Tolnai Világlapja, 1914. július-szeptember (14. évfolyam, 27–39. szám)

1914-08-16 / 33. szám

A tábori konyhák Rendkívül fontos feladatot ró a hadvezetőségre a csapatok élelmezésének nagy munkája. Gondoskodnia kell arról hogy a katonák százezrei számára mindég legyen elegendő élelmiszer és ezt mindég idejében oszthassák szét az erre hivatott élelmező tisztek. A csapatokat mindenütt nyomon követik az élelmi­szeres szekerek s amikor megjön az étkezés ideje, nagy gyorsasággal hozzá­látnak a katonaszakácsok az étel megfőzéséhez. A tábori konyhákon nagy ilyenkor a sürgés-forgás ; itt krumplit aprít egy csomó szakács, amott a bust aprózzák mások és hamarosan elké­szül az egyszerű, de ízletes és erőt adó eledel. Tábori konyha. Kint a határban, amíg a csapatok hadműveleteiket végzik, száz meg száz katonaszakács mozgó tűzhelyeken főzi az ebédet. Amilyen óriási a forgalom az ilyen térségeken, olyan pontossággal és zavartalanul működik az élelmezési osz­tály. Mindenki sürög-forog, de mindenki a helyén van s pontos időre elkészül az étel. A kitűnő izű ebédet a legnagyobb rend­ben osztják ki a legénységnek. TOLNAI VI­LÁG LAPJA A hadsereg céljaira szolgáló járóművek között nagy szerepük van az automobiloknak is. Rendes automobil-csapatot is szer­veztek a mozgósításkor s fényképfelvételünkön a katonai gépkocsivezetőket látjuk. Puskájuk nincs, de van hatalmas revol­verük, mellyel veszedelem esetén megvédelmezhetik magukat. Mindannyian kitűnő soffőrök, akiknek kezében jó helyen van a hatalmas katonai automobilok kormánya. 11

Next