Gyürky Antal (szerk.): Borászati Lapok 1859

1859-01-02 / 1. sz.

Mikép lehet segíteni, hogy a szőlővessző szeme télen meg ne vakuljon. A szőlőtőkéket azért szokták befedni télre, hogy a fagy ne ártson a rügyeknek (szemeknek), de sokszor a hidegtől megmentjük ugyan tőkéinket, hanem a meleg­ben párlanak le a szemek. Ez akkor szokott történni, ha a szőlőt, melynek földje még nem volt eléggé megfagyva, nagy hó lepi be, s ha havazás után eső esik, mely a hó­takaró felső bőrét kérgessé teszi, mi által a be nem fa­gyott föld gőze a kérgessé lett havon keresztül el nem gőzölöghetvén, a szőlőszemek elpárlanak vagy megful­ladnak. Ily esetben tehát legtanácsosabb néhány embert a szőlő alján bizonyos távolságban egyet a másiktól fel­állítani, s mindeniknek egy hegyes karót adni a kezébe, s úgy indítani őket végig a szőlőn. Ezek minden lépten egy lyukat ütnek a havon, mi által a hó alatt kifejlett gőznek az elszállásra út nyittatik. Ha az emberek ekkor a szőlő tetejére értek, ismét más részen kezdhetik meg e munkát, mely csekély fá­radságba kerül, miután nem kell a lyukakat sűrűn szur­kálni, elég ha az emberek két öl távolságra állnak egy­máshoz, s ha menetközben minden második lépésnél egy lyukat ütnek. 4 trágyalével megöntöztetik s földdel befedetik, mig fül­ledni kezd) igen jó trágyaszert ad a szelek javítására. A mit én igen nagyon elhiszek, de nekem is lévén e tekintetben tapasztalásom, kötelességemnek ismerem azt ezen lapok olvasóival közleni. Én kis városban lakván, észre­vettem, hogy sza­bók, csizmadiák sat, igen sok posztó­­s bőrhulladékot hordanak a közös szemétdombokra, én azt mind össze­gyűjtöttem, sőt még a szíjgy­ártók, fésűsök s esztergá­lyosok által eldobott hulladékot is, mit először jómeny­nyiségű fűrészporral összekevertem, mert ez nálam bő­ven volt, s azután egy gödröt ásatván, e keveréket abba rakattam ; de rétegenkint földet terigettettem el ezen hulladékokon. Mikor e gödör így megtelt, befe­dettem kevés földdel, s időnkint azon sovány konyha­mosadékkal, mely a sertéseknek már nem szük, öntöz­tettem, s midőn tapasztaltam, hogy trágyám érett, ak­kor a szőlőbe kihordattam. Egy darab szőlőmet, melynek minden része egy­forma földdel birt, s mely mindenüt­t egyformán sovány volt négyfelé osztatván, s mind a négy részét másnemű trágyával javítattam, és pedig egy részét jó érett juh-, másikat vegyes marhaganéjjal, harmadikat szőlőről összevakart polyvás trágyával, s a negyediket az emlí­tett csinált trágyával. Minden részről külön szedettem a szőlőt, s ezen általam készített trágyával javított ré­szen már harmadik évben egymásután a termés ará­nyához képest 50 % több bor volt, mint másnemű trágyák után. Tapasztalásom szerint a zsíros és tüzes trágya nincs jó hatással a szőlőre, de legjobb az, mely sok sós és ásvány részeket tartalmaz, és mely a földjavítás mel­lett a földet is porhóvá teszi. Azért én­­az említett trá­gyaszeren kivül) folyvást szőlőharasztból, szőlővessző­hulladékból, polyvából s mindenféle hulladékból vegy­trágyát készítek, s azt (a­mi fődolog) állati vizelettel és konyhamosadékkal szoktam öntöztetni, s csak azután használni, ha érni kezd, minek mindig jó sikerét ta­pasztaltam.