Vasárnapi Ujság – 1855

1855-03-18 / 11. szám - A viz. Hegedűs 86. oldal / Természettudomány

86 A viz. Irta Dr. HEGEDŰS. (Folytatás.) Miután a köneny nemcsak a levegőben, de sok más, főleg gyúlékony testben , u. m. olajban, fában, kőszénben stb. tetemes mennyiségben található; ezek elégetése által folyton viz képző­dik. — Az igy készült viz 11 századrész könenyt és 89 század­rész élenyt tartalmaz, vagy mint a közéletben szoktuk mondani, kilencz font vizben egy font köneny és nyolcz font éleny van. Miután pedig az éleny nyolczszorta nehezebb v. i. sű­rübb a kö­nenynél, ez kétszer akkora tért foglal el mint amaz. Ha tehát egy köbláb könenyt három köbláb élenynyel összekeverünk, lesz be­lőle három köbláb durranó lég, melly meggyújtva h­árom fat rizsé válik. Ha a köneny és éleny meggyújtva vegytanilag vízzé egyesül, mindegyik elveszti előbbi tulajdonságait. (chemice) — A víz nem ég mint egyéb része a könenynek, sem benne a tűz nem ég, a szárazföldi állatok nem élhetnek, mint az előnyben, melly nélkül el sem is lehetnek. A viz felbontása és képzése azon csodák egyike, mellyekkel az ujabb vegytan a tudományt és ipart gaz­dagitá.—A viz, m­el­lyel a tüzet oltjuk, a legnagyobb tűzben kép­ződött, a legkevesebb égésnek szüleménye. A víz nemcsak az állatok s növények létére, — mellyek leg­nagyobb részben vízből alkotvák — nélkülözhetlenül szükséges, de anyagi­­ jólétünknek s kényelmünknek is hatalmas tényezője. Milly kevés figyelemre méltatjuk a víznek azon mindennapi de végtelen hatályú tulajdonságát, miszerint, ha nem romlott, íze, szaga nincsen. Habár az illatok idegeinket egy ideig kellemesen izgatják s az étkek ízét mérsékelt fűszerezéssel kedvesebbé, az emésztést gyorsabbá teszik, mégis csakhamar terhünkre válnak azok. Illa­tokkal terhelt lég túlzottan, fűszerezett étkek, hevítő italok folytonos izgatottságban tartván a nyelv és orr finom idegeit, az egész testre nemsokára kellemetlen fájós hatást gyakorolnak. A viz s a levegő, melly szüntelen körülözönli s áthullá­mozza testünket, illy izgató tulajdonságoktól teljesen ment, olly annyira, hogy a test legfinomabb részein áthathat a­nélkül, hogy jelenlétét, valamely sajátlagos érzés elárulná.­­ De nemcsak az egészséges, sőt a legmelegebb s gyuladt részekre is érhet, a­nélkül, hogy fájdalmat szülne , sőt a legtöbb esetben enyhü­lést okoz. A víz és jég ezen semleges (negatív) tulajdonai testi jólétünk egyik fő tényezőjét képezik, s egyszerű okoknak egyszerű követ­kezménye lévén, tanúságot tesz a természetet alkotó hatalom bölcseségéről, mellyel az egyes tünemények eredeti összefüggé­sében megismerni a természettudományok egyik fő feladata. Végtelen jótékony a viznek hűsítő tulajdonsága. — Akár a szájban, gyomorban, akár testünknek sebesített kis­részén job­ban hűsit, mint bármelly más folyadéknak hasonló mennyisége. Ha p. o. egy font vizet és egy font higanyt vagy mint közönségesen mondjuk, kéneset, egy foknyival akarnánk melegíteni, harmincz­szorta nagyobb meleg volna a viznél szükséges, mint a higany­nál; — hasonlag gőzzé változtatására (felforralására) szinte több meleg kell, mint bármelly folyadéknál. A mint tehát bőrünk parányi lyukacsain (pórusain) folyto­nosan kigőzölög, testünk felszine hűs marad, — miért is a bőr testünk belsejénél négy fokkal hűvösebb, — s a testünkben fej­lődött s folytonosan kilehelt vizgőz, mellyet télen szabad szem­mel látunk, vérünket és belső részeinket, a különben gyorsan bekövetkezhető gyuladástól megóvja. Hogy épen köneny és élenyböl alakult a viz, az a növények és állatok s igy az emberi élet fenntartására nézve felette fontos, a növényi s állati test nagy részt vizböl állván. Ha a növény s állati test épül vagy mint mondani szoktuk nő, éleny s könenyre szorul s im a nélkülözhetlen anyagokat bőségesen nyújtja a viz, miért is az állati s növénytesteknek valóságos táplálatát képezi. A viz sok folyadékkal elegyedik s ez által azok hatását gyengíti, p. o. bornál, eczetnél. Másokkal nem keveredik, mint p. o. olajjal. Más nevezetes tulajdonsága, hogy sok szilárd testet felol­vaszt