Gyürky Antal (szerk.): Borászati Lapok 1858

1858-05-30 / 22. sz.

170 átesett, nem azon tisztasággal és zamattal bír, melyet rajta pár évi kellő pinczekezelés mellett észre ve­szünk, annak oka egyedül abban rejlik, hogy a bor az érintett első és zajosabb zejlés által még korán­sem végezte be fejlődése pályáját, hanem szükséges azonfölül még, hogy a lassú, vagyis úgy nevezett utózejlésen átessék. Tart pedig ezen utózejlés a borok minőségé­nek sokféleségéhez képest — miben főleg a léltar­talom játsza a főszerepet — több évig is; és a bor, míg ezen csendesen bensőleg, de sokáig lefutó zej­lésen át nem esett végkép, magára folytonos foko­zati javulást ölteni szokott. Bevégződvén pedig ezen folyamat, a bor, mint mondani szoktuk, óvá lesz; azaz, nyers sajátságos sötét-sárgás színét, kellemetes, melegítő és zamatos ízét, s végül azon tüzességét és átható erősségét, melyre a bor — tekintve a szőlőhegy fekvését, az égaljat és az évi időjárat minőségét,­­ felvergődni képes. Elérvén ezen tulajdonát a bor, ha még ezentúl számos­ évekig eltartatik, és ez alatt fel nem frissit­tetik, észre veszszük ismét, hogy a bor előbbi tüzes­ségét veszteni kezdi, s ellenben, mint mondani szo­kás, olajossá válik, előbbi világosabb színét sötétes színre változtatja; a nélkül azonban, hogy a­mi csak későbben történik, — zamatját és átlátszóságát vesztené. Hogy mi legyen mind­ezen jelentőséges válto­zások oka, azt egyedül azon vegytani folyamat ké­pes megmagyarázni, melyen a bor készülése első napjától egészen az avasodásig átesik, azaz : a b­o­r­zej­lés. — És csak ezen zejlés kellő felfogása, és az innen kivonható következtetések ügybevétele ve­zethet egyedül a felállított kérdés megfejtéséhez. — Mi miatt most tehát arra, hogy az olvasó, a pálya­kérdésre vonatkozandó állításaimat tökéletesen ne csak megértse, hanem következetesen meg is ma­gyarázhassa, szükséges, hogy előbb a borzejlés tü­neményeit , tüneményei okait és azon változások leírását közöljem, melyeken a bornak a zejlés által átesnie kell. Hogy azonban a borzejlésről magunknak töké­letes fogalmat szerezhessünk, mindenek­előtt a must­nak, vagyis a szőlőbogyó nedvének vegytani alkat­részeit kell ismernünk, ismernünk a borzejlés fel­tételeit, és végül azon változásokat, melyeken a must egyes alkatrészei a zejlés közben átesnek. A must vegytani alkatrészei. Az újabbkori vegyészek a mustban már több­féle alkatrészeket fedeztek fel, mint p. o. a festő­anyag, fűszeres anyagok, cserany, alma- és borkő­sav, mész, vas, s több föld- és sónemek. A must azon alkatrészei azonban, melyek a zejléskor a főszerepet játszák, már régen tudva voltanak. — Ezen igény­telen értekezésben, — melynek egyedüli feladata, a kitűzött tárgy egyszerű előadása — a must azon vegytani részeiről külön említést tenni nem szüksé­ges, melyek vagy helyhez, vagy földalaphoz, vagy szőlőfajhoz kötvék, és tárgyunkra nézve minden esetre vagy igen csekély, vagy épen semmi jelentő­séggel nem birnak. A must lényeges alkatrészei pedig im ezek: czukor, nyákczukor, borkő és viz. (Folytatása következik, egy-két tüneményeit is, úgy mint a mozgást, a zajlás saját­ságos hangját magában foglalja. — Végül azonkívül, hogy e szó mindenkép hajtható, szép magyar eredeti hangzata is. Én tehát ezen rövid értekezésemben mindannyiszor, a midőn a fermentatiót (Grährung) kijelölni szükséges lészen, ezen szót használandom, sőt ajánlom azt átalában, főleg bo­ros pincze gazda társaimnak, kiknek ezúttal kívánom, hogy jelenleg utózejlésben levő boraik igaz nedtárrá fejlődjenek, és velök imádott horunk létrejött boldogságát nemsokára megpengethessék. Dr. Kéry: A VILÁGHÍRŰ TOKAJI BOR TERMESZ­TÉSE. S KÜLÖNÖSEN ESSENTIÁJÁNAK S ASZÚJÁNAK KÉSZÍTÉSE. Mezősy Lászlótól. Mi tokaji szőlömivesek, az aszúbor és essentia előállításához, készítéséhez, mindjárt tavaszkor kez­dünk. Már a szőlőtövek metszését úgy intéz­zük, hogy nekünk nem csak sok borunk, hanem in­kább aszúnk teremjen; azért metszünk mi oly­alant simára, és nem szemes csapokra, mert mi nem any­nyira sok, mint jó bort akarunk szűrni. Azt hi­szem, hogy nincs a világon bortermesztő, ki még azt sem tudná, hogy a szemre, csapokra, vagy épen lu­gasokra metszett szőlő teremhet ugyan sokat; de ha ugyanazon tő alant és simára metszetik, mint ez, ta­lán egyedül az egész világon csak a Hegyalján di­vatozik, sokkal kevesebbet, de igen sokkal nemesebb nedvet fog adni. A mély szőlőtöveken karóhegyig körös körülcsüngenek , az undorodást és hideg­lelést okozó nagy zöld fürtök, melyeket a félsinges hosszú csapok segedelmével erőltetett ki a szőlős­gazda, ott az egyenlítő alatti nap heve sem fog aszút és nemes essentiát előidézni. Hiában­ a természetben úgy áll az, még pedig mint megfejthetlen titok, hogy a mi nemes, az nem tenyészik, az nem termel­tethetik oly bőven , mint a nemtelen. A nemes juh, a büszke ló csak egyet, a disznó és más aljas állatok hatot, néha tizenkettőt is ellenek. A nemes ojtások nem hullatják minden évben oly dúsan gyümölcsei­ket, mint a vadon erdők fanyar kökényei s csipke bokrai. Az ananász nem terem úgy, mint a krumpli. Míg egy pár font aranyat, addig sok ezer mázsa va­sat napvilágra hoz a munkás bányászkéz. A gyé­mántok és opálok nem hevernek úgy halmazokban, mint a futó patakok kavicsai. De figyeljünk jól! még maga az emberiség is alá van vetve ezen természet­szabta törvényeknek. Míg egyik nemzet századokon keresztül alig tudja kellő létszám­át feltartani, vagy talán még fogy, addig egy másik mellette, minden sovány életmódja s rendszere daczára is, tüczet­számra nevelve fel gyermekeit, mint a sáska úgy szaporodik. A nemes furmintból és gohérból ültetett, és alant simára metszett tokaji szőlőnk is, — ez oknál fogva igen jó és bő szüret az, ha egy­­1200 f­öllel számni-

Next