Új Kelet, 2009. július-december (12. évfolyam, 26-51. szám)

2009-09-10 / 36. szám

6. oldal Hasznos tippek háziasszonyoknak (53.) A skandináv konyha hideg ételeiről is ismert Néhány hétre megszakítottuk képzeletbeli világjáró utazásunkat, mellyel főzni hívjuk a háziasszonyokat, és gombából, valamint cukkiniből készített ételek menü­jével kedveskedtünk az olvasóknak. Most ismét egy nem­zet konyhájának rejtelmeibe nyújtunk bepillantást. Ismer­kedjünk meg közösen a skandináv finomságokkal! A skandináv országok terüle­tén sokféle élelmiszer, nyersa­nyag található. A dánok fejlett állattenyésztése, a svédek jó gombatermelő területei, a nor­végok és a svédek folyói, tavai, valamint a környező tengerek rengeteg kiváló nyersanyagot adnak az ételkészítéshez. Kony­hájukra legjellemzőbb a híres „smorgass", a svéd vegyes íze­lítő, valamint a „smorebrod", a dán vajaskenyér megrakva szín­pompás hideg ételekkel. Ezek változatos hideg szendvicsek, amelyek elképzelhetetlenül sok variációja van. Nagy szelet jól megvajazott barna kenyérre tel­jes adag főtt, sült húsokat, szár­nyasokat, felvágottakat, hala­kat, rákokat tesznek, amit zöld­salátával, majonéz­zel, szeletelt uborkával, sárgarépa-reszelék­kel, paradicsommal, aszpikkal körítenek. Egy-egy ilyen szend­vics főételnek is megfelel.A smorgasst minden étteremben megtalálják üveg és porcelántá­lakon, hosszúkás büféasztalra ki­rakva. A belépő vendégek annyit vehetnek átlagár megfizetése mellett, amennyit akarnak. Az asztalon tányérok és evőeszkö­zök vannak kikészítve. Ezek a vegyes ízelítők nemcsak szín­pompásak, hanem kitűnő ízűek is. Halak, ajóka, hering, kagyló­félék, hideg tojások, gombafé­lék, fehér és barna vajas kenye­rekre kirakott tojások, rákok, hi­deg felvágottak, nyers füstölt sonka, nyers paradicsom, finom­ra vágott kapor, metélőhagyma, nyers uborkaszeletek nagy vá­lasztéka található. A meleg éte­lek előtt ezekből a vendégek ön­magukat szolgálják ki. Svéd burgonyasaláta Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 erőleveskocka, 1 kis fej vörös­hagyma, 2-3 ek. olaj, 1 dl tejföl, 4 ecetes uborka, egy kevés ecet, őrölt bors. Elkészítés: a burgonyát meg­tisztítjuk, karikákra vágjuk, és az erőleves-kockával ízesített víz­ben puhára főzzük. A tűzről le­véve hozzáadjuk a reszelt hagy­mát, az ecetet, a cukrot és ebben a vízben hagyjuk kihűlni. Egy napig érleljük. Másnap a fele le­vét leöntjük róla, a karikára sze­reltett uborkát és a petrezsely­met beletesszük, összekeverjük az olajjal és a tejföllel, megborsoz­zuk, és néhány órára behűtjük. Dán csirkeleves Hozzávalók: 1 konyhakész csirke (kb. 1,2 kg-os), 1 szál süt­ni való kolbász, 75 dkg burgo­nya, 1 csomó leveszöldség, 25 dkg sárgarépa, 1 fej vöröshagy­ma, olaj, 1 csokor petrezselyem­zöld, só, bors. Elkészítés: a leveszöldséget megtisztítjuk, megmossuk és feldaraboljuk. A megtisztított hagymát félbevágjuk. A csirkét megmossuk, a leveszöldséggel és a hagymával együtt fazékba tesszük, majd felöntjük 1,1/2 li­ter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, és 40 percig főz­zük. Közben a sárgarépát leka­­pargatjuk, megmossuk és felka­­rikázzuk. A csirkét kivesszük a levesből és kihűtjük. A levest át­szűrjük, majd megfőzzük benne a sárgarépát, aztán