Napló, 1994. október ( 50. évfolyam, 230-255. szám)

1994-10-10 / 237. szám

1994. október 10., hétfő A bennfentesek üzlete Részvényvisszaélések gyanújától hangos a gaz­dasági sajtó, azt rebesge­tik, hogy egyesek visszaél­tek cégük értékpapírjaival. Hogyan, miként? Induljunk ki abból, hogy egy részvénytársaság igazgatósági tagjainak, a bennfentes sze­mélyeknek saját cégükről több és jobb minőségű értesülésük van, mint a piac többi résztve­vőjének, beleértve a hivatásos befektetőket is. Milyen jellegűek ezek az in­formációk? Az egyes részvény­­társaságok vezetői a cég valósá­gos helyzetének ismeretében meg tudják ítélni, vajon a rész­vények árfolyama híven kifeje­zi-e a cég valós értékét, vagy pedig alulértékeli, netán túlbe­csüli azt? Ha ennek ismeretében az alábecsült árfolyamú részvé­nyekből vásárolnak maguknak, s a túlbecsültekből eladnak, ez szívük joga, ebben őket a tör­vény nem akadályozza meg. Egészen más a helyzet vi­szont, ha tudomásuk van bizo­nyos elhatározásokról, amelyek a cég tevékenysége révén az árfolyamokat befolyásolják, s ebből kovácsolnak maguknak hasznot. Megtudják például (netán ők maguk javasolják a közgyű­lésnek), hogy meghatározott mennyiségben, a piacinál ma­gasabb áron vásárolja vissza részvényeit, s ennek meghirde­tése előtt piaci áron részvénye­ket vesznek. Ekkor tiltott benn­fentes kereskedelmet hajtanak végre. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a részvények árfolyamá­nak csökkentésével fenyegető tények, illetve intézkedések is­meretében azok nyilvánosságra kerülése előtt veszteség nélkül megszabadulnak értékpapírcso­magjuktól. A bennfentes kereskedelem nehezen felfedezhető és bizo­nyítható tényállás. A nagy nye­reségek elérése, illetve a veszte­ségek elkerülése olyan vonzerő, amely miatt a bennfentes keres­kedelem a legfejlettebb érték­tőzsdéjű országokban is újra és újra előfordul. Kérdés, hogy miért nem tilt­ják meg részvénytársaságok tisztségviselőinek, hogy mun­kaadójuk részvényei a tulajdo­nukban legyenek? Ezt nem ér­demes tiltani, mert csaknem le­hetetlen a tilalomnak érvényt szerezni, de nem is volna cél­szerű, hiszen a részvénytársa­ság tisztségviselőinek a rész­vénytulajdonosokkal való ér­dekazonosságát, a társasági va­gyon gyarapítására való erőfe­szítéseit a legnagyobb hatásfok­kal az motiválja, ha maguk is tulajdonossá válnak. Nincs olyan színtere a gazda­sági életnek, ahol valamilyen módon ne lehetne visszaélése­ket elkövetni. A gazdasági élet viszonylagos tisztaságát egy egészségesen növekvő gazda­ságban az garantálja, ha a be­csületes viselkedés gyümölcsö­zőbb, mint a kockázatosan kivi­telezhető visszaélés. De hol va­gyunk mi még ettől? (Ferenczy Europress) Bácskai Tamás ­ Újabb négysávos szakaszt építenek a 8-as főúton A nagy nemzetközi köz­úti forgalommal is igénybe vett 8-as számú fő közleke­dési út - az anyagi lehető­ségek függvényében - to­vább korszerűsödik, széle­sedik. Most Öskü és Hajmáskér kö­zött a 34-38-as kilométerek kö­zötti útszakaszon dolgoznak az útépítők. A cél: négy forgalmi sávra szélesíteni a fő közlekedési utat ezen a részen is, így egyre kö­zelebb kerül