Drogista Szemle, 1943 (5. évfolyam, 1-24. szám)

1943-01-01 / 1. szám

Drogista Szemle | TUDOMÁNY ÉS GYAKORLAT__________ Amit­ a kenőcsökről tudni kell •• —-— ———---------~~.­­ • — ~——- Írta: Dr. P­u­­­n­ok­­y István III- Folytatás. Az előző két ismertetésünkben az egyszerű kenőc­s­­alapanyagokkal foglalkoztunk. Most osztályozzuk és fog­laljuk rendszerbe eddigi ismereteinket. Az egyszerű kenőc­salapanyagokat eredetük szerint a következőképen osztályozhatjuk: 1. Növényi (szazam, len-, mandulaolaj, kakaóvaj, -s­árgaviasz, stb.) alapanyagokra. 2. Állati (sertészsír, lanolin, cervelő, csukamájolaj, stb.) alapanyagokra. 3. Ásványi (vazelin, paraffin, szilárd paraffin) alap­anyagokra­ A növényi és állati ken­őesalapanyagokról régebben azt tartották, hogy azok so­kkal jobban felszívódnak, min­t az ásványiak s ezért előszeretettel alkalmazták. A későbbi vizsgálatok azonban kiderítették, hogy­­fel­szívódósuk semmivel sem külömb, sőt avasodási hajla­muk kifejezetten hátrányt­­jelent, mert az avas kenőcs izgatja a bőrt, s így bizonyos idejű állás után használ­hatatlanná válik. Az egyszerű kenőcsalapanyagokon kívül ismerünk összetett kenőcsalapanyagokat is, melyek már önmaguk­ban véve is kész kenőcsök s ezekbe keverjük bele a k­ívánt ha­tó­an­y­agok­at. Az összetett kenőcsalapanyagokat két csoportra oszt­hatjuk : 1. Kenőcsökre, 2- Krémekre. 1. Kenőcsök, mint­ alapanyagok. A kenőcsként elkészített alapanyagok lényegükben nem egyebek, mint egyszerű alapanyagok keverékei. Fon­tosabb alapanyagkenőcseink a következők: a) Egyszerű kenőcs. b) Gy­apj­ú zsír kenőcs. c) Lágyító kenőcs. dl Glicerines kenőcs. Ritkábban használt alapkenőcsök, illetve paszták... e) Lasszar paszta. f) Ung. zinci oxidati. 2. K R­É­M­E K. A krémekről tudnunk kell, hogy lényegükben a szap­panok s ezekhez az alapvegyü­letekhez adjuk hozzá az ill .. hatórészeket és illatosító anyagokat. A kozmetiká­ban a krémek alatt egyszerű kenőcsöket értenek s több­ízben találkozunk olyan „krémekkel“, melyekben szap­­pa­n vegyillet nincsen. Legismertebb krémünk a tejkrém. Nézzük az alapanyagkenőcsök és a tejkrém hivata­los előiratait és­­minősítéseit a gyógyszerkönyv alapján. a) EGYSZERŰ KENŐCS. Ungvenium simplex)." Olvassz össze gőzfürdőn 40 gr. peresint, 400 gr. fehér vaselint és 60 gr. cholesterines vaselint. Szűrd meg a folyékony elegye!­s kevergesd meleg edényben ki­hűlésig: --------- .......................... Fehér színű, áttetsző, csaknem szagtalan, egy ne­mű kelmec. Sűrűsége 0-865- 0 870. Olvadáspontja 60 -65 fok. Kri­stályosodáspon­tja 50—55 fok. Egy súlyrésze 0.4' súlyrész vízzel egynemű kenőccsé keverhető. b) GYAPJÚZSÍR KENŐCS­.. (Ungvenium adrpis lanae). Készíts 100 gr. megolvasztott, víztől mentes gyapju­­zsírből 25 gr. sesam-olajjal és 25 gr. vízzel kihűlésig kevergeve egynemű kenőcsöt. Sárga színű, gyapjúzssír-szagú, lágy kenőcs. Gőz. * fürdőn melegítve, alsó vizes és felső olajos rétegre kü­lönül. A kenőcs kis próbája az „Adeps lanae“ cikkely­ben leírt szín-kreációt mutassa. c) LÁGYÍTÓ KENŐCS. (Ungvenium emolliens). Olvassz össze gőzfürdőn 575 gr. fehér v­acelint, 50 gr. víztől mentes chokiszerines vazelinnel s tégy az el­gy­­hez részletekben és kevergetve 75 gr. vizeit. Szűrd meg a folyadékot és kevergesd kihűlésig. Végül légy a ke­nőcshöz 5 csepp spanyol geraniu­molajat. Feh­ér színűi, rózsa,illatú, egynemű lágy kenőcs. d) GLICERINES KENŐCS. (Angventum Glycerini). Dörzsölj el 2 gr. trigantmézgaport (VI), 10 gr- tip­­méany szesszel, azután tégy a keverékhez 98 gr. glyceint, s melegítsd azt gőzfürdőn kevergetés közben addig, míg egynemű, átlátszó, csaknem színtelen, nyúló.­: kenőccsé nem vált. e) LASSZÁR PASZTA­­(Pasta, Lassari). Oldi gőzfürdőn melegítve zománcos fémdörzsölő­­csészében 2 gr. porrádörzsölt salicylsavat, 48­ gr. fehér mieimben. Szitálj (V) az elegyhez részletekben és ke­vergetés közben 25 gr. keményítőport (VI) és 25­ gr - zinkoxydport (V). Kevergesd a pasztát kihűlésig. Fehér, szagtalan, kenőesszerű paszta. Készletben hűvös hel­yen tartsd. Egészségügyi és háztartási gumiáruk „Théba" méhöblítő UNGÁRIA GUTTAPERCHA ÉS GUMIÁRUGYÁR RT Budapest — Nagytétény. 5

Next