Népszava, 1914. október (42. évfolyam, 242–272. sz.)
1914-10-09 / 250. szám
5 Mhábmnis világ közgazdasága. * MM ötitejgu munkáscsalád, heti élelmének ér«. — Mixesxfözés korlátozása. Az utóbbi két évben bizonyos időközökben ki szoktuk mutatni, hogy mibe kerül egy öttagú munkáscsaládnak a heti élelmezése, csak a nyersanyagot számítva. A számítás szerint három gyermek élelmét anynyiba számítjuk, mint két felnőttét. Az élelmiszerek a munkásság szokott élelmiszereiből úgy vannak összeállítva, hogy körülbelül 2400 kalória jut felnőtt személyenként naponta. Az árakat a hivatalos vásárcsarnoki jelentésekből vesszük, az ott jegyzett árak közepeset. Ez a mostani öszszeállítás azért bír nagy érdekességgel, mert megmutatja, hogy a háború folytán a népélelmezés mennyire drágult meg. Ezért a május 15-iki árakat hasonlítjuk össze a mostani október eleji árakkal. Az eredmény a következő: A heti élelemszükséglet ára tehát május óta 3,49 koronával, körülbelül 15 százalékkal emelkedett. Az emelkedés oroszlánrésze a kenyérdrágulásra esik, 1,54 korona hetenként. Igaz, hogy a városi kenyérgyár jóval olcsóbban, 32 fillérért adja a barna kenyér kilogramját, ezt azonban nem lehet általános árként elfogadni, mert a menynyiség, amelyet a kenyérgyár piacra hoz, a szükséglethez képest nagyon kicsi. A községi kenyérgyár termékét a kora reggeli órákban elkapkodják, az általános kenyérár alakulására befolyást nem gyakorol. A főzelék ára is valamelyest emelkedett, valamint a marhahúsé is. Ezzel szemben a disznóhús, valamint a tojás és tej ára részben csökkent, részben változatlan maradt. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy a legutolsó napokban, október első hetében ismét nagyarányú drágulás állt be, különösen a nyíltpiacokon. Az utolsó napokban már 14 fillért kellett fizetni egy kilogram burgonyáért, 36 fillért egy kilogram hagymáért. A kenyér és burgonya drágulása természetesen a legszegényebb embereket sújtja legerősebben. A heti élelem áralakulása az utolsó időben a következő volt : 1901. évi átlag 14.04 korona 1913 január 4-én 20.48 korona 1913 július 3-án 20.28 korona 1914 május 15-én 19.95 korona •1914 október 1-én 23.47 korona Az 1913. és 1914. év első felében az áruk inkább lefelé menő irányzatot mutatnak, amelyet a legutolsó egy-két hónapban ismét egy erőteljes áremelkedés váltott föl. A további áralakulás főleg attól függ, hogy a kormány milyen gazdaságpolitikát fog a legközelebbi időben folytatni. Ha, amint reméljük, a gabonaárakat hatósági ármegszabás útján lejebb fogják szállítani, úgy az élelmiszerek ára az egész vonalon le fog szállni, mert hisz tudvalevő, hogy minden élelmiszer ára, speciális okoktól eltekintve, a főélelmiszer, a gabona ára szerint igazodik. Ha ez nem történik meg, úgy valószínűleg további áremelkedés következik be. * A háború kitörése után hamarosan megírtuk, hogy az ország és a hadsereg élelmezése érdekében meg kell tiltani, hogy az idén olyan élelmiszerekből, amelyek emberi táplálkozásra alkalmasak, szeszt főzzenek. Kimutattuk, milyen óriási mennyiségű burgonya és kukorica pusztul el a szeszfőzés által. Indítványunk akkor a polgári sajtóban kevés visszhangra talált. A nagytőkéhez közel álló „P. Lloyd" röviden „a tömegbe tetett jelszónak'' minősítette indítványunkat. Ennek ellenére, úgy látszik, hogy a kormány komolyan foglalkozik azzal a tervvel, hogy a szeszfőzést élelmiszerekből, ha nem is egészen megtiltja, de legalább a felére redukálja. Nagyon örülnénk ennek az eredménynek és ennek fejében szívesen elnézzük azt is, hogy emellett előkelő laptársunk most ugy tünteti föl a dolgot, mintha az eszme tőle indult volna ki. 1914 in.i. 15. 