Zalai Hírlap, 1980. szeptember (36. évfolyam, 205-229. szám)

1980-09-20 / 221. szám

1980. szeptember 20. Bicskás mar­haszel­et—kukoricarizottó Huszonéves főszakácsok A Szívhegytől Ebergényig Minden mesterséghez rátermettség szükséges — a szakács­­k­odáshoz — egy neves étterem vezetője szerint — elsősorban a „jó szájíz” az elengedhetetlen. Az első, paprikánkrum­pli Szommer József, a keszthe­lyi Béke étterem főszakácsa a kollégái és a vendégek véle­ménye szerint rendelkezik ez­zel a tulajdonsággal. — Anyám szerettette meg velem ezt a szakmát. Kitűnően főzött, szerette a különleges­­ízű ételeket. Már gyermekko­romban a kezembe nyomta a főzőkanalat és korán „meg­kotyvasztottam” az első önálló ebédet. Persze ez még nagyon egyszerű volt, ha jól emlék­szem paprikáskrumpli. Az ismerkedést a mesterség­gel a Békében kezdte, mint Udvaros. Itt volt szakmunkás­­tanuló, felszolgáló, szakács. Irányítása alatt ma idősebb szakemberek is dolgoznak. tt — Nem jelent ez gondot egy 25 éves fiatalembernek? — Nem. A szakmai tudást elismerik az emberek. Persze van az emberben igyekezet, hogy bizonyítson: nem véletle­nül lett főszakács. — Mi kell ahhoz, hogy egy étel jól sikerüljön? — A fűszereket nem egy­szerre kell belezúdítani az ételbe, hanem fokozatosan, kóstolgatva kell eltalálni az ír harmóniát. Lényeges a tálalás, a szép teríték. Szóval olyan le­gyen, hogy ha ránéz a vendég, csurogjon a nyála. A legkeresettebbek A Béke étterem legkereset­tebb ételei a Szommer-féle specialitások, mint például a bicskás marhaszelet, vagy a zalai töltöttborda. A rendezvé­nyek kedvenc csemegéje — bármennyire is furcsán hang­zik — a sült fagylalt. — Szerencsére a főnök ked­veli az új ízeket és támogat, ha valamilyen különleges ételt kreálunk. Azonnal megkóstol­ja, s ha ízlik, már másnap ki­rakja az étlapra. — A Szommer családban ki főzi az ünnepi ebédet? — Természetesen a felesé­gem. Én kritizálok. Van ami­kor zokon veszi, de azért ta­nul belőle. — Lepjük meg a háziasszo­nyokat valami finom étel re­ceptjével. — A könnyen elkészíthető vashegyi aprópecsenyét javas­lom. Tehát: a szűzszeletkéket apróra vágjuk és zsírban meg­pirítjuk. A visszamaradt zsír­ban kevés hagymát fonnyasz­­t­­unk, megszórjuk pirospapri­kával és csontlével felereszt­jük, majd citromlével, mustár­ral, kevés cukorral és fehér­borral ízesítjük. Behabarjuk tejszínnel (tejföllel is lehet) és ebbe rakjuk a már megpirított szűzszeletkéket. Aprógaluská­val vagy tarhonyával táláljuk. Autószerelés helyett Ha Zalaegerszegen valakinek­­ igazi tájjellegű ételre jön meg­­ az étvágya, a Göcsej étterem­be tér be. Főszakácsuk — el­lentétben a klasszikus szakács ábrázolással — karcsú fiatal­ember. — Először autószerelőnek je­lentkeztem, de nem vettek fel.