Beregi Hírlap, 2007. július-december (63. évfolyam, 49-101. szám)

2007-10-13 / 78-79. szám

128 éve szüleit Fedák Sári (Folytatás a 6. oldalról) bán személye körül egyre tornyosulnak a szalonképtelen történetek. Magánélete egyre vadorzóbb lépései vidám asztaltársaságok kedvenc csemegéivé válnak. Például, hogy a római magyar követ, báró Ceruttini Lajos csak kihasználja szerelmét, és a zsarolás da­cára sem kívánja elvenni a középkorú prima­donnát. Vagy hogy 1934-ben kimegy Ameri­kába Aknay Vilma művésznő hamis tanújá­nak, amiért Los Angelesben néhány napra bebörtönzik. A bécsi Burgtheater színésznője ugyanis 250 000 dolláros pert akasztott a Hollywoodban élő forgatókönyvíró, Vajda Ernő nyakába, házassági ígéret megszegése címén. A férfi érvelése - miszerint ő már nős volt, nem ígérhetett házasságot - meggyőz­te a bíróságot. Szintén kedvelt „zsazsás­ do­­log”, hogy vagyonokat fektet Iza néni című, irredenta filmjébe, melyen aztán Hollywood­ban csak mosolyognak. A Molnárral való szakítás után Pest­­szentlőrincen él kúriájában, időközben meg­özvegyült édesanyjával (a trianoni béke­kötés következtében a beregszászi laktól búcsút kellett venniük). Az asszony halál­híréről 1935 augusztusában tudósít a Pesti Hírlap. Feltűnősködési kényszere, hóbortjai el­lenére Fedák még mindig fogalom a magyar színházi életben. Tekintélye van, és mint szí­nésznőt, tisztelet övezi. Személye garancia a telt házakra. Egészen 1945-ig, mikor is örök­re búcsút mond a színpadnak. A Népbíróság a Tanácsköztársaság után még „levörösö­­zött” színésznőt most „nácirajongónak” bé­lyegzi, és népellenes bűntettben bűnösnek találja. A vád: „nyilvános szereplés alkalmá­val Szálasit dicsőítette”. Az ítélet két év bör­tön és vagyonának elkobzása. Büntetését másodfokon nyolc hónapra mérséklik, emel­lett három évre eltiltják foglalkozásának bu­dapesti gyakorlásától és politikai jogait öt évre felfüggesztik. Vagyonát végül nem ko­bozzák el. (A Népbíróság ítéletét mintegy fél évszázaddal később vizsgálta felül a Legfel­sőbb Bíróság, Pünkösti Árpád Népszabad­ságba írott cikke nyomán.) Mikor egy rend­őr megkérdezi tőle, mihez kezd, ha szabadul, azt feleli: „Bordélyházat nyitok, és szombat esténként, amikor nagy lesz a forgalom, be­állok és segítek a lányoknak a kiszolgálás­ban”. Persze nem csinál bordélyt, sőt, szín­házat is csak otthon - felöltve néha egy-egy régi jelmezét. Hiába hívja Szendrő József, hogy játssza el Csiky Gergely A nagymama c. vígjátékának címszerepét, nem megy. Het­venhat évesen elszegényedve, meghurcol­va, magányosan, egy kis faluban - Nyár­egyházán - hunyja le a szemét, távol a világ összes színpadától. „Bosszúból” könyörte­lenül magával rántja a „boldog békeidők” még megmaradt foszlányait. KŐVÁRI ORSOLYA Népszerű tudomány 1 Dinoszaurusz nyolcszáz foggal A valaha élt legnagyobb kacsacsőrű di­noszauruszt fedezték fel Utah állam déli ré­szén, 75 millió éves felső-kréta rétegekben. Az állat szájában nyolcszáznál is több fog volt egyszerre, amelyekkel a legszívósabb növényeket is el tudta pusztítani. A múzeumi és egyetemi kutatókból, va­lamint önkéntesekből álló csapat a Kaipa­­rowits Formációból gyűjtötte az ősi növény­evő állat maradványait. Az új faj a Grypo­­saurus nemzetséghez (“kampóscsőrű gyík”) tartozik, teljes neve Gryposaurus monumen­­tensis. A kacsacsőrű a késő­ kréta során, mintegy 75 millió évvel ezelőtt élt, és való­színűleg a legnagyobb dínó volt a terület fosszilis ökoszisztémájában. A lelőhelyet még 2002-ben fedezték fel, ahol később