Élelmezési Ipar, 1986 (40. évfolyam, 1-12. szám)

1986-01-01 / 1. szám

ko. ~ évfolyamába lép az Élelme­zési Ipar. Ilyen jubileumokra való visszaemlékezés — ahogy nemrég egy irodalmi hetilapunk írta — azzal a veszéllyel jár, hogy a gyanútlan olvasó­­hallgató ugyanazokat a „hivatalos szövegeket” hallja (sokszor függetlenül attól, hogy a 38., 39. vagy a 40. évfordulóról van-e szó­, ugyanazt a rádióból, mint a televízióból, de az újság sem kü­lönb. Pedig ennek az évfordulónak az igazi megér­téséhez igenis érezni, átérezni kell azt, mi is volt itt 40 évvel ezelőtt, az ország atmoszféráját, a gazdasági-politikai-emberi tényezőket, amit na­gyon nehéz, szinte lehetetlen azoknak átadni, kik nem élték mindazt át, mert számukra ez éppoly történelem, mint az én generációmnak volt Przemysl, a boszniai okkupáció, vagy Mária Te­rézia országgyűlése a vitam et sanguinem-mel. Negyven évvel ezelőtt egy szörnyű háború után (minden háború szörnyű, de ez a polgári la­kosságra nézve is borzalmas volt), egy népellenes, félfeudalista rendszer romjain született az új világ. Végül is a német megszállás, a nyilas uralom, a hat hónapig tartó, az egész ország területén végig­vonuló frontharcok és felszabadító küzdelmek kö­vetkezményeként nemcsak a régi Magyarország hatalmi rendszere omlott össze, de társadalmi szer­kezetében, hagyományos struktúrájában is döntő változások következtek be 1945 tavaszáig. Ezt az óriási megrázkódtatást elviselni, egy ilyen szakadékból kivezető útra térni — az egyé­ni és társadalmi tragédiákkal mögöttünk — csak úgy volt lehetséges, ha minden épkézláb erőt megmozgatunk a mielőbbi újjáépítésre, ha tu­datossá próbáljuk tenni: a romokon is, a lelki­testi sérelmeken felülemelkedve is, van és lesz magyar újjászületés. A gazdasági újjáépítésnek egyik motorja az ak­kor alakult Mérnökszakszervezet volt, amely a szent cél érdekében mozgósította az ország mérnök- és technikustársadalmát. Az elsők között alakult az Élelmezésipari szakosztály (akkor Mezőgaz­dasági iparinak hívtuk), és mi is nagy lelkesedés­sel láttunk az országépítéshez. Pedig az iparban bizony meglehetősen­ alacsony volt abban az időben a műszaki értelmiség szám­aránya a fizikai munkavállalók számarányához viszonyítva és ezen belül még alacsonyabb volt ez a szám a mi iparunkban. 1948-as adat szerint az iparban (a zárójelben az élelmiszeripari ada­tok): mérnök 0,7% (0,2), technikus 1,6% (0,3), mű­vezető 1,5% (1,4), mester 0,4% (0,2), összesen 4,2% (2,1) volt az arány a fizikai dolgozókhoz képest. Tehát nálunk minden 50 fizikai munkásra jutott egy műszaki értelmiségi dolgozó, minden 500-ra egy mérnök. A vegyiparban abban az időben a műszakiakból minden harmadik, a vasiparban minden hatodik volt mérnök, nálunk csak min­den tizedik, sőt egyes iparágakban még rosszabb volt a helyzet. (Kivétel csak a cukor- és szeszipar volt, ahol megközelítették a vegyipar ellátottsá­gát.) Nem véletlen tehát, hogy a „Meisterwirt­­schaft”-ot emlegették az élelmiszeriparokban. Ugyanakkor azt is határozottan le kell szögezni: iparunk nagyon sokat köszönhet a nagy gyakor­lati ismerettel rendelkező mestereknek-műve­­zetőknek, kik a termelés egyenletes fenntartását biztosították. Mi — az iparba kerülő ifjú mér­nökök — a szakma szeretete, megbecsülése mel­lett a technológia csinját-binját tőlük tanultuk. Érthető tehát, hogy szakosztályunk mindent el­követett, hogy ezt a hátrányos helyzetet minden eszközzel kompenzálja. Ehhez egyik legjobb mód­szernek szaklap indítását tartottuk. Egyébként akkori ténykedéseink nagyon sokban hasonlítot­tak az anekdotabeli hályogkovácshoz, hisz bizony jószándékkal, de erőnket-tudásunkat sokban meg­haladó feladatokra vállalkoztunk. Legfeljebb annyi a különbség — ami bizony alapvető —, hogy egy idő után — ma szinte hihetetlennek tűnő éjjeli-nappali tanulással, tanítással — bele­tanultunk, belenőttünk a vállalt munkába. Ahogy akkor írtuk: „A magyar mezőgazdasági iparok országunk ipari össztermelésének 30%-át produkálják, és a magyar nemzetgazdaságban el­foglalt ilyen nagyjelentőségű szerepük kívánta meg, hogy a mezőgazdasági iparokban foglalkoz­tatott műszaki értelmiség, adminisztratív tisztvi­selők, és nem utolsó sorban az iparban foglalkoz­tatott minden dolgozó részére olyan szakfolyó­iratot indítsunk meg, amelyből ismereteiket, szak­mai tudásukat fejleszthetik, elméleti síkon és gyakorlati problémáik megtárgyalásával megis­merik iparunk döntő kérdéseit, hozzászólhatnak azokhoz, azonkívül a mezőgazdasági iparokban dolgozó kartársak hasábjainkon publikálhassák kísérleteik eredményeit.” „Célkitűzésünk három irányú: 1. fejleszteni és minden rendelkezésre álló esz­közzel átütőképessé tenni a hazai mezőgazda­­sági iparokat, és ez iparok sikeres működésé­hez elengedhetetlenül szükséges iparágakat, ami mintegy 40 000 munkáskéz közvetlen foglalkoz­tatását jelenti.

Next