Vörös Zászló, 1960. február (9. évfolyam, 26-49. szám)

1960-02-14 / 37. szám

Fordulat a szentivánlaborfalvi társulás életében Nemrég levél érkezett a szer­kesztőség címére Szentivánlabor­­falváról. S mint a hozzánk ér­kező legtöbb levél, ez sem egyé­ni bajokról, sérelmekről számol be, hanem a Vörös Október tár­sulás tagságának gondjairól, bi­zakodásáról, boldogabb élette­remtéséről. „Szentivánlaborfalván, ebben a Sepsiszentgyörgy rajoni faluban, még 1952 októberében, a rajon­­ban elsőnek született meg a tár­sulás, de 1959-ig nem sokat fej­lődött. Ennek oka a régi veze­tőség szűklátókörűsége, rossz gazdálkodása“ — tájékoztat Ká­nyádi Mihály, a levél írója és nyomban így folytatja: „A tag­ság azonban 1959 december 27- én leváltotta a régi vezetőséget A falu minden becsületes dolgo­zóját egyesítő társulás az új esztendőt új vezetőséggel és nagy tenniakarással kezdte meg." A sorokból kicsendül, hogy vi­haros és tanulságos közgyűlés volt azon a napon Szentivánla­borfalván. A hibák és hiányos­ságok a tagok bírálatának meg­semmisítő pergőtüzébe kerül­tek. A tagok jó javaslatokat és kezdeményezéseket tettek s az újonnan megválasztott vezető­ség, Kovács János elnökletével élt is a közösségből fakadó böl­csességgel. A fordulat eredményezte, hogy a társulás tagsága önkéntes fel­ajánlásokból rövid idő alatt megteremtette a közös juhállo­mányt. Hozzákezdett a gazda­sági felszerelések kijavításához is. A vezetőség a közösség lelke, tagjaival együtt a holnapba­néz­és­t készíti elő. A közel száz anyajuh szép jövedelmet bizto­sít ebben az évben s az is a kö­zös vagyont gyarapítja majd, mer az öt hektár közösen megművel terület termése is. S az évi jö­védelemből már nemcsak az ál­latsűrűség növelésére, de siló töltő és burgonyapergető, vala­mint más mezőgazdasági kisgé­pek vásárlására is jut majd. Az új vezetőség, a leghozzá értőbb tagok segítségével, más jelöli ki a vetésterületet. Meg­határozza, hogy hova mennyi istállótrágyát hordjanak ki a tagok halaszthatatlanul, hogy a tavaszi vetést minden akadály nélkül, idejében elvégezzék. Meg­kötötte a szerződést a különféle növények termesztésére is, mely szerint a társulás a tavaly 70 hektár cukorrépa vetésterületét 100 hektárra növeli. Ezenkívül 10 hektáron mákot, 10 hektáron cikóriát, 30 hektáron mag­bur­gonyát, 15 hektáron lóherét, 4 hektáron elitrépát, 5 hektáron borsót, köményt és egyebeket termeszt a társulás. Helyes tájé­kozódás, gazdaságos tervezge­­tés, melynél figyelembe vették, összehangolták az állam és a társulás érdekeit. A társulás bi­zonyára nagy mennyiségű gabo­nával is hozzájárul az ország el­látásához. A szentivánlaborfalviak ké­szülődnek a tavaszra. Betartják a­ közmondást, mely szerint az okos ember nyáron javítja a szánt s­zélen a szekeret. Most alakítják meg a gazdaság ter­melőcsoportjait és osztják szét közöttük a megművelendő terü­leteket. A kovácsműhelyben és odahaza is javítgatják a gépe­ket és szerszámokat, összegyűj­tik és megtisztítják a tavaszi vetőmagot. És a hosszú estéken tanulnak. A mezőgazdasági tan­folyamnak 35—40 rendszeres hallgatója van. Hasznosak és ér­dekesek az előadások, mert Kú­ti Ernő mérnök szíves-örömest osztja meg tudását az emberek­kel. Előadásait szemléltető raj­zokkal, képekkel és gyakran dia­filmvetítéssel teszi vonzóvá, szemléletesebbé. Magukra találtak a szentiván­laborfalviak s vetik a magot, melyből kisarjad a közösségi szellem, az a szellem, amely virágzóbbá teszi a végtelen föl­deket s boldogabbá az emberek életét. Erről tanúskodik Kányádi Mi­hály levele s nem egy hozzánk érkező, az övéhez hasonló levél.