Békés Megyei Hírlap, 2018. január (22. évfolyam, 1-26. szám)
2018-01-22 / 18. szám
fi MEGYEI KÖRKÉP Húsboltot is kialakítanak a közmunka keretében KÖTEGYÁN Márciustól tervezik a településen a közfoglalkoztatási programok folytatását, mivel azok február végével befejeződnek - mondta Nemes János polgármester. Az úgynevezett Start mintamunkaprogramban hatvan helybeli kaphat esélyt: tizennégyen a mezőgazdasági, negyvenen a közutas, hatan pedig a helyi sajátosságokra épülő projektben vehetnek részt. Többen a hagyományos közfoglalkoztatási programban jutnak lehetőséghez. Nemes János hozzátette, hogy jelenleg is zajlik a közfoglalkoztatási program keretében az önkormányzati húsbolt kialakítása, a külső munkálatok - mint a hőszigetelés, a nyílászárócsere, a tetőszerkezet felújítása - után most a belső vakolás van folyamatban, azt követheti a burkolás, a szerelvényezés, majd a működéshez szükséges eszközök, így a hűtőkamra beépítése. Kiemelte, hogy egy stabil sertésállományt hoztak létre az elmúlt években Kötegyánban, ami megfelelő alapot biztosíthat a húsbolt üzemeltetéséhez, működéséhez. L. B. Tisztelgés az író és névadó emléke előtt OROSHÁZA Justh Zsigmond 155 éve született az Orosházához közeli Pusztaszenttornyán. A városi könyvtár - az író, irodalomszervező névadója előtt tisztelegve, születésének évfordulója alkalmából - idén is megrendezi a Justh Zsigmond vers- és prózamondó versenyt. Szeretnék, ha februárban minél többen megtisztelnék részvételükkel a programot. A versmondók két kategóriában nevezhetnek: 9-10. évfolyamosok és 11-14. évfolyamosok. Egy iskolából kategóriánként 2-3 diák nevezését várják a február 16-ára meghirdetett versenyre. Minden tanulónak két művel, kötelezően egy világirodalmi és egy magyar irodalmi alkotással kell készülnie. Nevezési határidő: február 5., a Justh Zsigmond Városi Könyvtár címén. Cs. I. 2018. JANUÁR 22., HÉTFŐ Egyre inkább háttérbe szorítja a borravalót a cafeteria, a bankkártya Az elégedettségünkön múlik, hogy jutalmazzuk-e a bennünket kiszolgálót pluszpénzzel vagy sem? Napjainkban az egyre divatosabb bankkártyás és utalványos fizetés háttérbe szorítja a borravalót. Vásári Erzsébet erzsébet.vasari@mediaworks.hu BÉKÉSCSABA Vozár Márton, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke elmondta, azokban a szakmákban, ahol nem lehet robotokkal helyettesíteni az embereket, még jelen van a borravaló. Úgy gondolja, ez nem tűnik el teljesen soha, mert az emberek azt érzik, ha pluszpénzt adnak, magasabb szintű kiszolgálásban részesülhetnek. Körforgásnak nevezi ezt, amiben, ha a pincér borravalót kap és elmegy fodrászhoz, szintén adni fog, ugyanígy történik a többi szolgáltatáson alapuló szakmában is. Hangsúlyozta, a bankkártyás fizetések nehezítik ezt. Korábban ezekben a szakmákban meg tudtak élni a dolgozók a borravalóból, és a fizetésüket félretették, ami által egy táppénz kisebb problémát jelentett, de a mostani kártyás és cafeteriás rendszer ezt nem teszi lehetővé. A pluszpénz fizetése még mindig jelen van, de jelentősebb összegeket csak nagyobb rendezvények - lakodalmak, keresztelők, családi vagy céges események - után adnak az emberek. Nem lehet arra építeni, hogy a borravalóból eltartsák a családot a felszolgálók, ehelyett inkább a fix fizetés lehetőségét keresik, amire a magasabb bérek adása lenne a megoldás. Vozár Márton elmondta, hogy a közelmúltban készült egy törvénytervezet a borravalóval kapcsolatban, ami lehetővé teszi, hogy tíz-tizenöt százalék szervizdíjat számoljanak fel minden fizetésnél a vendéglátóhelyek. Ezt kevesen használják ki, mert továbbra is meg akarják tartani, hogy a pluszpénz adása elégedettség alapján választható legyen. Ha megszabják a vendégeknek, hogy mekkora összeget fizessenek ki az elfogyasztott ételen és italon felül, azt igazságtalannak tarthatja, mert akkor is ki kell fizetnie, ha nincs megelégedve a kiszolgálással. Létezik olyan vendégkör, amely törzsvendég és borravalós vendég is egyben, ők már tudják, hogy az adott helyen milyen kiszolgálásban részesülnek, és ezt rendszeresen jutalmazzák, a kártyás rendszer ellenére. A borravaló nem csak a pincérszakmára jellemző, adunk a mesternek is, ha soron kívül kijön hozzánk, és megjavítja a villanyt vagy a gázt. Ezeknél a szakmáknál még ugyanúgy jelen van a pluszpénz adása, mint régen. Szakemberek szerint a borravaló nem tűnik el teljesen, az emberek a színvonalasabb kiszolgálásért adják Illusztráció: Shutterstock MEGKÉRDEZTÜK: ÖN AD-E BORRAVALÓT, HA SZOLGÁLTATÁST VESZ IGÉNYBE? PAPP ZOLTÁN: Úgy gondolom, hogy tíz százalék borravalót illik adni, ha az ember igénybe vesz egy szolgáltatást. Szerintem ez még mindig jelen van, bár én ritkán járok étterembe, de az ismerőseim körében az jellemző, hogy egyre magasabb összeget adnak. PETRISOR JÁNOSNÉ: Minden esetben szoktam borravalót adni, általában egy ebédnél tíz százalékot, családi rendezvény esetében akár húsz százalékot is. Véleményem szerint eltűnőben van ez a gesztus a bankkártyás fizetések miatt, de legtöbben még mindig adják. MADAI MÁRK: A párom vendéglátásban dolgozik, én mindig adok borravalót. Szerintem jó dolog a pluszpénz adása, mert így értékelni tudom a felszolgáló munkáját. Az általam megszabott összeg attól függ, mennyit fogyasztottam, egy ebédnél két-háromszáz forintot fizetek pluszban. HIRDETÉS i unsa fel sajat esküvői fényképed, szerezz minél több szavazatot, hogy megnyerhesd az értékes a Békés megyei hírportál ..'".■''iccjoteKieiras és a nyeremények a www.BEOL.hu/az-evoldalon megtekinthetők.