Budapest, 1975. (13. évfolyam)

7. szám július - Granasztói Pál: Vendéglők világa

Granasztoi Pál­i vendéglők világa L­assan kibontakozott szá­momra egy világ, furcsa keveredéseivel a várakozá­soknak és a megnyugvásoknak, mondhatni az elképzeléseknek és a valóságnak — a vendéglők vi­lága. Otthon valaha csak apám járt nyáron, amíg mi nyaraltunk, ún. szalmaözvegyként vendéglő­be, főként vacsorázni a barátai­val, sok éven át pedig szombati estéken a Vadászkürt étterem kü­löntermébe, megszokott orvos­társaságával. Ebéd után gyakran lement a közeli Centrál kávéházba, de csak azért, hogy „megnézze a lapokat". Az ebéd előtti sörözés pedig családi szokás volt, étkezés nélkül, hétköznapokon a szom­szédos Erzsébet-, ma János-pincé­ben, ahol rendszeresen összejött a pesti rokonság. Vasárnap szü­leim másokkal mentek sörözni — fiatalemberként olykor velük tartottam — a szintén szomszédos egykori Csalányi, később Spola­ndi, ma Kárpátia vendéglőbe. A déli harangszó behallatszott ide a Ferenciek templomából, s talán egyik oka lett, hogy délben, ha­rangszó hallatán, szívesen iszom meg egy pohár sört. Arra, hogy valaha is a család ne otthon ebé­delt, vacsorázott volna, nem em­lékszem. Egy eset kivételével, egy tavaszias vasárnapon, kisfiú ko­romban sétálni voltunk valameny­nyien a Hárshegyen, és hazajövet betértünk az akkori Hidegkúti úton a Schüller nevű kertes ven­déglőbe — ma is vendéglő van ott — ebédelni. Paradicsomlevest ettünk, arra is emlékszem, így volt ez más polgári családokban is, nem otthon étkezni csaknem elképzelhetetlen volt. Az agglegé­nyeket azért sajnálták, mert kény­telenek vendéglői koszton élni, s meg-meghívták őket ebédre, va­csorára, „házi kosztra". A férjhez adandó lányoknak is egyik fő ér­tékük volt, ha tudtak jól főzni, és így jövendőbelijüknek nem kell majd vendéglőben étkezni. Mind­ez oly megkapóan elevenedik meg Kosztolányi „Pacsirta" című re­gényében, és az abból készült filmben, amikor az idős házaspár átmenetileg magára maradva kény­telen a kisváros vendéglőjében ebédelni; félnek tőle, már előre rossznak vélik, s a végén mégis igen jól érzik magukat. Minthogy ez általános jelenség volt, ma sem értem, miként lehe­tett, hogy a Belvárosban, és éppen a mi környékünkön jóval több vendéglő akadt, mint ma és köz­tük sok kitűnő, hírneves. A ma is létezőkön kívül a Víg agglegény­hez, a Kis piszkos, a Holub, távo­labb a Vadászkürt, a Duna-parti szállodák éttermei és még sok más. Nem szólva a kávéházakról, ahol szintén lehetett étkezni. Kik látogathatták vajon ? Mert jól ment nekik a bukásra, vendéglő megszűnésére nem emlékszem, inkább még újabbak keletkezé­sére, mint a Lúdláb, a Flóris cuk­rászda étterme, a Szervita söröző. Később lassan megismertem egyik-másikat, főként bátyám ré­vén, aki üzletemberként találko­zások végett, két házassága kö­zött „agglegényként", de mert jól enni is szeretett és pénze is volt, rendszeresen vendéglőben étkezett. Méghozzá a legjobbak­ban, különösen a Vadászkürtben és a Hangliban. Néha vele ebé­delhettem. Ismerték, bőkezű volt, már csak ezért is becsülték , bár­mekkora bankót tett a tányérra, vissza soha sem kért, csak intett, tartsák meg. Ajánlgatták neki a legjobb fogásokat, különlegessé­geket, sokszor olyant is, ami nem volt az étlapon. Bátyám nem egy­szer együtt ebédelt akkori mi­niszter nagybácsinkkal, aki már valaha otthon, Pécsett is különc­nek