Vasárnapi Újság, 1836 (3. évfolyam, 91-141. szám)
1836-09-18 / 128. szám
fejlődő melegnek utat kell csinálni. Ez úgy esik meg, hogy a3 sánczba öt singnyi távolságra vessző nyalábokat raknak egymásra, mint egy közfal út a3 czékla rakások közé. Ezen nyaláboknak olly magasra kell rakatni, hogy a3 czéklát betakaró földön is felül érjenek és így a3 vermeknek mint egy kéményül szolgáljanak —Mémelly gyárosok egy csatornát ásnak hosszába az egész sáncz fenekén, és a3 két végén kürtőt vagy kéményt hagynak neki. Legújabb mód mindazáltal az, hogy a 3 sánczban két két ölnyire elrekesztd falakat hagynakmeg ki nem ásott földből, mellyben az a3 haszon , hogy a* verem különböző részei nem lévén egymással közösülésben, ha egyik rekeszében megtalál is romlani a3 czékla, a3 szomszéd rekeszben levőt nem ronthatja meg. Tisztítás vagy mosás. E3 nagyon könnyen megy. A3 czéklát egy tekenyő vízbe hányják és egy régi seprővel elébb hátrább taszigálják, hogy egymáshoz surlódva, a3 föld és kövecs mosuljon le róluk. Mások kosárba teszik a3 czéklát és vízbe tartva rázzák. Ha a3 czékla nem nagyon szijjas földben termett, szárazon is le lehet vakarni és tisztitni a3 földet és kövecset egy rosz késsel. A3 nagyon puha és könnyű földből pedig olly tisztán ki lehet szedni, hogy minden további tisztítás nélkül a3 reszeléséhez fog hatni. Reszelés. Erre természet szerint a3 felebb említett gépely fordíttatik, mivel hamar kell megesnie, mivel a3 pép mindjárt megromlik. A3 gépely hengerének 600—900 fordulást kell tenni egy minuta alatt, hogy szint úgy eméssze a3 czéklát. Rendszerint két ember kell melléje, az egyik a3 gépelyt forgatja, a3 másik a* czéklát taszigálja a3 henger alá. Nagyobb gépelyeket marhával vagy vízzel hajtatnak, a3 mikor csak egy ember kell a gyökerek taszigálására. Némely gépelynek erre is készülete van, mint a3 dohány vagy szacskavágóknak. Illyenkor csak a3 garabot kell tölteni kis gyökerekkel. P rézselés. A3 reszelt pépet, a3 mint múlt számunkban megírtuk, négy szegű darab vásznakba takargatják, laska nyújtóval megjártatják, hogy a3 levéből egy kevés kifolyjon, és azután vessző fonadékok közé a3 sajtóba egymásra rakják, egy vagy másfél sing magasságra. Azután sajtélni kezdik elébb gyengén, azután mind erősebben, mig egy csepp levet sem lehet kinyomni többé. Ekkor megeresztik a3 sajtót, kiszedik a3 trébelyt 3s újabb pépet tesznek be. A3 kinyomott levet haladék nélkül tisztálni kezdik , melynek módja mindjárt következik. A3 trébely, ha legott el nem kél a3 marhákra, el is tétethetik Elvégre megszáraztják száraztó deszkákon vagy keraenczében 3s így addig el lehet tartani, a3 meddig akarja az ember, zsákban vagy hordóban. Mikor a3 marhák eleibe adják, kevés vízzel elébb megnyirkositják. Földbe ásott vermekbe is be lehet verni a3 tréhelyt 3s felül szalmával befedni, így is eláll. A3 száraz tréhelyből a3 czikoria kávéhoz hasonló kávé helyettest is