Vasárnapi Újság, 1843 (10. évfolyam, 452-502. szám)

1843-10-22 / 494. szám

494-dik Vasárnap. Kolozsvárit, October 23-én, 1843 VASÁRNAPI IJJSÁG KÖZHASZNÚ ISMERETEK’ TERJESZTÉSÉRE. TARTALOM. Festöszerek. 700 h. A* magyar kereskedelmi társaság ’s első gyűlésének jegyzőkönyve. ( Magyar Gazda.) 709 h. Újságok 713 h. FESTÖSZEREK. C) Sárga festékek. 1. A* festő rezeda (Reseda lu­­teola, sacc.) sok helyt, mint nálunk is vadon terem; de növelik is, nem egy országban. Vagyon tehát v­a­d és mivelt rezeda. Emezt többre be­csülik; szára törpébb mint az elsőé. Megszárasztva megsárgul és ezen álla­potában messze földre elküldözhetni. Az egész növény festékre alkalmaz­ható. Használják gyapjúra, selyemre, gyapottra és lenre. Szép eleven sárga színeket ad Ha a3 rezedát vízbe kifőzik, sár­ga festéklé lesz belőle, mellyet kü­­lönbféle szerekkel és páczokkal sokfé­lekép lehet változtatni. P. o. a3 lég­nemű páczok megsötétítik: a­ sava­­nyok és savanyusók, (mint borkő, liínsó) meghalványitják ; zöldgálicz barnává festi a’ levét; kékgálicz zöl­desbarnává; czínsó *) világossárgává; gipszes víz setétsárgává; konyhasó és szalamin még setétebbé. 2. Zsoltina v. f­e­s­t­ő fű. **) Ná­lunk is termő növény, mellynek vio- 1 a szín bojtos virága, sima de fűrész­­fogas élű levelei vannak; —julius és augustusban virágzik.Ebből tartós sár­ga festéket készíthetni gyapjúra, se­lyemre, gyapottra és lenre; csakhogy a3 sárgája egy kissé zöldesre hajlik. Legjobb pácz hozá a3 timsó és a3 gipsz, hanem a3 második selétebben lógat vele. Bo­rkő és czm­só is lőve jó szolgálatot tesznek a3 gyapjúra. Gyapottal, lenet zsoltinával, kris­­i­pánnal és hamusóval szép sárgára festhetni. Különbféle barna színekre is jó hasznát vehetjük a3 zsoltinának. 3. S­á­rg­a fa vagy Sárgaberzen (Gelbholz, Fustikholz, gelbes Brasi­lienholz.) Sárga színű, narancsszín e­­res fa. Legjobb a3 mit Cuba szigetéről hoznak. (Cuba-gelbhoz.) A3 Sárgafában két színanyag­ is van,mellyet a3 festők s­á­rga és fejér mar­innak neveznek. Ha vízben kifőzik a 3 sárga fát, ve­­reslő sárga leve lesz, és több vízzel feljegyitve narancs színre hígul. El­lenben ha savanyt (eczetet, kénsa­­vanyt ’sál) töltenek belé, megzava­rodik a’ főttvíz, de lassan megtisztul, kevés zöldes-sárga szálladékot csinál, ’s a 3 tiszta leve halavány sárgán ma­rad. Ezt a 3 tiszta levet leszűrvén, a3 szálladékot lúggal *) felolvaszthatni, miből megint vereslő sárga lé lesz. Ha a3 sárgafa főtt levébe egye­*) Lúg alatt nem csak kifőzött hamule­vet értünk, hanem valamelly lúgsó u. m. hav­i hamu só, széksó v. ammóniák olvadékot. *) Finnek és más páczoknak készítését és használását külön meg fogjuk írni. **) Scharte (németül.) Serratula lincloria ( fűvészi neve.)

Next