Borászati Lapok – 39. évfolyam – 1907. 27-52. sz.

1907-07-07 / 27. sz.

31. SZÁM 39. ÉVFOLYAM. A szőlőtörköly legjobb értékesítése. — Az „Italia agricola"-ból. — Az olasz vegyészeti társaság f. évi február 28-án Milanóban tartott ülésén érdekes eszmecserét folytattak a szakemberek a borkőnek és a bor­kősavnak a szőlőtörkölyből való kivonását czélzó eljárás értékéről. Az elnöklő Dianoli tanár, miután a saját ta­pasztalatai alapján az e tárgyra vonatkozó technikai ismeretek mai állását összefoglalta, véleményét a következőkben fejezte ki: „A termelőnek könnyű dolog a nyers bor­kőért és élesztőért előnyös árakat elérni, ha ezeket a termékeket nagy piaczokra hozza; ugyanez azonban nem mondható a szőlőtör­kölyre vonatkozólag, mely túlságos térfogatot csekély értékkel és a feldolgozásnál a legna­gyobb nehézségeket egyesíti magában. Feltét­lenül ennek a körülménynek tudható be, hogy az Olaszországban termelt szőlőtörkölyben fog­lalt borkősavnak több mint a fele, amely 20 millió lírán felüli értéket képvisel, veszendőbe megy. Kétségtelen, hogy eljárásokban nincs hiány, amely elmek czélja úgy a borkövet, mint a borkő­savas kalcziumot kivonni, azonban arra vonat­kozólag, hogy mely eljárás felel meg legjobban a czélnak, a nézetek nagyon szétoszlanak és a követett út nem mindig a leggazdaságosabb. Minthogy olyan nehezen szállítható és el­tartható termékről van szó, világos, hogy a szőlőtörköly kihasználásának kedvezőbben kell alakulnia, ha ez a kihasználás magán a ter­melőhelyen történik, amikor is ugyanazokat az eszközöket használjuk, amelyek a borkészítés után rendelkezésre állanak. A központi gyá­rakba való szállítás nemcsak a szállítás közben tapasztalható alkoholveszteség folytán, hanem tekintettel arra a gyorsaságra sem tanácsos, amelylyel a penészgombák a borkősavat el­pusztítják. A technikus figyelmének főként arra kell irá­nyulnia, hogy ezt a kellemetlenséget csök­kentse és meg kell javítani a törkölynek szokásos eltartási módját, amely agyagos kré­tával fedett hordókban való kompresszióból áll, olyformán, hogy antiszeptikus anyagokat (kén­savat és folyó kavicssavat) használunk a pe­nészgombák fejlődésének megakadályozása czél­jából. A feldolgozásnak az egyes szőlőbirtokokon kell történni. A rézkészülékek alkalmazását, gőz­generátorok és motorok felállítását, amelyek a kisbirtokkal , és olyan üzemmel, amely néhány hónapra szorítkozik, össze nem egyeztethető, ki kell zárni. Ugyanabból az okból azokat a reakc­iós szereket, amelyek már forgalomba kerültek és amelyeknek készítéséhez külön e czélra szol­gáló berendezés szükséges, ki kell zárni. Ezeknek a feltételeknek nem felel meg a bortörköly szokásos extrakc­iós eljárása forró vízzel zárt vagy nyílt rézkatlanban, nemcsak a telep költsége miatt, hanem azért is, mert gőz kihasználását szükségli és nem teszi lehetővé a borkőnek ugyanebben a tartóban való ki­vonását, amelyben a törkölyt tartottuk, hanem szükséges a törkölyt máshová nem csekély költ­séggel szállítani. A hideg kivonás, higított kénsavoldatokkal a Cladysz-féle eljárás szerint, egy készülék fel­állítását teszi szükségessé, hogy ezeket a sava­kat megkapjuk és zárt rézkészülékek használa­tát, hogy a gázalakú savat a kapott kalibiszulfit­borkősavoldatokkal való felmelegítés által ki­űzzük. Nem áll azonban