Vörös Zászló, 1958. április (7. évfolyam, 76-101. szám)

1958-04-01 / 76. szám

V­endéglő, am­ely máris meghódította a közönséget" Vasárnap nyílt meg Marosvásár­helyen a Transilvánia nevet viselő új panzió-étterem. A megnyitást nem előzte meg hangos beharan­gozó, csak a kirakatba helyezett étlap s egy-két színes plakát je­lezte, hogy az új vendéglő megkez­di működését. Talán azért, mert az újdonság ízével hatott, s az emberek kíván­csisága volt az ok, a vendéglő pillanatok alatt megtelt. Valószínű­leg ehhez az is hozzájárult, hogy délben csak fix menüket szolgál­nak fel, egységes, nyolc lejes ár­ban. A Transilvánia étterem egyik jel­legzetessége ugyanis éppen az, hogy ellentétben más vendéglőkkel, itt ebédkor — válogatás szerint — különböző összeállítású háromfogá­sos ebédet szolgálnak fel, amely­hez három szelet kenyér is tartozik. Tegnap például kétféle diétás me­nü és hatféle rendes menü állt a közönség rendelkezésére, az­onk­ívül hideg ételek s válogatott italok. Tizenkét óra után már egymásnak adták a kilincset az ebédelni kivá­rók s már hangzik is a kérés: — Diétás ebédet kérek... A pincér udvarias és szolgál­at­­kész. — Igenis...­ Van burgonya leve­sünk, rizsescsirkénk és cukrász­tészta, vagy zöldségleves, francia burgonya és fánk... S a másik asztalnál, ahol­­egészséges gyomrúak­ ülnek: — Parasztcsorda, sertés sült pá­rolt káposztával és ízes palacsinta Persze, végeredményben jó ez az összeállítás, dehát a vendég tudni akarja, mi minden van még, így tudja meg, hogy t­ehet húslevest is karalábé főzeléket növendék sült­tel, stb. A pincér felsorolja mind a hat összeállítást s egyben Italt is javasol. Szolgálatkészség, udvariasság és — nem utolsó sorban — az ételek ízletessége szempontjából igazán nem lehet kifogás. Az új étteremnek harminckét al­kalmazottja van, hiszen két váll *­­ lásban kell dolgozniuk. A kis mun­­­­kaközösségnek a jövőre vonatkozóan­­ nagy tervei vannak. — Tulajdonképpen még kísérlete­­e­zünk — mondja Biró Béni üzlet­vezető — hiszen ilyen típusú étté-­­ rem, mint hírlik, mindössze három­­ van az országban, a mienkkel együtt,­­ úgy tervezzük, — ha ez a terv a közönség tetszésével találkozik —,­­ hogy bevezetjük, majd a reggelit és a tízórai zóna pörköltet is... Az étteremben ugyanis most 12- től négyig csak ebédet szolgálnak fel és korlátozott mértékben külön­böző szeszes italokat. Négy órától nyolcig az étterem, mint cukrászda és söröző működik, majd nyolctól éjfélig vacsoráit szolgálnak fel ét­lap szerint, első osztályú vendéglő­ként. Az első nap — noha igen kevesen tudtak a vendéglő megnyitásáról — fényesen igazolta, hogy a Transil­vánia panzió-étterem megnyitása helyes volt s nem kétséges, hogy közkedvelt étteremmé válik. Vasár­nap százhuszonhét ebéd, száz va­­­­csora és hatvan uzsonna fogyott el, hozzá számítva a megfelelő ital­mennyiséget is. — Reméljük, udvarias kiszolgá­lással és jó konyhánkkal rászolgá­lunk majd a közönség tetszésére — mondja az üzletvezető és bocsána­tot kér, mert a konyhába szólítják. Vissza­jön, de akkor a söntésbe hívják. Még új a személyzet, nem alakult ki a „munkatempó“ s a „saját rendszer“. De