Hűtőipar, 1937 (5. évfolyam, 1-12. szám)
1937-01-15 / 1. szám
HŰTŐIPAR viszonylag drága, de ennek ellenére, hogy drágább, mint egy hűtőgéppel vagy szinűjégkeverékkel készített fagylalt, annyi más előnye van (rendkívül gyors és tiszta munka), hogy már nagy üzemek is áttértek fagylaltnak szárazjéggel való előállítására, azonban még sokkal előnyösebb ez kis és legkisebb mennyiségű fagylalt előállítására. Háztartások részére nincsen tisztább és egyszerűbb előállítási mód és a legkisebb befektetéssel is jár, miután külön fagylaltgép egyáltalában nem kell hozzá, csak egy egészen közönséges kisebb cukrászdák, kávéházak részére van nagyon szép és jól kidolgozott olcsó gép (cc 275.—RM.), amelynek főelőnye a rendkívül gyors előállításban nyilvánul meg, amellyel többféle fagylaltot egymás után viszonylag kis mennyiségben állíthatunk elő. Úgyhogy vendégeket, akik váratlanul fagylaltot kérnek pár perc alatt ki lehet szolgálni. Előfeltétele természetesen az, hogy állandóan kis mennyiségű száraz jeget raktározunk, de az az állítás, hogy állandóan veszteség állhat elő nem állt fenn, mert ezen veszteségek korszerű raktározó edényekben nagyon kicsinyek. Egy 10 kg-os befogadóképességű edény vesztesége kb. 500 gr. naponta, tehát raktározási költség cca 12 Ps. pro nap. Műjég részére ilyen raktározási lehetőség egyáltalán nincs. Mindenre felkészülve lenni: a vendéglős részére igen nagy értékkel bír. Úgy, hogy azt a csekély veszteséget majdnem mindenki szívesen vállalja, az egyszerűségről, tisztaságról, és a kis helyszükségletről egyáltalában nem beszélünk. Ugyancsak a cukrászipar körébe tartozik a fagylalt szállítása a privát vevőnek, ami szárazjég hozzáadásával egyszerű papírdobozban keresztül vihető. A szárazjég több órán keresztül tartja magát, tehát a cukrász nem kénytelen, hogy úgy mondjam percnyi pontossággal az áruját leszállítani. Eddig az úgynevezett „kihordó szekrényecskéket“ használták erre a célra, amelyek a műjég és a só keverékével lettek hűtve, egészen eltekintve ezen eljárás tisztátlanságától e hűtőszekrények nehezek és nehezen kezelhetők voltak, ha az egyik vevő 7 órára kívánta a fagylaltot a másik ugyanabban az utcában 8 órára, úgy ezt az utat kétszer kellett megtenni. Most több ilyen kartondobozt ugyanabban az időben kiadhatnak és a fagylaltot gond nélkül több órával, a rendelési idő előtt elküldheti. Egyedül időben és szállítási költségben nagyobb a megtakarítás, mint amennyi a kartondoboz kölsége. Meg kell ezen a helyen említeni, hogy Németországban és a szomszédos országokban az utóbbi időben egész sora alakult a nagyüzemeknek, amelyek amerikai minta után fagylaltot nagy mennyiségben állítanak elő és azt nagy területen terjesztik. Ezek sok szárazjeget használnak és eladásuk szakemberek kétkedése ellenére nagyon is figyelemre méltó mennyiséget ért el. A nagy üzemek most már megismerték a szárazjég előnyeit és emelkedő mennyiségben használják. A kicsi és közepes üzemeknek is annál többet kell szárazjeget használni minél élesebb lesz a verseny, mert épen az ő részükre, akiknek a nagy előnyük éppen a mozgékonyságban és alkalmazkodó képességben van a szárazjég egy felbecsülhetetlen segédeszköz a drága hűtőgépekkel felszerelt nagy üzemekkel szemben. További nagy terület a szárazjég részére a szóda és ásványvíz és más szénsavval telített italok előállítása. Jelentős nagy üzemekben már most be van vezetve s a főelőnye a 100 százalékos tisztaságában rejlik. Itt is egy hasonló kép alakul, t. i. a szárazjég kiváló alkalmassága kicsiny és legkisebb mennyiségek előállítására s a helyben elfogyasztásra. Azódtaviz előállítására