Új Szó - Vasárnap, 1981. július-december (14. évfolyam, 26-52. szám)
1981-12-27 / 51. szám
« k 1981. II. 27. 23 EZ IS, AZ IS • Piskótában, pitében a cseresznye, meggy nem száll le a sütemény aljára, ha a gyümölcsöket előbb lisztbe forgatjuk. • Tejszínből is, tojásfehérjéből is keményebb lesz a hab, ha a tejszínt, illetve a tojásokat, legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. • A tejen nem képződik hártyaforralás után, ha a nyers tejbe egy kevés cukrot, teszünk, állandóan keverve forraljuk fel, azután hideg vízbe állítva addig keverjük, amíg ki nem hűl. KEVÉS PÉNZBŐL Különleges és mutatós karácsonyi asztaldíszt készíthetünk néhány koronából, kevés fáradsággal, rövid idő alatt. Mindössze néhány szép piros alma, vékony karácsonyi gyertya, néhány dió, hurkapálca, vagy kis műanyag villa (amilyeneket az apró szendvicsekhez használunk) kell hozzá. Nagyon mutatós, ha annyi ilyen díszt készítünk, ahányan ülünk az asztalnál, és mindenki tányérjához teszünk egyet. Azonban, hogyha túl sokan vagyunk, elegendő 3-4 darabot az asztal közepére tenni. Az egészséges, szép piros almákat megmossuk és puha ronggyal fényesre dörzsöljük. Hegyes késsel vagy burgonyahámozóval akkora lyukat vájunk a közepébe, amelybe a gyertya belefér. Mivel ezt az almát elfogyasztani úgysem fogjuk, nyugodtan csepegtethetünk bele néhány csöpp megolvadt gyertyafaggyút, hogy feszesen álljanak benne a gyertyák. Miután ez megszilárdult, színes sztaniolpapírból köröket vágunk ki, a közepét a gyertya vastagságának megfelelően kerekre kivágjuk, majd felülről ráhúzzuk a gyertyára (ez lesz a cseppfogó). Azután a hurkapálcákat különféle színűre befestjük vízfestékkel, temperával stb., vagy a színes műanyag villácskákat használjuk (ez azért jobb, mert nem kell festeni). A képen látható módon fogjuk beleszurkálni az almába, de előzőleg mindegyikre rászúrunk egy diót (ezt könnyen megtehetjük, mert minden dió közepén van egy pici rés, amelyet szükség esetén hegyes késsel mélyíthetünk is). Nagyon mutatós, ha a diók felét arany színűre befestjük, így az egyik dió barna, a másik aranysárga lesz. Parraghy Johanna ŐSZINTÉN AJÁNDÉKOZÁS Az ajándékvásárlás ne jelentsen erőnkön felüli költekezést. Mert az ajándéknak nem az ára a fontos. Ne nyújtózkodjunk tehát tovább, mint ameddig a takarónk ér, mert az később megrontja a közérzetünket, talán még az emberi kapcsolatokat is felhősíti, mert addigra elfeledjük: a bennünket romlásba döntő kiadásba saját magunk vertük saját magunkat, a megajándékozottnak ebben passzív szerep jutott, hiszen csak elfogadta, amit neki szántunk. Az ajándékozás nem csereügylet, az ajándéktárgynak ne nézzük az árát. Tehát karácsony első napján sétálgatva, kirakatokat nézegetve ne azt keressük az üveg mögött, amit ajándékba kaptunk, hogy megtudjuk az árát, és összehasonlíthassuk azt az általunk átnyújtott tárgyéval. Manapság az ajándékozás teljesen elszakadt a meglepetésszerzők közvetlen munkájától. Az ajándék - az esetek túlnyomó többségében - bolti áru, amelyet nagyon gyakran még csak ünnepi ruhába sem öltöztetünk: úgy kapja a megajándékozott, ahogyan azt az üzletből kihoztuk. Márpedig az ünnepi köntös a szeretetet-barátságot bizonyító tárgyon, sokkal nagyobb mértékben szerez örömet, mint amennyiben a tetszetős papír, a csillogó átkötés, a díszül használt apróság, a ráfordított munka jelent. Kedves ajándék lehet két kezünk munkájának terméke is. Különösen, ha a gyerek készíti a szülőknek vagy a nagyszülőknek. Amit nekünk szánnak, az persze a gyertyagyújtásig titok, de amit a nagyinak készítenek, arról tudhatunk. Mielőtt azonban a nagyi ajándékozásával kapcsolatos gondolatot folytatnánk, engedjenek meg egy megjegyzést: fogadjuk örömmel, nem tettetett, hanem ténylegesen átélt örömmel a gyerektől a legcsekélyebbet is: egy kivágott és felragasztott piros szívet, amit maga csinált, vagy apróka kézimunkát (mit később ne feledjünk el használni), vagy más csekélységet. Ne szegjük kedvét, ha egy fakanalat vesz, azzal, hogy „lányom, fiam, hát nem tudod, mennyi van belőle?