igyekezetben és udvariasságban nincs hiány, mint ahogyan dúsak a hidegbüfé polcai is és ízletesek a Transilvániában készült ételek. Reméljük, az új vendéglő konyha­művészete rövid idő alatt hírnévre tesz szert s az étterem a marosvá­sárhelyiek kedvenc találkozóhelyévé válik. T. S. Két társulást avattak Pákéban Az elmúlt év novemberében fu­tótűzként terjedt el a faluban: meg­kezdték a társulás szervezését. Ez a hír felbolygatta a falut. Legtöbb helyen a társulásról beszéltek. Igaz, eddig is esett szó róla, de most aztán, hogy a falu kommunistái Bibó Sá­muel és mások következete­sen kiálltak a közös gazdaság meg­alakítása mellett, napirendre­­ke­rült a kérdés. Mind többen és töb­ben keresték fel a kezdeményező bizottságot és elbeszélgettek velük. Az ilyen beszélgetések után aztán hosszas tanácskozások következtek a családban, aminek legtöbb eset­ben az lett az eredménye, hogy a gazda má­snap aláírt belépési kér­vénnyel jelent meg a kezdeménye­ző bizottságnál. A kérvényezők szá­ma rövid idő alatt megsokszoro­zódott. Megmozdultak a középpa­rasztok is. Kovács Benedek közép­paraszt egy napon azzal állt a köz­ségi néptanács elnöke elé, hogy ők néhányan meghányták-vétették a dolgot és úgy határoztak, hogy kü­lön társulást alakítanak. Sokan már alá is írták a belépési kérvényt és másokat is meg fognak győzni a közös gazdaság előnyeiről. A köz­ségi néptanács és a pártalapszer­­vezet természetesen tá­mogatta ezt a kezdeményezést is. Azóta több, mint három hónap telt el. S a közös gazdaság esz­méje Pákéban is hatalmas sikert aratott. A napokban felavatták a falu két közös gazdaságát az Ady Endre és Kossuth Lajos elnevezé­sű mezőgazdasági társulást. Az Ady-ban 75 dolgozó paraszt egyesí­tette 88 hektá­r földjét, a Kossuth­ban pedig 34 család vitte be 66 hektárát, így a falunak mintegy 80—90 százaléka a közös gazdaság útjára lépett. Az avató ünnepségre sokan gyűl­tek össze. Eljöttek a torjai kollekti­visták a teleki és barátosi társulás 3üildöttei, hogy elmondják a közös gazdaságban szerzett tapasztalatai­kat és jó tanáccsal lássák el az újonnan társultakat. A tá­rsulások küldöttei pedig arról beszéltek, hogy a pákéiak is jól cselekedtek, amikor a közös utat választották. A pákéi dolgozó parasztok biza­lommal indultak el az új úton. Vezetőjüknek a legjobb gazdákat választották, olyanokat, mint Bibó Sámuelt az Ady Endre és Kádár Ferencet a Kossuth Lajos nevét vi­selő társulás elnökévé. M­ár a leg­első ülésükön elhatározták, hogy, bár két társulásba tömörültek, mégis segítik egymást és a nehezebb kér­déseket közösen oldják meg, így nemsoká­ra hozzákezdenek egy hídmérleg építéséhez, amelyet kö­zösen készítenek el és a két tár­sulás oszthatalan alapját fogja majd képezni. N. F. Mi újság Sóváradon • Március 21-én 2 traktor fordult ki a kollektív gazdaság kapuján s utána 8 i­ körfogat. Aznap nagy terü­­letet szántottak fel az árpa és zab, valamint a napra­orsó és burgonya­vetés alá.