Borászati Lapok – 11. évfolyam – 1884.

1884-06-30 / 18. sz

Budapest, 1884. junius 30. 18. szám, XI. évfolyam. BORÁSZATI LAPOK. Megjelennek minden hó 10-én, 20-án és 30-án. Előfizetési díj: Egész évre Fél évre frt. A Német birodalom államaiba egész évre ....... 5 „ Európa egyébb államaiba, vala­mint Afrika, Amerika és Ausz­tráliába egész évre ....­­ „ Negyedévi előfizetők nem fogadtatnak el. Tulajdonos s főszerkesztő: Molnár István, a budapesti kir. vinczellérké­pezde igazgatótanára, Budapest, viziváros, ki­hez a kéziratok s a lap szellemi részét illető összes közlemények, valamint az előfizetési pénzek és a reclamatiók intézendők. Segédszerkesztő: Neiger Sándor. Budapest, Kársfa-utcza 6. sz. Évközben belépő előfizetőknek az addig megjelent számokat utánpótoljuk. Legalább öt előfizetőt gyűjtőknek tiszte-. é­letpéldánynyal szolgálunk. Hirdetéseket csak reális vállalkozóktól s csakis a borászati szakba vágó tárgyakról fogadunk el, s ezek dija a szerkesztőség által határoztatik meg. A könenysav a pinczekezelésben. m. Előbbi sorainkban már kimutattuk volt a könenysav hatását a bor , szesz-, a czukor-, mézga-, glicerin tartalmára, valamint továbbá a fehérnye-, vizahólyag- és gelatineoldatokra nézve; jelenleg ennélfogva még azon befolyásokról kell megemlékez­nünk, a­melyeket a könenysav a bor szerves savaira, a borkőre, a csersav s színanyagokra s végül a bor­il­latanyagaira gyakorol.­­ Itt is elmondhatjuk, hogy nem sok az, amit e tekintetben felsorolha­tunk, s még számos kísérletre lesz szükség a vég­eredmény megállapításához ; mindazáltal a felsoro­landó adatok is némi tájékozást nyújthatnak e tekintetben. Mindenekelőtt ami a köpénysavnak a bor szerves savaira való hatását illeti, e tekintetben a hatás nem valamennyi szerves savra egyenlő. Borkősav által a könenysav megtámadtatik s szétbontatik, és pedig már 3—4 nap alatt nagyon is észrevehető arányban. —Az almasav még jobban és hamarabb használja fel a könenysavat, mint a borkősav. — Miután tudvalevőleg a magyarádi, szerednyei és ungvári borokban az almasav meg­lehetős arányban van képviselve, ezen borok kö­nenysavval kezelve 10—14 nap alatt igen finom s­ó­szt nyernek, tehát nemesednek, feltéve, hogy a borokhoz hektoliterenkint fél liternél több kö­nenysav nem adatik, mert a túlhajtás itt sem hozhatja meg a kívánt eredményt.­­ Almasav­oldatokban a könenysav 8 nap alatt használtatik fel egészen, míg borkősavoldatban erre legalább is 14 nap szükséges. Melegített savoldatok a könenysavat ismét hamarabb felbontják, mint a hideg oldatok , de itt is áll, hogy az almasavoldatok köpenysava hama­rabb bomlik fel vízre és élenyre, mint a bor­kősavoldatoké. Hogy az almasavoldatokban mele­gítéskor nem képződnek-e illékony savak is mint pl. eczetsav, tejsav stb., ez még eddig nincsen meg­állapítva sem pro, sem pedig contra. Borkősavas kálium és mészsó­, vagyis köz­néven : borkőoldatok egészen közömbösek a kö­nenysav iránt s bennük csak igen csekélylyel bomlik fel a könenysav hamarabb, mint a tiszta vizben. Ez áll a közönséges borkőoldatokra, a melyek, mint tudjuk, savanyu borkősavas kálium és mészből állanak.­­ Másként áll a dolog a semleges vagyis közömbös borkőoldatokkal. Ezek­ben ugyanis a könenysav gyorsan felbomlik, úgy hogy Mach tanár kísérletei szerint egy telitett kö­­zömbös borkőoldatban 4 nap múlva már nyomára sem lehetett akadni a könenysavnak. A legjobban feltűnik mindenesetre minden­kinek, hogy a könenysav a tiszta csersavoldatok­ban nagyon lassan, alig észreveh­etőleg bomlik szét, holott eddig azt tartottuk, miszerint a bor törését a legtöbb esetben a csersav élenyü­lése foly­tán kapja meg.­­ Tény az ugyanis, hogy cser­savoldatokban a könenysav fogyása 10 nap alatt is alig volt észrevehető s ugyanannak jelenléte a csersavoldatban még két hónap múlva is consta­táltath­atott.­­ Savakkal kissé savanyitott cser­savoldatok még felforralva sem igen bontják fel a könenysavat; mig ellenben felforralt aljas (lúgos) csersavoldatokban a köpenysav gyorsan felbomlik pezsgés s zavarodás nélkül. Ebből megmagyarázható, hogy a savakban szegény, de csersavban elég gazdag s erős mocri­s balatonmelléki borok hamarabb s gyakrabban tör-

Next