Új Szó, 1967. augusztus (20. évfolyam, 320-240. szám)

1967-08-09 / 218. szám, szerda

Almok és valóság­­ pusztán Remeg a kábítóan forró leve­gő. Haldoklik Július. A rádió pedig csak ígéri az esőt. A ku­korica nemrég még vidámzöld levelét egérsz­ürke porréteg fe­di. Hogyan élnek ilyenkor do­logidőben a gútai szövetkezeti tagok a pusztán? Déltájban pihenni teszik kapát vagy a vasvillát, leállít­a­ják a silókombájnt, és ebédre indulnak a tanyaközpont felé. A rácaklai tanyaközpont közös konyhájára. A traktoros is lekanyarodik ilyenkor a tábláról, a konyha felé veszi az irányt. Száz szö­vetkezeti gazda találkozik nap mint nap a fehér asztalnál. KÖZÖS KONYHA A száz embernek százféle az ízlése, így a három szakácsnő­nek főhet a feje, hogyan főz­zön mindenkinek kedvére va­lót. Néha négyféle ételt is ké­szítenek, hogy senki se idegen­kedjék a közös koszttól. — Csajka? — nézek körül a a konyhában. — Porcelán tányér! — felel Molnár Magda, a főszakácsnő. Az étterem fehérre terítve fogadja a szövetkezetieket. Az abroszon a tányérok felfordít­va várják az étkezőket, ami nem öncélúan van így. A lakó­házak — így a közös konyha is — sajnos az ólak, istállók közelében van, így milliárdnyi itt a légy, s a pusztai ember úgy védekezik ellenük, ahogy tud. „Üres kamrának bolond gazdasszonya" — tartja a köz­ a mondás. Kiss István részleg­vezető is tudja ezt, ezért né­hány napja azt mondta: szúr­junk torkon egy süldőt. Az asz­talon ott a belőle készült for­ró étel és a langyos hetes sör, melyet az idevalósiak akasztó­fahumorral „JRD sör"-nek ke­reszteltek el. Akárcsak a diplomáciában. Itt is fontos szerepe van a fe­hér asztalnak. Nemcsak étkez­tető szerepe! A gazdaságról szinte mindent megtud, aki itt megfordul. És a nagyvilágról is egyet-mást. Többnyire negyvenöt és hat­vanöt közötti arcok. Gyűrött, mélyen barázdált paraszti áb­rázatok, amelyekre a sok évti­zedes paraszti munka ütötte rá a bélyegét. De vannak itt né­hányan a húsz-harmincévesek közül is. Érdekes, ezek inkább hízásnak induló, telt arcú em­berek. Ruházatuk, zsíros, olajos kezük elárulja, hogy ez a kor­osztály szinte kivétel nélkül traktoron ül, vagy gépjavító műhelyben dolgozik. Csakhogy kevesen vannak. — A hatvan-hetven éves öregeket nem ültethetem trak­torra, kombájnra ... A részlegvezető mondta ezt jó adag nosztalgiával. Ez az egy mondat a szövetkezet úgy­szólván minden lényeges gond­ját kifejezi. És az egyik legna­gyobb országos gond is ott la­pul a mondat mögött. Vesze­delmesen öregszik a falu. A rácaklai tanyaközpontban két év alatt harminckettővel csök­kent a munkabírók száma. Ezt a szövetkezet egyelőre túlságo­san még nem érzi, sőt, a nem szakképzett­ dolgozókból időn­ként fölösleg is mutatkozik. De mi lesz évek múlva? BÚZA A részleg legkifizetődőbb ter­méke ma: a búza. Több hasz­not hoz, mint a cukorrépa, a burgonya vagy az ipari növé­nyek. Nem is beszélve a kerté­szetről, amely­­ nincs. Márpe­dig az egy hektárra eső tiszta haszon ma, amikor minden ko­ronával számolni kell, fontos tényező. A búza termesztése ugyanis meglehetősen egyszerű, nem túlságosan munkaigényes. És kiváló hektárhozamot is ad. A 900 hektáros részleg 200 hektáros búza vetésterületén a hektáronkénti átlaghozam az idén 45 mázsa, de van tábla, ahol 64 mázsa is termett. Ez több mint jó