van egy műszakilag nagy jól átgondolt szerkezet (a berendezés összköltsége 500-400 Márka) főelőnye nemcsak az, hogy a szódavíz előállítása meglepően rövid idő alatt történik, hanem az, hogy mindjárt iható állapotban van és kívánság szerinti hőmérsékletre hűűthetjük. Egy kg. szárazjégből cca 20-50 liter jéghideg szódavíz állítható elő, tehát egy liter előállítása maximálisan 2 fillér. Meg kell említenünk azt, hogy nincsen szó úgynevezett „pótlékról“, hanem az ital minősége minden tekintetben felveheti a versenyt a régi módon előállított italokéval. Nem kétséges tehát, hogy ezen a téren egészen más fogyasztó közönséget lehetne a száraz jég részére szerezni. Képzeljük el, hogy forró napokon mindenütt ahol nagy tömegek vannak (strandfürdő, sportpályák, kiránduló helyek stb.) egy félliter ásványvíz 5 Pl. árban haszonnal adható el, mellesleg megjegyezve ez nemcsak a forró évszakokra vonatkozik, mert ki ne szeretne a színházban, vagy koncerten egy pohár hideg italt? A levegő ezekben a helyiségekben túlságosan száraz és az ember szomjasabb lesz, mint nyáron: ha egy jó minőségű hideg ital a Pfennigért kapható, akkor egészen bizonyos hogy nagy forgalmat érhetünk el vele. A szódavizgépnek tehát miután segítségével két fő három értékes tulajdonságát a szárazjégnek kihasználhatjuk, jó kilátása van. Ezek a tulajdonságok a következők: hideg tartalma, a vegyi természete és az előállott nyomás. Tehát cseppfolyós szénsavat és jeget ugyanabban az időben pótol. Kiviláglik tehát, hogy éppen egy ilyen felhasználhatósági ág nagyon gazdaságos. Hasonló eset áll elő a sörkészüléknél, azonban nyíltan be kell vallanunk, hogy egy tényleg praktikus és használtató berendezés, amely ennek az ideának megfelel, még nincsen a piacon. Azonban nem kétséges, ha az ember elhatározza, hogy ezt a feladatot megfelelő szaktudással, természetesen megfelelő anyagiak birtokában megoldja, hogy e probléma nagyon rövid időn belül végleges megoldást nyer. Angliában már vannak használatban oly berendezések, amelyben a szárazjeget újból cseppfolyósítják és azután a sörapparáthoz felhasználják. A vendéglősök nagyon megvannak elégedve vele, miután a sör minőségét előnyösen befolyásolja. Valószínűleg a tisztasága és a fejlődött szénsav következtében. Ha már ilyen berendezések gazdaságosnak bizonyultak, amelyeknél a szárazjégben rejlő hideget egyszerűen elpazarolják, úgy olyan berendezések, melyek ezenkívül még műjég megtakarítást is maguk után vonnak nagyon nagy tért hódítanának. Romló áruknak a szállítása, úgymint élelmiszerek, virágok, gyógyszeráruk stb. felhasználhatósági lehetősége laboratóriumokban, száraz-biolóiai anyagok mélyhűtésén, különböző kísérletekhez, mint pl. gumini és drágakövek, az orvosoknál és a kozmetikánál szövetek megölésére és szénsavas fürdők részére, a festék és a gummi iparban, mint adalék a festésnél és keverésnél, gépgyárakban és a csőiparban csővezetékek lezárására ott, ahol más elzárhatósági lehetőség nincs, a repülőgépiparban aluminium szegecsek keményítésére, a levegő kiszorítására benzin tankokból hegesztés előtt stb. Mindezek a lehetőségek már gyakorlatilag, ki vannak próbálva és csak propagandára van szükség, hogy a szárazjég ezeken a területeken polgárjogot nyerjen. Mindent összefoglalva mondhatjuk azt, hogy a legóvatosabb megítélés mellett a szárazjég felhasználhatósága nagyon számottevő és az elérhető eladás nagy, mert ahhoz, hogy egy szárazjéggyár rentábilis legyen oly kis eladás szükséges, hogy egy szárazjéggyár felállításától mindenkor kielégítő eredményt várhatunk és főleg azt, hogy megfelelő vezetés mellett hasznot is hajtson.