­­ Így kötöttem ki ezen a pályán. Egy balszerencsének köszön­hetem végeredményben a sze­rencsémet — vallja Nagy László. — Nem hiszem ugyan­is, hogy más szakmát sikerült volna ennyire megszeretnem. A szakma szeretetét Balogh Kálmánnénak köszönhetem, aki a Napfény étteremben volt a mesterem, de az igazi lehe­tőséget a saját munkára, itt kaptam meg. — Mit jelent ez a lehetőség? — Ha motoszkál a gondola­taimban valamilyen új íz-va­riáció, módom van rá, hogy megvalósítsam. Egy-egy ilyen kísérlet után kíváncsian vár­juk, hogy mi sül ki az újdon­t­­ságból. Ha nekünk ízlett, a vendégek zsűrizik. — Megismerhetnénk egy ilyen különlegességet? — Talán a legnépszerűbb a göcseji göngyölthús. A sertés­dagadót vékonyra verjük és szalonnalapokkal rakjuk ki. A töltelék: ledarált füstölt kol­bász, zsemlye és tojás, só, őröltbors, pirospaprika, hagy­mák, darált köménypor. A fű­szerezett tölteléket a dagadó­­ba göngyöljük, összetűzzük és sütjük. Burgonya körítés illik hozzá. — Az étlapon találhatunk­­ néhány régi paraszt ételt is.­­ Honnan szerzi a recepteket? — Idős falusi néniket kér­dezgetek nagyanyjuk főztjéről. Volt rá példa, hogy 4—5 em­ber emlékezetéből állt össze a recept. — Melyik az az étel, amit a legszívesebben készít? — A baboskáposzta. Ezt ott­hon is én főzöm. — Mi jelenti a főszakácsnak a legnagyobb sikert? Köszönő sorok — Természetesen a letarolt tenyér. És a Sok telefon, levél, amiben receptet kérnek, vagy csak megelégedettségüket köz­tik a vendégeink. Jólesett egy doktornő pár sora, amelyben a kukorica-rizottó receptjét írta meg. Fel is vettük köretnek az étlapra. — Mit kínálna, ha most ebé­delni szeretnénk? — Göcseji gombalevest és hetési betyárfalatokat. És jó étvágyat. Fincza Zsuzsa A múmia titka (IV.) Botrány a fáraó sírjánál Azon a bizonyos napon, egyenruhások tucatjai vonul­tak fel Tutenkamen sírjánál. Tíz óra körül megjelent a kö­zépmagas, nagybajuszú em­ber, aki az „elfelejtett fáraót” megtalálta: Howard Carter. Egy rendőrtiszt állta el az útját. „Állj! Itt senki nem mehet át!” Carter felvonta a szemöl­dökét. „Ez az én sírom. Enyém a licencia”. „Tudom, ki Ön. Mr. Car­ter. A tilalom azonban éppen önre vonatkozik”. Az archeológus haragosan szitkozódott, mielőtt megfor­dult volna, ő fedezte fel a sírt. Nem hagyott magának pihenőt, éjjel—nappal dolgo­zott, hogy preparálja a lele­teket, és napfényre hozza. És most a rendőrök akadályoz­zák meg abban, hogy belép­jen a „saját” sírjába. 14 óra körül delegáció ér­kezett, élén Pierre Lacauval, a kairói Ókori Intézőség ve­zetőjével. A királyi sírbolt be­járata előtt Pierre Lacau egy levelet vett elő a szebéből. A tartalma: Amennyiben Carter vonakodik átadni a sír kul­csát, fel kell törni az ajtót. Intésére mesteremberek léptek elő. Elkezdték szétfű­részelni a nehéz lakatokat, melyekkel az a két vasajtó volt lezárva, amelyek a Tu­tenkamen nyugvóhelyének belsejébe vezető utat biztosí­tották. Ebben az órában az ar­cheológia történetének legnag­nagyobb leletének a sorsa a híres „selyem zsinóron” füg­gött. A selyem zsinór ebben az esetben az a két vastag kötél volt, mellyel Carter és segítői a fáraó sírjának ton­nás súlyú fedőlapját felemel­ték. Mielőtt azonban a fedelet eltávolították volna, hogy a múmiához férhessenek, kitört a botrány. 