eredmény, különö­sen, amikor a világpiacon a bú­za egyre keresetebb cikk, és hazánk is egyre többet kényte­len belőle valutáért vásárolni. Viszont az is igaz, — és itt a szólást-mondást ne átvitt ér­telemben fogjuk fel, hanem a szó legszorosabb értelmében , hogy nemcsak kenyérrel él az ember. Jó lenne, ha a búzából készült ételeken kívül több gyü­mölcsöt és zöldséget fogyaszta­nánk. Az orvosok egyre gyak­rabban emelik fel szavukat táp­lálékunk összetételének javítá­sa érdekében. IMPORTPARADICSOM Az idén — valamikor június­ban — találkoztam egy gútai emberrel. Kukoricát kapált, délidőben pedig a tarisznyából elővette a kenyeret-szalonnát és mellé a piros paradicsomot. Ujjai közé vette, megforgatta, sokáig nézegette a gyümölcsöt. — Magyarországon ter­mett ... Csak ennyit mondott, aztán falatozni kezdett. Jó vastag szalonna falatokat vágott a ke­nyérhez és igen vékonyan sze­letelte a paradicsomot. Már be­fejezte az ebédet, amikor újra megszólalt: — Az importparadicsom kiló­ja tizenkét korona. Ilyet én is tudnék termelni, de olcsóbban. Az apám, öregapám és a szép­apám is kertész volt. Az a paradicsom­i jelkép. Mezőgazdaságunk helyzetének jelképe. Most, mikor a rácaklai tanya­központban Kiss István arról beszél, hogy a részleg a cukor­répa termelésre ráfizet, hogy itt a legnagyobb hasznot a bú­zatermelésből nyerik, megint erre az importparadicsomra gondolok. A szövetkezet — és aligha csak a gútai szövetkezet — ma a szükségből erényt kovácsol. Kevés a munkaerő, hát a ter­melést mind jobban — az el­öregedés ütemének lően — a búzaalapokra megfele­helye­zik. Objektív szükségszerűség ez, ha a dolgokat egyetlen szö­vetkezet szemszögéből vizsgál­juk. Nincs elég munkaerő az igazi belterjes gazdálkodás megteremtéséhez, így olyan terményekre specializálják magukat, amelyek művelését a traktoros „nyeregből" is elinté­zi. Közben pedig — még június­ban, júliusban is — zöldséget, gyümölcsöt importálunk a Csal­lóközbe és a Mátyusföldre. A minap — augusztus első nap­jaiban — görögdinnyét vásárol­tam. Külföldi görögdinnyét. Me­zőgazdasági munkaerőhiány miatt... Közben pedig ezek az országrészek jelentős munka­erő exportot bonyolítanak le az ország más részeibe. És vegyük nagyítóüveg alá, milyen mun­kaerő vándorol el innen Ostra­vára, Mostra vagy a többi ipari centrumba. A statisztika azt mutatja, hogy a vándormunkaerő több mint 90 százaléka szakképzett­ség nélküli ipari munkás. Az a csallóközi, aki Ostraván techni­kusi vagy mérnöki diplomát szerez rendszerint le is telep­szik ott. Más szóval: megszűnik vándorló munkaerő lenni. A magasabb színvonalú technikai műveltség megszerzésével pár­huzamosan a szó korszerű ér­telmében élni is megtanulnak. De mi történik az „ingázó" se­gédmunkással, aki hetenként, kéthetenként hazavándorol és évtizedekig így él? Az titokban egészen, öregkoráig reményke­dik, hogy egyszer otthon majd végleg letelepszik, hogy a vi­szonylag nagyobb keresetből majd egyszer Gútán vagy Kamo­csán vagy a zöldségtermesztés más ősi központjában házat épít. Vajon az emberek egyéni boldogsága és a népgazdaság szempontjából nem lenne-e ésszerűbb, gazdaságosabb és humánusabb, ha ezeket a ván­dorokat — vagy legalább egy részüket (hiszen a bizonyos méretű faluról elvándorlás az ipari társadalom kialakulásá­nak szükségszerű szülőföldjükön