­­ Takarítják és permetezik a gyü­mölcsfákat, 640 darabot már rendbe­­tettek, s a fák alját felszántották. Jó munkát végeztek Bíró J. Sándor, Ádám Márton és mások. • Bíró Cs. András kezdeményezé­sére a ko­lektivisták a falu határában 0,15 ha területet tisztítottak meg a tövisbokroktól, s szántottak fel, hogy majd kapás növényt ültessenek rá. • Barabás Márton kertész jó mun­káját dicséri a 21 méter hosszú me­legágy, melyben már szépen virulnak a palánták. A paradicsom- és paprika­­palántákat már ki is pikk­ozták. A salátát és retket már lehet értékesí­­­teni.­­ Március 23-án, vasárnap nagy élményben volt részük a sóváradiak­­nak. A környező falvak iskolásai és pionírjai ott tartották körzeti kultúr­­versenyüket. BÍRÓ DÁNIEL kollektivista A segesvári Pionír­ház balettegyü­ttese Marosvásárhelyen Kedves vendégei voltak szombaton és vasárnap a marosv­ás­árhelyi ifjúságnak Az ország fővárosában és több más városban. A segesvári pionírház már évek óta nagy sikerrel szereplő balettegyüttese szerepelt a Bolyai Farkas Középiskola dísz­termében. A kis művészek Az álom című mesejáték bemutatásával itt is nagy sikert arattak. Mi gátolja a Tucaciuc módszer alkalmazását a borszéki szénbányákban Hónapokkal ezelőtt egy nevet ka­pott szárnyra a hír. Azóta Tucaciuc zsilvölgyi bányász neve az újságok és rádió útján az­­országot bejárta Mindenütt, bányákban csakúgy, mint a föld felszínén, egyaránt érdeklődés­sel beszéltek az általa először kimon­dott jelszóról. Rohamosan vették át módszerét a legkülönbözőbb termelési területeken. Mi is az am­noszai bányász köve­tésre méltó jelszavának lényege, amely új elemmel gazdagítja a szocialista versenyt, s magasabb fokra érveli azt? Röviden így lehetne megfogalmazni: minden ember, minden váltásban, min­den munkahelyen terven felül termel. A Zsil-völgyi bányászok elsőkként ismerték fel jelentőségét, a Tucaciuc elgondolásnak. Vannak brigádok, ame­lyeknek mindenik tagja mindennap egy tonnával termel több szenet ter­ven felül. Természetes ennek megvalósításában döntő szerepet játszik a dolgozók szakmai ismerete. A felkészültség, a szaktudás , a munka jó, ésszerű és kö­rültekintő megszervezése nagy fizikai erőkifejtést szabadít fel, helyettesít. Fontos tényező, amely hozzájárul a Tucaciuc módszer alkalmazásához, az állandó káderek kérdé­se is. A káder­hullámzás, a brigádba, vagy az adott munkahelyre beosztott dolgozók okta­lan cserélgetése káros, mert munká­juk így kevésbé gyümölcsöző. Végül, de nem utolsó sorban a munkafeltételek biztosítását kell meg­említenünk. Ezek mind olyan követelmények, amelyek tiszteletben tartása egy válla­latnál sem jelenthet különösebb ne­hézséget. S mégis miért nem alkal­mazzák szélesebb körben, s elsősor­ban az olyan iparágakban, mint ahon­nan elindult a kezdeményezés, mint például a borszéki szénbányában? Er­re leginkább a bánya pártalapszerve­­zete, vezetősége és szakszervezete tud­na válaszolni. Mert bár létezik szocia­lista verseny náluk is, s azt nyil­ván is tartják (igaz, hogy nem írnak mindig reális számokat a grafikonra), azonban nem ismerik a Tucaciuc mód­szert. Schiller F. József régi bányász, ha valaki érti a szakma csinját-bin­­ját, hát ő igen. Mikor megkérdeztük, hallott-e az am­noszai kezdeményezés­ről, azt válaszolta, hogy „mintha ol­­vastam volna az újságból“. „Hát ma­guknál nem ismertették­“ — kérdez­tük. Nemmel válaszolt. Nemleges ér­telmű feleletet adott Fazakas Márton és brigádtagjai, Puskás János élbá-­­nyász és sokan mások. Miért maradt visszhang nélkül a kezdeményezés a borszéki szénbányá­ban? Ha alaposabban szemügyre ves­szük, nem találunk elfogadható ma­gyarázatot, hisz a feltételek többé ke­vésbé léteznek. A bánya rendelkezik kellő számú szakemberrel, elkerülhető a munkás­hullámzás, s megszüntethe­tő a bányászok részéről sok panaszrs okot adó szerszámhiány is (lapát, csil­le stb.) A Tartományi Bányakitermelő Vál­lalat (IREM) Csíkszeredai vezetősége sem maradhat közömbös e jelenségek­kel szemben. Helyes lenne, ha rövi­desen megvizsgálná, hogy miként ma­radt visszhang nélkül e fontos kez­deményezés. A borszéki szénbányászok eltökélt szándéka, hogy egyre több szenet ter­meljenek az elkövetkezendő időszak­ban, hogy méltóképpen köszöntsék május 1 -ét. Ehhez azonban a vezetőségnek biz­tosítania kell a feltételeket, mert a bá­nyászok betartják adott szavukat ____________________(vi) tti ügyeket pattantó délutáni IX napsütésben indultunk a Nyikó mentére. . Kísérőim, Szávay Lajos elvtárs, a rajoni pártbizott­ság titkára és­­ a rajoni nép­tanács egyik agrármérnöke, akár csak én, vidámak voltak, hi­szen ilyenkor még a beteg ember is felvidul, új erőre kap. Végig a Nyikó mentén már szántanak az első traktorok, itt-ott nekifeszülnek a jámbor tehenek is, s a gőzölgő föl­deken fekete barázdák jelzik az el­végzett munkát. Az ember ilyenkor megállana, hosszasan nézné a me­zőt, szót váltana a jókedvű föld­művesekkel, de sietnünk kell, mert ma két kollektív gazdaságba is el­látogatunk. A rugonfalvi kollektív gazdaság -Cj udvarán még e késő délutá­ni órákban is dolgoznak az embe­rek. Egy idősebb kollektivista sep­rűt fogott, hogy még nagyobb ren­det teremtsen az amúgy is tiszta udvaron.­­ " Benéztünk az irodába is. Ott ta­láltuk az alacsonytermetű, erősen fekete arcú brigádost, a keskenyar­­cú, mosolygó szemű fiatal elnököt, akinek éppen akkor vették ki a hó­na alól a hőmérőt. Egy elvtársnő a szeméhez emelte s aggodalma­san jelentette be, hogy újra emel­kedett a láz. — Menjen haza, elnök elvtárs — kérlelte, de az elnök nem engedel­meskedett. Már két hete, hogy kí­nozza a grippa, de nem tud otthon ülni, mert a kollektív gazdaságban most kezdődnek az igazi munkála­tok. Látszott rajta, hogy örül meg­érkezésünknek, mert legalább most nem kínozzák a hazaküldözgetés­sel. — Hogyan készültek fel a tava­szi munkálatokra — kérdezte Szá­vay elvtárs. — Vetőmagveinkat akármelyik pillanatban magágyba tehetjük, csi­­raképességük megfelelő, tisztaságuk kielégítő — jelentette tréfás kato­náskodással az elnök, majd így folytatta: Az őszön 120 hektár búzát és 10 hektár árpát vetettünk el, de azért épp elég munka maradt a tavaszra. Tavaszi vetésterületünk 221 hektár, 121 hektáron akár most is vethetünk, s ha az időjárás nem változik meg, néhány nap múlva elindulnak a vetőgé­sek. Száz hek­tár föld azonban még szántatlan — tette hozzá —, de a traktorok és a fogatok jelenleg is szántanak. — Mennyi búzatermésre számíta­nak? — Tizenhét és fél vagonra — válaszolt az elnök, s