Tejgazdasági Szemle, 1935 (15. évfolyam, 1-24. szám)

1935-01-15 / 1. szám

1985. január 15. TEJGAZDASÁGI SZEMLE • »FIX« KANNATÖMÍTŐ TEJESÜVEGELZÁRÓ KORONGOK nyomással és nyomás nélkül a legolcsóbban és a legjobb kivitelben kaphatók. FLEISCHHACKER és Társai cégnél Budapest, VIL. Kertész­ utca 25. sz. Telefonhívó: 21-7-50. Telefonhívó: 21-7-59. GALITZENSTEIN. GALITZENSTEIN. 239 WESTFALIA AHLBORN tejfölöző- és tejtisztító-separátorok eredeti tejgazdasági gépek, mester­séges hűtőgépek, tejbevitek, stb. voltak­ és maradtak a legelsők. GERBER eredeti tejvizsgáló eszközök Szállítja: STANGA JÓZSEF TEJGAZDASÁGI GÉPÜZLETI VÁLLALATA BUDAPEST, IX., RÁDAY­ UTCA 26. SZÁM.­­ TELEFON: 85-7­43. Mérsékelt árak! Kedvező feltételek! Díjmentes ajánlat! Szállítja k a köző módjait a legrégibb időktől kezdve , amidőn az utcán fej­ték meg a teheneit, kutyafogaton, háton szállították a tejet, a tejeskofú intézményt­ő— a mai napig, a legmodernebb üzemi el­látásig. A különböző tejféleségek, azok csomagolási módja, a palacktej m­ikroflórája­­és különböző vizsgálati eszközök egészítik ki a csoportnak ezt a részét. A kiállítás egy másik része a tej­termelést szemlélteti. A kistermelő gazdasága mellett a modern hygiénikus tejtermelést is megismerjük. Látjuk ott a tejtermelés fejlődését a legrégibb időktől egészen a mai napig; történeti hát­tereit kapunk ehhez képekben. Egy faszobor Krisztus előtt 3000- ből az laikkori fejest mutatja. Vízfestmények és rajzok a tejgaz­dasági eszközök, gépek és felszerelések fejlődését mutatják be. Ugyancsak vízfestményekben látjuk ábrázolva a nagyüzem, a Budapesti Központi Általános Tejcsarnok belső és külső mimiká­ját és a tejtermékek gyártását. A kiállításnak ezt a részét a Bu­dapesti Általános Központi Tejcsarnok ajándékozta a múzeum­nak. Hasonlóképen az ő ajándéka a legmodernebb tejtermelési és tejkezelési gépeikből álló gyűjtemény. Teljes sajtgyári beren­dezést, a legmodernebb gépekkel és eszközökkel a Derby Sajt és Vajtermelő Rt. ajándékozott fa múzeumnak. Az Országos Magyar Tejszövetkezeti Központ fejlődését lát­juk képekben, rajzokban­­és grafikonokban, továbbá termékekben bemutatva. Érdekes statisztika egészíti ki ezt a csoportot a tej­termelésről, a vajforgalomról és a tejszövetkezetek sűrűségéről. Az Országos Magyar Tej,szövetkezeti Központ a vajtermelő üzem teljes berendezését a legmodernebb gépekkel ajándékozta a mú­zeumnak. Látjuk még a vajgyártás fejlődését vízifestményekben bemutatva. Grafikonok mutatják, hogy az államilag ellenőrzött vaj jó minősége milyen óriási módon emelkedett 1930—1933-ig. Sta­tisztika van arról, hogy az állami ellenőrzőjegy használatára jogosított üzemek száma hogyan növekedett 1929-től 1934-ig. Érdekes az a kimutatás, mely az ellenőrzött és közönséges vaj­ban levő csirák arányszámát mutatja. Ide tartozik még a tejszín­Tejszövetkezetektől, termelőktől és uradalmaktól sajtot és vajat évi kötésre is veszünk a legmagasabb napi árban. — — csarnokokat berendezünk ===== CSORNAI SAJT ÉS VAJTERMELŐ VÁLLALAT WEISER GÉZA és WEISER ZOLTÁN Ajánlatot, levelezést a budapesti központhoz kérjük. Budapest, V., Vilmos császár­ út 60. Telefon: 24­9-99, érlelésnél fontos mikrobák, a vaj készítésre káros mikrobák te­nyészetei; különböző hibákkal bíró­­vajak modelljei; különböző vajf­éleségek mintái; továbbá a vaj vizsgálatára vonatkozó eszkö­zök, műszerek és különböző vaskultúrák. Ugyancsak ilyen vonatkozású részleteket találunk a sajt­­gyártásra vonatkozólag is; itt vannak a sajtérést befolyásoló mikrobák tenyészetei; különböző sajtféleségek; azután jellegze­tes sajthibák modelljei; a sajtkészítésre kerülő különböző­­kultú­rák, vizsgálati eszközök és módszerek szemléltetése. A túró gyártására vonatkozó rész is teljes képet nyújt ezen tejtermék előállításáról és alkalmazásáról. A mezőgazdasági múzeumnak a tejgazdasági csoportja való­ban hozzáértéssel és nagy szeretettel van átszervezve s abban értékes csoporttal gazdagodott a múzeum. Tanulságos és világos képet nyújt ez a csoport a laikus szemlélőnek is; tökéletes és könnyen érthető betekintést nyerhet a nem szakember is ezen a kiállításon a tejtermelés és tejfeldolgozás­­rejtelmeibe; azonban a szakember is tanulsággal szemlélheti azt, mert itt együtt össze­gyűjtve kapja­­azt, amire kisebb vagy nagyobb üzemében szük­sége lehet s aminek munkája, közben hasznát veheti.

Next