Borászati Lapok – 28. évfolyam – 1896.

1896-11-08 / 45. sz

. évfolyam. 45. szám. Budapest, 1896. november 8. ORASZAT Előfizetési feltételek: Egész évre .... 5 frt —­kr. Félévre . . . Negyedévre 50 25 A német birodalom államaiba egész évre 6 frt. Európa egyéb államaiban, valamint Afrika, Amerika és Ausztráliába 7 forint. SZŐLŐMIVELÉSI ÉS BORÁSZATI HETILAP Megjelent minden vasárnapon. Szerkeszti és kiadja :BAROSS KÁROLY. A lap szellemi részét illető közlemények a szerkesztőséghez, az előfizetési és hirdetési pénzek a kiadóhivatalhoz czímzendők. Szerkesztőség: Budapest, Üllői­ út 24. Kiadóh­ivatal: Üllői­ út (Köztelek). Hirdetéseket a lap kiadóhivatala vesz fel. Árjegyzék ugyanott kaph­ató. Hirdetési mellékletek jutányos árban fogadtatnak el. TAR­TALOM. Oldal Dr. Kosutány Tamás 711 A kiállítás bezárása _. ... 712 A Kröczer-féle ojtás. Neumann Albert, Adamovich Sándor 712 A szőlő őszi ültetése 713 Az amerikai szőlőfajták megválasztása. ... ... 714 A szénkénegezésre alapított vagy az oltványok­kal való felújítás indokolt-e Tokaj-Hegyalján ? Kosinszky 715 Különfélék. ... 716 A szőlő befedése. .. . _ 716 Vegyes hirek 716 Vetter Pál ... 716 Pulk­at Viktor. — Kinevezés. — Vasgálicz szőlömivelési czélra. — Pozsony város idei termése. — A pálinka Francziaországban. ... 717 Tudósítások 718 Franczia dolgok 718 Levélszekrény. 718 Dr. Kosutány Tamás. Budapest, nov. 7. Huszonöt éves tanári működését töltötte be a mult hó végén a m.-óvári gazdasági akadémiának a magyar gazda­közönség és a tudományos világ által is jól ismert és működése miatt nagyra­becsült tanára: Kosutány Tamás. Az a tér, a­melyen Kosutány az ő működését mint tanár, mint tudományos kutató és mint szakíró huszonöt éven át kifejtette, járt utak nélküli pusztaság­nak nevezhető az ő működésének meg­kezdése előtt, a­melyben éppen Kosu­tánynak jutott a feladat néhány irányító csapásnak a kitaposása. Kosutány mint fiatal gazda hamar felismerte a kémiá­nak a mezőgazdaság fejlődésére vonat­kozó fontos szerepét és gazdai képzett­séggel Magyarországon ő volt az első, a­ki a kémia mivelésére adta magát, hogy a tudománynak ezt az ágát a mező­gazdaság számára hasznossá tegye. Kosu­tány adott Magyarországon elsőképpen jelentőséget az „agrikultur kémiának". Tudományos búvárlatai és szakmunkái az agrikultur kémiának Magyarországon is létjogosultságot szereztek és bebizo­nyították azt, hogy ezen a téren csak úgy várhatók eredmények, ha az agri­kultur kémiát nem mint ezélt, hanem mint eszközt tekintik mivelőik. Olyan eszköznek kell azt tekinteni, a­melynek segélyével a mezőgazdasági termelés minden terén útmutatást nyerhetünk a tökéletesedésre, az intenzivitásra, éppen azért e tudományágnak folytonosan a leg­szorosabb összefüggésben kell lennie a gyakorlati mezőgazdasággal és annak igényeivel. Kosutány negyedszázados műkö­dése éppen ezért gazdag úgy a tudo­mányos búvárlónak, mint a szakírónak, és a tanárnak eredményeiben. Számos gyakorlati kérdésnek megoldását segítette elő, melyeket szakmunkáival és előadásai utján a gazdaközönség körében is ismer­tekké tett. Mint tudományos