mintha csak belelátott volna a gondolatainkba, mindjárt hozzátette: egy vagon bú­zát, 3.600 kg. sörárpát, 4.000 kg. szemeskukoricát adunk át szerző­désileg az államnak. Amikor látta, hogy elégedetlen­kedünk, mert valljuk meg őszintén, kevésnek találtuk a leszerződött mennyiséget, mindjárt kiegészítette: ha számításaink beváltnak és jó termés lesz, még egy félvagon bú­zát átadunk, ráadásnak. — Megírhatom? — kérdeztem, mire elmosolyodott és így vála­szolt: — Meg. Egyébként meghívom, hogy csépléskor jöjjön el hozzánk és ellenőrizze, hogy álljuk-e a sza­vunkat ... Rövid gondolkozás után így folytatta: az idén több pénzre van szükségünk, mert tavaly mind­össze 3,77 lejt osztottunk egy mun­kaegységre, idén már 5,65 lett oka- á­runk... -r­­övid idő múltán az elnök it meghívott egy kis sétára, a gazdaságba. Nem bántuk meg, hogy hajlottunk a szóra, mert amit láttunk, bizakodással és örömmel töltött el valamennyiünket. Amikor a melegágyakhoz értünk, az el­nök elmondotta, hogy tavaly csak öt hektár kertészetük volt, de olyan szépen jövedelmezett, hogy az idén ,25 hektáron zöldséget fognak tér- e­meszteni. Néhány öregebbrendű kollektivista a melegágyak fölé ha­jolva fürge mozdulatokkal vetette a na­pot. Megkérdeztük, hogy az idén mennyi jövedelmet várnak a ker­tészettől. — Ha minden jól megy, lesz vagy kétszázezer lej haszon — mondta egyikük és felegyenesedve előkotorta dohányos tárcáját, hogy szivarat sirítsen. De nemcsak ebből pénzelhetnek a rugonfalvi kollektivisták. Gyönyörű állatállományuk van. Villanyvilágí­tás és olyan tisztaság van az istál­­­óban, hogy büszkék lehetnek rá az állatgondozók. Huszonöt fajtiszta fejőstehén, igen sok nö­vendékállat, ló és csikó ropogtatja­­ a szénát. Év végéig a fejőstehenek­­ számát jelentősen növelik. — Tavalyelőtt s még tavaly is levágtuk a borjakat — vallotta be váratlanul az elnök —, de most látjuk, hogy kár volt, mert sokat veszítettünk. Idén minden életképes borjút meghagyunk, és felnevel­jük. Aztán elmondotta, hogy idén nyolc ökröt hizlalnak és eladják az államnak, s ezenkívül még 50—60 berbécset is értékesítenek. — Ha már a berbécsekről szóltam azt is elmondom —, foly­tatta az elnök —, hogy év végéig 165-ről 211-re emeljük a fejős ju­hok számát. Benéztünk a sertésistállóba is s hadd jegyezzem meg mindjárt, hogy 18 gyönyörű tenyészkoca, 2 kan, 20 süldő és 38 malac kéri itt az ételt. A kollektivisták ebben az évben 60 sertést nevelnek fel a lege­lőn, azután meghizlalják valameny­­nyit és eladják. Körülbelül 100.000 lej tiszta haszonra számítanak. Rá­adásul ebben az esztendőben még körülbelül 110 malac születik s év végig 30 ra emelik a tenyészkocák számát, írjak ide még egy szép ered­­ményt: tavaly már termett a nem­rég telepített szőlőjük. M­­eg­lepően sokat fejlődött a ru-M­gonfalvi kollektív gazdaság, mert sokat javult a vezetés, a kol­lektivisták magukra találtan ter­vezgetnek és becsülettel dolgoznak. Évről évre, mind nagyobb sz­eret hó­dít itt is a belterjes gazdálkodás, melynek eredményei máris meglát­szanak a kollektivisták jólétében. DOMAHIDI GYULA Látogatás egy nyik­ómenti kollektív gazdaságban R­ugonfalván

Next