Új Ifjúság, 1981. július-december (30. évfolyam, 27-52. szám)

1981-10-20 / 42. szám

mm KERTÜ­NK DÍSZE A Japánban honos és népszerű miniatűr fácskáról, a bonsaikról az első feljegyzések a XII. szá­zadból maradtak fel ránk. A ter­mészetnek ezek a miniatűr cso­dái, kész műalkotások az utóbbi időben mind népszerűbbek, és nemcsak őshazájukban, Japánban, hanem szerte a világon. Az erfi­­ber vágyik maga körül egy da­rab élő természetre. Talán kevesen tudják, hogy ná­lunk is szép számban vannak o­­lyanok, akiknek kedvtelése a ter­mészet miniatürizálása, s bonsait nemcsak botanikus kertekben ne­velnek. A Kertészek Szövetsége mellett két évvel ezelőtt megala­kult a Bonsai Klub, amely csak Prágában vagy hatszáz tagot számlál. A törpefácskáknak több válto­zatát ismerjük; kialakíthatjuk ko­ronájukat lépcsőzetesen, szabály­talan körvonalakkal; magasságuk elérheti a 80 cm-t, de vannak en­nél kisebb, sőt parányi, alig 10 cm-es fácskák is. A növényt legjobb tavasszal vagy ősszel elültetni. Minden e­­sélyünk megvan hozzá, hogy fe­nyőből, jávorból, borókából, szil­fából vagy gyertyánfából gyönyö­rű törpefácskánk lesz. Magból is kinevelhetjük, de jobb, ha faisko­lából szerzünk csemetét. Cserepet a fácska tervezett alakja és jel­lege szerint választunk. A cserép alján legyen néhány lyuk, hogy a gyökereket zsineggel rögzíthes­sük. A gyökerek növekedését és funkcióját az edénnyel befolyá­solhatjuk; a szűk határok közé szorított térségben egy idő múlva kialakul a gyökérzet és a korona közti egyensúly. Legfontosabb a fa törzsének formája, mert ké­sőbb már nem lehet alakítani. A főgyökerek visszametszésével megakadályozzuk, hogy az ágak fölfelé nőjenek, a koronát aztán már a saját ízlésünk, elképzelé­sünk szerint igazítjuk. A fácskának szüksége van nap­fényre, és ne várjunk az öntö­zéssel, míg a föld 70 százaléka kiszárad. Kéthavonként egyszer trágyázzuk is meg. A bonsai kertünk, teraszunk, loggiánk egyedi, szemet gyönyör­ködtető dísze Lakásh­­m­, sajnos, nem nevelhető Télen hűvas és vi­lágos helyen tartsuk, és kéthe­tenként öntözzük. ' . Receptek hagymás gomba Felolvasztunk 5 deka va­­­jat és öt percig fedő alatt párolunk benne 18 szem d,16 nagyságú hagymát egészben (ha csak nagyobb mánk van, kevesebbel hagy­ve­szünk hozzá, és a nagyság­tól függően ketté vagy­ négyfelé vágjuk). Ezután közékeverünk fél kiló meg­hámozott, a nagyságtól füg­gően ketté vagy négyfelé vágott gombát, megforgat­juk a vajon, és meghintjük egy púpozott evőkanál liszt­tel. Megszórjuk egy csipet­nyi szerecsendióval, egy kis­­kanálnyi ízesítő porral és beleteszünk egy kisebb ba­bérlevelet, majd leöntjük egy deci vízzel. Fedő alatt kis lángon. Időnként kever­getve, nehogy a liszt oda­kapjon, puhára főzzük (kb. 10 perc alatt puh­ul meg). Szárazon pirított kenyér­szeletekkel, esetleg­­ párolt rizzsel körítjük. TŰZDELT MÁJSZELETEK Felszeletelünk egy fél ki­ló sertésmájat és hideg tej­ben a hűtőszekrényben fél napig állni hagyjuk, majd a­­ tejet leitatjuk róla. A má­jat sűrűn megtűzdeljük füs­tölt szalonnával (kb. 10 de­ka kell hozzá), lisztben megforgatjuk, és két evő­­kanál olajon megsütve for­ró tálra tesszük, melegen tartjuk. A visszamaradt lé­be késhegynyi majoránnát, törött borsot, paradicsompürét kiskanálnyi keverünk, majd jól összedolgozva a májra öntjük. Percek alatt kész a kitűnő ünnepi pe­csenye. Burgonyapüré vagy vajas burgonya és saláta il­lik hozzá. MELEG ALMAFELFÚJT Meghámozunk nyolc da­rab kisebb almát, magházu­kat kivesszük, és egy evő­kanál cukorral meg egy da­rabka vízben citromhéjjal ízesített félpuhára főzzük, majd szitára téve lecsepeg­­tetjük. Ezután az almákat két deka vajjal kikent tűz­álló