kiszedjük. A burgonyát meghámozzuk, meg­mossuk, és kockára vágjuk, majd a levesben kb. 20 percig főzzük. Néhány burgonyakoc­kát kiszedünk és félreteszünk, a többit a levessel együtt össze­­turmixoljuk. A csirkét kicson­tozzuk, bőrét lehúzzuk, húsát csíkokra metéljük. A petrezse­lyemzöldet megmossuk és le­rázzuk. Néhány szép levelet fél­­reteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk. A kolbász bőrét le­húzzuk, és a masszából vizes kézzel apró gombócokat formá­lunk. Serpenyőben olajat forró­­sítunk, és a gombócokat köze­pes lángon aranybarnára sütjük, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon kissé a csirkehúst is megpirítjuk. A sárgarépát, a burgonyakockát, a csirkehúst és a gombócot visszarakjuk a le­vesbe és összemelegítjük. Pet­rezselyemlevéllel díszítjük. Hercegi torta Hozzávalók: 12 dkg hámo­zott mandula finomra darálva, 10 dkg cukor, 3-4 tojásfehérje, 2 egész tojás, 15 dkg vaj, 3 ek. kristálycukor, 15 dkg liszt, 6 ek. málnadzsem. Elkészítés: a mandulát, por­cukrot, nem felvert tojásfehér­jét, 5 dkg vajat összekeverünk. Habosra keverjük a maradék vajat 3 ek. kristálycukorral, 1 tojással, liszttel. 15 percre hűtő­be tesszük. Enyhén lisztezett zsírpapíron 25 cm átmérőjű, 2 cm vastag kör alakúra nyújtjuk a tészta 2/3-át. A papírral együtt tortaformába tesszük tésztás felével lefelé. Lehúzzuk róla a papírt. A tésztára kenjük a dzse­met, erre a mandulakrémet. Ki­nyújtjuk a maradék tésztát 2 cm vastagra, csíkokra vágjuk, ezt rácsosan a krémre tesszük. Kö­zepesen meleg sütőben 35-40 percig sütjük. Tortaszeletekre vágjuk. A legnagyobb norvég ün­nep május 17., a norvég alkot­mány napja. Ezen a napon ha­gyomány a torta fogyasztása. Norvég bárányragu Hozzávalók (6 személyre): 1 kg báránycomb, 1 kg fehér ká­poszta, 1 db hagyma, só, 10 szem fekete bors, 1 csokor kakukkfű, 1 liter húsleves (2 leveskockából), 6 db burgonya, petrezselyem. Elkészítés: a húst apró koc­kákra, a káposztát laskára vág­juk, a hagymát felaprítjuk. A káposztát és a húst jól záródó fedelű serpenyőbe rakjuk, hoz­záadjuk a hagymát, a kakukk­füvet. Ráöntjük a húslevest, és lefedve, lassú tűzön 1 órát, majd közben a kockára vágott burgo­nyával még 30 percig pároljuk. Kivesszük a fűszereket, s meg­szórjuk a finomra vágott petre­zselyemmel. Norvég ínyencek­nek harmadszor felmelegítve ízlik a legjobban. |E§|E Í ffl S=i Csanád 61 hetes újságíróbaba, rovatát a gondolatait értő és érző édesanyja, Barabás Orsolya kolléganőnk vezeti két éves koráig, hétről hétre T­­ IP­ gm&m­m Mmm mMgmm Bárhol hamar feltalálom magam, így volt ez Buda­pesten is. Annak ellenére, hogy csak néhány hónappal ezelőtt jártunk itt, már nem igazán emlékeztem az itte­ni dolgokra, de ez nem oko­zott gondot. Egy-két óra el­teltével ugyanúgy randalí­roztam és „szedtem szét"­ a házat, mint otthon szok­tam. Közben a menésem is gyors lett, nem csak totyo­gok, hanem kétszázzal szá­guldok. Helyből felállok bárhol, csak kinyomom a popsim, és már kész is. Felmászok az ágyakra, és bárhová, ahová szeretnék eljutni. Ettől persze a körülöttem lévők idegsokkot kapnak, de én nagyon élvezem. Közben betöltöttem a 14 hónapot, és ez volt az első alkalom, hogy anya elfelejtette a „szünnapomat". Eddig a nagy napon