Új Szó, 2020. augusztus (73. évfolyam, 178-202. szám)

2020-08-20 / 194. szám

HIRDETÉS ■ DP200419 ­------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------——— HIRDETÉS ■ DP200421 atát nem kerülte el a fejlő­dés, ahol lehet, korszerűsí­tenek, szépítenek. A helyi vállalkozók is felveszik a versenyt a jelenkor kihívásaival, és fejlesz­téseikkel lépést tudnak tartani a mindenkori követelményekkel. Az utcán itt nem találkozunk nép­viseletbe öltözött asszonyokkal, a hagyományok viszont mindezek ellenére mélyen jelen vannak az itteniekben. És ez nem csak egy­­egy műsor, „falunap" alkalmával jelenik meg egy órácskára a szín­padon, megnyugtatva a lelkiis­meretet, hogy a helybeliek tettek valamit a hagyományőrzésért, az­tán egy évre ismét feledésbe me­rül a múlt. Itt az egyes vállalkozá­sok is építenek a hagyományokra, a családokban pedig máig jelen van a régi idők tisztelete. A település is fontos feladatának tartja ezen hagyományok megtar­tását, felkarolását. Az egyik ilyen igyekezet a gútai vásár megszer­vezése.­­A Gútai Vásár hagyomá­nya évszázadokra tekint vissza, az 1700-as évtől négy országos marhavásár és vásár tartásának jogával rendelkezett. Megtartása szorosan kötődik a Nagyboldog­asszony Katolikus Templom fel­szenteléséhez, vagyis az augusztus 15-hez legközelebb álló vasár­naphoz. Az ideérkezők miután megvették a vásárfiát, megnézték a műsorokat, a gyermekek kipró­bálták a vásári hintákat, szerettek belekóstolni a vásári ízekbe is. Messzire érződött ilyenkor a kor- A „hagyományos" Gúta A kedvelt paprikás kalács története minden bizonnyal jóval Amerika fel­fedezése után kezdődhetett, mivel az onnét származó paprika annak egyik nélkülözhetetlen összetevője. Bár ki tudja? Régi gútaiak elmondá­sa szerint, mikor Kolumbusz felfe­dezte Amerikát, ott már gútaiakkal találkozott, akik épp indultak ha­zafelé. (Tarisznyájukban lehet, hogy paprikát is hoztak). Minden tréfát félretéve tény, hogy Gútán és a hozzá tartozó tanyákon nagyon régóta kedvelik a hajtogatott paprikás kalácsot, a kattancsot. A régi paraszti világban a szombat kalácsos A gútai kattancs napnak számított. Ilyenkor a kemen­cében megsütötték a következő hétre szánt kenyeret. Gyors fogyasztásra ké­szült a kenyérlángos, friss házi tejföllel volt ám igazán finom! Sült ilyenkor sós-tejfölös lepény, bor­sos kalács, mákos-lekváros vagy diós bodak és persze a kattancs. A sós le­pényt és a kattancsot ették akár ma­gában is, de legtöbbször a hagyomá­nyos sóba-vízbe leves, krumplileves, bableves mellé fogyasztották. A gútai kattancs egyszerű kalács­­tésztából készül, melyet kisodornak, zsiradékkal (legjobb a frissen sajtolt napraforgóolaj), sóval, őrölt piros­­paprikával bőven meghintenek, majd hajtogatnak. Forró kemencében,vagy sütőben sütve akkor a legfinomabb, ha belseje puha, alja és sarkai a zsi­radéktól átitatva ropogósra sültek. Gútán a paprikás kalács élő hagyo­mány. A kattancs mellett bodak (göngyölt kalács) formája is ismert. Ügyeskezű háziasszonyok újabban sós süte­ményként borkorcsolyának vagy sör mellé is kínálják jó étvágyat! Kürti Endre bász, pecsenye, hurka, kacsamáj, sült halak illata. Gútán ilyenkor a családokban is nagy a készülő­dés. Bőséges lakomával várják a hazalátogató rokonokat, ismerő­söket. Nem hiányozhat a tyúkhús­leves, csirkepörkölt, túrós rétes, mákos rétes és a paprikás kattancs. Tehát egy igazi tanyasi, kiadós ebéddel vendégelik meg a Gútára és a környékbeli gútai szigetvilág­ba látogatókat" - sorolja Horváth Árpád, Gúta polgármestere. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a háromnapos vá­sár ideje alatt a városba 4-5 ezer látogató érkezett rendszeresen. Sajnos az idei évben a járvány okozta szigorú előírások nem te­szik lehetővé a vásár megszervezé­sét. Horváth Árpád ennek kapcsán hozzátette: .Alkalmazkodnunk kell az új helyzethez, de mindezek ellenére úgy gondolom, nem sza­bad megfeledkeznünk mindarról, ami évszázadokon keresztül meg­tartott és összekovácsolt minket. Sem a helyi néphagyományokra épülő rendezvényeink, sem nem­zeti ünnepünk, augusztus 20-a, Szent István, és a kenyér ünne­pe kapcsán nem kerülhet sor a tömeges megmozdulásra. Épp ezért annál inkább kívánom, hogy maradjon meg a szívünkben az ünnep, ne feledkezzünk el hagyo­mányainkról, és ne engedjünk te­ret az elszigetelődésnek. Hiszem, hogy lesz még alkalom a felhőtlen szórakozásra, és lesz még jövőre Gútán vásár..." -r­ B . " Vannak települések, ahol a modernizációval már feledésbe is merültek a hagyományok. Vannak olyanok, ahol még a folklór keretében ezeket egy­­egy rendezvény keretében újraélesztik. Guta egyikhez sem tartozik igazán. Horváth Árpád, üút.i polgármestere Az ómega-3 és ómega-6 zsírsavaknak köszönhe­tően a halhús a szív- és érrendszeri betegségek esküdt ellensége. D-vitamin- és jódtartalma főleg a EXTRA 2020. Augusztus m hhi gyermekeknél fontos a növekedés és a csontok fej­lődése szempontjából, de a jód az agyműködést is segíti. A hallal A-vitamin, mész, foszfor, vas, nyom­elemek, cink, szelén és fehérje jut a szervezetbe. A legtöbb halfajta B 12-vitamint is tartalmaz, amely a vérsejtek képződését segíti elő, de jótékony hatással van az idegrendszer működésére is. A hal könnyen emészthető, már egy 100 grammos adag is fedezi a napi fehérjeszükséglet 1/3-át. Ideális, ha hetente 3 alkalommal kerül az asztalra hal. Aki szeretne tenni az egészségéért, vagy szeretne könnyen megszabadulni a felesleges kilóktól, az mindenképp beiktatja étrendjébe a rendszeres halfogyasztást. Válogasson a gutai PROJEKTMAR­KET termékeiből, amely széles kínálattal rendel­kezik fagyasztott halakból. Ezen kívül fagyasz­tott baromfi-, sertés- és marhahúst, zöldséget, tejtermékeket, tésztakészítményeket, konzerveket, hüvelyeseket és egyéb félkész ételeket is talál­hatunk a portfoliójában. Az árut egyenesen a termelőtől szerzi be! Az áruszállítást naponta, saját gépparkkal biztosítják, nemcsak a nagyobb üzletláncokba, hanem a kisebb üzletekbe is egész Szlovákia területén. HALAT AZ ASZTALRA! • Tenger gyümölcsei (pl. rákfélék, tintahal, különféle keverékek) • Tengeri halak (pl. tőkehalfélék, tonhal lazac) Édesvízi halak (ponty, csuka, fogas, harcsa) * Hekk * Halkülönlegességek (kardhal, cápa steak, lovis) +° LÁfíO^° Vychodná 11,946 03 Kolárovo Tel.: 0915 764 272,0908 476110 E-mail: info@projektmarket.sk

Next