búvárt, az alapos­ság, a lelkiismeretesség és a gyakorlati érzék jellemzik, mint szakírót a világos­ság, a magyaros irály és közvetlenség, mint tanárt az egyszerű előadási modor, a tárgy megkedveltetése és az ifjúsággal való jó bánásmód. Ezek az érdemei ered­ményezték, hogy most, a­midőn negyed­százados tanári működését megérte, ta­nártársai, hallgatói és a nagy gazdakö­zönség méltán ünneplik őt, mint a mező­gazdasági tudomány egyik előkelő, lelkes bajnokát, a ki szakmájának­­mivelését úttörőként kezdte, a ki szakmájának általános elismerést és magának tisztele­tet és követőket tudott szerezni. Nagy érdemei vannak különösen a borkémia terén, amelylyel folytonosan és előszeretettel foglalkozott és amely irány­ban működése a külföld elismerését is a legnagyobb mértékben megszerezte. Biz­tos tudomásunk szerint, a legközelebbi jövőben lép ismét önálló buvárlatának eredményekép egy nagy arányú művet a nyilvánosságra, amelyben a bererjesztő­gombákkal tett kísérleteit és tanulmányait is ismerteti. Lapunk dr. Kosutány Tamást is szerencsés munkatársainak jeles gár­dájába sorozhatni és ígéretét bírjuk, hogy legújabb nagy művének gyakorlati részét első­sorban a „Borászati Lapok" olvasó­közönségével fogja megismertetni. A magunk részéről e néhány sorral óhajtunk hozzájárulni azoknak nagy szá­mához, a­kik Kosutánynak a jelen al­kalommal eddigi működéséhez szerencsét kívánnak és óhajtjuk vajha minél hosz­szabb ideig volna még alkalmunk­at mű­ködése terén megtartani hazai mezőgazda­ságunk, különösen pedig bortermelésünk javára. * Dr. Kosutány Tamás született 1848-ban márczius 7-én Nyir-Lugoson, hol atyja, gróf Károlyi György gazdatisztje volt. Közép­iskolai tanulmányait a szathmári gymnázium­ban elvégezvén, gróf Festetich Taszilló keszthelyi uradalmába ment gazdasági gya­kornoknak, majd pedig a keszthelyi felsőbb gazdasági tanintézet hallgatója lett. Itt ka­pott kedvet a kémiához. Midőn Budapesten egyéves önkénytes volt, minden szabad ide­jét Than laboratóriumában töltötte. 1870-ben tanulmányainak folytatására állami ösztön­díjjal Hallóba ment, ahol főleg kémiával foglalkozott. 1871. év őszén neveztetett ki a m.-óvári akadémiához segédtanárrá, majd 3 év múlva rendes tanárrá. Külföldön ismételve nagyobb tanulmányutakat tett, melyek ered­ményeit részint külön jelentésekben, részint egyes szaklapokban tette közzé. 1873-ban nyerte el a lipcsei egyetemen a doktorátusi czimet, a dohányelemzéséről szóló munká­latával. A dohány kémiai összetételének vizsgálatával később is sokat és behatóan foglalkozott. A Természettudományi Társu­lat két ízben bízta meg idevonatkozó vizs­gálatokkal. Számos a kémia körébe tartozó vizs­gálatai közül a legjelentékenyebbek a dohány, a szesz és a borra vonatkozók. Az utóbbi időben igen behatóan tanulmányozza a bor­élesztők természetét. Dr. Kossutány élénk irodalmi működést fejt ki; fontosabb munkái: A borászati vegy­tan alapvonalai, Magyarország jellemzőbb dohá­nyainak kémiai és növényélettani vizsgálata, a Trágyázás alapelvei (Cserháti Sándorral). A Dr. Kosutány Tamás: Mii­laámnak­ 18 oldal.

Next