Dunántúli Napló, 1973. november (30. évfolyam, 291-319. szám)

1973-11-25 / 314. szám

1973. november 25. ­ \ BUDAPESTI VEGYIMŰVEK HIDASI GYÁREGYSÉGE Hidas MŰVEZETŐ MUNKAKÖRBE FELVESZ vegyigépész és gépész­­teoiMiitee. DUNÁNTÚLI NAPJÓ Év végi csúcsszezonra készül a Baranya Vendéglátó Vállalat Az Ünnepekre felkészülve várjuk vendégeinket Malmcserselás szilveszterkor közelednek a karácsonyi, új­évi ünnepek, a Baranya megyei Vendéglátó Vállalat az idén is — ezúttal december 1-től — megrendezi a szokásos borvá­­sárt. Tekintettel az 1973. évi jó szőlőtermésre, a borértékesítő gazdaságok (állami pincegaz­daságok, kutatóintézetek... stb.) meghatározott borfajták árát átlagosan mintegy 10 szá­zalékkal csökkentették. A decemberi „csúcsszezonra" a Baranya megyei Vendéglátó Vállalat gondosan felkészült A várhatóan növekvő kereslet mi­att az idén négyezerrel többet, vagyis összesen 10 ezer palack pezsgőt szállított ki egységei részére, de ha ez nem lenne elég, pótszállításnak sincs sem­mi akadálya. Az éttermek, ven­déglők, presszók, italboltok ál­talában 8—15 fajta palacko­zott bort árusítanak. Tulajdon­képpen az ország valamennyi ■— jelentősebb borvidékét kép­viseli a bő választékú készlet amelyből nem hiányoznak a to­kaji, balatoni és természetesen e siklós—villányi borok sem, nem beszélve a kutatóintézetek kitűnő borairól. A Pécsi Sörgyár tájékoztatá­sa szerint mennyiségben és mi­nőségben is kielégítő lesz a sörellátás, sőt, a választék bő­vül importált sörökkel. A szo­kásos gyümölcspálinkákon kívül ez egységek zöme elegendő mennyiségű vermutfélékkel, cin­­zónákkal és deszertborokkal rendelkezik. A kimérten árusított Jaffa- és málnaszörpök mellett lehet vá­lasztani a palackozott üdítő italok között: Orange, Traubi­­szóda, Coca-Cola, aztán a sör­gyár Pepsi-Colája, vagy a jó­ízű koktélok „házi’ keverésére nagyon is alkalmas Sztár Colák mind-mind megtalálhatók a vállalat egységeiben, így ünnepek alkalmával elég nagy gond a sütemények, tor­ták házi elkészítése, az amúgy­­is sok otthoni munka mellett. Ezért a vállalat igyekszik ezt a gondot levenni a háziasszonyok válláról. Valamennyi cukrászda, presszó és étterem előrendelé­seket vesz fel kész-, illetve fél­kész cukrásztermékekre. Újdonság az idén, hogy a vállalat úgynevezett kímélő — vagyis kevés cukor, illetve szén­hidrát-tartalmú — cukrászké­­szítményt állít elő. A termékek­nek sikere van, ugyanis a kö­zelmúltban ezt tapasztalták az Éva, majd később a Kubában megrendezett árubemutatón. December elsején a Kolumbiá­ban ismétlik meg a cukrászter­mék-bemutatót és a fogyasztók ízlésének megfelelően bővítik majd a választékot. A karácsonyi ünnepek alatt — a hagyományokhoz híven — vendégjárásra, rokoni látogatá­sokra kerül sor. A vendégek fogadása megint csak sok munkával jár. Ezért sokkal cél­szerűbb, ha a háziasszonyok hidegtálakat, szendvicskészít­ményeket rendelnek a vállalat eszpresszóiban, cukrászdáiban, illetve melegkonyhás egységei­ben. A vállalat itt is igyekszik kedvezményt nyújtani. Ha az előrendelt áru értéke megha­ladja a 200 forintot, a termé­keket díjmentesen házhoz szál­lítják. Ez persze csak Pécs, il­letve Komló, Harkány, Siklós, Mohács és Szigetvár területére vonatkozik, ugyanis ezekben a városokban és községekben van a vállalatnak hidegkonyhai