­­(Domahidi) A faipari vállalatok az 1960-as évi feladatok sikeres teljesítéséért Tartományunk faipari egysé­gei sokat fejlődtek az elmúlt évben. A párt és kormány segít­sége lehetővé tette, hogy az előbbi éveknél is jobban bekap­csolódjanak az országos ered­ményekért indított harcba. 1959- ben terven felül 35.115.000 lej értékű terméket állítottak elő: 5.600 köbméter fenyő-fűrész­árut, 760 köbméter préselt fur­­nír-lemezt, 14.000 köbméter ki­váló bükk-épületfát, 10.000 ton­na faszenet, 6 millió lej értékű bútort stb. adtak a nemzetgaz­daságnak terven felül. De ezen­kívül számtalan más választék mutatószámát teljesítették túl. Ugyanakkor tartományi viszony­latban csaknem 11,500 000 lej értékű terven felüli megtakarí­tást értek el. A terven felüli megtakarítások terén a maros­vásárhelyi Augusztus 23 bútor­gyár, a galócási és régen­ fa­ipari kombinát haladtak az élen. Az 1960-as évi terv mutató­­számai az elmúlt évinél is igé­nyesebb gazdálkodásra serken­tenek. Az össztermelés értéke 5 százalékkal kell hogy növeked­jék az 1959. évi teljesítmények­hez viszonyítva. A lemezgyártó iparnak 28 százalékkal és a fa­­feldolgozó iparnak 7 százalék­kal kell többet adnia, mint az elmúlt évben. Emellett az erdő­­kitermelés volumenének 4 szá­zalékkal kell csökkennie. Ez azt jelenti, hogy erdőgazdasági és faipari vállalatainknak kevesebb fatömegből, sokkal nagyobb ér­téket kell előállítaniuk, ugyan­akkor 22.245.000 lej megtakarí­tást és több mint 86 millió lej tervezett nyereséget kell bizto­­sítaniuk. Amint látjuk, a fela­datok mozgósítóak. Teljesíté­sük azt követeli, hogy a párt­­szervezetek már az év első nap­jaitól nagy felelősséggel irányít­sák és mozgósítsák a dolgozó­kat azok teljesítésére, a válla­latvezetők pedig mindent meg­tegyenek a jó munkafeltételek megteremtéséért. A FAJLAGOS FOGYASZTÁS CSÖKKENTÉSÉÉRT Az RMP KV 1959 december 3—5-i plenáris ülésének hatá­rozata feladatul tűzte a fa faj­lagos fogyasztásának csökkenté­sét és a műfa-kihasználás arányszámának növelését. Ezek­nek tükrében nézzük meg, mi­lyen feladat hárul a faipari és erdőgazdasági vállalatok veze­tőire, pártalapszervezeteire és dolgozóira az elkövetkezendő időszakban. Az erdőgondnoksá­goknak különös gondot kell for­­dítaniuk az erdőművelési mun­kálatokra. Mindenekelőtt a gyor­san fejlődő fa­fajták (mint a hibridnyár vegyes állományban) telepítését kell szem előtt tar­tanniuk, hogy ezáltal növeljék az évi hektáronkénti átlaghozamot. Az erdőkitermelési egységek pártalapszervezeteinek és veze­tőinek mindent el kell követni­ük azért, hogy a szovátai IFET- nél tartott tapasztalatcsere tá­­rsasságai alapján mindenütt be­vezessék a bükk sorkitermelést, s így a bükk-műfa-kihasználást 57—60 százalékos tartományi átlagra növeljék. Az 5 cm átmé­rőn aluli ágaknak kötegekben való értékesítésében segítséget kell nyújtania a Tartományi Er­dőgazdálkodási Igazgatóságnak is. A kitermelési veszteségek csök­kentése érdekében ott, ahol gaz­daságos, alkalmazni kell a sod­ronykötél-pályákat, a téli idő­szakban pedig a vontatást. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a fontos tényt, hogy a ki­termelési veszteség 1 százalékos csökkentése több mint 1500 köb­méter faanyagot jelent nemzet­­gazdaságunknak. Márpedig gon­dos kezeléssel és jó gazdálko­dással közel 40—50 százalékkal lehet általában csökkenteni a termelési és kezelési vesztesége­ket, ami közel 70.000 köbméter faanyagot jelent tartományi vi­szonylatban. Igen fontos, hogy a kitermelt faanyagot idejében kihozzák az erdőből. Nem sza­bad előfordulnia a gyergyói egy­ségben történtekhez hasonló esetnek, ahol a fenyőt hagyták fülledésnek indulni, ami nagy kárt jelentett a vállalatnak és a nemzetgazdaságnak. Ezt a kérdést meg kellene vitatnia a gyergyószentmiklósi IF párt­­alapszervezetének, hogy az ille­tékesek levonják a megfelelő ta­nulságokat. Hasonló eset tör­tént Maroshévizen és más he­lyeken is. EGY KÖBMÉTER FAANYAG SE VESSZEN KARBA Gh. Gheorghiu-Dej elvtárs a december 3—5-i plenáris ülésen írott beszédében hangsúlyoz­­,­ hogy „Határozottan le kell fzdeni egyes vállalatvezetők ilytelen gyakorlatát, akik a­m ilyett, hogy intézkedéseket miének a fakitermelés önkölt­­sének csökkentésére, jelentős ennyiségű faanyagot hagynak­­ erdőben elkorhadni, mivel úy vélik, hogy e faanyag el­állítása „nem kifizetődő“. A fűrészipari egységek párt­apszervezeteinek is bőven van itt tenniük ezen a téren, hi­­den csak 66 százalékos kihas­z­­ítást értek el a fenyő és 53­ázalékosat a bükk-gátériánál, holott a tartományi pártkonfe­­rció 67, illetve 57 százalékos­­használást irányzott elő. A gergyószentmiklósi, hodosi, pa­­railvai tapasztalatcserék ta­­núságainak tükrében vizsgálják meg ennek az okát, és fogana­­­sítsanak olyan intézkedéseket, melyek ebben az évben na­­yobb eredményt biztosítanak, fafeldolgozó egységekben tö­rődjenek a meglévő szalagfü­­­szek kihasználására és újab­­aknak a beállítására. Bár a műszaki selejt aránya az utóbbi­­ekben lényegesen csökkent, n­em megengedett műszaki se­­­jt a fenyőnél még mindig 3,2 sázalékos és a bükkinél 4,2 szá­­­lékos. A készárut termelő vállalatok árualapszervezeteinek is harcol­­iok kell a fogyasztási normák c­sökkentéséért. A marosvásár­­elyi Augusztus 23 bútorgyárban még igen sok a préselt forgács­­ímez-hulladék. (Nincs össz­­hang a lemez­méretezés és t­ervezett bútortípusok között.) A galócási faipari kombinátban köbméter préselt furnírlemez le'’.listájára 2,34 köbméter fur­­ír-rönköt használnak fel. En­­nek egyik oka az, hogy a levál­­ott rönkvégek sok esetben túl­méretezettek. Ugyanakkor a t­önkvégeket és a kikerülő rol-f ikat nem a leggazdaságosabb­an értékesítik. A pártalapszer­­ezet irányításával a vállalat ezetősége intézkedjék, hogy a k­éselt forgácslemez-részleget mielőbb üzembe helyezzék. A síkszentkirályi Hargita hordó­­gárt­an a hulladék anyagok­sökkentésére és értékesítésére kell törekedni. A GÉPEK ÉS A TERMELŐ­­FELÜLETEK JOBB KIHASZNÁLÁSÁÉRT Igen fontos feladatok állnak lőttünk az erdőkitermelési munkálatok gépesítése terén is. elenleg ugyanis az­ tartományi viszonylatban alig éri el az át­l­agos 8 százalékot. A termelő­­elület kihasználása terén hibák vannak a csíkszentdomokosi fű­­■észüzemben. Habár a maros­­vásár­helyi bútorgyárban egy négyzetméter