Gonda Béla szerk.: A Tenger 4. évfolyam 1914

Éves tartalomjegyzék - Nyitray Ottó: Tengeri sporthalászat

TENGERI SPORTHALÁSZAT. Irta NYITRAY OTTÓ. Pesca di mare. - Sport-peche de mer. — Sport-Seefischerei. — Sport-sea fishery. A z Adria partján (a magyar-horvátnak nevezett tengerparton) dívó sport­halászat az utóbbi években eredményben igen szegény, miután a dina­mittal való halászat itt még mindig dívik, ami igen sok kis ivadékhalat pusztít el. A halászatnak ez a formája tilos ugyan, de hát azok a közegek, akiknek kötelességük volna ezt megakadályozni, édeskeveset törődnek vele. Pedig ha az itteni tengeri halászatba valami rendet hoznának be, volna itt hal bőven, de a dinamit és az itt divatozó lámpafény mellett, szigonnyal űzött tavaszi halászat, amely leginkább az ivás miatt a parthoz jött halakat teszi tönkre, természetesen megakadályozza a halak szaporo­dását. Végre kellene hajtani teljes szigorral azt a tilalmat is, mely a kis­szemű hálók használatára vonatkozik. A mindig haléhes tengerparti lakos nem gondol arra, hogy a hal ki is veszhet, hiszen nagy a tenger! A mi tengerpartunkon igen sok halfaj van, amely a sporthorgászat szempontjából számbajöhet. Lássuk most e halfajokat és halászatukat egyenként sorbavéve. A legismertebb halfaj a Scomber scomber, az olaszok scombri­o locar­daja, az apróbbját scombrettinek nevezik. Ez a makrel, melyet tengeri pisztráng (Seeforell) néven hoznak a konzervgyárosok forgalomba. A tenger­parti nép a nagyobbat locardának, a kisebbet pedig gob­inek nevezi. Mindkettő egyforma alakú és színű, csak a nagyságban van a különb­ség, ámbár a halászok esküsznek rá, hogy a scombri és scombretti külön faj. E halak háta szép sötétkék csíkokkal van tarkázva, a hasa ezüst­színű. Hosszuk 15—30 cm, súlyuk 15—25 dkg között váltakozik. A halászat ideje itt áprilistól augusztus hó végéig tart, ámbár egyes

Next