Világgazdaság, 2013. november (45. évfolyam, 211/11226-230/11245. szám)

2013-11-04 / 211. (11226.) szám

2 2013. NOVEMBER 4., HÉTFŐ MEZŐGAZDASÁG - ÉLELMISZERIPAR Pápai Hús: az Agrárkamara fog fizetni a termelőknek? tartozás A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) elindította a Pápai Hús 1913. Kft. élőállat beszállítói által igénybe vehető csekély összegű (de minimis) támogatások kifizetését. A vidékfejlesztési tárca rende­lete értelmében a hiánytalan kérelmek tekintetében 2013. november 8-ig kell a támoga­tási döntéseknek megszület­niük - közölte a szaktárca. A korábbi nyilatkozatok szerint a kifizetésnek októberben meg kellett volna történnie. A Vidékfejlesztési Miniszté­rium által korábban megígért de minimis támogatásról szó­ló rendelet már egy hónapja megjelent a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hon­lapján. A szaktárca által fize­tendő pénzből a kisebb egyéni termelők 7500 eurót kaphat­nak, a termelői csoportok pe­dig 200 ezer eurót. Ez azonban nem elegendő a teljes tartozás kiegyenlítésére. A jelenlegi kormányzati lé­pések több százmillió forintot juttatnak el az egyéni terme­lőknek és termelői csoportok­nak, de az uniós szabályok értelmében limitált kifizetés nem éri el a teljes tartozás fe­lét sem. A fennmaradó rész sorsáról régóta egyeztetés folyik. Információink szerint a Nemzeti Agrárgazdasági Ka­mara (NAK) vállalhatja át az élőállat-beszállítók tartozását. Lapunk úgy tudja, egy egye­lőre nem nyilvános tervezet szerint a de minimis támoga­tások kifizetését követően már november végéig kifizetné az agrárkamara a gazdáknak fennálló követelésüket. Ezt követően a maga követelné a kérdéses összeget - több mint kétszázmillió forintot - a pá­pai húscégtől. A Vidékfejlesztési Minisz­térium szeptember 6-án jelen­tette be, hogy az európai uniós támogatási lehetőségek kere­tében csekély összegű (de mi­nimis) támogatást nyújt azok­nak az élőállat-beszállítóknak, amelyeknek lejárt és elismert követeléseik vannak a Pápai Hús 1913 Kft.-vel szemben. A Pápai Hús 1913 Kft. július ele­jén kért csődvédelmet, miután hónapok óta nem tudta kifizet­ni beszállítóit. ■ B. L. Kína húzza a világ piacát bor Európában egy évtizede csökken a termelés, Amerika feljövőben A globális borfogyasztás évek óta nő, jelenleg évi 3 milliárd láda bor talál gazdá­ra, miközben az éves terme­lés csak 2,8 milliárd láda. A különbség miatt a borkész­letek jelentősen csökkentek, a szűkösség miatt az árak növekedni fognak - állítja a Morgan Stanley tanulmá­nya. A folyamat nyertesei az újvilági bortermelő országok lehetnek. Braunmüller Lajos Kevés a világ bortermelése a globális fogyasztáshoz képest, emiatt pedig az árak is emel­kedhetnek a világ borpiacán - figyelmeztet a Morgan Stan­ley friss elemzésében. A tanul­mány szerint négy évtizede nem volt ekkora a hiány a bor­piacon, mint most. Tavaly 300 millió láda borral volt kevesebb a kínálat a keresletnél, ezzel párhuzamosan az éves terme­lés is jelentősen csökkent. A Morgan Stanley rámutat: a glo­bális bortermelés 2004 óta zu­han, egy évtizede még a kínálat 600 millió ládával meghaladta a keresletet. A globális igény csakugyan adott­ a Távol-Keleten, különö­sen Kínában jelentős az elmúlt évtizedek növekvő igénye a borra. Kínában évente nagyjá­ból 10 milliónyival nő az a kö­zéposztály, amely egyre inkább keresi a jó minőségű, feldol­gozott, és európai stílusú élel­miszereket, italokat. Az igény mögött a nyugati életforma népszerűsége is meghúzódik. A kínai feltörekvők ugyanis nem csak egyre fizetőképeseb­bé válnak, a minőség és az ár mellett a divat is mozgatja a vá­sárlók döntéseit. Nem jelent ez alól kivételt a bor sem. „A kínai