Új Magyarország, 1991. november (1. évfolyam, 160-185. szám)
1991-11-08 / 166. szám
ZÖLD SAROK Élő konzervünk: a gabona A civilizációk születése szerte a világon szoros összefüggésben álltak a gabonaalapú táplálkozással. Világi, mitológiai és vallási örökségünk is a gabonák életfontosságú szerepéről vall. Ma már táplálkozástudományilag is alátámasztható a gabonák népszerűsége és kívánatos mivolta étkezésünkben. A legtöbb táplálkozási felmérés azonban sajnálkozva említi meg, hogy a gabonaneműek és a teljes értékű, finomítatlan termékek fogyasztása - szemben az állati eredetű élelmiszerekkel, a könynyen felszívódó, szénhidrátokban gazdag, finomított sült lisztárukkal és cukros készítményekkel - jelentősen csökkent az elmúlt időkben. A táplálkozástudomány képviselői egyre inkább kívánatosnak tartják a gazonafélék nagyobb arányú és teljesebb értékű (beltarrtalmilag gazdagabb), teljes szemes vagy kevésbé finomított (őrölt, szitált) változatainak újra étrendünkbe iktatását A gabonafélék a hüvelyesekkel (bab, borsó-, lencsefélékkel) együtt az egyedüli tápanyagforrásunk, amelyek a legfontosabb tápanyagokat, így a szénhidrátokat, fehérjét, zsírt, vitaminokat, ásványi sókat és rostot tartalmazzák. Állati eredetű élelmiszereink fehérjét igen, de szénhidrátot nem tartalmaznak (kivétel a tej és tejtermékek csoportja). A kristálycukor tiszta szénhidrát fehérje nélkül. A gyümölcs és zöldségfélék ugyan sok vitamint és ásványi sókat tartalmaznak, de túl alacsony a fehérje- és zsírtartalmuk. Ezért „a gabonák a növényi eredetű élelmiszerek közül a leginkább alkalmasak a megfelelő étrend kialakításához". (P. C. Mangelsdorf.) Fehérjetartalmuknál fogva testünk építőkövet, összetett szénhidráttartalmuk hosszan tartó és egyenletes energiával látja el szervezetünket. A megfelelő mennyiségű, teljes értékű gabona fogyasztása (komplex B-vitamin tartalmának köszönhetően) erősíti idegrendszerünket, munkabírásunkat. Ökológiai szempontjainknak is megfelelnek, hiszen könnyen és gazdaságosan termelhetők és tárolhatók. Minden nagyobb civilizáció táplálkozásának alapja jellegzetesen egy vagy több gabonaféle volt. Európában a búza, rozs, zab, árpa, köles és kukorica terjedt el. A hidegebb vidékeken a búza, zab, rozs, árpa - alapú étkezés alakult ki. Az amerikai kontinensen a kukoricát, Afrikában a búzát, árpát, kölest termelik leginkább. Keleten pedig a rizst (de nem a finomítottat, hanem a barnarizst). Manapság az egészséges étrend igen fontos meghatározó eleme a lehetőleg biominőségű (vegyszer- és műtrágyamentesen megtermelt) teljes értékű gabonaféle. Készítsük el gabonaételeinket változatos módon, akár szemes, pelyhes, lisztes nyersanyagot felhasználva, amelyekhez ma már könnyebben hozzájutunk a natúrélelmiszer szaküzletekben. Ránky Edit Receptek: SZÓJÁS, TÖLTÖTT PAPRIKA Hozzávalók: 20 dkg búza vagy tejestönkölybúza, háromszoros vízmennyiséggel megfőzve, 10 dkg nemesszójadara, 1 dl zöldséglé vagy víz, 5 dkg vöröshagyma, kockára vágva, 2 evőkanál szezámsó vagy pirított, durvára darált szezámmag, 2 tb pirospaprika, 1 kávéskanál tengeri só, 2 késhegynyi őrölt bors és 8 paprika. A paradicsommártáshoz: 5 dl paradicsomlé (szósz), 1/2 dl nemesszójaolaj, 6 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt, 8 dl víz, tengeri só és 4 evőkanál méz. A búzát (vagy tejestönkölybúzát) megfőzzük. A nemesszójadarát leöntjük a forró zöldséglével. A kihűlt búzát (tejestönkölybúzát) ledaráljuk, hozzáadjuk a nemesszójadarát, a hagymát, a szezámsót, a sót, a borsót és jól összegyúrjuk a masszát. Kicsumázzuk a paprikákat és megtöltjük a töltelékkel. A paradicsomlevet sűrűségétől