­­ Baráti. Vidéki levél. Eger, dec. 28-án 1858. A gyöngyösi kiállítás­nak — hol t. szerkesztő úrhoz is szerencsénk volt — meg van a maga hatása. Borainkat az összehasonlítá­sok után jobban megtanultuk ismerni, s most folyvást a borászatról beszélünk, borászati érdekeink tehát újra s még jobban felébredtek. Sokat vitatkozunk mi, valljon melyek voltak a kiállításon a legjobb borok. (Mi bátran mondhatjuk, hogy egy-kettő kivételével mind dicsőségére váltak termesztőiknek. Szerk.) A­minek azután az a jó követ­kezése van, vagy inkább lesz ,hogy még nagyobb szor­galommal fogunk boraink kezeléséhez látni. Csak még egy ösztönre lenne szükségünk t. i. vevőre. Ha borainknak az ő jeles tulajdonaik szerinti ára­s kelete lenne, akkor bizonyosan még jobb kedv­vel űznénk borászatunkat. Addig is azonban támaszt ezen jeles „Borászati Lapok"ba találhatunk, melyből már annyi jót és hasznost olvastunk, s melyben egy­mást borászatunkról, helybeli viszonyainkról felvilá­gosítani képesek vagyunk, és látjuk hogy áll a borke­reskedés, hol s merre nyilik valami kilátás. A remek tol­lal irt angol levelekből nemcsak ottan működő jeles hazánkfia törekedéseit, de boraink viszonyát is megtud­hatjuk, és mégis mily kevesen tartják nálunk e lapo­kat, itt hol szőlőbirtokosaink mind igen mívelt s fel­világosodott férfiak ismeretesek. Bizony kár ezen la­pokért a 3 írtot sajnálni, hiszen sokszor egyetlen egy czikk száz frt hasznot hajthat. Azonban h­iszszük, hogy a jövőre majd több előfizető kerül innen is. (Adja Is­ten, akkor csak az előfizetők nyernek, mert akkor képesek lehetünk bővebb s érdekesebb tartalommal el­látni lapunkat. Szerk.) X. Y. Kérelem levelezőinkhez. Mi azt hiszszü­k, hogy a t. olvasó közönségre nézve nem­csak kedves, de érdekes s tanulságos is, ha az ország külön­böző részeiből folyvást tudósítást kaphat szüleink állapotáról, boraink keletéről, s átalában borászati ügyeinkről.Minélfogva le­velezőink (kik közé minden résztvevő ügybarátot számítani óhaj­tunk) igen lekötelező szolgálatot tesznek az ügynek, ha vidéki viszonyaikról szőlőbirtokos társaikat e lapok hasábjain mennél gyakrabban tudósítják. Szívesen veszszü­k mi a hosszú érteke­zéseket is, de nagyon megfogjuk köszönni, ha csak néhány sorba fognak értesíteni, (és pedig inkább röviden de gyakrabban, mint hosszasan s ritkán). Közlésre való tárgy minden vidéken van, miről elég egy­két szóval írni, például: hogy állnak a szőlők? mit s mikép dolgoznak ez időtájban? mi a bornak ára? kik s mennyit vettek a vidéken? mit fi­zetnek a napszámosnak? mikor kezdettek nyitni, kapálni, m­etsz­eni? stb. Mily szép kimutatást adna ez borászatunkról minden számban, ha szívesek lennének vidéki szőlőbirtokosaink egymásnak cserébe ily érdekes tudósí­tásokat közleni. Nem csinálunk titkot belőle, hogy lapunk kiadásait jóval kellett pótolni a múlt évben, mégis rendes levelezőinknek, kik bármily rövid tudósítást, de havonkint közlenek, szívesen szolgá­lunk e jövő évben ingyen példánynyal. Sőt érdekes s tanulsá­gos értekezéseket örömmel dijazunk. Szerkesztő. Vegyes hírek. — Ezen lapok szerkesztője felsőbb helyen engedélyt nyert Borászati Lapokat német nyelven is kiadni, melyek első száma e napokban jelenik meg. Nehezen tudta magát a szer­kesztő ezen vállalatra elhatározni, mely minden tekintetben ál-

Next