min­dig kaptam valami plusz nyamit, bónuszpuszit, de most ez elma­radt. Csak másnap tudatosult benne, hogy hányadika van, és mit mulasztott el. Szégyellte is magát, és kérte tőlem a bocsánatot, mond­va, hogy hévizes, sokszor azt sem tudja, milyen nap van. Mivel játszótérre vitt, hintáztunk és finom fagyit ettünk, elnéztem neki ezt a nagy vétket. Meg is mértek, 83 cm magas és 12 kg vagyok, iga­zi nagyfiú. Repülnek a pesti napok is, és én már meg tudom mu­tatni, hogyan kell bokszolni vagy éppen teniszezni, és a zene hal­latán bárhol rázni kezdem magam. Gyorsan tanulok, bár időnként nem értem a dolgokat. Például a napokban homokozni voltunk, és én mind elsüllyedtem a szemcsés valamibe, nem tudtam úgy szedni a lábai­mat, ahogy szoktam. Mérgelődtem is emiatt, de aztán megszoktam a szokatlan talajt, és vidáman raktam a vödrömbe a lapáttal a homo­kot. Természetesen megkóstoltam, de nem igazán ízlett, úgyhogy in­kább kértem kekszet anyától. Gyakran megyünk nagyi elé, amikor végzett a munkával, és akkor együtt jövünk haza. Útközben megcso­dáljuk a nagy autókat. Egyik nap felültünk a buszra is, csak kap­kodtam a fejem, amikor anya feltolt arra a nagy kék járműre a ba­bakocsimmal. De klassz dolog volt onnan nézni az épületeket, embe­reket. Bankba is jártunk, és én mindenkit jókedvre derítettem, mert be nem állt a szám. Nagyi meg is jegyezte, rendesen bemutatkoz­tam, megmutattam, milyen rosszcsont vagyok. Szerintük állandóan megtalálom azt, amihez nem szabad nyúlni. Időnként azonban hasznomat is veszik, többek között segítek asztalt teríteni, viszem az abroszt és a tányérokat. A kutyát is rendre utasítom, mondom neki, hogy „vau, dá-dá", ha sokat ugat. Szórakoztatom nagyitáso­­mat is, minden reggel együtt ágyazunk be, én felhajtogatom a lepe­dőt, majd bemászok az ágyneműtartóba. Amíg anya főz vagy mo­sogat, ő játszik velem. Voltunk a másik nagypapáméknál is, a néni­kém jött értünk autóval. Ott a kavicsokkal játszottam az udvaron, és papa kezét fogva le-fel sétáltam, lépcsőztem, ő hamarabb elfáradt, mert én olyan formában voltam, hogy a délutáni alvásról is le­mondtam. Amióta itt vagyunk, két újabb fogam bújt ki, úgyhogy már kilenc van, fent öt, lent pedig négy. Időnként bele is mélyesz­­tem a fogaimat ide-oda, általában ezt nem értékelik a játszótársaim. Leginkább a dédijeim hiányoznak, meg a gyergyói tiszta levegő, de anya megnyugtatott, nemsokára hazamegyünk. Addig pedig tovább ismerkedem a magyar fővárossal. Tippek fogyókúrázóknak Az alábbi néhány apró tipp segítséget jelenthet a minden­napokhoz azoknak, akik fo­gyókúráznak. - Ne legyen tele a hűtőszek­rényünk! - Főzés közben ne kóstolgas­sunk! - Gyorsan elkészíthető fogá­sokat főzzünk, lehetőleg minél kevesebb időt töltsünk a kony­hában! - Gondosan, szépen készít­sük el az ételt! - Az étkezések előtti folya­dékfogyasztás segíthet a telí­tettségérzés kialakulásában! - Kisebb tányérra tálaljunk, hogy nagyobb adagnak tűnjön! - Rágjuk meg alaposan az ételt! - A maradékot ne fogyasz­­szuk el! - Az étkezések közötti éhség­érzetet, illetve az édesség utá­ni vágyat gyümölccsel próbál­hatjuk ellensúlyozni.­­ A magas alkoholtartalmú italok sok „luxus" kalóriát tar­talmaznak, ezért csak "álom­szerűen éljünk velük!"

Next