ap­parátusa, Pécsett például az Olimpiában. A 200 forint érté­kű hidegtál ■— amely nagyon változatos készítményekből áll — 6—8 főnek bőségesen ele­gendő. Természetesen a hideg­tál kiegészíthető cukrásztermé­kekkel is, az alsó határt jelző 200 forint miatt —, de annak sincs akadálya, ha kész tortát rendelnek a háziasszonyok, hi­szen egy nagy dísztorta ára át­lag 100 forint körül van — ez egyébként 20 darab nagymére­tű tortaszeletnek felel meg. A karácsonyi és szilveszteri­újévi nyitvatartás rendjét a vál­lalat a későbbiek folyamán majd a vendégek tudomására hozza. Annyi viszont már biz­tos, hogy karácsony estén rö­vidített nyitvatartás lesz, hogy az ünnepet a vállalat dolgozói is családjuk körében tölthes­sék el. Ennek ellenére néhány for­galmasabb üzlet azért nyitva lesz, de csakis esti nyolc, leg­följebb kilenc óráig. Az üzle­tekben — szintén a hagyomá­nyoknak megfelelően — feldí­szített fenyőfa nyújt karácsonyi hangulato, bár ezt célozzák a jó borok és a melegkonyhák ünnepi étlapjai is. Az utóbbi évek szilveszterei megyeszerte jól sikerültek, amely részben annak is kö­szönhető, hogy a vállalat már jó előre megszervezi minden zenés egységében az asztalfog­lalást. Az idén december 15-től kezdődően lehet bejelenteni az asztalfoglalást a vállalat­ kö­vetkező egységeinek üzletveze­tőinél Pécsett: Elefánt étterem, Olimpia, Hullám étterem, Aranykacsa vendéglő, Béke ét­terem, Borostyán, Fenyves Szál­ló, Tourist étterem, Tettye ven­déglő, Virágcsokor­ vendéglő,­­ Kuba eszpresszó, Mecsek kis- i vendéglő és a nagyon közked­­­ velt Mecseki Vadásztanya. Komlón: Béke étterem, Sport vendéglő, Mecsek étterem, Vö­rösmarty, aztán a nemrég át­alakított Fekete Gyémánt, majd a Panoráma eszpresszó Szigetváron: Oroszlán étte­rem, Kertvendéglő és a Tinódi eszpresszó. Mohácson : Béke szálló étter­me, illetve a Kék Duna esz­presszó, Török presszó. Harkányban: Baranya szálló, Napsugár szálló, Bányász étte­rem. Siklóson: Vár étterem, Köz­ponti vendéglő. Szászváron: Jóbarát vendég­lő. Régi kedves szilveszteri szo­kás már az élőmalac-sorsolás. Az idén a vállalat több üzleté­ben gondoskodnak majd e han­gulatos pillanatról. De hát a malacpecsenye­­ egyébként sem hiányzik majd az étlapok­ról. Az utóbbi években tapasz­talhattuk már, hogy a vendég­lők, éttermek szakítottak az „uniformizált konyhai produk­cióktól”, mindegyik igyekszik egy vagy több — állandóan kapható — speciális étellel öregbíteni hírnevét. Ennek az előnye nem is elsősorban ab­ban rejlik, hogy az ételforga­lom emelkedik, ami egyébként célfeladata a hazai vendéglá­tásnak , hanem abban is, hogy a „kedvenc” ételek nyo­mán kialakul az üzletek törzs­­közönsége. Az év utolsó hónapjában, de főleg az ünnepek alatt a me­legkonyhák dolgozói, jóllehet még nagyobb figyelmet fordí­tanak a speciális ételek előál­lítására, bár ezzel eddig sem volt baj. A Mecseki Vadászta­­nya ugyan — éppen speciális jellege miatt — vadhús-készít­ményeiről híres, pontosabban a vadételek nagyon gondos, szin­te mesteri előállításáról. De el­mondhatjuk a többi étteremről, vendéglőről ugyanezt, hiszen a baranyai kolbászkák, töltöttká­poszták, bográcsgulyások, zseli­ci cigánypecsenyék, ormánsági disznótorosok valóban már fém­jelzik a Baranya megyei Ven­déglátó Vállalat szakácsainak