Vasárnapi Ujság – 1855

1855-12-02 / 48. szám - A yam gyökér (2 kép) 389. oldal / Ipar és gazdászat

389 Gazdákat érdeklő rovat. A kenyér gyökér. (Yam­ dioscorea japanica.) A burgonyáról Martyr Péter utazó tett először említést 1493-ban; a 16-dik század első felében pedig a spanyolok hozták azt először be Európába Amerikából a Quitot környező hegyek tájékáról. 1565-ben már az izlandiak is ismerék, egy rabszolgakereskedő által, ki Amerikában azzal élelmezte fel hajóját. An­golhonba csak 1586-ban hozta a hires Drake Ferencz világhajós; mind­azáltal Németországban méltaták legtöbb figyelemre, hol 1647-ben már meghonosult, a 30 éves háború alatt pedig átalánosan elterjedt. Angliá­ban 1662-ban ugyan már a tudományok akadémiája (Royal Society) is buzdítá a lakosokat e növény termesztésére, mindazáltal azt csak a mult század közepe táján kezdék átalánosan mivelni. Hazánkban 1770-ben kezdék mivelni a Kárpát soványabb vidékein és a bánsági és bácsi német telepekben, Szabolcs, Bihar és Arad stb. megyében azonban csak 1788-ban ültették először II. József alatt, ki korszakot alkotott hazánk bur­gonyatermesztésében; ő annak termesztését különös kötelességül tevé az általa kinevezett tíz kerületi elnöknek. Az első és második magot e végre maga a kormány ingyen szolgáltatá *). Igy lett átalánossá bho­­nunkban ezen hasznos növény, melly főkép a szegényebb osztályra ter­jeszté ki áldásait. Héjából durva papirt, zöld szárából hamuzsirt készít­hetni, zöldszára ezenkívül még takarmánykép is használható, elfonyadt szára pedig jó trágyát ad. A burgonya annyira tápláló, hogy kellő moz­gás mellett egyedül ezzel is megél az ember. Készítnek belőle lisztet, eczetet, keményítőt, pálinkát, keverik a kenyér közé stb., de ki tudná előszámlálni mi mindenre használható a burgonya. Azonban néhány év óta e hasznos növényt mintegy betegség rohanta meg. Hasztalan volt a tudósok minden igyekezete, a burgonyavésznek sem eltávolítását, sem okát nem tudták kifürkészni, s azon véleményben kezdtek megállapodni, hogy a burgonyanövény ki fog veszni a földszinéről és már kerestek is más növényt, melly annak helyét pótolni fogná. Tiz év óta több növén­­nyel tettek kisérletet, de egyik sem felelt meg a várakozásnak. Öt év előtt hoztak Francziaországba egy növényt Csinából, melly ha nem pó­tolja is teljesen a burgonyát, de megszokva égaljunkat felette nagy hasz­not nyújthat. E növény a kenyér gyökér (Yam­ dioscorea japanica). Elő­nye a burgonya felett , hogy mint a csicsóka is,kiállja földben a telet. Szára megnő 1—2 láb magasra. Szereti a porhanyó földet s inkább a könnyű homokot, mint agyagot. Párisban 1850-ben tették az első kísér­letet vele, 1851-ben már szabadon termeszték, mikor is 3 láb magasra megnőtt. October végén szedték ki a földből, de úgy látszott, hogy kár nélkül akár nov­ végéig ott hagyhatták volna. Gumóii első évben semmi elágazás nem látszott, de később kettős, sőt hármas is mutatkozott. Gu­móról termesztve legelébb megérik, mert dugvány után 14—16 hó alatt fejlik csak ki. A télen át földben maradt gumók már ápril második felé­ben, az aprilben kirakottak pedig csak május végén csíráznak ki. A kin telelt gumók tavaszkor teljesen épek voltak. Télen pinczében sokkal el­tarthatóbb a burgonyánál, mert nem csirádzik oliy hamar ki; ehhez já­rul még az is, hogy a földben 3 évig is eláll a romlásnak legcsekélyebb nyoma nélkül. Mint a csicsóka is több évig megmaradhat ugyanazon földben és igy nem kell évenként újra kiültetni. Hazánkban is tettek már a kenyérgyökérrel kisérletet a magyar­óvári gazdaképző intézet kertjében, hol is újra bebizonyult e növény azon hasznossága, mellyet róla előbbi kísérletek után idáig tudunk. Leg­újabban nov. 23-án a párisi központi kertészegylet gyűlésében Raymond egy kenyeret mutatott be, e növény lisztjéből, melly felette jó és kellemes izü; ez alkalommal az egylet Montignit, ki először hozta e növényt Fran­cziaországba Csinából, hol azt ignam-nak nevezik. Képeink közül az 1) e növény csirázó gumóját mutatja természeti nagyságban; a 2) |kifejlett gumót a természetinek Vs-nyi nagyságában; 3) a növény szárának csú­csát természeti nagyságban. (J. L.) *— Dicsérettel és egyszersmind örömmel kell felemlítenünk , hogy Galgóczi Károly, kinek gazdászati statistikája olly nagy figyelmet ger­jesztett, nemzetgazdászatunk érdekében nemcsak idejét, fáradozásait, szellem tehetségeit, de anyagi tehetségét is kész a haza oltárára tenni.— TÁRHÁZ: 1. A kenyérgyökér csírázó gumója 2. Kifejlett gumó (term. nagyságban.) C/3-a a term. nagyságnak.) 3) A kenyérgyökér szárának csúcsa (term. nagyságban.) ») Horvát Mihály, Ipar és keresk. tört. 1840.

Next