Új Szó - Vasárnap, 1981. július-december (14. évfolyam, 26-52. szám)
1981-10-11 / 40. szám
p 1981. X. 11. OTTHONUNK NÖVÉNYNEVELÉS - VÍZBEN Legkevesebb gondozást a vízben nevelhető növények igényelnek. Közéjük tartozik a hosszan kihegyesedő, haragoszöld levelű japán vízipálma, a közönséges vízipálma, a csontsárga foltokkal tarkított Dieffenbachia, a kúszó hajtású Scindapsus, a filodendronok és több pletykaféle. Szaporításkor vízbe kerülhet három-négy leveles csúcsrészük, közvetlenül levél vagy levélhely, illetve ízrész alatt levágva. A vízbe merülő előbb-utóbb szárrészeken feltűnnek a gyökerek és folytatódik a hajtásrész fejlődése is. Ha azt szeretnénk, hogy többfelé ágazódjék, már a vízbe állításakor kicsíphetjük a hajtáscsúcsot. Amikor pedig alsó leveleit elvesztve felkopaszodik, szintén a csúcsrészt kell levágni ahhoz, hogy újból kezdhessük a nevelést. Nagyobb két-háromféle tartóedénybe eltérő növényt is tehetünk és nevelhetünk együtt, ha egymáshoz illő a formájuk és igényeik hasonlóak. Serkenthetjük fejlődését, ha luxált, vagy más trágyázószert adagolunk a vízbe. HOGY SZÉPEK LEGYÜNK GYORS FRIZURA Előfordul, hogy valahová készülünk, de már nincs időnk fodrászhoz menni, sőt arra sem, hogy otthon nedvesen becsavarjuk a hajunkat, a mosdóba forró vizet engedünk (lehet lavórba is), ennek gőze fölé hajolva ujjunkkal szétrázzuk a hajunkat, s néhány másodpercig így gőzöljük. A hajnak nem szabad a vízbe érnie! Azután elővesszük a csavarokat, s minden hajtincset, amit fel akarunk csavarni, megfelelő távolságból hajlakkal (spray) befújjuk. Amíg megmosdunk, kikészítjük a ruháinkat, rendbe hozzuk az arcunkat és felöltözködünk, a lakk megszilárdul annyira, hogy megfelelő frizurát tudunk fésülni. Másik módja a gyors frizurakészítésnek az, hogy kölnivízzel kissé megnedvesítjük és becsavarjuk. Ezt azonban csak akkor ajánljuk, ha nem fogunk zárt helyiségben tartózkodni, mivel így nagyon tömény lenne az illata. A harmadik megoldás, hogy villany hajsütővassal bodorítjuk ki a hajunkat. Ez igazán csak néhány percet vesz igénybe. Azonban az érzékeny, vékony szálú, száraz, törékeny hajnak ez a módszer árt, különösen, ha többször ismételjük. Parraghy Johanna FŐZZÜNK DIÓS KOTLET Kicsontozunk, vékonyra kiverünk nyolc szép sertéskarajszeletet, és megsózzük, kissé megborsozzuk. Annyi ketchuppal keverünk össze 10 deka darált diót, hogy kenhető, de nem túl híg krémet kapjunk. Ezzel megkenünk négy hússzeletet, a négy üres hússzelettel leborítjuk, és kettőt-kettőt fogpiszkálóval összetűzünk. Megforgatjuk öt deka forró vajon vagy margarinon, és egy kevés vízzel jó puhára pároljuk. Más fűszert ne használjunk hozzá, mert a diótól és a ketchuptól különlegesen jó zamatot kap a pecsenye. SAJTOS KÁPOSZTA Négy személyre egykilós, laza fejű káposztát számítsunk. Vágjuk négyfelé, kuktafazékban, párolóbetéten egy deci vízzel, kis gerezd fokhagymával, teáskanálnyi őrölt köménymaggal pároljuk öt percig. Szedjük ki, csurgassuk le. A visszamaradt lében főzzünk puhára egy deci rizst, keverjük össze 30 deka darált hússal, ízlés szerint borssal, bazsalikommal, fokhagymával, borsikafűvel, majoránnával fűszerezve. A káposztanegyedek közepéről emeljük ki a kisebb leveleket, de a torzsáját hagyjuk meg. Hőálló tálat kissé kizsírozunk, belehelyezzük a kosárkává formált káposztát. Töltsük meg a rizses hússal, és borítsuk