a koponyát fejjel lefelé beágya­zódva találták meg a folyóvízi eredetű ho­mokkőben és agyagban. A jó megtartású le­letnek kezdetben hiányzott néhány kulcs­­fontosságú része az orr környékén. Szeren­csére a koponya körül összegyűjtöttek egy dobozra való erodálódott csonttöredéket. Később kiderült, hogy a hiányzó részletek is köztük vannak. A kutatók szerint az állat el­pusztulása után a koponya csak félig teme­tődön be a folyóparton. A kiálló részekből az áramlatok számos csontot elmozdítottak ugyan, de azok a koponya közelében ágya­zódtak be az üledékbe. A környéken találtak további csontokat, amelyek a paleontológu­sok szerint szintén az állathoz tartoznak. Ezek alapján úgy becsülik, hogy a felnőtt példány elérhette a 10 méteres hosszúságot. A vastag koponyában található renge­teg fog tette a Gryposaurust és a közeli ro­kon kacsacsőrűeket sikeres növényevőkké. A dinoszaurusz mintegy 300 fogat használt, hogy a növényi eredetű táplálékát felaprít­sa. Az állkapocsban azonban ezen kívül is számos fog várt bevetésre készen, így össze­sen 800-nál is több volt egyszerre az állat szájában. Egyetlen növénynek sem lehetett esélye a hatalmas állkapcsokkal szemben, hiszen a masszív fogakkal bármilyen szívós és rostos növényi anyagot fel tudott apríta­ni. Táplálkozási szokásait azonban eddig még nem tudták megállapítani. Ennek érde­kében a fogak összetételét fogják vizsgálni. A Gryposaurus csak egy a számos dino­szaurusz közül, melyet erről a területről írtak le. Találtak itt már a Velociraptorhoz hasonló ragadozót (Hagryphus), egy Tyranno­­sauridát és három szarvakkal feldíszített ál­latot is. Összességében több mint egy tucat dinoszauruszt fedeztek fel ezen a vidéken, és legtöbbjük új fajnak bizonyult a tudo­mány számára. A bőségesen rendelkezésre álló leletek alapján a paleontológusok rekonstruálták a 75 millió évvel ezelőtti környezetet. Akkori­ban Dél-Utah területe alapvetően eltért a mai száraz sivatagos, vörös kőzetekből álló vi­déktől. A késő-kréta nagy részében egy kö­zépen lenyúló sekély tenger osztotta két rész­re a mai Észak-Amerika területét. A Gryposa­urus és társai a nyugati részen éltek egy kes­keny szárazföldi sávban, amely a tenger és a nyugaton emelkedő hegyek között húzódott. A tenger közelsége miatt a klíma nedves és párás lehetett. A Gryposaurus közeli rokon­ságába tartozó egyéb kacsacsőrű dinoszau­ruszok eközben északabbra éltek, például a mai Montana és a kanadai Alberta területén. A kutatók reményei szerint az Utah területén felfedezett új faj nagyban elő fogja segíteni a kacsacsőrű dinoszauruszok evolúciójának és ökológiájának megértését. OrigO Macskafogó 2-A sátán macskája December 20-án mutatják be a mozikban az 1986-os, briliáns Macskafogó folytatását a Macs­kafogó 2 - A sátán macskájá­t, amelynek az előzete­sét idekattintva máris megnézheted. Az újszülöttek kedvéért a klip elején gyors összefoglalást látha­tunk az eddig történtekről: a macskafogó gépezet kedves lényekké alakította a korábban vérszomjas macskákat, akik ettől kezdve békében élnek az ege­rekkel... De kiderül, hogy ez csak a látszat, a Föld­nek még mindig van olyan pontja, ahol az uralkodó macskák rettegésben tartják a kis rágcsálókat. Ter­mészetesen egyetlen egér van csak a világon, aki megoldhatja a fajt fenyegető újabb válságot: Grabowski. Az előzetes biztató: visszatérnek az első rész imádott figurái, pl. Teufel, Safranek és Maxipocak, akiknek ugyanazok a színészek kölcsönzik a hangjukat, mint korábban (többek közt Sinkó Lászlót, Haumann Pétert és Benedek Miklóst hallhatjuk majd a filmben), és remélhetőleg az azonos alkotógárda (rendező: Ternovszky Béla, író: Nepp József) szavatolja, hogy a sztori is hasonlóan vicces lesz.