borfogyasztás drá­mai módon nő, a keleti ország­ba irányuló borimport mértéke mára eléri a négymillió hekto­litert, ami óriási mennyiség” - nyilatkozta a Világgazdaság­nak Raskó György. Az agrár­­közgazdász hozzátette: „jelen­tős tartalékok vannak még az amerikai keresletben is, az USA jelentős vevőnek számít ugyan, ám az egy főre jutó bor­­fogyasztása nem éri el a tíz li­tert évente. Ez összehasonlítva a csaknem ötven literes francia és olasz borfogyasztással meg­lehetősen kevés, a további nö­vekedésben tehát vannak tar­talékok” - fogalmazott Raskó, aki szerint ezt a bővülést a bor­­fogyasztás tengerentúli divatja is támogatja. Raskó szerint ha a világ bor­piacán a kereslet lesz tartósan döntő, akkor az Európai Unió felhagyhat a bortermő terü­letek megszüntetését támo­gató gyakorlatával, sőt, adott esetben ösztönzőt is vezethet be a jövőben a bortermelésre. „Szőlőtelepítésre alkalmas új terület bőven van, és a klí­maváltozás nyomán újabb és újabb területeken is lehet bor­termeléssel próbálkozni. Ang­lia déli részén például ma már szőlőtelepítés zajlik, korábban ezen a vidéken ez nem veze­tett volna eredményre” - fo­galmazott. Európában tavaly az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékkal esett vissza a ter­melés , 2004-hez viszonyítva pedig 25 százalékkal volt ki­sebb a termelés, és idehaza is tavaly egymillió hektoliter kö­rül volt az éves deficit. A globá­lis kereslet növekedéséből így az újvilági területek húzzák a legtöbb hasznot. Az elmúlt év­tizedekben jelentősen bővült az Egyesült Államok, Auszt­rália, Dél-Afrika, valamint Ar­gentína és Chile bortermelése. Chile lassan az egyik legjelen­tősebb szereplővé válik a vi­lág borpiacán. A dél-amerikai ország bortermelése húsz év alatt megháromszorozódott, kivitele pedig a tízszeresére nőtt. Chile borexportjának ér­téke mára megközelítette a kétmilliárd dollárt. Támogatják a civilek a biodiverzitás programot környezetvédelem Alaposan átgondolt, helyes irányba mu­tató szakmai anyagnak tartja a Nemzeti Biodiverzitás Straté­gia tervezetét a Közép-magyar­országi Zöld Kör és a Magyar Természetvédők Szövetsége. A tervezet széles körű vitája már megkezdődött, a Vidékfej­lesztési Minisztérium (VM) és partnerei országos konferenci­át szerveztek róla a napokban Budapesten. A két szervezet közös köz­leményében rámutat: a straté­gia megújítása égető feladat, mert globális, európai és hazai szinten is riasztó mértékben csökken a biológiai sokféleség, súlyos ökológiai, társadalmi és gazdasági következményeket okozva. A mostani helyzetben a stratégia legfontosabb aktu­ális eleme a széles körű tájé­koztatás, nevelés kell legyen - hangsúlyozza a közlemény Vida Gábor akadémikust, a Nemzeti Fenntartható Fejlődé­si Tanács tagját idézve. A Vidékfejlesztési Miniszté­rium által kidolgozott, a hazai biológiai sokféleség megőrzé­sét és javítását 2020-ig megha­tározó biodiverzitás stratégia intézkedései között szerepel­nek élőhely- rekonstrukciók, fajvédelmi intézkedések, a táj­­diverzitás megőrzését szolgáló intézkedések, a zöld infra­struktúra fejlesztését szolgáló beruházások is. A tervek kö­zött szerepelnek ugyanakkor a természethez közeli gazdál­kodási módok terjedését segítő intézkedések, az inváziós fajok visszaszorítását szolgáló be­avatkozások, a genetikai erő­források megőrzését szolgáló intézkedések, illetve a geneti­kailag módosított szervezetek termesztésének tiltása. A biodiverzitás megőrzése komoly kihívás, hiszen Ma­gyarországon az agrárium az elmúlt száz évben elveszítette genetikai állományának 75 százalékát, így alapvető a fenntarthatóságot szavatoló modell, illetve az agrárium bi­ológiai alapjainak a megóvása, megőrzése - nyilatkozta ezzel kapcsolatban Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. ■ MTI Az évente tízmillió fővel növekvő kínai középosztály szeret mindent, ami Nyugaton divatos. Nem kivétel ez alól a bor sem Magyarország sem kivétel TAVALY MAGYARORSZÁGON 1,9 millió hektoliter bor ter­mett, ez a mennyiség a hazai fogyasztást sem éri el, hiszen az 2,3 millió hektoliter körül alakul évente. A korábbi szintén félmillió hektoliternyi exportárualap is hiányzott, a tavaly tavaszi fagy és a nyári aszály a minőségre nem volt rossz hatással, de a mennyiséget jelentősen csök­kentette. Kiemelkedő teljesít­ményt ugyanakkor nem ho­zott a 2012-es évjárat. Bár az idei év nem alakult ennyire tragikusan, 2013-ban sem lesz elegendő bor a trend megfordításához. Idén hoz­závetőleg 10-15 százalékkal kevesebb bor lesz országo­san egy átlagos évvel össze­vetve. A magyar bortermelés összességében a szokásosnál jóval kevesebb volt az elmúlt néhány évben, ezért hazánk­ban is egyre fokozódik az im­port - döntően olasz, kisebb részben ausztrál, afrikai, és amerikai­­ borok jelenléte. Olcsóbb húst hozna a forgalmi adó csökkentése? javaslatok A húsipari szakszervezet elnöke szerint már húsvétkor érezhető lenne az áfacsökkentés hatása A magyar húsipar csak jelen­tős szerkezetátalakító beruhá­zásokkal tudja visszanyerni a versenyképességét, a béreket pedig emelni kell, hogy az ága­zat ne veszítse el a szakképzett munkaerőt - állapította meg a Húsipari Dolgozók Szakszer­vezetének Elnöksége csütörtö­ki ülésén. A testület szerint a hazai húságazatnak csak ak­kor van jövője, ha a gazdasági növekedés hatására emelkedik a húsfogyasztás, a kormány végrehajtja a sertésprogramot, az általános forgalmi adó mér­tékét pedig leszállítja az Euró­pai Unió országaiban jellemző szintre és korlátozza a fekete­­gazdaságot. A HDSZ szerint Pápán továb­bi kormányzati erőfeszítéseket kíván a vágóhíd működésének konszolidálása, Kapuváron pe­dig esélyt kell adni az üzem újraindításához és az emberek foglalkoztatásához. „A húsipar egészében ma már 150 ezer forint alatt van a bruttó átlagfizetés, ezzel nem lehet itthon tartani a szakem­bereket” - jelentette ki a Világ­­gazdaságnak Kapuvári József. A HDSZ elnöke hozzátette: „a mi javaslatunk sem arról szól, hogy a hatékonyság növelése nélkül emeljék a béreket, de az elmúlt három évben részben az adórendszer változásából faka­dó lemaradást be kell hozni.” Kapuvári József hozzátette: egy esetleg mégis megvalósu­ló a hústermékekre vonatkozó áfacsökkentés jelentősen se­gíthetne az iparágon, és az ár­előny érvényesítését is el lehet­ne érni a kereskedelmi láncok­nál. Később az elnök szerint a kereskedelem többi szereplője az árverseny miatt is kénytelen lenne továbbadni a csökkenést. „Ha január elsejétől bevezetnék a kedvezményes adózást a hús áfáját illetően, akkor az már húsvétkor éreztethetné a hatá­sát a kereskedelemben” - véle­kedett a szakszervezeti vezető. A napokban a Nemzeti Ag­rárgazdasági Kamara is arra kérte az Országgyűlést, hogy a 2014-es adótörvényekről szó­ló döntésekor vegye figyelembe a mező- és élelmiszergazdaság szereplőinek az élelmiszerek, azon belül is első körben a hú­sok és hústermékek áfájának érdemi csökkentésére vonat­kozó kérését. A NAK szerint az élelmiszergazdaság jelentős ágazataiban a fejlődés gátja a feketegazdaság. A kiemelkedő mértékű, 27 százalékos áfa­kulcs mellett, az adó egy részét vagy egészét eltitkoló, azt be nem fizető vállalkozások olyan mértékű piaci előnyhöz jutnak, amivel a legálisan működő cé­gek, termelők képtelenek ver­senyezni - fogalmazott az Ag­rárkamara. ■ B. L. A hazai húságazat legnagyobb problémája a feketegazdaság

Next