Új Szó - Vasárnap, 1981. július-december (14. évfolyam, 26-52. szám)

1981-10-11 / 40. szám

p 1981. X. 11. OTTHONUNK NÖVÉNYNEVELÉS - VÍZBEN Legkevesebb gondozást a vízben nevelhető növé­nyek igényelnek. Közéjük tartozik a hosszan kihegye­­sedő, haragoszöld levelű japán vízipálma, a közön­séges vízipálma, a csont­sárga foltokkal tarkított Di­­effenbachia, a kúszó hajtá­sú Scindapsus, a filodend­­ronok és több pletykaféle. Szaporításkor vízbe ke­rülhet három-négy leveles csúcsrészük, közvetlenül levél vagy levélhely, illetve ízrész alatt levágva. A víz­be merülő előbb-utóbb szárrészeken feltűnnek a gyökerek és folytatódik a hajtásrész fejlődése is. Ha azt szeretnénk, hogy többfelé ágazódjék, már a vízbe állításakor kicsíp­hetjük a hajtáscsúcsot. Amikor pedig alsó leveleit elvesztve felkopaszodik, szintén a csúcsrészt kell le­vágni ahhoz, hogy újból kezdhessük a nevelést. Nagyobb két-háromféle tartóedénybe eltérő nö­vényt is tehetünk és nevel­hetünk együtt, ha egymás­hoz illő a formájuk és igé­nyeik hasonlóak. Serkent­hetjük fejlődését, ha lu­­xált, vagy más trágyázó­szert adagolunk a vízbe. HOGY SZÉPEK LEGYÜNK GYORS FRIZURA Előfordul, hogy valahová készülünk, de már nincs időnk fodrászhoz menni, sőt arra sem, hogy otthon nedvesen becsavarjuk a hajunkat, a mosdóba forró vizet enge­dünk (lehet lavórba is), ennek gőze fölé hajolva ujjunkkal szétrázzuk a hajunkat, s né­hány másodpercig így gőzöl­jük. A hajnak nem szabad a vízbe érnie! Azután előves­­­szük a csavarokat, s minden hajtincset, amit fel akarunk csavarni, megfelelő távolság­ból hajlakkal (spray) befújjuk. Amíg megmosdunk, kikészít­jük a ruháinkat, rendbe hozzuk az arcunkat és felöltözködünk, a lakk megszilárdul annyira, hogy megfelelő frizurát tudunk fésülni. Másik módja a gyors frizura­készítésnek az, hogy kölnivíz­zel kissé megnedvesítjük és becsavarjuk. Ezt azonban csak akkor ajánljuk, ha nem fogunk zárt helyiségben tartózkodni, mivel így nagyon tömény lenne az illata. A harmadik megoldás, hogy villany hajsütővassal bodorít­­juk ki a hajunkat. Ez igazán csak néhány percet vesz igénybe. Azonban az érzé­keny, vékony szálú, száraz, tö­rékeny hajnak ez a módszer árt, különösen, ha többször is­mételjük. Parraghy Johanna FŐZZÜNK DIÓS KOTLET Kicsontozunk, vékonyra ki­verünk nyolc szép sertéskaraj­­szeletet, és megsózzük, kissé megborsozzuk. Annyi ketchup­­pal keverünk össze 10 deka darált diót, hogy kenhető, de nem túl híg krémet kapjunk. Ezzel megkenünk négy hús­szeletet, a négy üres hússze­lettel leborítjuk, és kettőt-kettőt fogpiszkálóval összetűzünk. Megforgatjuk öt deka forró va­jon vagy margarinon, és egy kevés vízzel jó puhára párol­juk. Más fűszert ne használ­junk hozzá, mert a diótól és a ketchuptól különlegesen jó zamatot kap a pecsenye. SAJTOS KÁPOSZTA Négy személyre egykilós, laza fejű káposztát számít­sunk. Vágjuk négyfelé, kukta­fazékban, párolóbetéten egy deci vízzel, kis gerezd fok­hagymával, teáskanálnyi őrölt köménymaggal pároljuk öt per­cig. Szedjük ki, csurgassuk le. A visszamaradt lében főzzünk puhára egy deci rizst, keverjük össze 30 deka darált hússal, ízlés szerint borssal, bazsali­kommal, fokhagymával, borsi­­kafűvel, majoránnával fűsze­rezve. A káposztanegyedek közepéről emeljük ki a kisebb leveleket, de a torzsáját hagy­juk meg. Hőálló tálat kissé ki­zsírozunk, belehelyezzük a ko­sárkává formált káposztát. Töltsük meg a rizses hússal, és