Magyar Sütők Lapja, 1937 (35. évfolyam, 1-24. szám)

1937-01-01 / 1. szám

1937. január 1. MAGYAR SÜTÖK LAPJA 7. oldal Újdonságok a sütőüzletekben A külföldi sütök nem azon törik a fejüket, hogy egymástól hogyan lehet a vevőket olcsóbb árral elszedni, hanem elsőrendű minőségű áruval igyekeznek felvenni a versenyt. Újfajta sütemé­nyeket készítenek, amelyek nemcsak új vevőkört jelentenek az üzlet számára, hanem üzleti jóh­ír­­nevük terjesztés­ére is szolgál. Hála kb. 28 nemzet sütőszervezeteivel fennálló kitűnő összeköttetéseinknek, sokszor sikerült­ sü­tőipari újdonságokról tudomást szereznünk. A Magyar Sütők Lapjának 35 éves fennállása alatt sikerült számtalan újfajta süteményt és más ipari terméket bevezetnél. Most arról kaptunk hírt, hogy Szászországból egy újfajta sütemény indul útnak egész Németország területére, amely alkal­mas arra,­­hogy a sütőüzletek bevételei emelked­jenek. Tudniillik Szászországban egyes sütőüzle­tek kirakataiban figyelmeztetés látható a követ­kező felírással: Figyelem! 10 és 11 óra között új különlegesség „Meleg szalonna- és var és hagymaszeletek.“ Ez az újfajta sütemény nagyon jól bevált és a közönség csak úgy tódul ezen idő alatt a sütőüz­letekbe, hogy ott a kitűnő szalonna- vagy vörös­hagyma-szeleteket elfogyassza. E süteményfaj­ták Németország nagyobb sütőüzemeiben látha­tók és arról­­értesülünk, hogy azoknak mindenütt nagy keletjük van. Alant közlünk néhány ilyen receptet: Szalonna-szeletek. Egy kiló kenyér- vagy zsemlyetésztát kinyúj­tunk a táblán kb. 10 cm. szélesre ujjnyi vastag­ságra és fél méter hosszúságra s azt bezsírozott plékre helyezzük el és vízzel bekenjük. Háromne­gyedkiló paprikásszalonnából mogyorónagyságú kockákat vágunk éls ezeket egyforma távolságban a kockaalapra szórjuk, só- és köménymagkeverék­kel behintjük, vigyázva, hogy ne legyen elsózva. Míg a tészta megkel, 6 tojást jól összekeverünk és mielőtt a kemencébe tennénk a süteményt, a 0 tojás felét rákenjük a szalonna-szeletekre. Az­­egészet főné kemencébe tesszük, félig kisütjük, majd a fennmaradt 3 tojást újból rákenjük a félig megsült süteményre. Ha a tojásnak magas az ára, akkor csak a tojásmennyiség felét vesz­szük, de ahhoz 1 deci tejet, vagy tejfölt keve­rünk és ezt a keveréket öntjük a szalonna-szele­tekre, amelyeket újból kemencébe teszünk és tel­jesen kisütünk. Még meleg állapotban 2—3 ujnyi szélességű szeleteket vágunk. Darabonként 10—15 filléres árban nagyon könnyen el lehet adni ezeket a sza­­lona­szeleteket. A szalonnaszeletek másik fajtája. Úgymint fent, egy kiló tésztából alapot készí­tünk. Féli kiló szalonnát mogyorónagyságú koc­kákra vágunk és elszórjuk a tésztán. Négy darab vöröshagymát vagdalunk össze, sóval és kömény­maggal összekeverjük és arányosan a tésztára helyezzük. Ha a tészta megkelt, 3 tojást egy deci tejföllel összekeverünk, az egészet ráöntjük és a kemencében jól kisütjük. Meleg állapotban szele­tekre vágjuk. Vöröshagyma-szeletek. Háromnegyedkiló vöröshagymát lehámozunk és egy-két órán át hideg vízben tartunk, hogy csípős ízét enyhítsük. A vöröshagymát kockákra vágjuk és sósvízben puhára főzzük. A vörös­hagymát lyukas merőkanállal kiemeljük a víz­ből és tálra tesszük, aztán 12 deka disznózsírt, te­szünk hozzá és az egész anyagot jól összekever­jük. Ha a massza kihűlt, 4 tojással jól felkever­jük és a fenti módon elkészített tésztalapra, — mely közben már megkelt — egyenletesen rá­kenjük, köménymaggal behintjük, kisütjük és meleg állapotban szeletekre vágjuk. Finomabb vöröshagyma-szelet. A tészta alapot ugyanúgy készítjük, mint fent. Fél kiló vöröshagymát meghámozunk és felszele­telünk, majd 15 deka vajban a tűzre tesszük. Ha a vöröshagymák már puhák és félig-meddig ki­hűltek,­ 2—3 deci tejfölt, 3 tojást, kevés sót és köménymagot keverünk hozzá. Ezt a masszát rákenjük az elkészített alapra, amikor az már megkelt, apró vaj- vagy margarin darabokkal szórjuk tele, kisütjük és felszeleteljük. A masz­­szába változás kedvéért 10 deka egész apróra vágott szalonnát is keverhetünk. ❖ Ezeket a vöröshagymás­ szeleteket akkor kell sütni, amikor más sütemény vagy kenyér nincs a Boldog új évet kivan a tr­EINER KEKSZ ,\V\\V\\\\\\\\\\V\\\V\\V\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\V\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\^\\^VV\\\\\\V///////////////////////^///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Next