tálra — üregükkel fel­felé — egymás mellé ültet­jük, és az üregeket sűrű ba­rackízzel megtöltjük. Hat deka vajból vagy margarin­ból 6 deka liszttel meg négy deci tejjel sűrű besanielt fő­zünk, a tűzről levéve bele­keverünk négy evőkanál cukrot, belereszelünk egy fél citrom héját, és lehűt­jük. Ekkor adunk még hoz­zá négy tojássárgáját, és ha már ezzel is simára ke­­l,­verjük, hozzátesszük a to­jások kemény habbá vert fe­hérjét, a tűzálló tálba ra­kott almákra öntjük, és for­ró sütőben, gőzfürdőben kb. 45 percig sütjük. (A sütő­be egy tepsibe ujjnyi maga­san vizet töltünk, és ha a sütő forró, a víz meg me­leg, tálat.) beleállítjuk a tűzálló Ha a felfújt teteje idő előtt bámulni kezd, egy kis fehér papírlappal letakarjuk, és takarékláng­ra állítjuk a sütőt. Tűzálló tálban forrón vaníliás cu­korral meghintve tálaljuk. TÖLTÖTT UBORKA Négy szép nagy kovászos uborkát hosszában kettévá­gunk, magját kikaparjuk. Üregükkel felfelé fordítva üvegtálra egymás mellé fek­tetjük és púpozottan meg­töltjük sonkakrémmel. sonkakrémhez simára keve­­­rünk 20 deka kétszer da­rált főtt füstölt húst, egy deci tejföllel, két kemény tojással (amelyet szintén le­darálunk), csipetnyi borssal, kis­­ kockákra törött vá­gott paradicsompaprikával elkeverjük. (Tejföl helyett még jobb, ha egy deci hab­bá vert tejszínnel keverjük össze a sonkát.) Az egészet leöntjük egy kis tubusnyi majonéz, két deci tejföl, egy csapott kiskanálnyi mustár és egy kevéske por­cukor keverékével. Kariká­ra vagy cikkekre vágott ke­mény tojással díszítjük, jégbe hűtve kínáljuk» SZEMÁPOLÁS Gyakorlatból tudjuk, hogy a szemhéjszínezés, a tartós és ideiglenes szempillafes­­tés, a sok tévézés, olvasás, szemüveg használata igény­be veszi a szemet és a vékony szemhéjat. A szem és a szemhéj ápo­lására, frissítő kezelésére mindenképpen rá vagyunk szorulva, tehát ajánlatos az otthon is elkészíthető, szem­héjborogatás, melyhez kitű­nő gyógynövények kapha­tók. Szemfrissítő szemhéjborí­­tás például a búzavirág, a kamilla, a szemvidító fű forrázata. A választott gyógynövény forrázatába tiszta vattatampont mártunk, s azt enyhén kinyomva a lecsukott szemhéjra borít­juk. Pár perces pihenőre is kényszerülünk így, amely az egész szervezetnek jót tesz. Egy neves párizsi smink­mester ibolyavirág-forráza­tot ajánl pácienseinek szem­­frissítőként. Megelőző vé­delem ernyedt szemhéjra; reggel ébredés után pár perces rózsavíz- (rózsaszi­romból készíthető) boroga­tást tenni, amely a szemhéj vékony szövetét erősíti. Mindenkinek csak jót te­het a szem körkörös kön­­­nyed „pontemelő“ masszá­zsa, amely kintről befelé irányul a szemüveg csont­szélén haladva. Az se baj, ha ezt a masszázst napon­ta ismételjük. Jótékony hatású a fáradt szemre a „szemgimnaszti­­ka“, azaz a szemgolyó tor­­náztatása, mely érezhetően megnyugtatja a vibráló szemidegeket. A szem leghatásosabb koz­metikumát mindnyájan jól ismerjük, mely nem más, mint a nyugodt alvás, a fá­radt szem szanatóriuma. P A Szocialista [­Jútágl siAsat­­<Sg Szlovákiai Központi Btzell tágának lapja • Kiadja a Smana Kiadóvállalat • Szar­­kezzkfiség és adminisztráció 89714 Bratislava, Praiská IL Balaton: 46818 é Ffiszerkasz­­tlS: dr. Strauss György • A fdszarkesztő halyattasa; Csik­­mák Imre • Nyomja a Zápa­­doslovenská tiafi­arna, 897 2D Bratislava, Onkljanska 39 • Előfizetési díj egy évre 82.— Küs, 181 évre 26.­ K8s • Tar­­jeszti a Posta Hirlapszolgálata ElbfizethetS minden postahiva­­talnil vagy közbesiiSn4l • A lap kflitflidra a PNS Ostredné atpadicia a davor tisée 884 IS Bratislava. Gottwalduvo nám e. 48 alján rendelhetA mag • Kéziratukat nem Sz<flnk mag ás nem küldj­nk vissza S tndaz: 4S 802

Next