“, hanem dicsérjük, és mondjuk: „ma már ezzel tálaljuk majd a mákos gubát.“ Most visszakanyarodva a nagyi témához: dicsérjük a gyereket, ha valamit készít a nagyszülőknek. Ne beszéljük le róla, inkább serkentsük akaratát. Ha saját maga készítette-díszítette dobozban kívánja a nagymamának csomagolni a tíz deka mogyoródrazsét, akkor ne hűtsük le a lelkesedését azzal, hogy megjegyezzük: „Ne vacakolj vele, majd adok neked pénzt, hogy egy dobozos drazsét vehess a nagyinak.“ Ilyen magatartással az örömszerzést pénzügyi tranzakcióvá szűkítjük, megfosztjuk a gyereket attól a sikertől, hogy a nagyi dicsérje művét, vagy a nagyit a gyerek saját készítésű ajándékában megtestesülő örömétől. Azt sem árt azonban egyeztetni, hogy ki mit vesz a másiknak az ünnepre. Tegyünk úgy, hogy nem látjuk, amikor a gyerekek ilyenkor egymással suttognak - gyakrabban, mint az év más napjaiban -, amikor az ajándékozás nagy titkát kell egymással megosztaniok. Arra is szakítson a mama meg a pápa időt, hogy a gyerekekkel a másik szülőnek szánt ajándékról szót váltson. Az sem árt, ha az önálló háztartásban élő rokonoknak, gyerekeknek, menyeknek, vőknek szánt ajándékokról is eszmét cserélnek az ajándékozók - akik egyben ajándékozottak is lesznek nehogy a legboldogabb pillanatokban derüljön ki: a szülők kaptak három húsdarálót, pedig nagyobb szükség lett volna az elromlott helyett egy új elektromos kávéőrlőre. Ha már a karácsonyról esik szó, hadd kerüljön ide néhány, az ünneppel, de nem az ajándékozással kapcsolatos gondolat, mondhatnám, figyelemfelkeltés: a karácsonyfagyertya, a csillagszóró veszélyes üzem. A gyerek csak a szülők jelenlétében gyújthasson gyertyát, csillagszórót - persze, ne sajátítsa ki magának ezt a semmi máshoz nem hasonlítható tevékenységet a szülő-, mert a nyílt láng használata nemcsak a benzinkútnál okozhat kellemetlen meglepetést, hanem otthonunkban is. Ha nem vagyunk a szobában, ne hagyjuk égve a gyertyákat, mert baj származhat abból, ha ezek a karácsonyfadíszek csonkig égnek... Mert esetleg nemcsak a gyertyák égnek. CSAK FÉRFIAKNAK KOKTÉLOK Azoknak szeretnénk most néhány ötletet adni, akik szívesen eltérnének a megszokott, hétköznapivá vált sör, bor és tömény szeszes italok kínálásától. Az ajánlott kevert italok alacsony alkoholtartalmúak. Elkészítésükhöz különböző eszközökre van szükségünk. Keverőpohár: vastag falú, legalább 3 dl-es üvegedény az italok elegyítésére. Tartozéka egy hosszú nyelű szörpös kanál és egy szűrő. Keverőhenger: (shaker) 2 illetve 3 részes keverőhenger, rozsdamentes fémből vagy műanyagból. Az alsó részbe helyezzük el a jeget és a készítmény előállításához szükséges anyagokat, italokat. Szűrő csak a 3 részes hengerbe van beépítve. Keverőhengert akkor használunk, ha sűrűek az alapanyagok, s gyors, igen erős hűtés a célunk. Turmixgép: tojás, tejszín, s gyümölcsök egyenletes eldolgozásához használjuk, például flippekhez. Engelbert. Hozzávalók: 1 gombóc vaníliafagylalt, 1 evőkanál csipkebogyószörp, 3 cl konyak vagy brandy, 1 tojássárgája, 1 evőkanál cukor, 1 dl tej. A hozzávalókat keverőhengerben alaposan összerázzuk, nagyobb vizespohárba szűrjük. Távfutó. Hozzávalók: 3 cl gin, 1/2 narancs kinyomott leve, 1 kávéskanál cukor, 1 dl tejszín. 