újra velejárója) letelepíte­nék? ÉLETCÉL tól: Ha azt kérdeznék a gútaiak­miért járnak hetenként több száz kilométerre munka után, a legtöbbjük köntörfala­zás nélkül felelne, mert más­hol többet keres. Lenne, aki még más érveket is felhozna. Megmondaná, hogy a kétkezi mezei munkánál a bányamunka se nehezebb, de lényegesen jobban fizetett, hogy valamilyen megmagyarázhatatlanul kiala­kult értékmérő szerint a falu­siak is jobban megbecsülik az ipari munkást stb. A legvégső érvelésből kitűnik, hogy a ván­dorlás indítéka döntő többség­ben anyagi természetű. Márpe­dig az emberek zömének élet­célja: minél rövidebb időn be­lül felépíteni a családi házat, megvásárolni a televíziót, a hű­tőszekrényt, a gépkocsit. Az in­dusztriális társadalom egyéni igényei ma már a falut sem kerülik ki. De vajon maga a falu nem tudná-e ugyanazt anyagiakban is megadni, mint a város, a gyár? Különösen ott, ahol belterjes mezőgazdaság kialakí­­­tásának megvannak az előfelté­telei. Kiss István a szakember be­avatottságával, a jobbra vágyás pírjával az arcán újságolja, hogy a szövetkezet egy zöld­ségszárítót vett amelynek segítségével külföldről, majd a legkülönfélébb zöldségfajtákat és a gyümölcstermést lehet konzerválni. Aki csak hallja a szavát, mind azt mondja: Kon­zervgyár kellene Gútának. Ez az ország legnagyobb falujá­nak több évtizedes álma. És a szövetkezeti gazdálkodás bel­terjesítésének is egy mezőgaz­dasági termény­feldolgozó fel­építése lenne a legfontosabb előfeltétele. És akkor megindulna egy, a tizennyolc-húsz év előttivel el­lentétes irányú folyamat. A visszavándorlás. A szövetkezetben a múlt év­b­en az egy dolgozóra eső át­lagkereset 12 ezer korona kö­rül mozgott. Ismerek szövetke­zeteket, ahol — pedig a ter­mészeti adottságok a gútaiak­nál semmivel sem­bek — a tagok ennek kedvező,­kétsze­resét, két és félszeresét is megkeresik. Gúta határát két folyó mossa. Az öntözéses gaz­dálkodás megteremtéséhez ideálisak itt a feltételek. A dinnyések, a hagymások, paprikatermelők stb., sem hal­a­tak még ki. Ellenben az érté­kesítési lehetőségek ma is ugyanolyan rosszak — vagy még rosszabbak — mint valaha voltak. Ma még itt is ugyanaz a helyzet, mint a városoktól tá­voleső többi szövetkezetben: ha jó a zöldségtermés, az is rossz, ha kevés terem, az is rossz. Fel­vásárló hálózatunk — és a fel­dolgozó üzemek is — csak az átlagos termésre vanna­k be­rendezkedve. KONZERVGYÁR Aligha lenne az országban még egy ipari amely olyan gyorsan beruházás, visszaté­rítené a befektetést, mint egy itt felépítendő konzervgyár. El­sősorban is csökkennének az eladatlan zöldségből, gyümölcs­ből származó veszteségek. A gyár közelsége — természete­sen az árpolitika megfelelő mó­dosítása után — intenzívebb kertgazdálkodásra „ihletné" a környező szövetkezeteket. Fo­kozódna így az egy hektárra eső jövedelem, ami a tagság jövedelmének ná maga után. növekedését von Megindulhatna Gúta felé a népvándorlás, amely az egész környék lakos­ságának az életstílusát megvál­toztatná. Egyrészt az ipar is kialakulna itt, másrészt pedig korszerűbbé válna a mezőgaz­daság, és nagyobb jövedelmet hozna. Vajon nem majd az ország hiányoznának-e más részeibe vándorló Gúta-környéki munká­sok? — teheti fel a kérdést az ember. A legújabb tendenciák azt mutatják, hogy egyre csökken az igény a