1814 okt. 1. Mennyiség kig. üsszeg ossypg fill. ár fill. fill. árfill. ossypg fill. 2 11. marhahús 170 340 198 396 1 II. disznóhús (tarja) 204 204 130 180 1 kolbász, füstölt — 220 220 220 220 1'/M szalonna, füstölt — 104 97 204 102 .'/sl disznózsír — 3 02 81 180 90 18 barna kenyér — — 27 486 40 738 10 burgonya, rózsa — 10.5 105 11 110 " savanyú káposzta 24 48 28 56 2 bab, fehér apró — 44 88 48 96 1 cukor — — 186 86 102 102 3 tojás, daralka 8 24 9 27 7 tej, liter — — 31 217 31 217 19.95 23.34 NÉPSZAVA 1914 október 10. Ivóvízzel való ellátás a lövészárokban. * A forralás és a szűrők szerepe. A harcban álló katonáknak ivóvízzel való ellátásáról dr. Christian nyugalmazott német törzsorvos a következőket írja : Hogyan áll a modern hadsereg az ivóvízzel való ellátás bajaival szemben ? Ezt a kérdést sok ember vetheti föl, amikor azt hallja, hogy a katonáknak napokig kell a lövészárkokban feküdniök. A hadsereg vezetősége ennek a feladatnak a teljesítésénél abból a gondolatból indult ki, hogy manapság a tábori csapatoknak aránylag elég gyakran áll rendelkezésükre egészségügyi szempontból kifogástalan, központivízművekből származó ivóvíz, de a táborban a feszükségletet többé-kevésbé kezdetleges kutakból, sőt állóvizekből kell fedözniök. Mivel azonban ezt állandóan gyanúsnak tartják, a kutak könnyen bepiszkíthatók és a nagy központi vízműveknél sincsen kizárva, hogy azokat szándékosan megfertőzik, így már előre is csak olyan vizet engednek nyers állapotban elfogyasztani, amelyet az orvosok vagy más szakértők kifejezetten ártalmatlannak minősítettek. A csapatokat bizonyos számú képzett egészségügyi tiszt kíséri, akik a magukkal vitt „mozgó laboratórium" segítségével képesek a szükséges vizsgálatot megejteni. Ha egyáltalán nincsen elegendő víz, a földbe vert csökutak segítségével próbálnak talajvizet szerezni. Erre a célra az utászok a tábori kórházak és a sütödék fölszerelései között mindig tartanak ilyen kutakat. Ha a vízért való fúrás is sikertelen, az ivóvizet nagyobb távolságból kell hozni a vizes kocsikon, amelyekkel a trének rendelkeznek; a vízszállításnak ezt a körülményes és ki nem elégítő módját, ha csak lehet, el kell kerülni. Amíg a vízművek tartalmát ártalmatlannak nem minősítik, figyelembe kell venni az ivóvízveszedelmességének elhárítására irányuló utasításokat. Amint említettük, elsősorban az a fontos, hogy a kolera, a tífusz és a vérhas bacillusait, amennyiben ezek a vízben találhatók, eltávolítsák vagy megöljék. Erre a legkitűnőbb mód a forralás. A nagyobb csapattestek „ivóvizelőkészítőket", kétfogatú kocsikat visznek magukkal, amelyekben a nyers vizet először is átszűrik, azután forrpontra melegítik. Az igen elmés készülék szerkezete a vizet csak akkor engedi át, amikor túllépte a forrpontot. A forralt víz továbbá többszöri kanyarodásban úgy folyik végig a vezető csövek falazata mellett, hogy csaknem teljesen lehűl és általában csak három fokkal melegebb, mint nyers állapotban, amikor a készülékbevezették. A forralásnál fejlődött gőzt a szivattyú hajtására használják. A táborban leginkább használt kétfogatos ivóvizelőkészítő óránként körülbelül 500 liter bacillusmentes vizet szállít, amelyet azután tea, kávé ,vagy citromlé alakjában a tábori kulacsokba töltenek. Állomásokon nagyobb