AGRÁRTÖRTÉNETI SZEMLE 42. évfolyam (2000)

2000 / 1-2. sz. - TANULMÁNYOK - HOFFMANN TAMÁS: Mindennapi kenyerünk

2 HOFFMANN TAMÁS legfontosabb élelmiszernövénynek az Óvilágban, ám (ismét csak klimatikus okok­ból) a gumók termesztése kizárólag a kontinentális övre korlátozódik. A rizs, a kukorica és a burgonya egyáltalában nem alkalmas arra, hogy kelesztett kenyeret süssenek belőle. Ezt a célt csak a magas sikértartalmú búza, árpa, köles, rozs termesztői érhették el­­ hosszas kísérletezések után. A magvakat és a gumókat mindenütt megfőzik és megsütik. A magvakat gya­korta meg is őrlik, de az őrleményt nem szokás erjeszteni, noha maga a művelet technikailag egyáltalában nem kivitelezhetetlen. A rizst (vastag emészthetetlen cel­lulózhéja miatt) meg is hántolják, de ekkor elvész a termés súlyának fele. Az emberiség élelmiszergazdálkodásában tapasztalt sikereinek titka inkább azzal magyarázható, hogy a szubtropikus övezetben (ahol a rizstermesztők zöme él) évente kétszer vetnek és aratnak. További különbségtétel oka a termesztés üzemi módja. Tulajdonképpen a rizs az egyetlen cereália, melyet - többnyire - nem száraz, hanem vizes gazdálkodásban termesztenek. (Arra vonatkozóan, hogy a rizst mocsári vagy mezei fűféleként domesztikálták, nincsenek egyértelmű bizonyítékok. Minden­esetre tény, hogy a száraz rizstermesztés jószerével csupán Délkelet-Ázsiában fordul elő, de ott marginális szerepet játszik.) Az öntözéses gazdálkodás eltartóképessége minden más rendszert meghaladott, ehhez társult tehát mindenütt a legnagyobb faksűrűség Ázsiában, Amerikában egy­aránt. Az itteni mutatókhoz képest az európaiak szinte eltörpülnek, még a modern ipari civilizációkban is. Végeredményben az öntözéses gazdálkodás (bármilyen ha­szonnövény az alapja) több embert tud ellátni, mint a gabonatermesztésen alapuló száraz gazdálkodás, amely Eurázsia kontinentális övezetében vált be. Tulajdonképpen a történelmi probléma abból adódik, hogy az eurázsiai száraz gazdálkodás a közel-keleti, valamint az indiai búza- és árpatermesztő területekről származik, de Európában majdnem minden részletében másként funkcionál, mint azokon a területeken, ahonnan adaptálták. A másik probléma pedig a vizes gazdál­kodásban van. Tény, hogy az öntözéses rendszer - az agrárcivilizációkban kialakult élelmiszerellátás sikerei révén - könnyűszerrel konzerválta az ázsiai társadalmakra jellemző társadalmi és jogi intézményeket. Ezek viszont gúzsba kötötték azokat a társadalmakat, amelyek boldogulásuk érdekében kitalálták őket. Ami a közel-keleti és az indiai agrárcivilizációk alapjait illeti, voltaképpen a hat­hétezer évvel ezelőtt élt emberek hasznosították először a termékenyítő tavaszi ára­dásokat: minden évben új termőréteggel javított talajt műveltek, miközben megnö­velték a termőterületeiket, hiszen áttértek az ekés művelésre, szántóföldekké tágí­tották kertjeiket. (A kelet-indiai rizskultúra délkelet-ázsiai eredetű és a tengeren át érkezett a szubkontinensre. Az indiai és a főként a kínai rizs kétezer évvel ezelőtt drága importáru volt Mediterrán­ Európában.) Ezt az élelmi cikket azonban az Al­poktól északra lakó őseinknek ekkor még nem ismerték, miként az öntözéses gaz­dálkodást sem. Erre sem lehetőségük, sem szükségük nem volt. Agrártörténetünkben három nagy innovációs hullám vonult végig kontinensün­kön, megváltoztatva a legfontosabb élelmiszernövények termesztésének technológi­áját. Az elsővel neolitikus földművesek sodródtak a Közel-Keletről Európa belsejé­be. A második hullámot már az őslakók energiái táplálták. Ázsiai kezdemények ré-

Next