termelőfelülethez bszonyítva évi 5.333 lej értékű bútort termelnek, a fényezési el­járás gépesítésével és a kézi munkapadokinak megfelelőbbek­kel való helyettesítésével újabb ermelőfelület volna nyerhető. Az udvarhelyi Vörös Csillag bú­­orgyárban van a legtöbb tenni­való e téren. Az itt fellelhető libák a munkatermelékenység növekedését és a szocialista verseny kibontakozását is aka­­d­ályozzák, ugyanakkor a dolgo­zók keresetét is károsan befo­lyásolják. Az erdőgazdasági egy­ségek vezetői a pártbizottságok és pártalapszervezetek irányí­tásával kövessenek el mindent a párhuzamos munkahelyek, munkálatok és beosztások meg­szüntetéséért. ÚJABB TERVEN FELÜLI MEGTAKARÍTÁSOKÉRT Az erdőgazdasági és faipari egységek dolgozói az elmúlt évek folyamán jelentős értékű terven felüli megtakarításokat értek el. Ebben az évben még nagyobb lehetőségek nyíltak a terven fe­lüli megtakarításokra. S ha tar­tományunk faipari egységei ki is használják ezeket a lehető­ségeket, jelentősen hozzájárul­hatnak országos eredményeink gyarapításához. ZSIGMOND JÓZSEF Egyedi takarmányozással emeljük állataink termelőképességét Nagyüzemi szocialista gazdál­kodási rendszerünk nemcsak a nagy állatsűrűséget teszi szük­ségessé, a dolgozók megnöveke­dett igénye, a jövedelmezőség fokozása, az állatok termelé­kenységének rohamos emelését is sürgeti. Ma már nem elégedhe­tünk meg a tehenek 1.500, de még a 2­000 litres évi tejterme­lésével sem. Ahhoz, hogy ennél nagyobb tejtermelést valósítsunk meg , tartományi viszonylatban elérjük a 2.800—3.000 litres át­lagot, megvan minden feltéte­lünk: az állatok minősége, a ta­karmánytermesztési feltételek s nem utolsó sorban a dolgozók megfelelő szakmai képzettsége. Önkéntelenül felvetődik a kér­dés, mi mégis az oka annak, hogy például a kiskendi kollek­tív gazdaságban a tehenek át­lagos tejtermelése a múlt évben nem érte el a 2.500 litert, vagy hogy a maksai kollektív gazda­ságban takarmányozott tehenen­ként 2.153 liter tejet fejtek ki? És számos példát vehetnénk a többi gazdaságokból, ahol a tej­termelésnek ennél még kisebb átlagával találkozunk, pedig gazdaságainkban általában jó tejelő tulajdonsággal rendelkező tehenek vannak. A hiba tehát máshol van, éspedig a takarmá­nyozás terén. Egyoldalú és fe­hérjében szegény a takarmány. Ezen hiányosságok ellenére ma már egyre több azoknak a kol­lektív gazdaságoknak a száma, ahol felismerték a hasznát és alkalmazzák a szakszerű takar­mányozást. Jó példaként hoz­hatjuk fel a sepsikőröspataki, uzoni, fiatfalvi kollektív gazda­ságokat, ahol éppen a körülte­kintő, helyes takarmányozás kö­vetkeztében emelkedett a tehe­nek tejhozama 3000 literre, il­letve ezen felül is. De az állattenyésztők jól tud­ják a gyakorlatból, hogy min­den tehénnek eltérő a termelő­­képessége. Egyeseket hiába ta­­karmányoznak bőségesen, a fel­etetett takarmányt nem tudják teljes egészében tejtermelésre hasznosítani. Az ilyen állat el szokott hízni. Míg más állat a takarmányadag növelésével je­lentős mértékben fokozza a tej­termelést. Ebből adódik hát a gazdaságos takarmányozás egyik fontos tétele: minden egyednek (tehénnek) pontosan annyi táp­láló anyagot adjunk, amennyit erőnléte, testtömege és termelé­se alapján igényel. Vagyis az állatok termelőképességét csakis az egyes egyedek sajátos