számított, mert a családban egyedül őt nem érdekelte a sütés, főzés, az, hogy mi lesz, ebédre, és itt Budapesten sem. Rendszerint a Hangliban ebédeltek, és egyszer a pincérek, távollétében, megkér­dezték bátyámat: — Mit szeret a kegyelmes úr? Mert ha kérdez­zük, mindig csak azt mondja, hozzanak, amit akarnak! — Má­sik emlékezetes dolog bátyám vendéglői múltjával kapcsolatban, hogy amikor egy esküvő alkalmá­ból ő rendelte meg személyesen az idős Gundeltól, akit persze jól is­mert, az esküvői ebédet, halat is ren­delt bakonyi módra. De úgy, hogy a körítés galuska legyen. Gundel bácsi felháborodott: — Hal­hoz galuska? Ez lehetetlen! Bátyám rábeszélte, mondván, hi­szen a bakonyi hal olyasmi, mint a pörkölt, márpedig ahhoz is ga­luskát adnak. Végül az öreg enge­dett. De, mint bátyám elbeszélte, amikor ezt a fogást behozták a különterembe, beleselkedett az ajtóból, nem tör-e ki valami bot­rány. Nem tört ki, sőt ez az étel, galuskával, a Gundeltől szárma­zóak között máig a hazai étlapo­kon maradt. Azt, hogy bátyámnak milyen sok vendéglői élménye volt, tanú­sítja egy levele, amit sokkal ké­sőbb Kaliforniából írt, s ebben csak úgy kedvtelésből, minden közvetlen ok, ösztönzés nélkül, több oldalon leírta az egykori bu­dapesti vendéglőket, főként a kü­lönlegeseket, és hogy hol mit lehetett s mikor enni, milyen bo­rokat mértek; a vendéglősök szo­kásait, így azt, hogy Stern bácsi zsidó vendéglőjében minden ven­dég kapott étkezés előtt egy ku­pica broneret, többet az öreg nem adott. Meg hogy a budai Lánchídfő közelében, egy elha­gyatott öreg vendéglőben télen egész nap forró csaját lehetett inni, sok rummal, fiatalkorukban ott néha fényes nappal becsíptek. Olyan színesen írta mindezt, hogy e levelet kézről kézre adták, sokan élvezték, s egy enni-inni szerető történész ismerősöm a másolatát elhelyezte a levéltárban, doku­mentumként. Eredetijét én őr­zöm. Bátyámnak biztosan volt sze­repe abban, hogy mind több ked­vem lett a vendéglőben étkezni. S hogy gyakran kísértenek az egy­kori jó vendéglők emlékei, ahol a pincérek a háttérben hátratett kézzel várakoztak, figyeltek, az első intésre, vagy halk pohár­koccantásra máris odajöttek. Amit az étlap, az itallap feltüntetett, kapni is lehetett. Üres asztal min­dig volt, pedig senki sem sietett. Mégis bennem ez a kedvtelés lassan alakult ki. Eleinte pusztán gyorsan megebédelni jártam a hivatalból közeli, olcsóbb helyek­re, amikor már feleségem is dolgo­zott, otthon nem főztek, és akko­riban még hivatali menza, étkez­tetés nem volt. Olcsó menüt ettem, vizet ittam hozzá és men­tem a dolgomra, vagy haza. De mindinkább kívántam azt, hogy ne pusztán „bekapni" menjek vala­mit, hanem valóban étkezni, hozzá sört, bort inni, s napközben egy órára megpihenni, jól érezni magamat. Sokféle más érzés is keveredett hozzá a feszített mun­ka utáni lazulás, ki tudja milyen hiányérzetekért kárpótlás, örö­mökben azoknak kiteljesítése, be­tetőzése, rossz hangulatban vi­gasztalódás, másoknak, így fő­ként a családnak, a gyerekeknek vendégelése, etetése. És még több is, ami csak lassan vált bennem tudatossá, így az ismétlés is: ha valahol, valami jó volt, ha ott jól éreztem magamat, a kísérlet — többnyire sikertelenül — azt fel­idézni. Arra, hogy ez utóbbi mennyire fontos lehetett, ebben az olyannyira földi témában az úrvacsora is példa, magasztos példa — valamikori, egyszer- 18

Next