borítsuk be az apró levelek­kel. Két deci tejfölt keverjünk el nyolc deka reszelt füstölt sajttal és egy tojással, öntsük a ká­posztára. Fedjük le, és köze­pesen meleg sütőben süssük fedő alatt, majd a fedőt levéve pirítsuk világos zsemleszínűre. Tálalás előtt a tetejét megszór­hatjuk reszelt szerecsendióval. EZ IS, AZ IS JÓ TUDNI A PÁROLÁSRÓL Párolni lehet húst, zöldsé­get, gyümölcsöt. Egyszerű mű­velet. A párolnivalót előbb nagy lángon megforgatjuk, megpirítjuk, utána kis lángon puhítjuk tovább. Legtöbbször saját levében gőzöljük, néha kevés folyadékot öntünk alá. Ügyelni kell, hogy a folyadék se túl sok, se túl kevés ne legyen. Alapszabály: a páro­landó anyag negyedét borítsa el, háromnegyede látszon ki belőle. (Kuktafazékban sokkal kevesebb lé, az előírtnak a fele is elegendő.) A párolással készülő ételek, elsősorban a húsok a hosszú párolási idő ellenére sem használnak sok üzemanyagot, ugyanis nagyon alacsony hő­fokon kell hogy puhuljanak, kü­lönben elveszítik jellegzetes ízüket. Emellett párolva az ol­csóbb húsok is puhává, ízlete­sebbé válnak: amit a tűzhely használatnál „ráfizetünk“, azt megtakarítjuk a hús árában. Párolni minden edényben lehet, ami nem túl könnyű, aminek jól zár a fedele, amely­nek az alsó lapja - elektromos tűzhelyen - pontosan fedi a fő­zőlapot. Gáztűzhelyen a lángot szabályozni kell, hogy éppen az edény alá érjen. Különösen ízletes lesz a párolt hús, a belül sötétre zománcozott fém­edényben, de szépen megbar­­nul az öntöttvas edényben is. Párolásra megfelel a jénai üvegedény is, mert nagyon pontosan zárnak, és az üve­gen át figyelemmel kísérhető például, hogy a rizs, a tarhonya magába szívta-e már a teljes főzőjét, nem párolódott-e el túl sok a hús levéből. Arra azon­ban ügyelni kell, hogy gázon lángelosztó szitát tegyünk alá­juk, elektromos tűzhelyen pe­dig sohase használjuk őket gyorsfőző fokozaton. Meleg ételhez mindig meleg folyadé­kot pótoljunk, és mielőtt a főző­lapra tesszük, töröljük kívülről szárazra. Hogy a gőz, az íz- és az illatanyagok ne tudjanak meg­szökni, a párolóedénynek na­gyon pontosan kell zárnia. Ja­víthatjuk a zárást, ha a lábost, fazekat a fedő alatt alufóliaré­teggel is lefedjük. A párolási idő - és az üzem­anyag - felét megtakaríthatjuk, ha kuktafazékban, nagy nyo­más alatt készítjük az ételt. Ilyenkor azonban ügyelni kell a folyadék adagolására, mert ezt főzés közben pótolni nem lehet. Ha keveset öntünk alá, kiolvadhat a biztosíték, ha vi­szont túl bőven mérjük, „híg“ lesz a hús leve. A párolás előnye, hogy min­den egy főzőedénybe kerülhet. Ez jó, mert kevesebbet kell mosogatni. Fontos szabály, hogy a húst csak azután sóz­zuk, ha már minden oldalán megpirítottuk. A pirítás fontos, mert a rostok bezáródnak, és a húsban a párolás alatt ben­­ne marad saját leve. Nem sza­bad párolás közben szurkálva ellenőrizni, hogy megpuhult-e már, mert értékes lóanyagok távoznak. A húst sohasem szabad egyenesen a hűtőből a zsira­dékba tenni, mert túlságosan lehűti annak hőfokát. Akkor a legízletesebb, ha magában is elég zsíros. Ha száraz, tűzdel­jük meg szalonnával, vagy pá­roljuk szalonnával, szalonna­­bőrkével együtt. A zsiradék ve­zeti a hőt, gyorsítja a hús pu­hulását. (A kész ételről azon­ban ajánlatos a zsiradékot le­önteni annak, aki kerülni akarja a felesleges kalóriákat.) Ha nem csontos húst páro­lunk, a felöntéséhez ne vizet használjunk, hanem csontlét, húslevest, bort, sört, és