Gyürky Antal (szerk.): Borászati Lapok 1859

1859-10-09 / 41. sz.

A zárt erjedésről. A szüret közeledtével az annyiszor emlegetett zárt erjedést nem lehet eléggé ajánlani , hogy általa meny­nyire javul korunk, vegytanilag szeretném megmu­tatni, de félek, hogy a tudományos szagú értekezés több szőlősgazdát olvasásától visszariasztana, mi c­é­lommal ellentétben jöne, a­mennyiben egészen a leg­szegényebb kunyhóig akarnék hatni, és így kénytelen vagyok csak számukra szorítkozni. 1857-ik évi három közönséges erjedés mellett 5 fokú, míg az 1858-ik évi zárt erjedéssel 7 fokra emel­kedett, íze kellemetesebb, és zamatja kitűnőbb. Pin­czémben találtatik mindkét évből, és így állításomat képes vagyok tettleg bebizonyítani. Mondhatná ugyan az elfogult, hogy a mi áldott jó hazánk a nélkül is böviben volt a kitűnő boroknak; nagy igazság! de ha a jót is jobbá tenni kevés költ­séggel és fáradsággal elmulasztjuk, nemzeti bűnt kö­vettünk. 322 jegyeznem, hogy a szőlő minden érési fokánál, azaz : érés, utóérés és elérésnél többé vagy kevésbbé alkal­mas arra, t. i. több vagy kevesebb vizet tartalmaz, azért a szüret idejére nézve a kedvező vagy ked­vezőtlen idő igen sokat határoz valamint a borsósá­gára is. Erre tájékoz bennünket a mustmérleg, mely a czukor tartalmat megmutatja ugyan, de a víztartalmat nem, mivel ez befolyással van a czukortartalomra nézve. Ezek után kedvező időjárás mellett nem nehéz bevárni az érést és nem nehéz a szüret idejét meghatá­rozni. Máskép áll a dolog a kedvezőtlen időjárás mel­lett és mész ősz idején. Az idő­járásból látván és következtetvén, hogy a kedvezőtlen körülmények annak minőségét rontják, és nincs kilátás jobbra, melyet a mennyiség fedez , mielőtt ez is elveszne, határozandó a szüret ideje. Ha a rothadás áll be, itt az a kérdés, érett szőlőnél törté­nik-e vagy éretlennél? Ha éretlen szőlőt talált a rotha­dás, azonnal szűrni kell, mivel ez soha sem nemesíti meg. Az érett édes szőlőnél mutatkozván az, kedvező időjárás mellett a bor jóságát előmozdítandók, annak eredménye végett a lehetőségig várni kell a szürettel. Ha a szüret előtt esős idő lep meg bennünket, utána rögtön ne szürjünk bármi szép idő álljon is be, mivel a víznek és a szőlőből a vízrészek elgözölgésére idő kell, mi kivált ha érettek a bogyók, a kései szüret nagy előnyére válik. Ezen elgőzölgésre azonban csak akkor kell várni, ha sept. végén a szőlő már érett és egész od­­ hó van előttünk még. Ezen esetben nem csak a kemény, hanem a puha szőlőből, minő hazánk­ban elég van, a legjobb bort lehet szűrni. Mint fenebb említem, Magyarországban csaknem átalán véve puha héjú szőlő van, mely nem mint a vastag húsos, az áta­lakulásra, vagy­is az érésre a jó időt használhatja és elérése alatt az alcohol és édesség képzésére alkal­mas ; azért tanácsos nálunk a közönséget tekintve a szüretet a szőlő lehető érése, eléréséig halasztani és meghatározni. Ezt, t. i. a tökéletes elérést egyes sző­lészek vagy szegényebb birtokosok által is, kik a mennyiséget elébe teszik a minőségnek, igazságosan lehet meg­váratni és meghatározni. Igy lehet csak áta­lában jó bort szűrni. V­o g e­l L­aj­o­s: A megkívántató gépecskét a „Bor. Lapokts már rajzban is bemutató, melyet minden fazekasmester ké­pes igen olcsón előállítani. Pesten Lang József fazekas­mesternél a két nyúl-utczában egy-egy hordóra valót kaphatni 50 új krajczárért. S z t­u p­a. A czélszerű szüretelés haszna. A szüretelés újabb rendszere elméletileg s gya­korlatilag több czikkben előadatott már e lapokban a mult évben, de a „Szőlészeti s borászati közleményeid­ben is részletesen le van az egész szüreti eljárás írva, azért nem akarom azt ismételni, csupán a czélszerű szüretelés eredményére kívánom a t. olvasót figyelmez­tetni, s kimutatni, mily haszon háramlik a gazdára, ha czélszerűen vezeti a szüretet. Azt tudja mindenki, hogy egy szőlőben, nem te­kintve a fajok különbségét, mindig van egy bizonyos mennyiségű rosz, rothadt fürt, van fiatal ültetvény vagy oltvány, melynek gyümölcse sohasem oly fejlődött s érett, mint az öregebb tökéé, ezen fürtök tehát nem adhatnak olyan jó bort, mint a jól érettek, így nagyon természetes, hogy sokkal jobb lesz a bor, ha az éretlen, rothadt, vagy kevéssé fejlődött fürtök eltávolíttatnak a többitől, a­minek azután az lesz a következése, hogy kétféle bort kell szűrni, t. i. első és második osztályút, mi által sokkal több haszna lesz a gazdának, mintha mindent összeszűrne, mivel ezen kezelés által az első­osztályu bor árban annyira emelkedik, hogy a máso­dik osztályu mintegy ajándékképen marad, mely ha bármily csekély áron adatik is el, nyereség lesz az. Én már három év óta gyakoroltam e módot, gon­dosan megválasztva külön szedettem a legérettebb für­töket, mi­által minden 10 akónál 2 akó másodrendű borom lett. Az elsőrendű borom négy fokkal lett erő­seb­b, mint addig volt, e mellett sokkal simább s kelle­metesebb, tehát becsesebb. De jobban is megfizették, mint azelőtt, mi elég bizonysága ezen bánásmód hasz­nának, mit nem lesz felesleg itt számokkal is kife­jeznem. Volt egy szőlőmön 36 akó borom, melyet azon az áron, mint szomszédjaimnál ment, a bort hat forinttal adhattam volna el, mi is tenne 216 frtot. Mivel azonban ezen bort úgy szűrtem, mint feljebb mondottam, s ab­ból 30 akó első és 6 akó másodosztályú lett, az első­osztályut nyolcz forinton adtam, s így harminc zakóért kaptam 240 frtot, a 6 akó másodrendűt pedig 4 frton adtam el, tehát két forinttal olcsóbban, mint mások adták boraikat, s azért kaptam 24 frtot, összesen 264 frtot, vagyis 48 frttal többet, mintha közönségesen szüreteltem volna. Halmossi J. Mit kell a törkölylyel tenni? Eddig a törkölynek, midőn a mást belőle kisajtol­tatok, csak kétféle hasznát vették, t. i. vagy vizet ön­töttek még reá s újra kisajtolván, lőrét — kapásbort — készítettek belőle, s azután útra vagy útfélre eldob­ták, vagy pedig pálinkát főztek belőle. Meglehet, hogy

Next