be az apró levelekkel. Két deci tejfölt keverjünk el nyolc deka reszelt füstölt sajttal és egy tojással, öntsük a káposztára. Fedjük le, és közepesen meleg sütőben süssük fedő alatt, majd a fedőt levéve pirítsuk világos zsemleszínűre. Tálalás előtt a tetejét megszórhatjuk reszelt szerecsendióval. EZ IS, AZ IS JÓ TUDNI A PÁROLÁSRÓL Párolni lehet húst, zöldséget, gyümölcsöt. Egyszerű művelet. A párolnivalót előbb nagy lángon megforgatjuk, megpirítjuk, utána kis lángon puhítjuk tovább. Legtöbbször saját levében gőzöljük, néha kevés folyadékot öntünk alá. Ügyelni kell, hogy a folyadék se túl sok, se túl kevés ne legyen. Alapszabály: a párolandó anyag negyedét borítsa el, háromnegyede látszon ki belőle. (Kuktafazékban sokkal kevesebb lé, az előírtnak a fele is elegendő.) A párolással készülő ételek, elsősorban a húsok a hosszú párolási idő ellenére sem használnak sok üzemanyagot, ugyanis nagyon alacsony hőfokon kell hogy puhuljanak, különben elveszítik jellegzetes ízüket. Emellett párolva az olcsóbb húsok is puhává, ízletesebbé válnak: amit a tűzhely használatnál „ráfizetünk“, azt megtakarítjuk a hús árában. Párolni minden edényben lehet, ami nem túl könnyű, aminek jól zár a fedele, amelynek az alsó lapja - elektromos tűzhelyen - pontosan fedi a főzőlapot. Gáztűzhelyen a lángot szabályozni kell, hogy éppen az edény alá érjen. Különösen ízletes lesz a párolt hús, a belül sötétre zománcozott fémedényben, de szépen megbarnul az öntöttvas edényben is. Párolásra megfelel a jénai üvegedény is, mert nagyon pontosan zárnak, és az üvegen át figyelemmel kísérhető például, hogy a rizs, a tarhonya magába szívta-e már a teljes főzőjét, nem párolódott-e el túl sok a hús levéből. Arra azonban ügyelni kell, hogy gázon lángelosztó szitát tegyünk alájuk, elektromos tűzhelyen pedig sohase használjuk őket gyorsfőző fokozaton. Meleg ételhez mindig meleg folyadékot pótoljunk, és mielőtt a főzőlapra tesszük, töröljük kívülről szárazra. Hogy a gőz, az íz- és az illatanyagok ne tudjanak megszökni, a párolóedénynek nagyon pontosan kell zárnia. Javíthatjuk a zárást, ha a lábost, fazekat a fedő alatt alufóliaréteggel is lefedjük. A párolási idő - és az üzemanyag - felét megtakaríthatjuk, ha kuktafazékban, nagy nyomás alatt készítjük az ételt. Ilyenkor azonban ügyelni kell a folyadék adagolására, mert ezt főzés közben pótolni nem lehet. Ha keveset öntünk alá, kiolvadhat a biztosíték, ha viszont túl bőven mérjük, „híg“ lesz a hús leve. A párolás előnye, hogy minden egy főzőedénybe kerülhet. Ez jó, mert kevesebbet kell mosogatni. Fontos szabály, hogy a húst csak azután sózzuk, ha már minden oldalán megpirítottuk. A pirítás fontos, mert a rostok bezáródnak, és a húsban a párolás alatt benne marad saját leve. Nem szabad párolás közben szurkálva ellenőrizni, hogy megpuhult-e már, mert értékes lóanyagok távoznak. A húst sohasem szabad egyenesen a hűtőből a zsiradékba tenni, mert túlságosan lehűti annak hőfokát. Akkor a legízletesebb, ha magában is elég zsíros. Ha száraz, tűzdeljük meg szalonnával, vagy pároljuk szalonnával, szalonnabőrkével együtt. A zsiradék vezeti a hőt, gyorsítja a hús puhulását. (A kész ételről azonban ajánlatos a zsiradékot leönteni annak, aki kerülni akarja a felesleges kalóriákat.) Ha nem csontos húst párolunk, a felöntéséhez ne vizet használjunk, hanem csontlét, húslevest, bort, sört, és