a Veszprém és Várpalota közötti többsávos szakasz összekötési lehetősége. Fotó: Kovácsi Pénzt csak pénzből lehet... Az önkormányzatok és az idegenforgalom közös érdekei Néhány héttel ezelőtt nagy felzúdulást váltott ki több polgármesterből egy idegenforgalmi szakértő lapunkban megjelent nyi­latkozata. Dr. Lengyel Már­ton többek között úgy vélte, hogy a képviselő­­testületek nem foglalkoz­nak kellő súllyal az idegen­­forgalommal, és ők is fele­lősek a Balaton mai állapo­táért. A képviselő-testületek ide­genforgalommal kapcsolatos feladatairól kérdeztük dr. Po­­­­csay Gábor gyulai polgármes­tert, a Magyar Fürdővárosok­ Szövetségének elnökét. - Az idegenforgalmat, a für­dőügyet különleges súllyal kell kezelni az érintett települése­ken - szögezi le a beszélgetés elején az egyébként belgyó­gyászként dolgozó polgármes­ter. - A legfontosabb feladat az idegenforgalom felvirágzását segítő gazdasági mechanizmu­sok kiépítése. - A környékünkön ez általá­ban megáll az idegenforgalmi adók, díjak bevezetésénél, bőví­tésénél.­­ Az adó jellegű bevételek­nél nem a beszedés, hanem a visszaforgatás kíván igazán nagy körültekintést a képvise­lőktől. Fontos felhasználási te­rület lehet például az idegenfor­galmat szolgáló létesítmények infrastruktúrájának rekonstruk­ciója, fejlesztése. De nagyon ügyelni kell arra, hogy ez a pénz mindenki által ellenőrizhetően a megjelölt célra legyen felhasz­nálva. Hisz ha szétfolyik a város költségvetésében, nincs ösztön­ző hatása a befizetésre, és akkor valóban a behajtás mikéntje vá­lik fő kérdéssé. - Csak az adók beszedése elég az anyagi háttér megterem­téséhez? - Természetesen nem. Talán a legnehezebb munka annak megszervezése, hogy a vállal­kozók az adókon felül is adja­nak pénzt a közös fejlesztések­hez. Nyugaton az idegenforga­lomban érintett cégek - az autó­szerelőtől a fodrászon át a szállodáig - egyfajta társulási díjat fizetnek egy közös, de a városétól elkülönített kasszá­ba. Nálunk ez nehezen valósít­ható meg, hisz az adón kívül senki sem akar még külön pénzt kiadni.­­ Önök mégis tettek egy kí­sérletet erre.­­ Létrehoztunk egy közala­pítványt, amelynek fő feladata a bel- és külföldre irányuló marketingtevékenység végzései. Legutóbb például a berlini ide­genforgalmi vásáron jelent meg ennek segítségével a város, il­letve a vállalkozók kínálata. Az alapítvány feladatai közé tarto­zik a marketinghez szükséges reklámkiadványok elkészítése, a minigaléria, a saját idegenfor­galmi bolt és a Tourinform-iro­­da működtetése. - Mibe kerül ez a vállalko­zóknak? - A belépődíj a cég nagysá­gától függően néhány ezertől néhány tízezer forintig terjed. Ezen felül évente a bruttó bevé­tel 0,5 százalékát kell fizetni.­­ Ez nem kis összeg.­­ Valóban, itt tíz- és százmil­liókban kell gondolkodni, hisz például egy uszodarekonstruk­ció - ami minden idegenforga­lomhoz kapcsolódó vállalko­zásnak érdeke­­ ilyen összege­ket kíván. - A javuló infrastruktúra közvetett hatásán és a közös marketingen túl mire számíthat egy-egy cég a pénzéért? - Tagja lesz egy kedvezmé­nyeket biztosító rendszernek. Például az alapítványba társuló szálloda vendégei 25 százalék­kal olcsóbban mehetnek el a fürdőbe, ingyen látogathatják a város múzeumait, kiállításait. Azt reméljük, hogy egy idő után a vállalkozók nemigen enged­hetik meg maguknak, hogy ki­hagyják ezeket a kedvezménye­ket és ezt a reklámlehetőséget. - Említette a Tourinform­­irodát. Itt annyit tudunk róluk, hogy Veszprém megye kivételé­vel az ország minden részén megtalálhatók.