hasonló készülékeket is használnak, amelyek óránként körülbelül 1000 liter vizet szállítanak. Sajnos, a kisebb csapatrészeket és őrségeket, amelyek külön-külön menetelnek, nem lehet azokkal a kitűnő készülékekkel fölszerelni ; ezeknek tehát másként kell magukon segíteniök. Ha csak lehetséges, nekik is valahogyan föl kell forralniok a vizet használat előtt. Hogy a forralt víz ízletesebb legyen, jól föl kell rázni vagy tiszta faággal megkavarni, miközben levegő hatol közé. Csak szükség esetén kell használni a szűrő,ket, amelyeket a csapatok magukkal visznek. A tábori szűrő 3000 gram súlyú, aluminiumtartóra erősített, kézi szivattyúval ellátott üreges sejtkova-rúd, amelyet össze-, rakva a borjára lehet kapcsolni. A nyers vizet a szivattyúval az aluminiumtartóba és a sejtkova-tömegen keresztül a szűrőrúd belsejébe szorítják, amelyből egy toldalék-,csövön keresztül kicsurog. Az ilyenfajta kifogástalan szűrő tiszta vízből percenként három liter csiramentesvizet tud szállítani. Sajnos azonban, hogy a szűrő helyes működése könnyen megakad. A szűrőmasszában nem ritkán kis hasadékok támadhatnak, amelyeken a bacillusok keresztülcsúsznak ; hosszabb használat után ezek a bacillusok még a sértetlen szűrőnél és tisztátalan víznél bedugaszolják a szűrőlikacsokat, annyira, hogy a víz át nem szivároghat. A tábori csapatok szülőkocsit is visznek magukkal, amelyen a szülőt járműre helyezik. Így kevésbé sérülnek meg, mintha a bornyára kapcsolva viszik, visszafutó áramlattal megtisztíthatják és külön készülék segítségével, gőzzel sterilizálhatják. Ha nem nagy súlyt helyeznek arra, hogy a víz csiramentes legyen, akkor egyszerű szűrőt, például szénszűrőt vagy asz- besztből készült szűrőket használhatnak, amelyeket főzőedényben is elhelyezhetnek. A víz felületén úszó részeket, amelyek a vizet forralása után is élvezhetetlennek mutatják, rögtönzött segédeszközökkel is eltávolíthatják. A német hadi egészségügyi utasításokban rámutatnak arra, hogy erre a célra egy, a fenéken átfúrt hordót használhatnak, amelybe kavicsot, homokot, szalmát vagy hamumentes faszenet raknak. Az ivóvíznek fertőtlenítés nélkül való megtisztítása vegyi úton is lehetséges. A kínai háborúban, ahol csaknem kizárólag iszapos vizet találtak, a legjobb eredménnyel használták a timsót. A timsó, vasszulfát és egyéb vegyi szerek segítségével a víz felületén úszó részeket hamarosan a fenékre sülyesztik, amire a tiszta vizet lemérik. Egy újabb javaslat szerint a tisztátalan vizet vegyi úton megtisztítják a bacillusoktól és egyúttal mechanikai úton leszűrik a víz felületén úszó részecskéket. A vegyi fertőtlenítés, amely egyébként ki-, tűnő, az ivóvíznél ez idő szerint alig alkalmazható. A bacillus mérge egyúttal sejtméreg is és ivóvízbe csak akkor szabad azokat használni, ha a megkívánt hatás után, önmagától föloldódik vagy könnyen eltávolítható. Az újabban fölkerült eljárás, hogy az ivóvizet bróm vagy sósavval fertőtlenítsék és ezeket a vegyi szereket ismét ártalmatlanná tegyék, meglehetősen hatástalan és így a háborúban nem is alkalmazható. Amerikában kisebb-nagyobb mértékben kipróbálták a klórmészt, de ez ismeretlen összetételű, ezért bizonytalan a hatásában és így nem egészen ártalmatlan. Különböző vegyi szerekkel való kísérletezések után, a német hadsereg vezetősége helyesen lemondott a vegyi szerek használatáról az ivóvíz fertőtlenítésében és főként a timsóval és a szűréssel és a forralással való sterilizálásra rendezkedett be.