szakképzetlen mun­kás iránt — márpedig az „in­gázó" munkások zöme szakkép­zetlen. Ostraván például már csökkentették a széntermelést. A továbbra is üzemeltetett bá­nyákban a dolgozók mind na­gyobb százaléka képzett szak­­­ember. És a dolgozók szakkép­zettségi összetétele más ipar­ágakban is hasonló átalakulá­son megy majd át. Várható te­hát, hogy a mezőgazdaság szá­mára a jövőben bizonyos szá­mú ipari munkás szabadul fel. Mindezek ma még csak meg­valósítható elképzelések. Szlo­vákia gazdaságilag elmaradott vidékei közé tartozik Gúta kör­nyéke is. Ez is egyike az or­szág „iparilag sötét sarkai­nak", amelyeknek fejlesztéséről a Nemzetgyűlés a közelmúlt­ban mélyrehatóan tárgyalt. Gúta népe most már csak az elképzelések megvalósítására vár. Az árvíz utáni időszakban felszámolták a tanyavilág jó részét. A községet rövidesen várossá nyilvánítják. Maga ez az aktus azonban nem old meg mindent. Ez csak a kezdet kez­­ dete" TÓTH MIHÁLY CSOMAGOLÁSTECHNIKAI PROBLÉMÁK Az áru csomagolását sok szempontból vizsgálhatjuk. Mel­lőzzük most a tropikalizálás kérdését, amely nem csekély gondot okoz a trópusi övezetek­be szállító üzemeknek. Nem kí­vánjuk értékelni a csomagolást az esztétikai hatás, a célszerű­ség vagy a vonzóság szempont­jából sem, aminek pedig — kü­lönösen a nemzetközi piacon való érvényesülés szempontjá­ból fontos szerepe lenne. Nem boncolgatjuk azt sem, milyen mértékben segíti elő a csoma­golástechnika az áru tartóssá­gát és az ütéssel, nyomással, döntéssel stb. szembeni védel­met. Egy sokkal prózaibb moz­zanatot veszünk szemügyre: a csomagolás és az árumozgatás közti viszonyt. Az áruval manipulálni is kell Hosszú és göröngyös az élel­miszer és egyéb tömegcikkek útja a termelőtől a fogyasztóig. A termelőüzemek raktáraiból az elosztó raktárakba kerül s in­nen folytatja útját az üzleti há­lózatba. Közben sok-sok kezelé­si műveletet igényel. A raktár könnyű kezelhetősége megkö­veteli, hogy az egyes árufajták egymástól elválasztva célszerű rendben úgy legyenek a raktár­ban elhelyezve, hogy az áru be-és kirakása könnyen megvaló­sulhasson. Az áru mozgatása és raktáro­zása a kereskedelem egyik leg­égetőbb problémája. Sajnos, sem az elosztó nagyraktárak­nak, sem a kiskereskedelmi bol­toknak nagyobbrészt nincs elég helyük és műszaki felszerelésük ahhoz, hogy korszerű módsze­rekkel manipulálhassanak az áruval. Azt, hogy mit jelent az áru mozgatása, legjobban az el­árusítók tudják, akiknek túl­nyomó része nő. Ők a megmond­hatói, naponta hány mázsa árut mozgatunk meg, mennyi zsákot, a ládát, dobozt kell egyik helyről m/ta­k­a­rt­"n k mert egyrészt nincs elegendő raktáro­zási térségük, másrészt nem használhatják ki a szállítólapok előnyeit. A palettizálás kerékkötői Az árumozgatás és szállí­tás nagy segítője a szállítólap. Nemzetközileg szabványosított mérete 120X80 cm. Kiválóan al­kalmas a tömegáru könnyű és célszerű be- és kirakására, hi­szen mozgatása emelőtargoncák segítségével történik és ezért igénybe vétele nagyon előnyös mind a termelőüzemek mind az értékesítő vállalatok számára. Elterjedését azonban egy ko­moly körülmény hátráltatja. A palettizálás bevezetése során ugyanis arra a tapasztalatra ju­tottak, hogy amíg nem lesz ele­gendő olyan csomagolóeszköz, amely méreteivel lehetővé ten­né a szállítólap rakfelületének