Hűtőipar, 1937 (5. évfolyam, 1-12. szám)

1937-01-15 / 1. szám

H­Ű­T­Ő­I­P­A­R viszonylag drága, de ennek ellenére, hogy drágább, mint egy hűtőgéppel vagy sz­inűjégkeverékkel készített fagy­lalt, annyi más előnye van (rendkívül gyors és tiszta mun­ka), hogy már nagy üzemek is áttértek fagylaltnak szá­razjéggel való előállítására, azonban még sokkal előnyö­sebb ez kis és legkisebb mennyiségű fagylalt előállítására. Háztartások részére nincsen tisztább és egyszerűbb előál­lítási mód és a legkisebb befektetéssel is jár, miután kü­lön fagylaltgép egyáltalában nem kell hozzá, csak egy egészen közönséges kisebb cukrászdák, kávéházak részére van nagyon szép és jól kidolgozott olcsó gép (cc 275.—­RM.), amely­nek főelőnye a rendkívül gyors előállításban nyilvánul meg, amellyel többféle fagylaltot egymás után viszony­lag kis mennyiségben állíthatunk elő. Úgy­hogy ven­dégeket, akik váratlanul fagylaltot kérnek pár perc alatt ki lehet szolgálni. Előfeltétele természetesen az, hogy állandóan kis mennyiségű száraz jeget raktározunk, de az az állítás, hogy állandóan veszteség állhat elő nem állt fenn, mert ezen veszteségek korszerű raktározó edé­nyekben nagyon kicsinyek. Egy 10 kg-os befogadóképes­ségű edény vesztesége kb. 500 gr. naponta, tehát raktáro­zási költség cca 12 Ps. pro nap. Műjég részére ilyen rak­tározási lehetőség egyáltalán nincs. Mindenre felkészülve lenni: a vendéglős részére igen nagy értékkel­ bír. Úgy, hogy azt a csekély veszteséget majdnem mindenki szíve­sen vállalja, az egyszerűségről, tisztaságról, és a kis hely­­szükségletről egyáltalában nem beszélünk. Ugyancsak a cukrászipar körébe tartozik a fagylalt szállítása a privát vevőnek, ami szárazjég hozzáadásával egyszerű papírdobozban keresztül vihető. A szárazjég több órán keresztül tartja magát, tehát a cukrász nem kény­telen, hogy úgy mondjam percnyi pontossággal az áruját leszállítani. Eddig az úgynevezett „kihordó szekrényecs­­kéket“ használták erre a célra, amelyek a műjég­ és a só keverékével lettek hűtve, egészen eltekintve ezen eljárás tisztátlanságától e hűtőszekrények nehezek és nehezen kezelhetők voltak, ha az egyik vevő 7 órára kívánta a fagylaltot a másik ugyanabban az utcában 8 órára, úgy ezt az utat kétszer kellett megtenni. Most több ilyen kar­tondobozt ugyanabban az időben kiadhatnak és a fagy­laltot gond nélkül több órával, a rendelési idő előtt elküld­heti. Egyedül időben és szállítási költségben nagyobb a megtakarítás, mint amennyi a kartondoboz kölsége. Meg kell ezen a helyen említeni, hogy Németországban és a szomszédos országokban az utóbbi időben egész sora ala­kult a nagyüzemeknek, amelyek amerikai minta után fagylaltot nagy mennyiségben állítanak elő és azt nagy területen terjesztik. Ezek sok szárazjeget használnak és eladásuk szakemberek kétkedése ellenére nagyon is fi­gyelemre méltó mennyiséget ért el. A nagy üzemek most már megismerték a szárazjég előnyeit és emelkedő mennyiségben használják. A kicsi és közepes üzemeknek is annál többet kell szárazjeget hasz­nálni minél élesebb lesz a verseny, mert épen az ő ré­szükre, akiknek a nagy előnyük éppen a mozgékonyság­ban és alkalmazkodó képességben van a szárazjég egy felbecsülhetetlen segédeszköz a drága hűtőgépekkel fel­szerelt nagy üzemekkel szemben. További nagy terület a szárazjég részére a szóda és ásványvíz és más szénsavval telített italok előállítása. Jelentős nagy üzemekben már most be van vezetve s a főelőnye a 100 százalékos tiszta­ságában rejlik. Itt is egy hasonló kép alakul, t. i. a szá­razjég kiváló alkalmassága kicsiny és legkisebb mennyi­ségek előállítására s a helyben elfogyasztásra. Azódtaviz előállítására van