Utazási Magazin, 1984 (8. évfolyam, 1-12. szám)

1984-02-01 / 2. szám

Maci­bérlet Aki Veszprémbe látogat, érdemes felkeresnie a Kittenberger Kálmánról elnevezett állatkertet - feltéve, ha megtalálja. A városban ugyanis kü­lönböző furfangos helyekre rejtették el az igazító táblákat, ezért aki pontosan nem tudja, hol találja a zoo-parkot, annak igen nehéz dolga lesz. * Ám ha egy szerencsés véletlen folytán az utazó mégis célba ér, ígérjük, nem tér haza elégedetlen­­kedve: kétszáz faj nyolcszázezer képviselőjét láthatja a hegyoldalba vájt, festői szépségű kertben­­tizenöt forint belépődíj ellenében. A gyerekek ennél jóval kisebb összegért, csupán 5 forintért megnézhetik kedvencei­ket.* Az állatkert vezetői jövőre jutányos bérletrendszer bevezetését tervezik - hátha ezzel a módszerrel ismét fel­lendítik a látogatók egyre apadó számát. Ebben persze „ludas" lehet a Veszprémi Idegenforgalmi Hivatal is, mivel a helyi idegenvezetők prog­ramjában nem szerepel az állatkert megtekintése. Pedig nem akármilyen látnivalók várják az odalátogatókat: az állat­kertek történetében egyedülálló csimpánz-szaporulat, és a velük foly­tatott tudományos munka (melyet Böbe hírneve fémjelez), nem is be­szélve a nemrég született kistigrisek­ről, „akiket" az állatkertekben meg­szokott kutyadajka helyett saját anyjuk és apjuk nevel, méghozzá olyan elszántsággal, hogy ápolójukat sem engedik kicsinyeik közelébe. És akkor nem esett szó a Hallé­ ból nemrég kapott, igazi ritkaságnak szá­mító éneklő hattyúpárról, amely be­mutatkozó műsorszámát remélhető­leg nem „hattyúdal"-ként fogja elő­adni. Idáig tudniillik egy hang nem sok, de annyit sem szóltak, csak csendben, méltóságteljesen úszkál­tak a mesterséges tóban társaik között. Ugyanitt látható a szintén újdon­ságnak számító apácaludak csapata is, s ludak Berlinből érkeztek csere­állatokként. És mire vágynak a veszprémiek? Elsősorban egy hím­elefántot szeretnének, mivel az egy­­szem nőstény már jóideje magában árválkodik kifutójában. Azért, hogy ez az óhaj teljesüljön eget-földet meg­mozgatnának - ezt egyébként most meg is teszik, mivel teljes erővel építik az elefántházat, amelyet még az idén szeretnének átadni jogos tulajdonosának. És a másik kérés: egészséges medvebocsok világrajöttét várják még e tél folyamán. Persze ez már igazi „hazai" kívánság, ám ha teljesül, akkor a kismackók már segíthetnek anyjuknak megállapítani a tavasz közeledtét. Ha már ennél a szép évszaknál tartunk, jó tudni, hogy tavasztól az ősz beköszöntéig nyitva tart az állat­kert területén lévő Erdei vendéglő, amely kerthelyiségével, meleg­ kony­hájával, II. osztályú áraival akár két­száz megéhezett vendéget is ellát. vagy Agnes Tourinform­teríték A hónap kérdése: Hol lehet Pesten sanghaji tojéslevest enni? Válasz: A Népköztársaság útján, a Vörös Sárkány étteremben. Íze olyan, mint az eredetié, ami nem is csoda, hiszen eredeti nyers­, anyagokból és recept után készül, csakúgy, mint a Távol-Keleti étterem népszerű japán specialitásai. Buda­pesten egyébként több mint két tucat helyen nem a magyar konyha meg­szokott ízeit, hanem egy-egy ország nemzeti ételeit és italait tartalmazza a gondosan összeállított étlap. A város közepén, a Szovjet Kultúra és Tudomány Házában találjuk a Bajkál éttermet, ahol finom szovjet pezsgő mellé az orosz konyha kedvelt elő- és főételeit rendelhetjük meg; ehetünk saslikot, levesként borsos vagy scsi járja. Minden évszakban kellemes és főleg frissítő az erős orosz tea, amelyet a Szamovár tea­szal­onban vagy a Trojkában kérhe­tünk. Hideg ide vagy oda, van, akinek télen is a sör a legkedvesebb itala. A világ egyik leghíresebb söre, a dán, nálunk a Tuborg sörbárban kapható, méghozzá csapolva. Jól illik hozzá a kiadós dán szendvics, amely mindig van az étlapon, de ha valaki meg­elégelte, például a „hajós kapitány kedvencét" szeretné megkósolni és előre megrendeli, minden további nélkül elkészítik számára Beszéljünk a szlovák sörökről is, a Kassai söröző­ben és az Aranyfácánban is friss csapolást mérnek, az utóbbiban jóízű sztrapacskát is kérhetünk hozzá. A franciás ételek kedvelői az Etoile étteremben találnák meg kedvencei­ket. Egy-két specialitás a Kacezma Polska étlapjáról: ponty sörben, sertéskaraj ó-lengyel módra ami mazsolás-szilvás mártást jelent. A Napoletana étterem az olasz konyha ízeit vonultatja fel, pizzák és spagettik bő választékát. A No­votel szálló pizzériájában is több fajta pizza között válogathatunk. A sopszka-salátát és a druvecset a Szófia étteremben, míg a román éte­leket a Bukarest étteremben kóstol­hatjuk meg. A Szerb vendéglő - mint neve is elárulja - szerb ételspecialitá­sokat kínál, jugoszláv sörkülönleges­ségek a Podravka és Belgrád sörözők itallapján szerepelnek. Német sört és a Wernesgrünerben, a Lipcsei sörözőben vagy a Berlini suszterinashoz címzett sörbárban ihatunk. A Berlin étteremben a sör mellé német ételeket is rendelhetünk. Legnagyobb választék az osztrák sörök és sörözők kedvelőinek áll rendelkezésére. Clark söröző, Gösser sörpatika és bowling bár.• Pepita oroszlán, Steffl sörbár, Aranyhíd söröző, Stadion söröző, Novotel bowling bár. Akit az igazi bécsi kávé és a hozzá illő cukrászfinomságok érdekelnek inkább, az a Fórum szálló Bécsi kávé­zójában talál kellemes beszélgetések­hez hangulatot keltő környezetet. A nemzeti éttermek pontos címé­ről, telefonszámáról és nyitvatartási idejéről a Tourinform ad tájékozta­tást a 179-800-as telefonszámon. utazási mnenzin 27

Next