápolását. Ez bizony olyan tény, amely nem szabad, hogy megoldatlan maradjon. Ebben az esetben a férjének kell alkalmazkodnia, aki tisztában volt vele, hogy ön szüleinek egyetlen gyermeke, és előbb-utóbb ilyen problémák is jöhetnek. Nagyon előrelátó és megfontolt akkor, amikor leírja hogy nincs lehetősége, hogy férje megértő legyen a közös együttlakás (szülök és maguk)ügyében. Látni hogy már hosszú ideje foglalkoztatja a téma, és minden oldalról alaposan meghányta-vetette a lehetőségeket. Helyeslem, hogy igyekszik megelőzni a nagyobb nézeteltéréseket, és tudatosítja, hogy ez a probléma könnyen felboríthatja a harmonikus házasságot. Most legyünk egy kicsit számítok, és helyezzük mérlegre, ki mikor mennyit és milyen helyzetben engedett, és alkalmazkodott a másikhoz. Nemcsak a mennyiségi különbség a mérvadó, hanem a minőségi is, hogy milyen fontos és felelősségteljes helyzetben engedett a másik javára. Azt hiszem, a mérleg az ön javára billen, de a helyzettel azért ne éljen vissza. Próbáljuk a témát másképpen megközelíteni. Nem lehetne-e a maguk lakhelyén közös házat építeni (így a szülei alkalmazkodnának), nem lehetne-e javítani az anyósi viszonyon (részben önt provokálják a sógornőnek juttatott kedvezmények)? Férjének abban igaza van, hogy gond lenne a munkahely biztosítása. A gyermek jövőjét csak nagyobb korban befolyásolhatná a csere Nem szabad elhamarkodni a döntést, ezért gondolkozzék és jelentkezzék újra. VERONIKA mAjgaluskaleves Világosra pirítunk diónyi vajon egy evőkanálnyi reszelt vöröshagymát, hozzáadunk egy csomó vékony melestre vágott leveszöldséget, és pár percig pirítjuk, majd meghintjük egy késhegynyi pirospaprikával. Felengedjük két liter vízzel, és belerakunk két csirkeaprólékot a máj nélkül. Pár szem borssal, körömnyi babérlevéllel, egy csapott mokkáskanálnyi köménymaggal, két szem szegfűszeggel, kiskanálnyi piros paprikával, paradicsompürével meg tetszés szerint sóval ízesítjük, és lefedve, lassú tűzön addig főzzük, míg a hús meg nem puhult. Közben egy evőkanálnyi olajon megpirítunk egy kiskanálnyi apróra vágott vöröshagymát, a tűzről levéve beleteszünk egy tejben vagy tejes vízben áztatott, kinyomkodott és összemorzsolt kiflit, illetve zsemlét, két elkapart májat, egy tojást meg a fűszereket (egy csapott kiskanálnyi majoránnát, késhegynyi törött borsot és ízlés szerint sót). Annyi liszttel dolgozzuk el, hogy galuskakeménységű masszát kapjunk, és adjunk még hozzá egy evőkanálnyi zsemlemorzsát is. Legalább egy óra hosszat állni hagyjuk. Ha a leves megfőtt, kiskanállal apró galuskákat szaggatunk bele. Ha a galuskák feljönnek, még néhány percig forraljuk a levest. domikahajjal vagy margarinnal jól kikenünk egy tűzálló tálat, és az aljára egy sor — lehetőleg szikkadt — zsemleszeletet fektetünk. Meghintjük borsónyi vajdarabkákkal, reszelt sajttal, majd ismét zsemleszeleteket rakunk. Ezt addig ismételjük, míg a tál meg nem telt. Négy személyre hat-hét zsemle, 10 deka vaj és 20 deka sajt elegendő. Tetejére ismét vajat morzsolunk, majd az egészet leöntjük hét deci sós tejjel, és meghintjük a sajt maradékával. A sütőben addig sütjük, míg a zsemle a tejet magába nem szívta, és a tetején a sajt szép pirosra meg nem sült. Ecetes savanyúság illik hozzá. BRASSÓI ROSTÉLYOS Két evőkanál olajon világosra pirítunk egy kis fej összevagdalt vöröshagymát és átsütünk rajta négy nagy, vékony szelet, alaposan kivert rostélyost. Felengedjük egy kevés vízzel,és sóval, törött borssal, babérlevéllel ízesítve puhára pároljuk. Levéve tálalás előtt egy púpozott evőkanál ribiszke- vagy málnazselét, egy evőkanálnyi mustárt, egy kevés majoránnát meg két deci tejfölt keverünk, és még egyszer, összeforraljuk. Ropogós burgonyafánkkal vagy sós vízben főtt spagettival tálaljuk. HOLLAND DIÓS KENYÉR Habosra kikeverünk 10 deka cukrot 10 deka margarinnal, egyenként eldolgozunk benne három egész tojást, majd simára keverjük másfél deci tejjel, amelyben feloldottunk egy kiskanálnyi sütőport. Végül közékeverünk 18 deka lisztet, 10 deka durvára vágott diót, és kizsírozott püspökkenyérformába öntve a sütőben közepes tűzön addig sütjük, amíg a beleszúrt tűre tapad a massza. Ha már a tűt tisztán húzzuk ki, kész a tészta, deszkára vagy rácsra borítjuk és csak hidegen szeleteljük. Ha felszeletelve sütőben megszárítjuk, kitűnő kétszersültet kapunk, amely fémdobozban sokáig eláll. FASÍRT BÖLCSŐBEN Egy kb. 40 dekás marhafelsál- vagy stefániadarabot úgy vágunk, hogy szétterítve egy nagy szeletet kapjunk. Jól kiverjük, borsozzuk, mustározzuk, sózzuk. Kizsírozunk egy püspökkenyér formát, és beleterítjük a húst úgy, hogy az alját és az oldalát befedje. Megdarálunk 40 deka sertéshúst, összekeverjük egy tojással, reszelt vöröshagymával, sóval törött borssal, egy kiskanálnyi ételízesítő porral, mokkáskanálnyi majoránnával, és felét a hússal kibélelt formába tesszük. Ráfektetünk hosszában egy-két vékony, hosszú, tevétől kinyomkodott kovászos vagy ecetes uborkát, és befedjük a fennmaradó hússal. Tetejére egy kevés zsemlemorzsát szórunk vagy vékony szalonnaszeleteket borítunk. Forró sütőben addig sütjük, amíg a marhahús megpuhul és a vagdalt hús is átsült. A Szocialista Ifjúsági Szövetség Szlovákiai Központi Bizottságának lapja • Kiadja Smena Kiadóvállalat • Szerkesztőség és adminisztráció 897 14 Bratislava, Praáskd ti. Telefon: 4BB19 • Főszerkesztő: dr. Strasser György • A főszerkesztő helyettese: Csikingh Imre • Nyomja a Západoslovenské traCiarne. 897 20 Bratislava, Duklianska 39 • Előfizetési díj egy évre 52.— Kés, fél évre 26.— Kés • Terjeszti a Posta hfriapszolgálata Előfizethető minden postahivatalnál vagy kézbesítőnél • A lap külföldre a PNS. Ostredna egpedícia a dovoz tiace. 884 lé Bratislava. Gothvaldovo nem é. 48 útján rendelhető meg • Kéziratokat nem őrzünk meg és nem küldünk vissza . Engedélyezve: SÜTI 13/1. Index: 49 802