teljes kihasználását, szilárdsá­gával pedig az áru­ját", addig ennek az „osztagoló­anyagmoz­gatási módszernek az érvénye­sítése nagyon problematikus marad. Az utóbbi időben meglátogat­tam több raktárt, hogy megis­merjem a palettizálást hátrál­tató körülményeket. Az a kép, amely a raktárakban fogadott, bizony meglehetősen leverő volt: kereskedelmünk államosí­tása óta, vagyis 18 éve, hiába igyekszik javulást elérni ezen a területen. A palackozott áru szállítására szolgáló fém- és műanyagketreceken kívül az utolsó két évtizedben úgyszól­ván semmi javulás sem történt a szállítócsomagolás terén. An­nak ellenére, hogy a szállításra használt faládák élettartama nagyobbrészt csak egy — másfél év, sokat már húsz éve is hasz­nálnak és ezekbe csomagolják a szeszes italokat, az vizet és a készételeket ásvány­tartal­mazó üvegeket. A szállítmányok — különösen a konzervek és a palackozott áru is — a legkülönfélébb mé­retű és minőségű szállítóládák­ban és kartondobozokban érkez­nek a raktárakba. A csomagolás szilárdsága nemegyszer prob­lematikus és sok kárt okoz. A csomagok megjelölése nagyon hiányos, és ami még rosszabb, nem rakhatók egymásra oszlo­pokba , ezért a raktár nem használható ki célszerűen. Keskedelem követelményeit A ke-és észrevételeit a termelés nem veszi figyelembe, illetve pénz­ügyi vagy műszaki nehézségek­re hivatkozva nem javítja a szállítócsomagolást. Ki számára csomagolnak? Tekintettel arra, hogy a vi­déki üzlethálózatban is megle­hetősen széles a választéka, ez nagy tömegcikkek igényeket támaszt a zökkenőmentes áru­ellátással szemben. Egy-egy fa­lusi élelmiszerbolt aligha ren­delhet egyszerre több tucatnyi egyliteres csomagolású kész­ételt, mégis számos konzerv­gyár 24—30 darab ilyen üveget csomagol egy kartondobozba vagy ládába, a félliteres kész­ételeket 36—48 darabjával szál­lítják, sőt a közép-csehországi Fruta eredeti csomagolásában 80 darab negyedkilós dzsem van. A paprikás csemegét 200 darabjával, a zacskóban árusí­tott készleveseket 120 darabjá­val kapják a raktárak, mi több, a byšicei Vitana 500 darabjával szállítja a leveskockákat Az ilyen meg nem felelő eredeti csomagolásnak az a következ­ménye, hogy a raktárakban fel kell bontani a dobozokat vagy ládákat, ki kell belőlük venni az átvevő egységek által meg­rendelt mennyiséget, újból be kell őket csomagolni, bonyodal­mas nyilvántartást kell végezni stb. Mindez pedig hátráltatja a raktár lényegesen munkáját és nemegyszer káros és tévedé­sek forrása is lehet. Termelőüzemeinknek nem lenne szabad megfeledkezniük arról, nem elég, ha a tömeg­cikkeknél automata szerkezetek végzik az adagolást és a csoma­golást. Gondolniuk kell arra is, hogyan juttassák el az árut olyan formában a kereskede­lemnek, hogy az a lehető leg­egyszerűbb módon eljusson végső rendeltetési helyére­­ a fogyasztóhoz. Népgazdasági érdek, hogy a csomagolástechnika javítása ré­vén is javítsuk az áru mozgatá­sát és szállítását s ily módon csökkentsük az önköltséget, a kezelési költségeket, a munka­igényességet és végeredmény­ben az­ áru árát is. DOSA JÓZSEF Az ilyen szállítóládák távolról sem biztosítanak megfelelő vé­delmet és megnehezítik a rak­tározást. A helyes palettizálás példája. A csomagolás egységesített, emelőtargoncák segítségével akár négy szállítólap is egy­másra tehető.

Next