Műszaki Lap, 1907 (8. évfolyam, 1-24. szám)

1907-01-05 / 1. szám

1907 MŰSZAKI LAP Az elromlott készárú feldolgozásánál, mely rend­szerint marónátronná át nem alakított szódát is tartal­maz, csak az utánadagolt, illetve az árú szódájának megfelelő mészmennyiséggel kezeljük. 2. A tiszta lúg bepárlása. A tartályban vagy kádban leülepedett lúgot a fenéken leült mészről óvatosan lehúzzuk és a bepárló üstbe, vagy a bepárlásra és ömlesztésre szolgáló üstbe öntjük, pontosan lemérve litermennyiségét és erősségét. A liter és erősség számát följegyezzük, mert ez a két szám adja az alapot további számításainkhoz. A lúghoz, még mielőtt befőznénk, konyhasót kell adnunk. A sóhozzáadagolásnak az a magyarázata, hogy a marónátron, ha mint a szódagyártás mellék­­termékét állítják elő, az ott visszamaradó nyerslúgból, akkor az mindig tartalmaz — változó mennyiségben sót. A modern gazdaasszony pedig ma már nem «sózza ki» a szappant, mert ezt a marónátronban jelenlévő só végzi el helyette. A sót illetőleg, iparsót használunk, mely 3°/o szódá­val van denaturálva. Nagyon vigyázzunk arra, nehogy ú. n. marhasót vegyünk használatba, mert ez a sónem oly anyagokkal van denaturálva, melyek árúnkat meg­­szinezik s mint ilyen, természetesen hasznavehetetlen. A hozzáadagolandó só mennyiségére nézve azt tapasz­taltam, hogy legcélszerűbb, ha a 3. pontban ismer­tetett számítás alapján kiszámítjuk az összes nyerendő árú súlyát (tiszta marónátron + hozzáadagolandó szóda) s ezután számítunk 6%-ot. De a súlyhoz mindig hozzá kell számítani azt a súlykülönbözetet, melyet a 3°/o szóda ad s ennyivel többet kell a sóból lemérni. Pl. a kiszámított só súlya 30 kg., ámde ennek 30/o-a szóda, tehát 30 + 0-9 30­9 kg. sót adunk hozzá. Nagyobb mennyiségű árúnál a hozzáadagolandó szóda mennyi­ségéből a 3°/o szódát leütjük. A számításoknak mindenkor pontos betartására óva figyelmeztetek mindenkit, egyrészt azért, hogy az árú összetételéről mindenkor világos kép legyen, másrészt pedig, hogy a fölhasznált nyersanyagok súlyát és a kikapott kész árú súlyát bármikor könnyen ellenőriz­hessük. Ha a lúg teljesen elpárolgott, akkor visszamarad egy piszkossárga színű tömeg, a­mely a tiszta maró­nátron, esetleg egy kismennyiségű szódával keverve, mely a lúgból marad vissza. A befőzést, különösen a vége felé, nagyon óvatos keverés közben kell végezni, mert gyakran előfordul, hogy a besűrűsödésnek arányában kiváló maró nátron a kazán vagy üst fenekén (szabad tüzelés mellett) lesül. Ezáltal a kazán falát izolálja, mely körülmény a kazán kiégéséhez vezethet, vagy pedig, ha esetleg ezen lesült réteg megreped, a lúg a repedésen beszivárog a kéreg és a kazán fala között gőzzé válik, mely nem tudván szabadulni, a réteget föltépi és pedig sokszor oly erővel, hogy a kazán egész tartalmát kivágja, a mely tünemény eltekintve a kártól, igen nagy szerencsétlenségnek lehet okozója. Ha a lúg teljesen besűrűsödött, úgy kezdetét veszi árucikkünk elkészítésének legfontosabb mozzanata. 3. A féltermék megömlesztése. Akár közvetlenül az ömlesztőben avagy befőző­­üstben pároltuk be a lúgot s azután tettük az ömlesz­tőbe— egy biztosító nyílással ellátott­­ tetővel betakar­juk s lassú fokozatos tűzzel elkezdjük az ömlesztést. Kezdetben a tüzet nem szabad erősen fölhajtani, nehogy a még visszamaradó nedvességből fejlődő gőz az anyagot kicsapkodja. Mikor azután a gőzfejlődés meg­szűnt, a tüzet erős hatásúvá teszszük, a­mikor rend­szerint be szokott következni az ömlés első stádiuma, az anyag teljes szétbomlása. A tűz által szétfolyasztott marónátron sötét­barna, sőt néha fekete színű is. Ha az egész tömeg szétfolyott, a tüzet ismét fokozzuk, még­pedig annyira, hogy a tömeg a kazánban halvány-piros szint kapjon, illetve ilyen izzásra jusson. Mikor ezt a szint elértük és nem tiszta árú gyártása a célunk, hanem valamely alacsonyabb fokúé, akkor most hozzáadjuk a hígításra szolgáló szódamennyiséget. Itt most kitérünk mindazon számításokra, melyek a marónátronátronnal összefüggnek. A kereskedelemben forgó árúk p/o-os marónátron tartalma a következő: A lúgok pedig, melyeket a gyártáshoz használunk, a következők: II. E két táblázat segélyével állíthatjuk be árúnkat. Az első táblázat az árú tiszta marónátron tartalmát mutatja és pedig a két határértéket — a minimum és 1. 50-es ______________ 35—400/o Na OH 70-es ... ____ ______ 46—50 « « « 80-as 51—55 « « « 90-es ... .............. ... ... 56—60 « « « 100-as ... ... ... ____ ... 61—65 « « « 120-as _______ 71—75 « « « 130-as ... ................ 76—80 « « « Beaunié °/o Na OHBeaunié% Na OHBeaunié 0/o Na OHBeaunié 0/0 Na OHBeaunié 0/o Na OH­ ­ 0-61 ii 7-31 21 15-13 31 24-81 41 36-25 2 1-20 12 8-00 22 15-91 32 25-80 42 37-47 3 2-00 13 8-68 23 16-77 33 26-83 43 38-80 4 2-71 14 9-42 24 17-67 34 27-80 44 39-99 5 3'35 15 10-06 25 18-58 35 28-83 45 41-41 6 4-00 16 10-97 26 19-58 36 29-93 46 42-83 7 4-64 17 11-84 27 20-59 37 31-22 47 44-78 8 5-29 18 12-64 28 21-42 38 32-47 48 46-15 9 5-87 19 13-55 29 22-64 39 3369 49 47-60 10 b-55 20 14-37 30 23-67 40 34*96 50 49-02 3

Next