Magyar Üveg- és Agyagujság, 1904 (4. évfolyam, 1/72-24/95. szám)

1904-01-01 / 1. (72.) szám

1. (72.) szám. MAGYAR ÜVEG- ÉS AGYAGUJSÁG 5 FAZEKAS-IPAR Útmutató fazekasok és kályhások részére. — Irta: Örley János. — (Folytatás.) Az alább közölt két máz már nehezebben ömlő, de még jól alkalmazható jobb fajta fazekaskemenczében, ha különben elég tűzálló az agyagunk. 11. sz. máz. 12. sz. máz. 25 s. r. vagy 24 s. r. kvarcz 55 s. r. » 54 s. r. ólomgelét 12 s. r. vagy 10 s. r. pandermit 6 s. r. » 10 s. r. földpát 2 s. r. » 2 s. r. kaolin vagy agyag. Az eddig felsorolt mázak nyers mázak, azok tehát előzetes megömlesztést nem kivánnak. A­ fazekas igé­nyeinek azok meg is felelnek. Miután azonban bizo­nyára sokan érdeklődnek ömlesztett mázak összetétele iránt is, néhányat közlünk, megjegyezvén, hogy azok magyarországi kőedénygyárakban tényleg használatban vannak. 13. sz. máz. Ömlesztők 27 s. r. kvarcz 17 s. r. földpát 33 s. r. gélét 11 s. r. hamuzsir 3 s. r. kaolin 9 s. r. üveg. A máz áll: 95 s. r. ömlesztékből, 5 s. r. miniumból. Ha figyelmesen bíráljuk meg ezt a mázat, úgy azt látjuk, hogy helytelen az összeállítása. Helytelen azért, mert az ömlesztőkben egyedül a 11 súlyrész hamuzsir oldhatatlan vízben és e kevés anyag lekötésére mégis mennyi más anyagot kell megömlesztenünk. Ezt a mázat pedig évek hosszú során át használta egy kőedénygyár, összetételét pedig mint gyári titkot féltékenyen őrizte. Ebből látszik, hogy bizony még gyárakban sem ritka a szakértelem hiánya. Sokkal észszerűbb és eredményében is jobb a követ­kező összetételű máz, melynél bizonyára fel fog tűnni, hogy az egyik ömlesztőkben nincsen ólom. 14. sz. máz. A máz áll: 51 s. r. 1. számú ömlesztők 19 s. r. 2. » » 17 s. r. ólomfehér 8 s. r. földpát 4 s. r. kvarcz 1 s. r. kaolinból. Ennek a máznak hátránya, hogy kétféle ömlesztő­ket kell készíteni. Az első ömlesztőkben nincs ólom és így az ólomnélküli máznak is alkalmas, mert igen szép, fényes üveg, bár kissé nehezen olvad meg. A második ömlesztőket rendkívüli lágyságánál fogva a porczellán­­festékek készítésénél szokták használni. Sokkal könnyebben ömlik a következő ömlesztők, melyből 1000°-nál alacsonyabb hőmérsékletnél ömlő és különösen meszes agyagon jól tartó ólomnélküli máz készíthető: 15. sz. máz. A máz készül: 90 6 4 30 s. r. földpát 10 s. r. kvarcz 6 s. r. mészkő 34 s. r. bórsav 10 s. r. égetett szóda 10 s. r. hamuzsir. s. r. ömlesztékből s. r. üvegből s. r. kaolinból. Az ilyen ólomnélküli máznak a fazekasra nézve nagy hátránya, hogy nagy tömegét meg kell ömleszteni. Van azonban olyan segédanyagunk is, melylyel nyers ólomnélküli máz is készíthető, még pedig 1000°-nál ala­csonyabb hőmérsékletnél. Ilyenek: 17. sz. máz. 30 s. r. 65 s. r. 5 s. r. 16. sz. máz. 25 s. r. 70 s. r. 5 s. r. 18. sz. máz. 35 s. r. üveg 60 s. r. pandermit 5 s. r. kaolin. Mind a három átlátszatlan fedő fehér máz. Ezek­nek a nyers mázaknak közlését azért tartjuk kívánatos­nak, hogy ezáltal a főzőedényeket készítő iparosokat arra ösztökéljük, hogy nem mérges mázakkal kísérleteket végezhessenek. És ha magában ezek a mázak netalán nem felelnének meg, részben ólmos mázakkal való keve­rés által megfelelő főzőedény-mázakat készíthetünk. Példaképen az alábbiakban ilyen mázkeveréseket közlünk, mely mázak majdnem teljesen egyforma hőmér­sékletnél ömlenek, daczára annak, hogy az egyikben 30, a másikban 20, a­ harmadikban csak 15 súlyrész­félét Ömlesztők 2. Ömlesztők Ömlesztők 10s.r.kaolin van 100 súlyrészmázban. 29s.r.bórsav 19. sz. máz. 20. sz. máz. 21. sz.máz. 28 s. r. földpát 10 s. r. kvarcz 10s.r.mészkő 8s.r.égetett szóda 171/2 s. r. 10/2 s. r. 802s.r. kvarcz 5s.r.hamuzsir. 1 30 s. r. 20 s. r. 15 s.r. ólomgelét 18s.r.kvarcz 15 s. r. 20 s. r. 26112s.r. üveg 70s.r.minium 321/1 s. r. 43­/1 s. r. 45 s.r. pandermit 12s.r.bórax. 5 s. r. 5 s. r.5 s.r. kaolin.

Next