mindezt melegen öntsük hozzá. A hússal együtt voltaképpen a mártás is készen van. Lehetőleg ne sűrítsük, és ne is öntsük fel. Ha okvetlenül kell, forró csontlét keverjünk hozzá, sűríteni legegyszerűbb tejföllel, ezzel azonban már ne forraljuk. DIVAT KÖTÖTTÁRU- BEMUTATÓ A magyar külkereskedelmi vállalat, a KONZUMEX bratislavai kirendeltsége szeptember végén kötöttáru- és hálóingbemutatót tartott. Négy gyár, a budapesti Főnix háziipari szövetkezet, a váci, a magyaróvári és a kiskunhalasi kötöttárugyár mutatta be modelljeit a hazai szakembereknek, a bratislavai Carlton szálló különtermében. Két napig tartottak a tárgyalások, a felvonultatott modellek nagy része elkelt. Szakértői vélemények szerint a kollekció igen magas színvonalú volt, a világ bármely rangos divatbemutatóján megállta volna a helyét. kat. A váci kötöttárugyár blúzopulóvereket, kínált fel, a halasi ugyancsak pulóvereket, azonkívül ruhákat, kosztümöket (nagyon tetszett a drapp-barna puha esésű kötött anyagból készült ruha - kereskedelmünk megvásárolta). A modellek az 1981-82- es divatirányzat színeiben készültek; az úgynevezett „bánatos“ színek, a szürke a barna, a zöld valamennyi árnyalata lesz az uralkodó szín már idén ősszel is. Szándékosan hagytam a végére a budapesti háziipari szövetkezet, a Főnix modelljeit, nagy sikert arattak a szövetkezet norvégmintás sportpulóverei, de a bemutató legszebb kollekcióját a Főnix 49 hálóingje jelentette, ebből 16-ot vásárolt meg a hazai kereskedelem rövid, félhosszú és hosszú változatban. A hálóingek anyaga poliészter-pamut, ami egyrészt a könnyen kezelhetőséget biztosítja (vasalást nem igényel), másrészt kellemes a viselése; jelenleg ez a legkeresettebb a világpiacon. A modellek legfőbb erénye, hogy nemcsak fiatal nőknek készültek, a tervezők az idősebbekre is gondoltak. A hálóingdivat nem változik szeszélyesen, de a korábbi évekhez viszonyítva mégis van változás: eltűntek az átlátszó, csupa csipke köntösök, a hálóingek szabása egyszerű, kényelmes, sok a fodor, és sok a hímzés, a divatos színek a fehér, a rózsaszín, valamennyi pasztellszín. A KONZUMEX 115 ezer pulóvert, ruhát, hálóinget szállít a csehszlovák piacra a jövő év folyamán, köztük Hegyi Ibolya rajzain ,láthatókat is. -sz APRÓHIRDETÉS ISMERKEDÉS 30-on felüli sportos típusú mérnök saját házzal - ezúton keres csinos, intelligens és extravagáns életstílushoz szokott hölgy ismeretséget. Jelige: 26 éves korig. Ú 1616 60 éves vidéki özvegyember szeretne megismerkedni jólelkű, idősebb vagy korban hozzáillő özvegyasszonnyal, aki hozzáköltözne. Saját lakása van. Dohányzik, de az alkoholnak nem a híve. Jelige: Fáj a magány... „Karácsony". Ú-1629 ADÁSVÉTEL 110/180 W POLYTONE (USA) stereo basszus-aparatúra, TEISCO 45/80 W (Flanger, chorus) gitár-aparatúra Eciolana 2 és 2 db SCHELL 100 W/16 basszusrepró. Jelige: Eladó: Ú-1596 Vennék, kibérelnék 2-3 szobás házat vagy magántulajdonban levő lakást. Jelige: Léva, Érsekújvár. Ú-1601 MEGEMLÉKEZÉS Megemlékezés Fájdalomtól megtört szívvel emlékezünk férjre a szeretett és drága édesapára TROSKÓ Gyulára, akit a kegyetlen halál 56 éves korában, 1980. október 5-én kiragadott szerettei köréből. Akik ismerték és szerették, szenteljenek emlékének egy néma pillanatot ezen a szomorú évfordulón. Gyászoló felesége és gyermekei, Ludmilla és Dénes. Ú-1603 # « -4* « 'Ll *