­­ Ez az intézmény a szolgál­tatóktól független, mondhatnám cégsemleges idegenforgalmi propagandát, információs tevé­kenységet folytat. Egyszerre reklámozza az egész várost és minden olyan vállalkozást, amely erre igényt tart. Kiépítés alatt van az országos számító­gép-hálózata, amelynek kö­szönhetően akár már a határon, más irodákban, vagy a külföldi idegenforgalmi képviseleteken is pillanatok alatt hozzá lehet jutni a városunkra vonatkozó információkhoz. Legyen szó akár a szálláshelyekről, a fürdő, a könyvtár vagy egy fodrász nyitva tartásáról. Ma az iroda működését az Országos Idegen­­forgalmi Hivatal anyagilag is támogatja. Persze akkor is to­vább fog működni, ha netán ez a forrás megszűnne.­­ Az önkormányzat - ahogy ez sok helyen gyakorlat - önök­nél is csak az ötlettel és a szer­vezőmunkával járult hozzá az alapítvány létrehozásához? - Szó sincs róla, hisz akkor a vállalkozók is csak ugyanezt ajánlanák fel. Mi tízmillió fo­rintot tettünk a közösbe, mert tudjuk, hogy pénzt csak pénzből lehet csinálni. Győrffy Árpád [ _________________PIACI JELENTÉS_____________ | | . . . i íj Megnevezés Veszprém Varpalota B.-füred Pápa Tapolca Sümeg Ajka | tojás 9-12 10-11 9,70-11 10-11 8-12 8-11 10 I burgonya 26-36 30-35 25-35 25-30 24-28 20-30 26-30 I sárgarépa 50-60 40-60 20-60 40-50 26-40 25-36 28-10 | I petrezselyem 50-70 50-70 38-70 45-60 44-50 46-60 40-60 | vöröshagyma 30-40 30-40 27-60 35-15 30-40 25-42 28-18 | | fokhagyma 160-250 160 130-210 130-180 150-180 140-180 120-150 | | fejes káposzta 25-10 20-30 16-40 25-30 18-20 15-20 20-28 | kelkáposzta 60-80 60 50-60 30-40 40-60 25-32 45-68 | karalábé 60 100 15-30/db 15-20/db 25-30/db 26-30 18-20/db | s zeller 60 60-100 15-35/db 15-20/db 40-70 65-70 20-26/db § f uborka 70-80 70-160 55-80 40-60 46-70 28-60 70-88 | karfiol 60-70 60-100 50-70 70-80 60-80 36-48 50-88 | paradicsom 70-140 50-120 90-140 40-70 50-140 30-46 80-160 | paprika 50-100 40-120 40-90 40-60 30-66 25-60 40-70 I szárazbab 162-250 160-240 160-200 130-140 160-240 140-200 180-220 | I S termesztett gomba 160-220 260 240-280 - 180-240 140-250 190-220 | savanyú káposzta 100-120 80 60-90 70-80 60-80 60-70 78 | tök 30-40 10-20 20-30 20 20-30 12-18 32 dióbél 500-600 350400 600 400 400-500 320400 500 |­mák 350400 400 370-500 380400 400 350400 350-380 íj | alma 25-80 40-100 27-100 20-60 30-50 25-40 28-44 \ körte 100-120 120 48-160 80-120 80-120 50-85 100-120 |­jj szilva 60-120 120 70-120 - 66 40-60 86 | szőlő 30-80 50-70 35-80 40-60 40-60 30-70 50-68 ] Jól fizet a B. B. a leszedett szőlő kilójáért Javában tart a szüret a Balatonboglári Borgazda­sági Rt. 2200 hektáros sző­lőterületén, a Balaton-mel­­léki borvidéken. A várhatóan 23 ezer tonna szőlőből 4500 