­ ­ 2007. október 13., szombat /UHU,/ HÍ­HL ІГ І Trükkös A gombák különleges gasztronómiai értékeit már az ókori civilizációk felismer­ték, Ázsia keleti területein már 2000 évvel ezelőtt termesztették őket. A hagyományos panírozással, pirítással és sütéssel készült gombaételek mellett rendhagyó fogásokat varázsolhatunk az asztalra, ha ismerünk néhány trükköt és különleges eljárást. Profi séfektől kértünk tanácsokat. A gombák fehérjéi igen hasonlók az álla­ti fehérjékhez, kis mennyiségben szénhidrá­tokat és zsírokat, a kalcium és foszfor mellett pedig A-, B- és D vitaminokat is tartalmaz­nak. Sokáig a növényekhez sorolták őket, de a kutatások során kiderült, hogy az álla­tokra jellemző tulajdonságokkal is bírnak, így saját rendszertani kategóriát kaptak. Potenciális sorozatgyilkosok A vadon termő fajták veszélyes mennyi­ségű nehézfémet (ólom, higany) tartalmaz­hatnak, ezért nagyon fontos, hogy az önje­lölt szakértők inkább forduljanak profi gom­bavizsgálókhoz. “Hazánkban több száz mér­gező gombafaj él, közülük 29 mérgezése ha­lálos” — mondja Pálfalvi György gombaszak­értő, a Magyar Gombász nevű lap főszer­kesztő-helyettese. “A gyilkos galóca évente szedi áldoza­tait, és azért is nagyon veszélyes, mert a mér­gezés tünetei csak a gomba elfogyasztása után 8-24 órával jelentkeznek.” A szakértő arra is figyelmeztet, hogy a világító tölcsér­gombát nagyon könnyű összekeverni a nép­szerű sárga rókagombával. Akár 2-3 termő­test elég ahhoz, hogy tragédiába vagy gyo­­mormosásba fulladjon a gombapörkölt elfo­gyasztása. A fiatal pöfeteg nagyon hasonlít a gyil­kos galóca zárt burkához, a “tojáshoz”, amely nem más, mint a fejlődésben levő potenciá­lis sorozatgyilkos, sőt, az ártalmatlannak tűnő mezei tölcsérgomba is mérgező na­gyobb mennyiségben. A gombákat tilos nejlonzacskóba gyűjte­ni, az egyébként ártalmatlan gombák fehérjéi ugyanis bomlásnak indulnak, és titokzatos folyamatok révén átállnak a sötét oldalra, így mérgezővé válnak. Inkább jól szellőző kosár­ba vagy papírzacskóba szedjük a gombát. A tönköket csavaró mozdulattal távolít­suk el, így sérül a legkevésbé a micélium, vagyis a valódi gomba. (Amit mi annak hi­szünk, az csak egy termőtest.) Ne gyűjtsünk gombákat szennyezett területekről, például forgalmas utak mentén, mert a gombák be­építhetik szervezetükbe a környezetükben található anyagokat. H Ha nincs időnk a gombaszedésre, a ned­ves őszi erdők helyett beszerezhetjük a gom­bákat a piacokon is, bár a kényelmesebb megoldás természetesen költségesebb is. A kosártól a serpenyőig A gombák tartósításának egyik módja a szárítás. Az így árusított gombák a csoma­golástól számítva körülbelül 1 évig fogyaszt­hatók. Az otthoni körülmények között fa­gyasztott gomba általában 3-6 hónapig őrzi meg minőségét, fajtától függően. A gombát kevés zsiradékon megpárolva érdemes mély hűteni. Lehet sóban is tartósítani, ami azt jelenti, hogy a gyűjtéskor tengeri sót teszünk a gom­bára, így azonban a gomba íze túlságosan sóssá válik, és később élvezhetetlen lesz. A gombák víztartalma igen magas, ezért a belőlük készült ételek nagyon romlandók. Minél előbb fogyasszuk el a gombaételeket. gombák Tisztításnál a földes részt távolítsuk el a szár­ról. Alaposan mossuk meg hideg vízben több­ször is, addig, amíg nem képződik homok az edény alján. A szárított gombát