Tejgazdasági Szemle, 1927 (7. évfolyam, 1-24. szám)

1927-01-01 / 1. szám

4 TEJGAZDASÁGI SZEMLE 1927 január 1 Az szeparátor Separator Stockholm világhírű „Diabolo“ szeparátor­­a! Egyszerű szerkezet, könnyű kezelés, legélesebb fölözés. — Magyarországi vezérképviselő : Chr. Hansen’s Laboratorium A S. magyarországi telepe Telefon: Józs. 49—71. Budapest, IV. Sörház­ utca 1. Sürgönyeim: „Hansenlab“. Vaj- és sajtgyárak teljes berendezése dán mintára a legmodernebb kivitelben______ Mikép óvjuk meg a vaj illatát és vágékonyságát idegen ul fejő, rossz fejő, fájdalmas csecsek, vagy tőgy és ha a fejes alatt fázik a tehén. Gyakori azután e jelenség kisborjas, előhasi teheneknél, ha a feje aztán ül le a fejes­hez, miután a borjú szopott. A tej leadására azonban ne durva bánásmóddal igyekezzünk a tehenet rábírni, hanem simogatással, kedvenc takarmánnyal, szarvkopogtatással és szép szóval. A tőgyet kenegetjük és természetesen a ki­váltó okot megszüntetjük. A fejes időpontját lehető pontosan tartsuk be. Ha el akarjuk tolni, úgy lassan, fokozatosan és ne hirtelen men­jünk át az új időre, különben a tejmennyiség iránja. Általában a fejes előtt, illetve alatt szokás takarmá­­nyozzui, pedig az úgy porképződéssel, mint nagy lármáival, izgalommal és veszekedéssel jár együtt, ami a fentiek sze­rint a tej leadására nem előnyös, a tej baktériumtartalmát pedig növeli. A fejes rendje megkívánja, hogy poros, penészes ta­karmányt ne etessünk a tehenekkel s ha már kell, úgy ráz­zuk, poroljuk ki előbb. Bűzös anyagok sem tűrendők az istállóiban. Ha az istálló nem jól szellőződne, tárjunk ki ajtót, ablakot, amenyiben inni vályúra járnak a tehenek, azalatt mód és élhalom van alapos szellőztetésre. Nagy por támad oly istállókban, melyekben a mennye­zet nyílásán dobják le az etetésre a takarmányt. Földig érő zárt tömlő alkalmazásával elháríthatjuk a porképződést. A fejes munkájának végzésére ma már igen tökéletes és használható gépeink is vannak. A fejőgépek főleg oly vidéken terjednek, ahol rosszak a munkásviszonyok. A fejő­­gépek kezelése jóval több gondot kíván, mint a gazda többi gépe. Ha valahol nem válik be a fejőgép, úgy a rossz keze­lésnek tulajdonítható, mert hogy jók, bizonyítja az, hogy Újzélandban például 1919-ben csak 7577 berendezés dol­gozott és 1922-ben 12.500-ra szökött ezek száma. Közelebbit a fejőgépekről más alkalommal. Kicsinyben! (fogyasztási) tejárak Budapesten 1926. év folyamán a tejvállalatok fiókjaiban JANUÁR 1—5 „ 4800—5000 ff6—31 „ 4600—4800 FEBRUÁR 1—14 „ 4600—4800 fs 15—28 „ 5000—5200 MÁRCIUS 1—31 „ 5000—5200 ÁPRILIS 1—30 „ 5000—5200 MÁJUS 1—15 „ 5000—5200 I— 16—31 „ 4600—4800 JÚNIUS 1—5 „ 4200—4800 M 6—9 „ 4200­ 4500 1— 10—30 „ 4200—4400 JULIUS 1 „ 4200—4400 M 2—11 „ 4600—4800 • I 12—31 „ 4800—5000 AUGUSZTUS 1—31 „ 4800—5000 SZEPTEMBER 1—30 „ 4800—5000 OKTÓBER 1—16 „ 4600—5000 N­ 17—31 „ 4400—4500 NOVEMBER 1—14 „ 4400—4500 N­ 15—30 „ 4800—5000 DECEMBER 1—31 „ 4600—5000 Írta: Tors A­ntal Régi szólásmód, hogy a vaj a tejtermékek királya. Ezzel párhuzamban azt mondhatjuk, hogy a zamat a koro­­­nája és csak addig tündökölhet királyi mivoltában, amíg koronáját bírja. A zamatnélküli vagy zamatját vesztett vaj a közönséges háztartási zsírok sorába sülyed. A vaj felsőbbrendűségéből következőleg is nagyon ké­nyes portéka. Előállítása a gyakorlott mester tapasztala­tait, nüánszaikra kiterjedő figyelmét igényli, míg az elméleti ismeretek a háttérbe szorulva, inkább csak irányító szerep­hez jutnak. A vaj kényessége az elkészülés pillanatával veszi kezdeteit és tart, amíg el nem fogyasztatott, tehát jó minőségének megóvása egész élettartamára válik szüksé­gessé. A kényesség kút forrása az érzékenység s a vaj e tulaj­donságában túlon­túl sokoldalú, úgy belső összetételében. Tehenészeti öltönyök tejgazdasági melleskötények, szövetruhák legolcsóbban GUTMANN J. és TAKSA Budapest, VII. Rákóczi­ út 16

Next