egy műszakilag nagy jól átgondolt szer­kezet (a berendezés összköltsége 500-400 Márka) főelő­nye nemcsak az, hogy a szódavíz előállítása meglepően rövid idő alatt történik, hanem az, hogy mindjárt iható állapotban van és kívánság szerinti hőmérsékletre hűűt­­hetjük. Egy kg. szárazjégből cca 20-50 liter jéghideg szó­davíz állítható elő, tehát egy liter előállítása maximálisan 2 fillér. Meg kell említenünk azt, hogy nincsen szó úgy­nevezett „pótlékról“, hanem az ital minősége minden te­kintetben felveheti a versenyt a régi módon előállított italokéval. Nem kétséges tehát, hogy ezen a téren egé­szen más fogyasztó közönséget lehetne a száraz jég részé­re szerezni. Képzeljük el, hogy forró napokon mindenütt ahol nagy tömegek vannak (strandfürdő, sportpályák, ki­ránduló helyek stb.) egy félliter ásványvíz 5 Pl. árban haszonnal adható el, mellesleg megjegyezve ez nemcsak a forró évszakokra vonatkozik, mert ki ne szeretne a színházban, vagy koncerten egy pohár hideg italt? A le­vegő ezekben a helyiségekben túlságosan száraz és az­ ember szomjasabb­ lesz, mint nyáron: ha egy jó minősé­gű hideg ital a Pfennigért kapható, akkor egészen bizo­nyos hogy nagy forgalmat érhetünk el vele. A szódavizgépnek tehát miután segítségével két fő­ három értékes tulajdonságát a szárazjégnek kihasználhat­juk, jó kilátása van. Ezek a tulajdonságok a követke­zők: hideg­ tartalma, a vegyi természete és az előállott nyomás. Tehát cseppfolyós szénsavat és jeget ugyanab­ban az időben pótol. Kiviláglik tehát, hogy éppen egy ilyen felhasználhatósági ág nagyon gazdaságos. Hasonló eset áll elő a sör­készüléknél, azonban nyíltan be kell vallanunk, hogy egy tényleg praktikus és használtató be­rendezés, amely ennek az ideának megfelel, még nincsen a piacon. Azonban nem kétséges, ha az ember elhatá­rozza, hogy ezt a feladatot megfelelő szaktudással, termé­szetesen megfelelő anyagiak birtokában megoldja, hogy e probléma nagyon rövid időn belül végleges megoldást nyer. Angliában már vannak használatban oly berendezé­sek, amelyben a szárazjeget újból cseppfolyósítják és az­után a sörapparáthoz felhasználják. A vendéglősök na­gyon megvannak elégedve vele, miután a sör minőségét előnyösen befolyásolja. Valószínűleg a tisztasága és a fejlődött szénsav következtében. Ha már ilyen berendezé­sek gazdaságosnak bizonyultak, amelyeknél a szárazjég­ben rejlő hideget egyszerűen el­pazarolják, úgy olyan berendezések, melyek ezenkívül még műjég megtakarítást is maguk után vonnak nagyon nagy tért hódítanának. Romló­ áruknak a szállítása, úgymint élelmiszerek, virágok, gyógyszeráruk stb. felhasználhatósági lehetősége laboratóriumokban, száraz-biolóiai anyagok mély­hűtésé­­n­, különböző kísérletekhez, mint pl. gumini és drága­kövek, az orvosoknál és a kozmetikánál szövetek megölé­sére és szénsavas fürdők részére, a festék és a gummi iparban, mint adalék a festésnél és keverésnél, gépgyá­rakban és a csőiparban csővezetékek lezárására ott, ahol más elzárhatósági lehetőség nincs, a repülőgépiparban aluminium szegecsek keményítésére, a levegő kiszorítására benzin tankokból hegesztés előtt stb. Mindezek a lehető­ségek már gyakorlatilag, ki vannak próbálva és csak pro­pagandára van szükség, hogy a szárazjég ezeken a terü­leteken polgárjogot nyerjen. Mindent összefoglalva mondhatjuk azt, hogy a leg­óvatosabb megítélés mellett a szárazjég felhasználhatósá­ga nagyon számot­tevő és az elérhető eladás nagy, mert ahhoz, hogy egy szárazjéggyár rentábilis legyen oly kis eladás szükséges, hogy egy szárazjéggyár felállí­tásától mindenkor kielégítő eredményt várhatunk és fő­leg azt, hogy megfelelő vezetés mellett hasznot is hajtson.

Next