folyóvíz alatt mossuk meg vagy áztassuk be. A gombákat csak nagyon rövid ideig tar­tó hőkezelésben szabad részesíteni, a főzés maximum 1 percig tarthat. “Ha a pirítás mel­lett döntünk, a napraforgóolajat felejtsük el, és inkább vajat vagy olívaolajat használ­junk” — tanácsolja Huszár Krisztián, a pér­csi Susogó étterem séfje. Nagyobb, erősebb szerkezetű gombákat, mint például a vargá­nya vagy a császárgomba, akár grillezni is lehet, a sütés pedig nagyon erős tűzön tör­ténjen. A magyarok rossz szokása, hogy túl­ságosan sokáig pirítják a gombát, és a főzési idő is elhúzódik. Sztárgombák Az erdőszéli csiperke az egyik legismer­tebb gomba. Kalapjának átmérője elérheti a 20 centimétert is. A friss, kemény, sérülések­től mentes példányokat keressük, illetve v­á­sároljuk meg. Szinte mindenféle fogást ké­szíthetünk belőle. A sárguló példányok azon­ban, amelyek húsa vágásra besárgul és gya­nús vegyszerszagot árasztanak, mérgeznek. A sárga rókagomba eletsorban a hegyv­idé­keken és a lomberdőkben található. Kalapja tölcsér formájú, hullámos szélű, tönkje sár­ga. Húsa kemény, ezért tovább kell főzni, mint a többi gombát. Leginkább pörköltek­ben, savanyúságokban és szárítva érvénye­sül az íze, de érdemes kipróbálni, hogyan “szerepel” egy sajtmártásban. A vargánya, az egyik legismertebb és leg­népszerűbb gomba többnyire magányosan terem az erdők talaján. Régi elnevezése a "li­nóorrú” gomba, őseink ugyanis hasonlósá­got véltek felfedezni a fiatal borjak orra és a vargánya telt alakja között. A vargányák kö­zül is a legízletesebbnek a királyvargányát tartják. Kiváló pörköltek, levesek, mártások, omlettek készülhetnek belőle. A fűszeres illatú, kissé csípős rizike na­rancsvörös színű, kalapja körülbelül 15 cen­timéter széles, lelőhelye a fenyőerdő. Bár le­vesnek kiv­áló, szárításra nem igazán alkal­mas. Könnyen össze lehet téveszteni a szőr­­gombával, amely enyhén mérgező. A pöfetegfélék áprilistól novemberig a réteken és a legelőkön találhatók. A talán a legkönnyebben észrevehető gomba, az óri­ás pöfeteg akár 40 centiméter átmérőjű is le­het, több kilogrammot is nyomhat. Belseje szivacsos állományú, de csak a fehér húsú gombák alkalmasak fogyasztásra. Szárítva is igen aromás, az általános elkészítési mód­hoz tartozik a rántás, a sütés és vajban páro­lás, de egy nem hétköznapi veluté is készül­het belőle. Távol-keleti gombák Az ókori Kínában, a M­ing-dinasztia idején a shiitake gombát életelixírnek tekintették, a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésé­re használták. Kutatások igazolták az ókori oro­r­vos, Wu Juei megfigyeléseit, melyek szerint a shiitake erősíti az immunrendszert és májprob­­lémákra is kitűnő orvosság, a rák megelőzésé­re, illetve gyógyítására is használják. A japán miszó leves egyik hozzávalóját ma már a világ szinte minden részén tenyesztik. A fafüle gomba természetes lelőhelye a fekete bodza elhalt ága, de mesterségesen is nevelhető. Már az ősi keleti kultúrák is is­merték véralvadásgátló hatását. A fagomba színe ibolyaszürke vagy vörösesbarna, fe­lülete kissé szőrös. Általában szárított álla­potban fogyasztják. A keleti gombákból édes-savanyú rizses salátát készíthetünk. „A fafüle gombát — amennyiben szárí­tott - melegvízbe áztatjuk, és a szárított, illa­tos gombát kevés olajon gyorsan megsüt­jük, enyhén sózzuk és borsozzuk” — mondja Bíró Lajos. Újhagymát és frissen szeletelt gyömbért adunk hozzá, mézzel, ecettel és szó­jával ízesítjük. Forró fehér rizzsel tálaljuk. DELUXE MAGAZIN * 7. oldal

Next