mind­ezt melegen öntsük hozzá. A hússal együtt voltaképpen a mártás is készen van. Lehe­tőleg ne sűrítsük, és ne is önt­sük fel. Ha okvetlenül kell, forró csontlét keverjünk hozzá, sűrí­teni legegyszerűbb tejföllel, ez­zel azonban már ne forraljuk. DIVAT KÖTÖTTÁRU- BEMUTATÓ A magyar külkereskedelmi vállalat, a KONZUMEX brati­­slavai kirendeltsége szeptem­ber végén kötöttáru- és háló­ingbemutatót tartott. Négy gyár, a budapesti Főnix házi­ipari szövetkezet, a váci, a ma­gyaróvári és a kiskunhalasi kö­töttárugyár mutatta be modell­jeit a hazai szakembereknek, a bratislavai Carlton szálló kü­löntermében. Két napig tartot­tak a tárgyalások, a felvonulta­tott modellek nagy része elkelt. Szakértői vélemények szerint a kollekció igen magas színvo­nalú volt, a világ bármely ran­gos divatbemutatóján megállta volna a helyét. kat. A váci kötöttárugyár blúzo­pulóvereket, kínált fel, a halasi ugyancsak pulóvere­ket, azonkívül ruhákat, kosztü­möket (nagyon tetszett a drapp-barna puha esésű kö­tött anyagból készült ruha - kereskedelmünk megvásá­rolta). A modellek az 1981-82- es divatirányzat színeiben ké­szültek; az úgynevezett „bá­natos“ színek, a szürke a bar­na, a zöld valamennyi árnyala­ta lesz az uralkodó szín már idén ősszel is. Szándékosan hagytam a végére a budapesti háziipari szövetkezet, a Főnix modelljeit, nagy sikert arattak a szövetkezet norvégmintás sportpulóverei, de a bemutató legszebb kollekcióját a Főnix 49 hálóingje jelentette, ebből 16-ot vásárolt meg a hazai ke­reskedelem­­ rövid, félhosszú és hosszú változatban. A háló­ingek anyaga poliészter-pa­­mut, ami egyrészt a könnyen kezelhetőséget biztosítja (va­salást nem igényel), másrészt kellemes a viselése; jelenleg ez a legkeresettebb a világpia­con. A modellek legfőbb eré­nye, hogy nemcsak fiatal nők­nek készültek, a tervezők az idősebbekre is gondoltak. A hálóingdivat nem változik szeszélyesen, de a korábbi évekhez viszonyítva mégis van változás: eltűntek az átlátszó, csupa csipke köntösök, a háló­ingek szabása egyszerű, ké­nyelmes, sok a fodor, és sok a hímzés, a divatos színek a fehér, a rózsaszín, vala­mennyi pasztellszín. A KON­ZUMEX 115 ezer pulóvert, ru­hát, hálóinget szállít a cseh­szlovák piacra a jövő év folya­mán, köztük Hegyi Ibolya raj­zain ,láthatókat is. -sz APRÓHIRDETÉS ISMERKEDÉS 30-on felüli sportos típusú mérnök sa­ját házzal - ezúton keres csinos, intelli­gens és extravagáns életstílushoz szokott hölgy ismeretséget. Jelige: 26­ éves korig. Ú­ 1616 60 éves vidéki özvegyember szeretne megismerkedni jólelkű, idősebb vagy korban hozzáillő özvegyasszonnyal, aki hozzáköltözne. Saját lakása van. Dohányzik, de az alkoholnak nem a hí­ve. Jelige: Fáj a magány... „Kará­csony". Ú-1629 ADÁSVÉTEL 110/180 W POLYTONE (USA) stereo basszus-aparatúra, TEISCO 45/80 W (Flanger, chorus) gitár-aparatúra Eciolana 2 és 2 db SCHELL 100 W/16 basszusrepró. Jelige: Eladó: Ú-1596 Vennék, kibérelnék 2-3 szobás házat vagy magántulajdonban levő lakást. Jelige: Léva, Érsekújvár. Ú-1601 MEGEMLÉKEZÉS Megemlékezés Fájdalomtól meg­tört szívvel emléke­zünk férjre a szeretett és drága édesapára TROSKÓ Gyulára, akit a kegyetlen halál 56 éves korában, 1980. október 5-én kiragadott szerettei köréből. Akik ismerték és szerették, szenteljenek emlékének egy néma pil­lanatot ezen a szomorú évfordulón. Gyászoló felesége és gyermekei, Ludmilla és Dénes. Ú-1603 # « -4* « 'Ll *

Next