Állattenyésztés, 1977 (26. évfolyam, 1-6. szám)

1977 / 1. szám - Kralovánszky U. Pál: Az állati eredetű fehérjetakarmányok korszerű értékelése a baromfiak és a sertések takarmányozásában

ÁLLATTENYÉSZTÉS 1977. Tom. 26. No. 1. 1 húslisztből AZ ÁLLATI EREDETŰ FEHÉRJETAKARMÁNYOK KORSZERŰ ÉRTÉKELÉSE A BAROMFIAK ÉS A SERTÉSEK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN Kralovánszky A. Pál Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság Fehérje Program Iroda, Budapest A fejlett állattenyésztéssel rendelkező országokban ma már általános a zárt állattartási technológiák elterjedése. Az optimális állati termék termelés érdeké­ben egyre nyilvánvalóbb az is, hogy ezekben az állattartási rendszerekben általá­ban növekszik a koncentrált fehérjetakarmányok felhasználása (5) és így az egyik legkritikusabb terület a megfelelő fehérjetakarmányozás biztosítása. A klasszikus takarmányozási ismeretek szerint a „megfelelő” fehérje­ellátás alapelve úgy hangzott, hogy „az emészthető fehérje mennyiségét minél többfajta növényi és állati fehérjéből célszerű összeállítani”. A fejlődő állatok takarmánykeverékéből tehát nem hiányozhatott bizonyos arányú — az életkor függvényében változó, de az összes fehérjéből 10—40% mennyiségű — állati eredetű fehérje. Hazai keveréktakarmányozási gyakorlatunk is ezt a szellemet tükrözi, ami kitűnik az 1. táblázatban közölt adatokból. Jelenleg sertések és baromfiak 40- féle tápjában szerepel halliszt, vagy húsliszt a különböző keverékekben összesen 1,3—10,2%-os mennyiségben. Ezekkel az adagolásokkal a baromfitakarmá­nyokban az összes fehérje 8,8—27,0%-át, a sertéstakarmányokban az összes fehérje 5,2—41,5%-át biztosítják állati eredetű fehérjével. Figyelemre méltó országos értékelést végeztek az Agrárgazdasági Kutató­­intézetben az ipari eredetű fehérjetakarmány felhasználásának alakulásáról (5). E szerint a sertéságazatban 100 kg élősúly produkcióhoz felhasználtak 1974-ben: tsz-ben á. g.-ban 3,75 kg-ot 2,56 kg-ot hallisztből 4,27 kg-ot 2,92 kg-ot tejporból a baromfiágazatban 0,47 kg-ot 0,32 kg-ot húslisztből 7,89 kg-ot 11,34 kg-ot hallisztből 6,40 kg-ot 9,20 kg-ot Az előbbiekben részletezett arányú hús- és halliszt adagolás végeredményeként 1974—-75. évek átlagában országosan és évente a baromfi ágazatban 24 000 t halliszt, 30 000 t húsliszt, a sertés ágazatban 22 000 t halliszt, 20 000 t húsliszt (és kb. 3000 t tejpor) került felhasználásra. E felhasználást teljes mértékben hazai termeléssel nem tudtuk biztosítani, mivel húslisztgyártásunk a felhasználásnak csak mintegy 2/3-ára elegendő. Tejporgyártásunk ugyan fedezné az itt jelölt mennyiséget, de a borjúnevelés érdekében szükséges tejpor mennyiségével együtt a szükséglet alig 30%-át

Next