v. i. folyékonynyá teszi, de némellyekből többet, mások­ból kevesebbet, némellyeket épen nem bir feloszlatni. Egy font viz két font czukrot, 11% lat konyhasavat bir felolvasztani, ellenben nincs az a vízmennyiség, melly képes lenne az üveget feloszlatni. Tiszta (azaz egyedül köpényt és elenyt tartalmazó) viz nem létezik a természetben, az esöviz azon keverékeket tartalmazza, mellyektöl esés közben a levegőt tisztitá, s a forrásvízben sok földnemek vannak felosztva, mellyekkel a rétegeken átszivá­rogva találkozott. — A viznek tisztátalanságát folyókban sza­bad szemmel is észrevehetni. A folyamviz szine vereses, ha vastartalmú agyagon folyik, barna ha medre iszapos, vagy ha mocsárokból ered, majd tejfehér mint az izlandi havasok között, hol krétás földdel, majd fekete mint Délamerikában a Rio Negro (Feketefolyam) hol sok korhadó növény- és állatmaradványok­kal, majd zöld, mint a svarezi tavakban, ha sárgás szinti anya­gokkal van keverve; csak tiszta s felette mély vizekben, mint például a nápolyi tengeröbölben, láthatni a viznek tulajdonképi kékes színét. Azonban nemcsak szilárd testek találtatnak a viz közé ke­veredve, a viz olvasztó erejénél fogva nem csekély mennyiségű savakat olvaszt fel a rétegek s földek közül, mellyeken át és mellyek felett folyik. A legtisztábbnak tartott csepegett (filtrirt) viz sem ment illyen felolvasztott keverékektől. A legtisztább viz, mellyet még eddig tudományosan meg­vizsgáltak , a Loka patak vize, éjszaki Svédhonban, mellynek minden fontjában csak­­/1,400,000 résznyi keverék találtatott. — Folyóvizek, mellyekben csak gio,opo rész idegen ásvány van, még meglehetősen tiszták. A közönséges ivóvizekben egy fontra­­ 400 rész ásványkeverék jut. Legtisztább természeti azaz nem vegytani műtéttel előál­lított víz, a távol nagy városoktól síkságokon hulló esőviz, ezt követi a közönséges folyó­víz, a tavak vize, ezekhez tisztaságra legközelebb áll az Azovi és Fekete tenger vize, azon sok édes vizzel,mi a folyókból beléjök ömlik; a nagy óczeán már sokkal tisztátalanabb, de legtöbb ásványi alkatrés­szel kevert a Káspi tó Oroszországban, az Azal tó s a Holt-tenger tava a szent föl­dön. — Az e tavakba ömlő folyamok vize folyton kipárologván, bennök a súlyosabb ásvány-alkatrészek leszállanak, a gőz ismét esővé, ez patakokká, folyamokká gyűlvén, szünetlen hord bele uj meg uj ásványrészecskéket. Évezredek folytán a só s egyéb ásványnemek óriási mennyisége gyűlt össze e tengerekben, miért is ezek az ihatlanságig sós ízűek.—A nagy Oczeán vizének egy fontjában %0 rész v. i. egy fajnál több ásványrészecske van, az emlitett Holt-tenger vize, melly nevét azon körülménytől nyeré, mert benne halak s egyéb állatok nem élhetnek, egy negyed részére ásványokkal van keverve.­­ Az ázsiai sós pusz­ták egy kis tavának vize 3/5 résznyire sóból áll. A tenger vize ezer részre felosztva, áll kerek számmal 968 % ezredrész vízből, 24% ezredrész konyhasóból, 2% ezred­rész chlormagnesiából, 1 ezredrész gipszből, 2 ezredrész keserű­­sóból, és egy- és félezredrész különféle savak s földekből; szó­val tíz mázsa (1000 U) tengervízben, 31 % g különféle ásvány van, részint felolvasztva, részint keverve. A keverék legnagyobb része kő- és keserűsó-nemekből áll, azonban mindennemű ásványok, sőt érczek is mint p. o. ezüst stb. találtattak benne. Mész, szén- és kénsavany (Kohlensäure, Schwefelsäure) leg­­nagyobb részét teszi a kutvizben talált ásványnemeknek. — A melly viz meszes és mellyben sok keserű só van felosztva, ke­ménynek neveztetik, mert benne sem a szappan fel nem olvad, sem a hüvelyes vetemények lencse, borsó, bab (paszuly) stb. lágyra nem főnek. Tapasztalatból tudjuk, miszerint lakok és ganéj-dombok közelében lévő kutak kellemetlen izü­vizet tartalmaznak, s gyak­ran annyira tisztátlanok, hogy ivásuk egészségtelen is.—Az eső ugyanis felolvasztván ezen föld- és sórészeket, a mélyebb ku­takba hordja, s innen ered rosz izök. Sok helyen találtatván rosz viz, nemcsak egyesek, de a tu­domány is sokat foglalkozott azon kérdés megoldásával, mint lehessen rosz vizet ihatóvá tenni?

Next