tonna jut más borvidéknek, ahol a peronosz­­póra „aratott”. Az országban talán az egyik legjobb termést szüretelik, és az átlagár - amit fizetni tudnak - 21 forint kilónként. A részvénytársaság több mint háromezer tulajdonosa számára Békesi László pénz­ügyminiszter vállalt garanciát a bankoknál. A B. B. visszaszerezte koráb­bi exportpiacait, s jelenleg Ang­liába, a FÁK országaiba, az USA-ba és Svédországba küldi kiváló minőségű termékeit. G. B. Profizmus és túrós pite Bezártak a kempingek és megnyíltak a gőzcsapok a hőszol­gáltatóknál. Ez már önmagában is elegendő ok arra, hogy ki­jelentsük: véget ért az idegenforgalmi utószezon. Aki a turizmusban érdekelt, már lapozott a naptárban és 1995-ben gondolkodik. Ezt teszik az utazási irodák, amelyek már megkezdték a jövő évi szerződéskötéseket, a vendéglő­sök, kereskedők, akik a következő szezonban több vásárlót, il­letve jó étvágyú vendéget szeretnének üzletükbe. A vágy persze önmagában kevés, ehhez az is kell, hogy job­ban el tudjuk adni, amink van, és főleg azt adjuk, ami kelendő. Ehhez viszont több szakértelem, piac- és vendégismeret is szükségeltetik - más szóval nagyobb profizmus. Hogy időnként baj van az áruval? Ez igaz. A nemzeti kincs­ként emlegetett Balatonunkkal is volt gond az idén bőven, jöt­­tek-mentek a vészjelzések, de nemcsak azokat riogatták, akik­től a nagyobb támogatást, szervezettséget akarták kikénysze­ríteni. A vendég hamarabb és jobban megijedt, mint a kormány! A minap Veszprémben járt külföldi újságírók fel is vetették: hallják, haldoklik a Balaton. Ők is megdöbbentek a szakértői magyarázkodáson, ami mintegy feladta tavunkra az „utolsó kenetet”... Ha a Környezetvédelmi Minisztérium szóvivője nem áll fel és profi módon nem ad hiteles (nem félrevezető, de nem is túl­zó) helyzetismertetést, akkor bizony sötét Balaton-képpel utazhattak volna vissza bécsi állomáshelyükre mindazok, akiktől azt várjuk, hogy jó hírünket keltsék. Sok minden történt az idén a Balaton körül, amiből éppen a profizmus hiányzott. Csak néhány példa: meghirdették, majd elmaradt a nagyvázsonyi lovasjáték, a vendéglők fő választé­ka a 35 fokos kánikulában is a pörkölt meg a gulyás volt. Egy­másután kellett bezáratni büféket és éttermeket, mert csak az otthoni konyhában, nem pedig a vendéglátásban szerezték ta­pasztalataikat a szakácsok. Persze voltak jó jelek is. A kempingekben az animátorok és a babysitterek alkalmazása már jó szakmai fogás. Ide sorol­hatjuk azokat a csárdákat, éttermeket is, amelyek elindították pincéreiket a versenyen, hiszen e mögött már ott rejlett a tö­rekvés: megmutatjuk, hogy a mienk a legjobb... Vannak tehát jó példák, de ezek még nem elegendőek a prosperáló turizmushoz. Pedig hát a profizmus nem valami elérhetetlen, misztifikált fogalom, nagyon is kézzelfogható, mint az egyik Veszprémhez közeli udvarházban a túrós pite, amit sütőlapáton kínálnak a diófa alatt, miközben a hátsó ud­varban bégetnek a birkák, jó zenekar húzza a talpalávalót, és a csárda ablakán a szőttes függönyöket lobogtatja a szél. Ezért így együtt visszajön a vendég, és kérem, ez a pro­fizmus! Barta Éva

Next