ötletességét, szakmaszeretetét, de egyáltalán: a vendégek iránti megbecsülésüket A vállalat egész tevékenysé­ge tulajdonképpen szolgáltató jellegű. És e feladatát bővíti is, ahol csak erre mód nyílik. Na­gyon előnyös szolgáltatási for­ma például a különböző­­ren­dezvények lebonyolítása. Itt most nem is a már ismert és gyakorlatban rég bevált nyilvá­nos rendezvényekről van szó. Esküvői vacsorák, lakodal­mak, más családi ünnepségek „háznál” történő lebonyolítását is vállalja a vállalat. A fogyasz­tó rendelkezésére álló összeg ismeretében a vállalat étel- és italajánlatokat tesz, majd a megegyezés után mindent ma­gára vállal. Ha a megrendelő úgy kívánja, hogy az ételeket a rendezvény­ helyszínén — pél­dául lakásán — állítsák elő, akkor kivonul a szakács, eset­leg ha kell segédszemélyzettel, de a vállalat gondoskodik fel­szolgálókról is, és természete­sen, tálalóeszközökről, étkész­letekről, ital­készletekről is. Szintén a háziasszonyok mun­káját könnyíti meg a vállalat — Doktor Sándor utcában lévő — „Otthon”-boltja, ahol füstölt áru, töltelékáru és más „ház húskészítmény kapható. Az igé­nyek annyira megnőttek, hogy a vállalat most emeli meg a feldolgozó üzem létszámát, s így több árut tudnak a bolt ré­szére szállítani. A korszerű étkeztetés már a hazai vendéglátásnál is kezd teret hódítani. Az új kereske­delem-politikai meggondolá­soknak megfelelően a régi ital­boltok lassan átalakulnak — többnyire melegbüfés — üzle­tekké. Pécsett a Baranya me­gyei Vendéglátó Vállalat nem­rég nyitotta meg a budai vám­nál lévő 114. számú Jószeren­cse italbolt helyén — a név to­vábbi használatával — az első melegbüfét. A csempézett — nagyon szépen kivitelezett — két helyiségben álló büfé, illet­ve normál éttermi asztalok mel­lett fogyasztják el a betérő ven­dégek az olcsó ebédeket A konyhában tulajdonképpen csak melegítik és —a kívánság sze­rint fűszerezik —­ a mélyhűtött ételeket — szalontüdőt, pirított májat, pörköltet... stb. — frissen készítik el hozzá a kö­rítést és máris tálalják eldobó tálacskákban, amelyhez mű­anyag eldobó evőeszköz is jár. Mindez csak néhány példa, amely jelzi a vállalatnak a vendéglátás korszerűsítése ér­dekében folytatott ötletes kí­sérleteit A nagy érdeklődésre való tekintettel 4. BIKÁS! ÁLLAMI GAZDASÁG DECEMBER KÖZEPÉIG meghosszabbítja a háztáji kedvezményes kihelyezési akcióját — A tengesinyulakat kétéves tartásra térítésmen­tesen adjuk, — a szaporulat felvásárlását kétéves szerződéssel 34 Ft/kg-os védőáron —, ennél csak több lehet, — de kevesebb nem —• a BOV útján biztosítjuk, — nyúltápigényét a felvásárlók útján gazdaságunk korszerű keverőüzeméből GFV-áron biztosítjuk, — tartási technológiát, díjtalan szaktanácsadást nyújtunk tenyésznyúligényével jelentkezzen a helyi ÁFÉSZ, Mg. Tsz, a Mecsek Kisállattenyésztő Szakszövetke­zet felvásárlóinál, háztáji agronómusnál, vagy a Bihari Állami Gazdaság Állattenyésztési Osztá­lyán. A most beszerzett tenyésznyulaktól kora ta­vasszal már biztos bevételi forrást jelentő szapo­rulatot várhat! ÁRUELSZAMOLTATÓT (táblást) érettségivel és gyakorlattal azonnal felveszünk MÉM VÁLLALAT, Dr. Doktor Sándor a­ 14­, áruelszámoltató csoportvezetőnek akciója / N *BS 1973. november 26—30-ig újonnan megnyílt vásárlók minden játékárára 20 százalék engedményt kapnak 14

Next