1924 február 13-án, kilenc nappal a különítmény megér­kezése előtt, Carter meghívta a vállalkozásban résztvevő amerikai és angliai tudósok feleségeit, hogy tekintsék meg a sírboltot. A kormányképvi­selőknek, akik a sírbeli mun­kákat felügyelték, nem volt kifogása ellene. Nem így az újonnan kinevezett közmun­kák miniszterének. Megtiltot­ta Carternek, hogy bemutatót tartson a hölgyeknek. Az archeológus és munka­társai, akiknek a feleségei ép­pen akkor érkeztek meg­ a Királyok völgyébe, annyira felháborodtak ezen, hogy „sztrájkba” léptek. Mérgük­ben azt is elfelejtették, hogy a nehéz kőfedél köteleken függ. Carter és Kairó haragos le­veleket váltottak. Amikor Car­ter elutasította a tilalom ak­ceptálását, megvonták Lord Carnarvon özvegyétől a licen­ciát, mely Carterre is érvé­nyes volt. Kimondták, hogy nem léphet be a sírba. A király arany szarkofágja fölött azonban még mindig ott függött a tonnás súlyú kö­­fődés. A kötelek minden perc­ben elszakadhattak volna, és a fedél szétzúzhatta volna a múmia arany burkolatát. A két vasajtón folyó fűré­szelő munkálatok, melyre Pi­erre Lacau felügyelt, végtele­nül elhúzódtak. Csak késő délután szedték le a lakato­kat. Amikor a második ajtó is kinyílt, Lacau előrontott. Lé­legzetvisszafojtva rohant be a sírboltba. Tartanak még a kötelek? Már pár pillanat múlva visszajött. Semmi sem történt. A kötelek azonban úgy meg­ereszkedtek, hogy a fedőlap már majdnem a szarkofágon feküdt. (Következik: V. A festett szobor.) ZALAI HÍRLAP Hazai tájakon Kisbók. A HOMOK itt minden ned­vességet elnyel. Mohón issza be az esővizet, a legnagyobb zivatar után is járható a né­hol hatalmas fák között ka­nyargó keskeny kis út, amely a 6-os út mellett egy fatörzs­re erősített táblától — „Hor­gásztanya” a felirat — vezet egészen a természetvédelmi terület határáig. Hajdan a Dráva zabolátlan vize görget­te itt a kavicsokat. Gyors vi­zét már visszaparancsolták, csak egy kifli alakú, néhány kilométer hosszú holtág ma­radt a nyomában, mélyen be­vágott, szértől védett meder­ben: a Kisbók, a Dél-Dunán­­túl­­ egyik legszebb tava, a bargsi horgászok ákom-bákom stégekkel „háziasított” törzs­helye. A horgászállások ellenére is a Kisbók érintetlen víznek tű­nik: a csend uralja a­ környé­két, a vadkacsák hápogása, az ugró rablóhalak nyomában loccsanó víz, a vég nélkül hangoskodó kakukkok kiáltá­sa harsogó zajnak hallatszik. A napsütötte időben felmele­gedett, a középen néhol 7—8 méter mély víz a virradat hű­vösében párafelhőkbe burko­lózik. Mozdulatlanok ilyenkor a tó fölé hajló évszázados fák nyúlánk ágai, a csónakkikö­tőben várakozó ladikok kát­rányfekete tömbjei, a túlpar­­ti nádas zöld fala és a hor­gászstégek tükörképe sem rezdül. MESÉLIK a helybeliek: ré­gen nagyon gazdag volt ha­lakban a Kisbók! A gödrök­ben jókora harcsák, a nád mellett termetes pontyok, a sűrűben mohó törpeharcsák, a vízbe dőlt fák kusza ágai között süllők és csukák, a víz­felszín közelében súlyos amu­rok éltek. Egyszer azonban egy gyors áradás után a meg­emelkedett víz átlépett a gá­ton, rohant a Dráva felé, s vitte magával a rengeteg ha­lat is. Azért a horgászok ki­tartanak. Naponta leeresz­kednek a meredek parton, la­dikba ülnek, vagy a stégjük­höz mennek, legyezőszerűen szétterítik a botjaikat — póz­nának hívják errefelé a 3—4 méter hosszú husángokat —, hallgatják a csobbanásokat, s várják, a régi nagy halak kö­zül mikor mozdítja már egy az úszót. . . Ha