Magyar Sütők Lapja, 1937 (35. évfolyam, 1-24. szám)
1937-01-01 / 1. szám
1937. január 1. MAGYAR SÜTÖK LAPJA 7. oldal Újdonságok a sütőüzletekben A külföldi sütök nem azon törik a fejüket, hogy egymástól hogyan lehet a vevőket olcsóbb árral elszedni, hanem elsőrendű minőségű áruval igyekeznek felvenni a versenyt. Újfajta süteményeket készítenek, amelyek nemcsak új vevőkört jelentenek az üzlet számára, hanem üzleti jóhírnevük terjesztésére is szolgál. Hála kb. 28 nemzet sütőszervezeteivel fennálló kitűnő összeköttetéseinknek, sokszor sikerült sütőipari újdonságokról tudomást szereznünk. A Magyar Sütők Lapjának 35 éves fennállása alatt sikerült számtalan újfajta süteményt és más ipari terméket bevezetnél. Most arról kaptunk hírt, hogy Szászországból egy újfajta sütemény indul útnak egész Németország területére, amely alkalmas arra,hogy a sütőüzletek bevételei emelkedjenek. Tudniillik Szászországban egyes sütőüzletek kirakataiban figyelmeztetés látható a következő felírással: Figyelem! 10 és 11 óra között új különlegesség „Meleg szalonna- és var és hagymaszeletek.“ Ez az újfajta sütemény nagyon jól bevált és a közönség csak úgy tódul ezen idő alatt a sütőüzletekbe, hogy ott a kitűnő szalonna- vagy vöröshagyma-szeleteket elfogyassza. E süteményfajták Németország nagyobb sütőüzemeiben láthatók és arrólértesülünk, hogy azoknak mindenütt nagy keletjük van. Alant közlünk néhány ilyen receptet: Szalonna-szeletek. Egy kiló kenyér- vagy zsemlyetésztát kinyújtunk a táblán kb. 10 cm. szélesre ujjnyi vastagságra és fél méter hosszúságra s azt bezsírozott plékre helyezzük el és vízzel bekenjük. Háromnegyedkiló paprikásszalonnából mogyorónagyságú kockákat vágunk éls ezeket egyforma távolságban a kockaalapra szórjuk, só- és köménymagkeverékkel behintjük, vigyázva, hogy ne legyen elsózva. Míg a tészta megkel, 6 tojást jól összekeverünk és mielőtt a kemencébe tennénk a süteményt, a 0 tojás felét rákenjük a szalonna-szeletekre. Azegészet főné kemencébe tesszük, félig kisütjük, majd a fennmaradt 3 tojást újból rákenjük a félig megsült süteményre. Ha a tojásnak magas az ára, akkor csak a tojásmennyiség felét veszszük, de ahhoz 1 deci tejet, vagy tejfölt keverünk és ezt a keveréket öntjük a szalonna-szeletekre, amelyeket újból kemencébe teszünk és teljesen kisütünk. Még meleg állapotban 2—3 ujnyi szélességű szeleteket vágunk. Darabonként 10—15 filléres árban nagyon könnyen el lehet adni ezeket a szalonaszeleteket. A szalonnaszeletek másik fajtája. Úgymint fent, egy kiló tésztából alapot készítünk. Féli kiló szalonnát mogyorónagyságú kockákra vágunk és elszórjuk a tésztán. Négy darab vöröshagymát vagdalunk össze, sóval és köménymaggal összekeverjük és arányosan a tésztára helyezzük. Ha a tészta megkelt, 3 tojást egy deci tejföllel összekeverünk, az egészet ráöntjük és a kemencében jól kisütjük. Meleg állapotban szeletekre vágjuk. Vöröshagyma-szeletek. Háromnegyedkiló vöröshagymát lehámozunk és egy-két órán át hideg vízben tartunk, hogy csípős ízét enyhítsük. A vöröshagymát kockákra vágjuk és sósvízben puhára főzzük. A vöröshagymát lyukas merőkanállal kiemeljük a vízből és tálra tesszük, aztán 12 deka disznózsírt, teszünk hozzá és az egész anyagot jól összekeverjük. Ha a massza kihűlt, 4 tojással jól felkeverjük és a fenti módon elkészített tésztalapra, — mely közben már megkelt — egyenletesen rákenjük, köménymaggal behintjük, kisütjük és meleg állapotban szeletekre vágjuk. Finomabb vöröshagyma-szelet. A tészta alapot ugyanúgy készítjük, mint fent. Fél kiló vöröshagymát meghámozunk és felszeletelünk, majd 15 deka vajban a tűzre tesszük. Ha a vöröshagymák már puhák és félig-meddig kihűltek, 2—3 deci tejfölt, 3 tojást, kevés sót és köménymagot keverünk hozzá. Ezt a masszát rákenjük az elkészített alapra, amikor az már megkelt, apró vaj- vagy margarin darabokkal szórjuk tele, kisütjük és felszeleteljük. A maszszába változás kedvéért 10 deka egész apróra vágott szalonnát is keverhetünk. ❖ Ezeket a vöröshagymás szeleteket akkor kell sütni, amikor más sütemény vagy kenyér nincs a Boldog új évet kivan a trEINER KEKSZ ,\V\\V\\\\\\\\\\V\\\V\\V\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\V\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\^\\^VV\\\\\\V///////////////////////^///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////