függően felengedjük annyi vízzel, hogy a töltött paprikákat ellepje a szósz és puhára főzzük őket, míg héjuk ráncosodni nem kezd. Ha kész, kiemeljük a paprikákat, majd egy külön edényben a szójaolajon megpirítjuk a lisztet, hozaöntjük a paradicsomszószt, simára keverjük, mézzel édesítjük a forralás után. Végezetül hozzáadjuk a paprikákat és főtt burgonyával tálaljuk. Tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg. VEGETÁRIÁNUS VAGDALT 20x10x10 cm-es dobozformában kisülve 10- 12 szelet, melegen és hidegen tálalható. Hozzávalók: 0,15 kg zabpehely, 0,15 kg nemes szójadara, 2,5 dl fűszeres, forró vízzel leöntve, 0,06 kg vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöldje, 0,15 kg vegyeszöldség (sárgarépa, fehérgyökér, zeller, karalábé), 2 evőkanál vagy 30 ml nemes szójaolaj, 2 tojás, 3 keménytojás, 0,01 kg tengeri só, 2 tb majoránna és 1/2 kávéskanál őrölt bors vagy szerecsendió, őrölve. A száraz zabpelyhet és szójadarát leöntjük a felforrósított, fűszeres vízzel. A zöldséget megtisztítjuk és lereszeljük, a hagymát kockára, a petrezselymet pedig apróra vágjuk. A zöldségeket, a felvert tojásokat, a benedvesített pelyhet és darát az olajjal és a fűszerekkel jól összedolgozzuk. A masszát őzgerinc vagy téglalap formába nyomkodjuk úgy, hogy a közepére a megtisztított, kemény tojásokat helyezzük és a masszával zárjuk. Alufóliával betakarjuk és vízzel teli tepsiben 1 óráig sütjük. A natúrkonyha fontos nyersanyagai A tulajdon lopás - de ami közös, az senkié. Ezen a két elven, ezzel a felfogással nőtt fel két generáció hazánkban - valószínűleg a legpazarlóbb generációk történelmünkben. Az élőlények egymásra és a környezetükre gyakorolt hatása (ökológia) igen keveseket érdekel minálunk. Az emberek azt hiszik, hogy ez valami absztrakt, távoli tudomány, foglalkozzanak vele azok, akik ráérnek és megengedhetik maguknak. Az igazság pedig az, hogy már régen nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne foglalkozzunk vele. És a pazarlás az egyik legsúlyosabb bűn, amit környezetünk ellen elkövetünk. Minden csepp víz, amit feleslegesen elpazarlunk, elvesz egy cseppet folyóinkból, tavainkból. Amennyit megtakarítunk, annyival csökken a víz- és szennyvízkezeléshez szükséges vegyszermennyiség, annyival csökken az energiaszükséglet ahhoz, hogy a vizet az otthonainkba pumpálják vagy felmelegítsék, amikor már ott van. (A legtöbb energiát a vízmelegítés igényli!) Az apró, egyéni hozzájárulások halmozódnak, míg globális méretűvé nem válnak, így okoztuk a bajokat és ugyanígy kellene megszüntetnünk őket .A legnagyobb hibát az követte el, aki nem tett semmit, mert csak keveset tehetett volna" (E. Burke). Azért nem kell a sötétben fagyoskodnunk! Néhány apró, hatékony apró lépés, ami életünkön nem is változtat, már megteszi hatását 1000 tonna papírt dobunk naponta a szemétkosárba - s ennek még 5 százalékát sem dolgozzák fel újra - írják az angolok. Vajon hány tonna papírt dobunk ki, aminek a hátlapjára még írhatnánk? Hány blokkot igénylünk a raktárból, amikor összekapcsolhatnánk a csak egyik oldalán használt íveket? (Arról nem is beszélve, hány ezer oldalit takaríthatnánk meg, ha már eleve mindkét felére írnánk?) Hányszor használunk csak egy telefonszám feljegyzésére egy tiszta papírlapot, amit percek múlva már el is dobunk? Tudjuk-e, ha egy tonna papírt dolgoznánk fel újra, ez a művelet a szükséges vízmellnökség 10 százalékát és az energia 50 százalékát használná a fákból nyert papírhoz képest és az így keletkezett levegőszennyezést több mint 75 százalékkal csökkentené. Újságpapírt már gyűjtünk. De sok más egyéb papot is lehetne