termé­szetéhez, igényeihez igazodó egyedi takarmányozással lehet a legnagyobb fokra emelni. Csak az egyedi etetés nyújt biztosíté­kot arra vonatkozóan, hogy ál­lataink átlagos tejtermelése nemzedékről nemzedékre ,évről­­évre állandó növekedést mutas­son. Az egyedi takarmányozás be­vezetésének lehetőségével kap­csolatosan több kérdés merül fel. Ilyen a kellő takarmányalap biztosítása, egyéni etető jászol berendezése. Tények, melyeket kétséget kizáróan figyelembe kell venni. Azonban ma, amikor kollektív gazdaságaink szilárd takarmányalappal rendelkeznek, e téren nincsenek különösebb nehézségeink. Csupán a meglévő takarmányokból változatosabb, az állatok tápanyagszükségleté­hez igazodó adagokat kell ösz­­szeállítani. Az egyedi takarmá­nyozáshoz szükséges jászolbe­rendezés pedig kevés munkával, kevés költséggel majdnem min­den istállóban megvalósítható. Ott azonban, ahol nincsenek még meg a kellő feltételek az egyedi takarmányozásra, vezes­sük be a csoportos takarmányo­zást. Ez esetben az egyenlő ter­melőképességű állatokat külön csoportba osszuk és takarmá­­nyozzuk, termelésüknek megfe­lelően. Mindkét esetben az alaptakar­mányt minden egyed egyfor­mán kapja meg, amit úgy kell összeállítani, hogy az állat lét­­fenntartásán felül még 8—10 li­ter tejtermelésre is képesítsen. Míg az ennél több tejet adó egyedeket, illetve csoportokat termelésük arányában kell még külön termelőtakarmányban, ab­rakpótlásban részesíteni. A gazdaságosság követelmé­nyeinek megfelelően legfőbb fel­adat olyan takarmányfejadat összeállítása, hogy a rendelke­zésre álló takarmányokkal az állatok termelését a legcélsze­rűbben elégítsük ki. Arra kell figyelnünk, hogy nyáron minél több olcsó zöldtakarmány, té­len pedig a silótakarmány (siló­­kukorica) képezze a takarmá­nyozás alapját s mindvégig mi­nél kevesebb abraktakarmányt etessünk állatainkkal. Az állatok napi takarmány­­adagját nem a takarmányokon súlya szabja meg, hanem a ben-?l nük lévő szárazanyagtartalom.oi Ezért a takarmányadagokat ta-?i karmányegységben számoljuk ki.ói De ügyelni kell, hogy a napi xl fejadagban annyi keményítő és?, emészthető fehérje legyen, a-?i mennyit az állat a napi létfenn-él tartásához, termeléséhez igé-yt nyel. ?­A napi fejadag összeállításától azonban nem végezhetjük csakó’ a papírformák szerint. Ugyanis?] a szükséges tápanyagok bizto­­os­­ítása mellett tekintettel kell? lennünk a takarmányféleségre,­­( vagyis az illető állatfaj szerve-? zetének legjobban megfelelő ta-ta­karmányokból kell összeállítá­? nunk a napi fejadagot. Az el-p­lentétesen ható takarmányok? legyenek arányban egymással so a takarmányfejadag biztosítsa a? kellő étrendi hatást, legyen íz­? letes, ne rontsa le az állat ét-? vágyát. ? Hogy milyen takarmányfej-? adagot állítottunk össze, azt az­ állatok termelése mondja meg.? Tehát figyeljük — naponta —­ állataink termelését, étvágyát s? amennyiben úgy látjuk, hogy? egyik-másik állat vagy csoport­ termelőképességét még nem? használtuk ki, növeljük a tér-? melőtakarmány adagjukat. ? Az egyedi, illetve csoportos? takarmányozással csak napi 3—5? literrel emeljük a tehenek ho-? zamát, akkor is egy laktációk alatt 900—1.500 liter tejjel töb­? bet nyerünk tehenenként. Mind­? ezt különösebb takarmánytöbb­? let nélkül. ? KOZMA ÖDÖN .

Next