fekete ladik­jában hangtalanul arra lapá­tol a halőr, suttogva mon­dott szavaik is messze hallat­szanak: — Sem­pi... — és marad­nak tovább. A TÓ közel van Barcshoz, a másik oldalról — ha Pécs felől megyünk — nem messze a híres ősborókástól. Ide min­dig sokan mennek, sokan megállnak, a kényelmes pihe­nők, tűzrakó és szalonnasütő helyek, a sétautak maraszta­lók, így a Kisbókhoz csak ke­vesen jutnak el, elrobognak a kocsik a bekötőút kezdeté­nél tarkálló cigánytelep mel­lett. Pedig ritka élmény a tó partján leereszkedni. A táj szépsége és a csend önmagá­ban is megéri a fáradságot. Ezt mondom egy helybeli hor­gásznak is, bólogat, hümmög,­­ s csak egy kifogása van az idegenekkel szemben: — De azt nem tudják, men­­­­­nyi hal volt itt — régen ... Mészáros Attila a Dráva holtága Ladikok a holtágon Egy délelőtt a külterületi kézbesítővel A három külterületi kézbe­sítő reggel fél nyolckor jelent­kezik munkára a zalaegerszegi postahivatalban. Szétosztják egymás között az anyagot, s fölveszik az utalványokhoz já­ró pénzt. Kilenc óra előtt pár perccel kocsiba szállnak, hogy a hozzájuk tartozó 2300 Zala­egerszeg környéki család idő­ben megkapja az újságot, le­velet, táviratot, csomagot. Dala Ferenc Moszkvics fur­gonjával lefordulunk a Gaspa­­rich utcáról, s máris a családi és hétvégi házakkal beépített Szívhegyen vagyunk. A hegy­község szőlőtáblájának végé­ben levélszekrények, összesen harminc. Az egyik láda olda­lán felirat: 9 óra hét perctől fél tízig tartózkodunk itt. S ez­alatt — ugyancsak a kiírás szerint — „a postahivatal kül­területi kézbesítője postai ér-­­­ték­cikkeket (bélyeget, levele- i­zőlapot stb.), hírlapot, totó-­­ lottószelvényt árusít, valamint­­ levélpostai küldeményeket­­ vesz fel és kézbesít, pénzbefi-­­­zetéseket fogad el, pénzössze­ [ geket fizet ki, rádió-, tv- és hírlapbefizetési díjakat vesz­­ át. Akár egy mozgópostának is ] kinevezhetjük a Moszkvicsot. ] Vezetője egyszerre öt láda te­­j­tejét nyitja fel, s szinte mind­egyikig dob egy-egy újságot. Munkáját megkönnyítendő, a­ szekrények belsejére oda van­­ írva, kinek milyen lap jár. Az­­ egyik helyre értesítőt dobott be. — Pénze van az illetőnek — mondja. — Még háromszor ki­hozom, s ha nem jön érte, le­adom a "hivatalban. Ilyesmire nagyon ritkán kerül sor, mint ahogy a nyugdíját is mindenki az előre meghatározott időben veszi át. Az Egerszeghegyi utcában a 8-as számú, háznál megállunk, egy utánvétes levelet adunk át Pappéknak. — Korábban a Lenti mellet­ti Máhomfán laktunk — mond­ja Papp néni. — Nem mon­dom, hogy nem volt kényel­mesebb, amikor a postás ház­hoz hozta az újságot. De a Fe­rire sem támaszkodhatunk. Ha valami fontos dolog érkezik, mindig dudál és megáll itt a házunk előtt. Néhány méterrel arrébb egy idős férfi állítja meg a kocsit, fontos levelet vár valahon­­nét. — Régebben jó, ha délután hat órára ideért a postásunk. Sokszor este nyolckor k kaptuk­ meg az újságot, most pedig legkésőbb délelőtt tíz órakor már itt van — dicséri ezt a fajta kézbesítést Prófusz Jó­zsef nyugdíjas. — Amióta megérdesítették és kiszélesítették ezt az utat, azóta télen is könnyebben le­het fölkapaszkodni rajta — mondja hegynek fölfelé tartva Dala Ferenc. — Korábban nemegyszer csak traktor segít­ségével tudtam följutni az Egerszeg-hegyre. Egerszeg-hegyen a buszmeg­álló közelében parkolunk le. A kézbesítő itt is mindenkit is­mer. Az erre járók köszönnek neki, vagy ő köszönti őket előre. A Gógánfordulóhoz a busz­­szal egyidőben érkezünk. A körzet egykori postai kézbesí­tőjének özvegyével, Fűzi Jó­­zsefnével találkozunk. — Három éve halt meg az uram — mondja. — Feri előtt őhozzá tartozott a Becsalitól egészen a Vorhotáig tartozó külterület. Naponta 30—35 ki­lométert tett meg kerékpárral, télen pedig gyalog. Ettől a jö­­véstől, menéstől készült ki sze­gény. Persze, hogy szerették az emberek, mint ahogy Ferit is mindenki szereti. Délelőtti végállomásunkon, Ebergényben várnak legtöbben a­ postakocsira. A pár száz lel­ket számláló kis településre 58 Zalai Hírlap jár. Van ahova Magyarországot, Magyar Nem­zetet, vagy kertészeti szakla­pot ad a kézbesítő. Két fiatal lány Ifjúsági Magazinra és le­vélre vár. Fülöp Emilné 100 forintos csekket ad föl és tv-előfizeté­­si díjat fizet. A legtöbb helyen gyesek anyuka vagy a nyugdíjas csa­ládtag „tartja a kapcsolatot” a postával. Ahol napközben sen­ki sincs otthon, ott a szomszé­dokat kérik meg, hogy nyissák ki az ő levélszekrényüket is. Tornyos József nyugdíjast is erre kérte a szomszédja. — Máskor meg ő hozza el az én újságomat — mondja Tor­nyos bácsi. — A Táncoslapi ré­szen lakunk, négy—ötszáz mé­terre innét, s bizony nem könnyű naponta megjárni az idevezető magas emelkedőt. A postánál a levélszekré­nyektől való távolságot is be­lekalkulálták akkor, amikor Zalaegerszeg környékén 38 he­lyen bevezették az úgynevezett támpontrendszerű kézbesítést. — Tulajdonképpen kénysze­rűségből kellett ehhez a meg­oldáshoz folyamodnunk — ma­gyarázza Paizs Pál, a megyei postahivatal szállítási és kéz­besítési osztályvezetője. —■ A nyugdíjba vonult emberek he­lyett nem találtunk olyanokat, akik naponta hajlandók lettek volna gyalog vagy kerékpárral végigjárni az egymástól mesz­­sze eső külterületeket. A kez­deti idegenkedés után most már a lakosság is megszokta a levélszekrényeket. Mihovics József Értékes leletek a Tác melletti Gorsiumban Véget ért az idei ásatási idény hazánk legjelentősebb római kori ásatásának szín­helyén, a Tác melletti Gor­­sium­­ban, ahol dr. Fitz Jenő­nek, a székesfehérvári István Király múzeum igazgatójá­nak irányításával huszonhar­­madik esztendeje vallatják a föld mélyét a múzeum régé­szei Az idei esztendő újabb meglepetéssel szolgált: Gor­­sium központjától keletre megtalálták a hajdani tele­pülés városfalát. A két mé­ter vastag építményt 35 mé­terenként hatalmas külső tor­n­yok erősítették, ezek közül egyet már sikerült feltárni. A falmaradványokat és a tor­nyokat a következő években hozzák felszínre. Folytatták a korábbi évek­ben felfedezett leletek feltá­rását is: a város központjá­ban egy negyedik századi épü­letet bontottak ki, amely alatt Gorsium közfürdőjének ma­radványai voltak. Találtak egy nagyméretű bronzedényt, s értékes ékszerleletre is buk­kantak, karperecekre, s a gemmákkal díszített gyűrűk­re. (MTI) 5

Next