gyűjteni. Minden irodában, a lakóhelyeken pedig kerületenként meg lehetne szervezni azt, hogy valaki rendszeresen összeszedi és elviszi a feldolgozóhoz. Vállalatok, egyéni használók vásárláskor újrafeldolgozott papírt kérve igényt teremthetnek erre - ahol igény van, ott lesz kínálat és ha van kínálat, olcsóbbak az árak. Mindenki jól jár! De lépjünk tovább. Valóban szükséges-e, hogy vásárlásnál minden alkalommal új zacskót kapjunk? Nem vihetjük-e magunkkal a tiszta zacskót a cekkerben, hogy azt használjuk, amíg lehet? Ha minden vásárló csak eggyel kevesebb alkalommal kapna friss zacskót, már többszáz millió zacskóval kevesebbre lenne szükség... És akkor még nem beszéltünk a műanyag szatyrokról, melyek végyleg lebonthatatlanok. A feliratos szatyrokon levő tintában mérgező nehézfém, kadmium van. Amikor elégetik, ezek a nehézfémek a levegőbe kerülnek. Használjunk fonott szatyrokat, kosarat a vásárláshoz! Minél kevesebb nylonszatyrot dobáljunk el! (Néha ki is lehet mosni őket és újból használni.) Ha mindenki csak eggyel kevesebbet dob a szemétbe hetente, már sok millióval csökkentettük a veszélyt. Kovács Mária Mindennapi környezetünk kevesebb papírt! .Aki fát ültet, bízik a jövőben” tartja a régi kertészmondás. S ez valóban így van, hiszen a gyümölcsfák évtizedekig maradnak ugyanazon a helyen, ezért a telepítés muntáit a gondos gazda fokozott figyelemmel készíti elő, illetve végzi. A gümölcsös létesítése a fakorlátban talajmintavétellel és talajvizsgálattal kezdődik melyhez hathatós segítséget tudnak nyújtani a Növényegészségügyi és Talajvédelmi Szolgálat laboratóriumai. Itt precíz tanácsokat kaphatunk a talaj állapotáról és a tápanyag-visszapótlás feladatairól. Már a „tervkészítés" során kijelöljük az utak, fordulók helyét a tárolók, manipulához szükséges víznyerési lehetőségről is. Minden jó és rossz a faiskolákból származik - mondta Probocskai Endre professzor úr, így a faiskolai lerakatokból - ha csak lehetséges - vírusmentes szaporítóanyagot vásároljunk. Rosszul takarékoskodik az, aki megelégszik a másod- vagy harmadrendű oltványokkal. Az első osztályú szaporítóanyag gyorsabb kezdeti növekedést és fejlődést biztosít. Az első osztályú oltvány jelzése piros (ez a törzsükre festett jelzésszín), de jelzi a minőséget az áru törzsén lévő árucímke is. A koronavesszők száma legalább négy és egyenként minimum harminc centiméter hosszúak, arányos elhelyezkedésűek. Az oltvány gyökérzetét legalább négy egészséges és ép, nyolcvan centiméter összhosszúságot meghaladó gyökér alkotja. A gyökérnyak felett 30 cm magasságban mérve a törzsátmérője tronimum 12 mm legyen. A II. osztályú koronás oltvány sárga jelzésű, s az előzőtől abban különbözik, hogy 3 négyzetcentiméternyi mechanikai sérülésük beforrott nyoma látható. Kisebb törzsgörbület még elfogadható. Törzsmagasság alapján elkülöníthetünk közepes törzsű (jele: kt), méretei 90-120 cm; alacsony törzsű (jele: at), méretei: 50- 60 cm, nagyságrendbe tartozó koronás oltványokat. Ha suhángot vásárolunk (visszavágás nélkül nevelt gyümölcsfaoltvány), úgy az első osztályú áru kék jelzésű. E Gyökérzete a koronás oltványokéhoz hasonló, legalább 10mm, törzshosszúsága 110-140 cm. A telepítési terv készítésekor meg kell határoznunk, hogy hány gyümölcsfát akarunk ültetni, illetve hány oltvány kell vásárolni. Ezt meghatározza a fa alakja, a koronaforma és az ültetési rendszer. A meggytelepítők, ha fáikat ágcsofortos, sudaras koronájú fának akarják nevelni, úgy a sor- és tőtávolság 8x6 méter legyen. Tölcsérkorona esetében is erunyi a tenyészterület, illetve gyengébb talajon 7x5 méteres ültetési távolság ajánlható. A