Vasárnapi Újság, 1836 (3. évfolyam, 91-141. szám)

1836-09-18 / 128. szám

fejlődő melegnek utat kell csinálni. Ez úgy esik­ meg, hogy a3 sánczba öt singnyi távolságra vessző nyalábo­­kat raknak egymásra, mint egy köz­fal út a3 czékla rakások közé. Ezen nyaláboknak olly magasra kell ra­katni, hogy a3 czéklát betakaró föl­dön is felül érjenek és így a3 vermek­nek mint egy kéményül szolgáljanak —M­émelly gyárosok egy csatornát ás­nak hosszába az egész sáncz fenekén, és a3 két végén kürtőt vagy kéményt hagynak neki. Legújabb mód mind­­azáltal az, hogy a 3 sánczban két két ölnyire elrekesztd falakat hagynak­­m­eg ki nem ásott földből, mellyben az a3 haszon , hogy a* verem külön­böző részei nem lévén egymással kö­zösülésben, ha egyik rekeszében meg­talál is romlani a3 czékla, a3 szom­széd rekeszben levőt nem ronthatja­­ meg. Tisztítás vagy mosás. E3 nagyon könnyen megy. A3 czéklát egy tekenyő vízbe hányják és egy régi seprővel elébb hátrább taszigálják, hogy egymáshoz surlód­va, a3 föld és kövecs mosuljon le róluk. Mások ko­sárba teszik a3 czéklát és vízbe tart­va rázzák. Ha a3 czékla nem nagyon szijjas földben termett, szárazon is le lehet vakarni és tisztitni a3 földet és kö­vecset egy rosz késsel. A3 nagyon pu­ha és könnyű földből pedig olly tisz­tán ki lehet szed­ni, hogy minden to­vábbi tisztítás nélkül a3 reszeléséhez fog hatni. Reszelés. Erre természet sze­rint a3 felebb említett gépely fordít­­tatik, mivel hamar kell megesnie, mivel a3 pép mindjárt megromlik. A3 gépely hengerének 600—900 fordu­lást kell tenni egy minuta alatt, hogy szint úgy eméssze a3 czéklát. Rend­szerint két ember kell melléje, az egyik a3 gépelyt forgatja, a3 másik a* czéklát taszigálja a3 henger alá. Na­gyobb gépelyeket marhával vagy víz­zel hajtatnak, a3 mikor csak egy em­­ber kell a­ gyökerek taszigálására. Né­­mel­y gépelynek erre is készülete van, mint a3 dohány vagy szacskavágók­nak. Illyenkor csak a3 garabot kell tölteni k­is gyökerekkel. P réz­se­lés. A3 reszelt pépet, a3 mint múlt számunkban megírtuk, négy szegű darab vásznakba takargatják, laska nyújtóval megjártatják, hogy a3 levéből egy kevés kifolyjon­, és az­után vessző fonadékok közé a3 sajtó­ba egymásra rakják, egy vagy más­fél sing magasságra. Azután sajtélni kezdik elébb gyengén, azután mind erősebben, mig egy csepp levet sem lehet kinyomni többé. Ekkor mege­resztik a3 sajtót, kiszedik a3 trébelyt 3s újabb pépet tesznek be. A3 kinyo­mott levet haladék nélkül tisztálni kezdik , me­lynek módja mindjárt következik. A3 trébely, ha legott el nem kél a3 marhákra, el is tétethetik Elvég­re megszáraztják száraztó deszkákon vagy keraenczében 3s így addig el le­het tartani, a3 meddig akarja az em­ber, zsákban vagy hordóban. Mikor a3 marhák eleibe adják, kevés vízzel elébb megnyirkositják. Földbe ásott vermekbe is be lehet verni a3 tré­­helyt 3s felül szalmával befedni, így is eláll. A3 száraz tréhelyből a3 czikoria kávéhoz hasonló kávé helyettest is

Next