3 kocka jégen keverőhengerben összerázzuk, nagyobb koktélpohárba szűrjük. Jó rokon. Hozzávalók: 3 cl száraz vermut, 1 üveg Cocacola. A vermutot kis vizespohárban két nagy kocka jégre öntjük, s hozzáadjuk a Cocacolát. .Valentin. Hozzávalók: 1 dl grape-fruitlé, 3 cl vodka. Whiskyspohárba 3 kocka jégre öntjük az italokat, ízlés szerint kevés cukorral ízesíthetjük. Kibúvó. Hozzávalók: 1 dl narancslé, 1 dl pezsgő. Az italokat nagy pezsgőspohárba 1 nagy kocka jégre öntjük. Hercules. Hozzávalók: 1 kávéskanál ness-caffe, 1 kávéskanál kakaópor, 1 /2 dl víz, 3 cl konyak vagy brandy, 1 evőkanál tejkonzerv. Keverőhengerben 3 kocka jéggel erőteljesen összerázzuk, nagy koktélpohárba szűrjük. Angyal. Hozzávalók: 3 cl rum, 1 üveg meggylé, 1 szélét narancs. Ballonpohárba egy kocka jégre öntjük a hozzávalókat, a szelet narancsot közepéig bevágva a pohár szélére akasztjuk díszítésül. Szalmaszálat adunk hozzá. Csipkerózsika. Hozzávalók: 3 cl csipkebogyószörp, 3 cl rum, Coca-cola. Hosszú pohárban egy nagy jégkocka hozzáadásával kínáljuk. Flip. Hozzávalók: 1 evőkanál cukor, 1 tojássárgája, 5-8 cl alkoholos ital. Flipet, a keserű likőrök kivételével, valamennyi alkoholos italból készíthetünk a következő módszer szerint: a tojássárgáját cukorral alaposan kikeverjük. Az alkoholos italt jéggel és a tojássárgájával erőteljesen és gyorsan összezárva hosszú, összeszűkülő „flipes“ pohárba szűrjük. Télen készíthetünk meleg flipet: az italt jég nélkül, langyosan, igen gyors keveréssel öntjük a tojássárgájához. A receptekben ismertetett hozzávalók egy személyre szóló adagok. SÜSSÜNK TÁPLÁLÓ, LAKTATÓ, FINOM SÜTEMÉNYEK Azok a sütemények táplálóak, értékesek, amelyek készítéséhez tejet, tejfölt, túrót, sajtot, gyümölcsöt, gyümölcsízt, diót, mákot, mogyorót, mandulát használunk. Receptjeink ilyen - nem túl költséges - tészták készítéséhez adnak ötletet. TÚRÓS TORTA Négy tojás sárgáját keverjünk össze tíz deka liszttel. A tojásfehérjékből verjünk kemény habot tíz deka cukorral. Apránként adjuk a simára kevert sárgájához a cukros habot. Jól kivajazott vagy papírral kibélelt formában előmelegített sütőben süssük. Ha kihűlt, körülvágva borítsuk ki a formából, keresztben kettévágjuk, túrókrémmel töltjük. Túrókrém: 40 dkg áttört túrót vagy krémtúrót habosra keverünk négy tojás sárgájával, négy evőkanálnyi cukorral, vaníliás cukorral. A kettévágott piskótát megtöltjük, a tetejét is bevonjuk. Díszíthetjük öt deka megmosott, megtisztított mazsolával vagy öt deka forró vízbe dobott, lehámozott vékony szeletekre vágott mandulával. BURGONYÁS FÁNK Dolgozzunk össze 30 deka lisztet, 20 deka áttört, főtt burgonyát, négy deka vajat, egy deci tejben megkelesztett két deka élesztőt. Takarjuk le, pihentessük, amíg kétszeresére meg nem kel. A megkelt tésztába lazán dolgozzunk bele három tojás sárgáját és a három tojásfehérje keményre vert habját. Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Pihentessük még 40 percig, és bő, forró olajban süssük ki. MÁKOS PATKÓ BURGONYÁS TÉSZTÁBÓL Gyúrjunk össze 15 deka lisztet, 15 deka főtt, áttört burgonyát, öt deka zsírt, egy tojás sárgáját, két deka elmorzsolt élesztőt egy deci tejjel. Nyújtsuk ki, töltsük meg máktöltelékkel, sodorjuk fel, kenjük meg tojásfehérjével, és előmelegített sütőben süssük meg. Töltelék: 15 deka darált mákot főzzük meg kevés tejben, keverjünk hozzá 15 deka cukrot és ízlés szerint fahéjat, szegfűszeget, reszelt citromhéjat, mazsolát. Frissen, melegen jó. f ‹«