Új Ifjúság, 1981. július-december (30. évfolyam, 27-52. szám)
1981-10-20 / 42. szám
mm KERTÜNK DÍSZE A Japánban honos és népszerű miniatűr fácskáról, a bonsaikról az első feljegyzések a XII. századból maradtak fel ránk. A természetnek ezek a miniatűr csodái, kész műalkotások az utóbbi időben mind népszerűbbek, és nemcsak őshazájukban, Japánban, hanem szerte a világon. Az erfiber vágyik maga körül egy darab élő természetre. Talán kevesen tudják, hogy nálunk is szép számban vannak olyanok, akiknek kedvtelése a természet miniatürizálása, s bonsait nemcsak botanikus kertekben nevelnek. A Kertészek Szövetsége mellett két évvel ezelőtt megalakult a Bonsai Klub, amely csak Prágában vagy hatszáz tagot számlál. A törpefácskáknak több változatát ismerjük; kialakíthatjuk koronájukat lépcsőzetesen, szabálytalan körvonalakkal; magasságuk elérheti a 80 cm-t, de vannak ennél kisebb, sőt parányi, alig 10 cm-es fácskák is. A növényt legjobb tavasszal vagy ősszel elültetni. Minden esélyünk megvan hozzá, hogy fenyőből, jávorból, borókából, szilfából vagy gyertyánfából gyönyörű törpefácskánk lesz. Magból is kinevelhetjük, de jobb, ha faiskolából szerzünk csemetét. Cserepet a fácska tervezett alakja és jellege szerint választunk. A cserép alján legyen néhány lyuk, hogy a gyökereket zsineggel rögzíthessük. A gyökerek növekedését és funkcióját az edénnyel befolyásolhatjuk; a szűk határok közé szorított térségben egy idő múlva kialakul a gyökérzet és a korona közti egyensúly. Legfontosabb a fa törzsének formája, mert később már nem lehet alakítani. A főgyökerek visszametszésével megakadályozzuk, hogy az ágak fölfelé nőjenek, a koronát aztán már a saját ízlésünk, elképzelésünk szerint igazítjuk. A fácskának szüksége van napfényre, és ne várjunk az öntözéssel, míg a föld 70 százaléka kiszárad. Kéthavonként egyszer trágyázzuk is meg. A bonsai kertünk, teraszunk, loggiánk egyedi, szemet gyönyörködtető dísze Lakáshm, sajnos, nem nevelhető Télen hűvas és világos helyen tartsuk, és kéthetenként öntözzük. ' . Receptek hagymás gomba Felolvasztunk 5 deka vajat és öt percig fedő alatt párolunk benne 18 szem d,16 nagyságú hagymát egészben (ha csak nagyobb mánk van, kevesebbel hagyveszünk hozzá, és a nagyságtól függően ketté vagy négyfelé vágjuk). Ezután közékeverünk fél kiló meghámozott, a nagyságtól függően ketté vagy négyfelé vágott gombát, megforgatjuk a vajon, és meghintjük egy púpozott evőkanál liszttel. Megszórjuk egy csipetnyi szerecsendióval, egy kiskanálnyi ízesítő porral és beleteszünk egy kisebb babérlevelet, majd leöntjük egy deci vízzel. Fedő alatt kis lángon. Időnként kevergetve, nehogy a liszt odakapjon, puhára főzzük (kb. 10 perc alatt puhul meg). Szárazon pirított kenyérszeletekkel, esetleg párolt rizzsel körítjük. TŰZDELT MÁJSZELETEK Felszeletelünk egy fél kiló sertésmájat és hideg tejben a hűtőszekrényben fél napig állni hagyjuk, majd a tejet leitatjuk róla. A májat sűrűn megtűzdeljük füstölt szalonnával (kb. 10 deka kell hozzá), lisztben megforgatjuk, és két evőkanál olajon megsütve forró tálra tesszük, melegen tartjuk. A visszamaradt lébe késhegynyi majoránnát, törött borsot, paradicsompürét kiskanálnyi keverünk, majd jól összedolgozva a májra öntjük. Percek alatt kész a kitűnő ünnepi pecsenye. Burgonyapüré vagy vajas burgonya és saláta illik hozzá. MELEG ALMAFELFÚJT Meghámozunk nyolc darab kisebb almát, magházukat kivesszük, és egy evőkanál cukorral meg egy darabka vízben citromhéjjal ízesített félpuhára főzzük, majd szitára téve lecsepegtetjük. Ezután az almákat két deka vajjal kikent