ferdekarú sövény 7x4 m-es tenyészterületen fejlődik szépen. „Jó piacos meggy" a Pándy 48, 279, a Pándy Bp 119, az Újfehértói fürtös és a Kántorjánosi meggy. A Pándy meggyet, illetve klónjait porzófajtákkal (cigánymeggyekkel „keverten") célszerű ültetni. A meggy számára a legjobb alanynak a sas meggy minősül. Ami az almaoltványok kiválasztását illeti, itt meghatározó szerepe van döntéskor a különböző alanyoknak. A fajták növekedési erélye, a termőhelyi viszonyok és a termesztéstechnológia alapján ajánlatos megválasztani a koronaformát és a tenyészterületet. Általánban 6x4 és 7x4 legyen a sor- és tőtávolság. Aki szabad sövényt akar nevelni, arrnak 5x3 vagy 5x4 m-es tenyészterület kialakítása javasolható. A gondos gazda - ha teheti - a talajt 60 cm mélyen megforgatja. Ha erre nincs lehetőség, akkor megfelelő nagyságú gödröket kell ásni. Az ültetőgödör 120x120x70 cm legyen. Mielőtt a gödrök kiásásához kezdenénk, ki kell jelölnünk a fák helyét. Először a terület leghosszabb oldalán derékszöget tűzünk ki, majd az ültetési távolság tízszeresének megfelelő hálózatot képezünk. Például az almánál: 6 m-es sor és 4 m-es a lőtávolság, tehát ez egy 60x40 m nagyságú hálózat elkészítését jelenti, s ezt kell kitűzni! Az alaphálózat négy sarkát lehetőleg messziről is jól látható karóval jelöljük meg. A kijelölt pontok közé két oldalról is "ültetőhuzalt" feszítünk ki, amelyeken a fák helye kis csomókkal vagy festékkel vagy megjelölve. A jelzésekhez jelzőkarókat kell leszúrni, ezek a fák helyét fogják jelölni. E jelzőkarókhoz illesztjük az ültetőléc középső, félkör alakú bemetszését, majd az ültetőléc két végét (a bemetszéseknél) segédkaróvall megjelöljük. Ezután elvehetjük a lécet és megkezdhetjük a gödörásást. (A gödör ásásakor a felső 20 cm-es feltalajt képező talajréteget a gödörtől jobbra s az altalajt balra rakjuk. Később a feltalaj kerüljön alulra és a altalaj felülre, mert így jobb lesz a gyökerek fejlődése!) A szaporítóanyagot - az oltványokat - ültetés előtt „szívassuk meg", tegyük néhány órára vízbe. A fácskák gyökérzetét metsszük meg, de csak a roncsolt, sérült részeket vágjuk vissza sima metszlapra. Az ültetés megkezdése előtt az oltványok gyökérzetét agyagból és vízből készített, s trikórion tartalmú rovarölőszerrel kiegészített ,mely pajorölőhatással rendelkezik, s előírásos töménységű, például UNITRON 40 esetében 0,2 %-os pépbe mártjuk. Majd az ültetőgödörben a gyökeret porhanyós földdel befedjük. Az oltványok ugyanolyan mélységbe kerüljenek, mint a gyökérzetük előzőleg a faiskolában volt. A nyúlkár megelőzése érdekében a fák törzsét dróthálóval, vagy műanyag törzsvédő hengerrel „borítsuk be". Dr. Széles Csaba Farmer Népfőiskola Kerti munkák Gyümölcsfák telepítése I. évfolyam, 166. szám ÉLETMÓD 1991. november 8., pénteku UTAZAS Világjáró Alapítvány Mit csináljon egy diák, ha szeretne utazni, de sincs pénze? Munkát találna - ott a muincanélküliek serege - egyre nehezebb. Keressen szponzorokat! Magánszemélyt szponzorálni azonban nem lehet, de egy alapítványt igen! Ez adta az ötletet Entz Béla mérnöknek, hogy létrehozza a Világjáró Alapítványt, így például a szülő is szponzorálhatja a saját gyerekét. Ha valaki adománnyal segíti a Világjáró Alapítványt, az adóalapjából az adomány összegét levonhatja, illetve az esetleg már befizetett adóelőleget visszaigényelheti. A gyermek viszont az alapítványtól haladéktalanul megkapja a befizetett adomány kilencven százalékát, amennyiben utazás, világjárás céljára kéri. A szülő a pillanatnyi 10 százalékos veszteséggel szemben a saját adókulcsának megfelelően általában 30 százalékot kap vissza