bizonyosan, hogy ezt az eljárást mindig biztos előnyös eredménynyel alkalmazhatjuk, bár sikerül segítségével a bor­kősavas kalc­iumot és a borkövet külön kapni. Sokkal többet ígérő a Cambiaggi-féle eljá­rás, amely a szőlőtörkölynek szénsavas nitron­oldattal való kimerítésén és a borkőnek kén­savval való lecsapásán alapszik, amennyiben hideg úton és ugyanabban az edényben, amely­ben a törkölyt eltartottuk, anélkül, hogy hoz­zájuk nyúlnánk, miután vízzel kilúgoztuk őket, hogy az alkoholt nyerjük, operálhatunk. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy fehér és ke­reskedelmi czikknek alkalmas, jó borkövet szol­gáltat, úgy, hogy azt nem kell utólag még finomítani, ha az oldatot komprimált szőlőtör­kölynek különböző, kellőleg szétterjesztett réte­gein át előre megállapított gyorsasággal szűr­jük. A törköly sava megakadályozza, hogy a semleges borkővel a fehérnye- és színanyagok, amelyek egymásután tisztátalanná tennék a borkövet, feloldódjanak. Az alkalikus oldatokkal való kilúgozás nem mentes hátrányoktól, mert a kénsav előállításá­hoz szükséges berendezést kívánja és ami ennél többet jelent, a borkősavas kalc­iumot nem használja ki és nem akadályozza meg a borkő­savnak penészgombák által való elpusztítását. Valóban úgy látszik, hogy az ipari feldolgo­zásban nem sikerül 2x 3—3 százalék borkőnél többet nyerni, 4—5 százalék helyett, amely ren­desen foglaltatik a szőlőtörkölyben. A teljes kimerítés szempontjából kétségtele­nül azt az eljárást kellene előnyben részesíteni, amely a törkölynek higított klórhidrogénsavval hideg úton való mosásából áll, hogy a törköly­ben foglalt borkősavas kalcziumból is hasznunk legyen. Azonban, ha az egész borkősav borkő­savas kalcziummá alakíttatik át, akkor az az észrevehető különbség, amely a borkő tekinte­tében a kereskedésben észrevehető, elenyészik, azért az eljárás megválasztásánál nemcsak a klórhidrogén­sav árát kell tekintetbe venni, ha­nem azt a kisebb árat is, amelyet a borkő­savas kalc­ium eladásánál elérünk. Ha a berendezési költséget a legkisebb mér­tékre akarjuk csökkenteni és a borkősavat a törkölyből hideg úton akarjuk kivonni, akkor tanácsos ezt a kivonást az alkohol kivonásával egybekapcsolni, olyformán, hogy vízzel, amely klórhidrogén­savval vagy kénsavval van sava­nyítva, azt kivonjuk, a kapott oldatot mészszel semlegesítjük és szűrjük, miután kicsapással a borkősavas kalc­iumot elkülönítettük. Ezt az utóbbi műveletet a központi gyárakban is lehetne keresztülvinni, mert tudjuk, hogy a borkősav szeszes oldatai kevésbbé vannak alá­vetve káros változásoknak és ily módon az a nehézség, hogy a borkősavas kalc­iumot szű­rőkben gyűjtsük és száradni hagyjuk, kisbirto­kokon elhárítható lesz. Az e­ső lecsapódása folytán előidézett derítés lehetővé teszi az alkoholikus oldatnak retortákban való desztil­lálását, anélkül, hogy attól kellene tartanunk, hogy a rektifikáló gyűjtők bedugulnak." Cianoli tanár nézete szerint a gazdasági egye­sületek és a vándortanító székek igazgatóinak feladata volna szövetkezeti vállalatokat létesi­síteni, amelyek azzal foglalkozzanak, hogy a szőlőbirtokok törkölyét kimerítsék és a kapott oldatokból külön központi gyárakban kellene az alkoholt és a borkősavas kalcziumot kivonni. Frigorio mérnök konstatálja, hogy az a tör­kölymennyiség, amely