tűzálló tálra — üregükkel felfelé — egymás mellé ültetjük, és az üregeket sűrű barackízzel megtöltjük. Hat deka vajból vagy margarinból 6 deka liszttel meg négy deci tejjel sűrű besanielt főzünk, a tűzről levéve belekeverünk négy evőkanál cukrot, belereszelünk egy fél citrom héját, és lehűtjük. Ekkor adunk még hozzá négy tojássárgáját, és ha már ezzel is simára kel,verjük, hozzátesszük a tojások kemény habbá vert fehérjét, a tűzálló tálba rakott almákra öntjük, és forró sütőben, gőzfürdőben kb. 45 percig sütjük. (A sütőbe egy tepsibe ujjnyi magasan vizet töltünk, és ha a sütő forró, a víz meg meleg, tálat.) beleállítjuk a tűzálló Ha a felfújt teteje idő előtt bámulni kezd, egy kis fehér papírlappal letakarjuk, és takaréklángra állítjuk a sütőt. Tűzálló tálban forrón vaníliás cukorral meghintve tálaljuk. TÖLTÖTT UBORKA Négy szép nagy kovászos uborkát hosszában kettévágunk, magját kikaparjuk. Üregükkel felfelé fordítva üvegtálra egymás mellé fektetjük és púpozottan megtöltjük sonkakrémmel. sonkakrémhez simára keverünk 20 deka kétszer darált főtt füstölt húst, egy deci tejföllel, két kemény tojással (amelyet szintén ledarálunk), csipetnyi borssal, kis kockákra törött vágott paradicsompaprikával elkeverjük. (Tejföl helyett még jobb, ha egy deci habbá vert tejszínnel keverjük össze a sonkát.) Az egészet leöntjük egy kis tubusnyi majonéz, két deci tejföl, egy csapott kiskanálnyi mustár és egy kevéske porcukor keverékével. Karikára vagy cikkekre vágott kemény tojással díszítjük, jégbe hűtve kínáljuk» SZEMÁPOLÁS Gyakorlatból tudjuk, hogy a szemhéjszínezés, a tartós és ideiglenes szempillafestés, a sok tévézés, olvasás, szemüveg használata igénybe veszi a szemet és a vékony szemhéjat. A szem és a szemhéj ápolására, frissítő kezelésére mindenképpen rá vagyunk szorulva, tehát ajánlatos az otthon is elkészíthető, szemhéjborogatás, melyhez kitűnő gyógynövények kaphatók. Szemfrissítő szemhéjborítás például a búzavirág, a kamilla, a szemvidító fű forrázata. A választott gyógynövény forrázatába tiszta vattatampont mártunk, s azt enyhén kinyomva a lecsukott szemhéjra borítjuk. Pár perces pihenőre is kényszerülünk így, amely az egész szervezetnek jót tesz. Egy neves párizsi sminkmester ibolyavirág-forrázatot ajánl pácienseinek szemfrissítőként. Megelőző védelem ernyedt szemhéjra; reggel ébredés után pár perces rózsavíz- (rózsasziromból készíthető) borogatást tenni, amely a szemhéj vékony szövetét erősíti. Mindenkinek csak jót tehet a szem körkörös könnyed „pontemelő“ masszázsa, amely kintről befelé irányul a szemüveg csontszélén haladva. Az se baj, ha ezt a masszázst naponta ismételjük. Jótékony hatású a fáradt szemre a „szemgimnasztika“, azaz a szemgolyó tornáztatása, mely érezhetően megnyugtatja a vibráló szemidegeket. A szem leghatásosabb kozmetikumát mindnyájan jól ismerjük, mely nem más, mint a nyugodt alvás, a fáradt szem szanatóriuma. P A Szocialista [Jútágl siAsat<Sg Szlovákiai Központi Btzell tágának lapja • Kiadja a Smana Kiadóvállalat • Szarkezzkfiség és adminisztráció 89714 Bratislava, Praiská IL Balaton: 46818 é FfiszerkasztlS: dr. Strauss György • A fdszarkesztő halyattasa; Csikmák Imre • Nyomja a Západoslovenská tiafiarna, 897 2D Bratislava, Onkljanska 39 • Előfizetési díj egy évre 82.— Küs, 181 évre 26. K8s • Tarjeszti a Posta Hirlapszolgálata ElbfizethetS minden postahivatalnil vagy közbesiiSn4l • A lap kflitflidra a PNS Ostredné atpadicia a davor tisée 884 IS Bratislava. Gottwalduvo nám e. 48 alján rendelhetA mag • Kéziratukat nem Sz<flnk mag ás nem küldjnk vissza S tndaz: 4S 802