az adóhatóságtól. A megmaradó 10 százalékkal az alapítvány jótékonykodik, hátrányos helyzetű fiatalok utazását támogatja. Ez az adományozási forma nemcsak a magánvállalkozó, magasabb keresetű szülőknek, hanem a bérből, fizetésből élő embereknek is előnyös. Ha valaki például befizet 10 ezer forintot az alapítványnak, arról igazolást kap, melyet ha bemutat a marcahelyén, akkor visszatérítik neki az esedékes adóelőleget. A diákoknak több szempontból előnyös az alapítvány. Alkalmat teremt arra, hogy ne csak a szülőket, rokonokat nyerjék meg szándékaiknak, hanem a cégeket is, így azok előtt is megnyílik az utazás lehetősége, akiknek a család valóban nem tud segíteni. Megtanulnak tárgyalni, egy ügyet képviselvi. Az alapítványtól az adományt úgy igényelhetik vissza, ha utazás előtt pontos költségvetést készítenek. Indokolniuk kell, mire és hogyan akarják elkölteni a pénzt, s számláidal igazolniuk kell, hogy valóban utazásra használták fel az adományt. Megtanulnak tervezni, számolni, könyvelni. Aki úgy érzi, hogy vállalkozik rá, s érdekli a Vágjáró Alapítvány - akár diák, akár szülő -, hívja fel a 155-96-86-os telefonszámot. dl Miben segít a Tourinform?/^^'^^"^^ Turistaként külföldön járva természetesnek vesszük, hogy minden goldunkkal, kérésünkkel az adott ország turisztikai hivatalához fordulunk. Útvonalunkat előre megtervezzük, szellemleg is felkészülve az ottani élményekre. Ha itthon eredünk útnak, könnyedebben vesszük a felkészülést - majd csak lesz valahogy. Aztán bosszankodunk, ha a múzeum, ahová készültünk, éppen zárva tart, ha hazaérkezésünk után szerzünk tudomást olyan turisztikai látványosságról, amely mellett egyszerűen elmentünk. Ma már az is sok pénzbe kerül, ha országon belül kelünk útra, érdemes tehát megtervezni, hová menjünk, mit akarunk látni. Tud ebben segíteni a Tourinform? - kérdeztük Padányi Ágnest, a hivatal vezetőjét. - Feltétlenül. Ha a kedves utas elhatározta, hogy az ország mely részébe szeretne kirándulni, mi szívesen szolgálunk tanáccsal, azt érdemes ott megnéznüe. Meg tudjuk mondani, milyen múzeum van a környéken, mikor tart nyyitva, mennyibe kerül a belépődíj, milyen állandó kiállítás látható. Az ország 805 múzeumával levelezünk. Nemcsak a múzeumokról, a műemlékekről is adunk felvilágosítást. Számítógépünk segítségével múzeumtípusonként is tudunk tájékoztatni, például hol találhatók irodalmi, egyházi gyűjtemények, skanzenek, tájmúzeumok. Ha valakinek van valamilyen hobbija és aszerint szeretné bejárni az országot, segítünk. - Szállásügyben is fordulhatnak önökhöz? - Nem foglalkozunk vidéki szállásfoglalással, de információt tudunk adni 1200 szálláshelyről, panzióról, szállodáról. Ha valaki úgy teszi fel a kérdést, hogy az adott helységben melyik a legolcsóbb szállás, akkor is tudunk válaszolni. Visszatérve az utasokhoz: minden helységről harminc-negyvenféle információt tárolunk, a múzeumoktól a vendéglőkig. Még az éttermek osztályba sorolásáról, specialitásáról is tudunk tájékoztatást adni. Van egy kérésünk azonban! Aki részletesebb, hosszabb információt vár tőlünk, az fáradjon be hozzánk, a Budapest, Sütő utca 2.-be. -dutka- B Ohe.& »> (0o-o » ooo ^ SiOS -nwaee » Z ® = 51 o.Sta® o 5hR No/Tg. A 2 ® Ä® 2“ 3 S3 P ' M. is\ \ /A a TÁVOKTATÓ PROGRAM "december 14-15.-én lévő másfélnapos KOMMUNIKÁCIÓS TRÉNINGJÉRE KORLÁTOZOTT SZÁMBAN MÉG ELFOGAD jelentkezéseket. A tandíj 1900 Ft, ami magába foglalja a december 14.-i Christmas Party belépőjét és a vizsgadíjat is. Jelentkezés személyesen irodánkban a XI. Villányi út 27-ben, hétfőtől péntekig 10-17 óráig vagy levélben a London Stúdió 1518 Budapest, R.: 167 címen.