kihasználatlanul marad, az össztermelés felénél többet tesz ki és hogy azok a vizsgálatok, amelyeket oly törkölyökkel végeztek, amelyeket kimerítetteknek tekintettek, azt mutatták, hogy az előbb jelen volt törköly­nek még 40 — 60°/o a foglaltatott bennök. Továbbá arra is figyelmezteti a gyűlést, hogy a higított klórhidrogénsavval való kivonás és a mészszel való semlegesítés alacsony tartal­mánál (40%) fogva nem mindig értékesíthető borkősavas kalc­iumot szolgáltatott és hogy a higított nátronoldattal való mosás inkább oly törkölynél alkalmazható, amelyek a musttal so­káig erjedtek, mint olyanoknál, amelyek a czu­kor tökéletes eltűnése előtt a bortól elválasz­tottak. Különlegességi gyár: „Garvenswerke" Központi igazgatás: WIEN, II., HÆNDELSQVAI no 13.ld. Városi mintaraktár: flARWELS W. WIEN, I., Schwarzenbergstrasse 6. 448 1907. augusztus hó 4. KÉRDÉSEK ÉS FELELETEK. Rovatvezető: Kecskeméthy Géza. Kérdések. 36. kérdés. Chilisalétrommal mikor trá­gyázzunk ? Igen leköteleznének, ha értesítené­nek, hogy chilisalétrommal lehet-e július elején homokszőlőt trágyázni? B.­Gyarmat. F. T. KÜLÖNFÉLÉK. Hány százalékos oldattal permetezzünk ? Nemcsak Magyarországon tett tavaly a pero­nospora óriási kárt, hanem a külföldön is. Így Francziaországban azokat a szőlőket, ahol a júliusi permetezés elmaradt csaknem teljesen elpusztította. Ebből kifolyólag felmerül újra a permetezés kérdése. A peronosporától augusztusban, sőt még szep­temberben is kell tartanunk. Még ebben a két hónapban is hirtelen lepi meg a szőlőt, roha­mosan terjeszkedik, lemarja a leveleket, csök­kenti a czukortartalékot és gátolja a vesszőnek a beérését. Az 1903-iki év örökké emlékezetes marad Francziaországban azon pusztítások miatt, amelyeket a peronospora augusztus és szeptem­ber havában véghez vitt. Ez indította Cazeaux-t és Capus-t arra, hogy behatóan tanulmányozzák azt a kérdést, hogy milyen rézgalicz-adaggal lehet ezt a bajt meg­előzni. Cad­illac vidéken július havában a vesszőket a harmadik huzaltól felfelé lemetszik és azután jól megpermetezik. E czélra egyes helyen l°/o-os, másikon pedig 2°/o-os rézgalicz­oldatot használnak. Az első peronospora-jár­vány az összes vesszőket érintetlenül hagyta. A következő inváziók, melyek az augusztus 5., 12., 16. és szeptember 12., 15. és 16. nyomában keletkeztek, az 1%-os oldattal permetezett leve­leket szeptember 20-án már mind elpusztítot­ták, míg a 2°/6-os oldattal kezeltek teljesen épek maradtak. Látjuk tehát, hogy az 1%-os oldat nem felel meg annak, amikor tartósabb, vagyis két hónapra kiterjedő hatást czélozunk. Egy másik példa is rámutat arra, hogy az oldat idővel veszít a hatásából. Loupiac vidé­kén egy parczella június hó 26-án lett utol­jára permetezve és pedig 2%-os oldattal, szeptember hó közepén már nem volt levél a szőlőkön. A többi parczella, amelyet július hó 26-án permeteztek ugyanolyan a­daggal, épen került szüret alá. A júniusi permetezés tehát még az öregebb leveleket, amelyek összesen 5-ször lettek 2%-os oldattal elárasztva, sem tudta meg­menteni, mert az idő folyamán a 2%-os adag is sokat veszített a hatásából. Ezekből a kísérletekből levonhatjuk azt a tanúságot, hogy peronospora-járvány idején július végén, avagy augusztus elején, újra kell permetezni és még akkor is feltétlenül 2%-os ol­dattal.

Next