Borászati Lapok – 54. évfolyam – 1922.

Tartalom

Oldal A lisztharmat ellen (S. J.)­­ 250 Néhány szó a szőlőtőkék pusztulásáról (H. J.) 271, 347, 372 A szőlő lelevelezése (—) 364 Szüretelés Kláber-telepen (Sz. J.) __ 364 A szőlő tökéletes fejlődésének elméletéről (F. S.) 378 Szénkéneg és rézgálicz (V. J.) ... 409, 418 A szőlőlé ipari feldolgozása az E.-A. Egyesült Államokban (dr. D. Gy.) 436 A Vinciról (V. r.-t.) 438 Borgazdasági közlemények. Savképződés fajélesztővel (dr. H. T. J.) 164 A pécsi állami közpinczébe beraktározott romániai borokról (M. D.) 189 A hasított és fürészelt tölgyfahordók apadása (Sz. M.)­­ 263 A borok kezelése, iskolázása (P. S.) 386 Tejsavképződés a borokban (dr. H. T. P.) 436 Tárczák: Mathiász János (e. D. B.) 2 Válasz a „honoráriumára (Pali bácsi) 32 Erdélyi szőlőtermelés, borászat és koronajog a fejedelmek korában (Cs. A.) 48, 64, 80, 98, 114, 124 A választások és a szesztilalom (özv. B. K-né) 272 Somlai szüretek (M. D.)„ ... — 434 Kérdések és feleletek. Kérdések. 1. Minőség és mennyiség befolyása trágyázás által. — 2. Meddig él a szőlőtő ? — 3. Rosszul sikerült telepítés okai. — 4. Termőszőlők átoltása. — 5. Faszén mint trágya. — 6. Milyen mértékben árt a téli fagy? — 7. Direkttermék átoltása. — 8. Mennyi a bor erjedési vesztesége? — 9. Czélszerű-e az utóerjedést mesterségesen siettetni ? —­­ 10. A szaporítási módok közül melyik a legbiz­tosabb ? 19 11. Zöldoltványkészítésnek mikor van itt az ideje ? 19 12. A fák tavaszi metszése. — 13. Túlságos keserű ráczürmöst miképp lehet ihatóvá tenni? ... 34 14. Rosszul termő gyümölcsfák. — 15. Szénkéne­gezett szőlő ujjátelepitése. — 16. Kiégetett törköly mint trágya. — 17. Fejlődésben vissza­maradó szőlőtábla 57 18. Tőzeghamu trágyaértéke. — 19. Meggyfaalany. — 20. A piros szlankamenka — 21. Nem teljesen kierjedt bort hogyan kezeljük? 64 22. A rovarirtásról a gyümölcsösben __ — * 73 23. A vértetű elleni védekezésről. —­ 24. Nem tel­jesen kierjedt bor hosszabb kezelése. — 25. Nyufrágás okozta kár. — 26. Milyen rend­szerű eke szükséges az őszi fedéshez? — 27. Kiürített boroshordót hogyan kell szüretig eltartani ? — 28. Nyúlós bort hogyan kezeljünk ? 82 29. Mennyi az uj borok párolgása ? — 30. Idősebb alkalmazottak nyugdija. — 31. Hogyan véde­kezzünk a szu ellen. — 32. Mellőzhető-e a szénkénegezés ? 71 33. Filoxeraraentes szőlő szénkénegezése 78 34. Mi történjék a rézgaliczos borral? — 35. Hogyan alkalmazandó a schweinfurti-zöld ? 118 36. Televényes talaj. — 37. Komposzttrágya készí­tése. — 38. Bortermelési adó visszatérítése. — 39. Gyümölcsösök trágyázása 131 • 40. A gyümölcsfák fenésedésének orvoslása.— 41. Bortermelési és fogyasztási adó fizetése. 149 42. A harmatgyökerek eltávolítása régen betakart szőlőtőkéken 117 43. Lugasszőlő rúgását hogyan lehet megaka­dályozni ? — 44. Hogyan készül a must­lekvár? — 45. Fagykár vagy ólmoseső? — 46. Miképpen kezelendők a beteg baraczkfák? 165 47. Idősebb gyümölcsfáknak a faiskolabeli kiülte­tésénél szükséges óvóintézkedések. — 48. A szilva bábosodása 195 49. Rövidinka elcsalánosodása és gyengébb fejlő­dése. — 50. Hogyan lehet a fiatal bor szén­savtartalmát megőrizni? 191 51. Hány zöldoltványt bir el egy tőke? — 52. Palaczkban utánerjedő borral mi történjék ? 200 53. A nyári ültetés. — 54. Kénmájas bordói lé legkevesebb hány százalékosra készítendő ? 217 55. Munkateljesítmények a szőlőben. — 56. Réz­gálicz- és raffiaszükséglet ? 225 57. A paradicsomfőzés hulladéka. — 58. Mennyi időt vesznek igénybe a különböző szőlőmun­kálatok és mennyi anyag fogy el ? 244 59. Szilvalevelek foltossága. — 60. Idős gyümölcs­fák ifjitása. — 61. Érdemes-e törkölyből takar­mányt készíteni? 252­­61. A Malligand-féle szeszmérőgépnek mi a keze­lési módja? — 63. Hogyan védekezzem a darazsak ellen? — 64. Mikor kell lezárni a bornyilvántartó­ könyvet. — 65. Árt-e a bor­nak a hordók gyakori kénezése. — 66. Az aszalásról 278 sz. Takarmánypótlás szőlőtörkölyből. — 68. Penn­­y szedést miként lehet megakadályozni? — 69. Oldal Hogyan lehet dús lombozatú tőkéket termésbe hozni ? 349 70. Teljesen leromlott szőlőt érdemes-e szénkéne­gezni? — 71. Nád ellen hogyan lehet szőlő­ben védekezni ? — 357 72. Hogyan lehet a kifőzött törkölyt raktározni ? — 73. Rothadt szőlő mustja hogyan kezelendő? 365 74. Homokon milyen fajták ajánlhatók? 374 75. Nedves földdel szabad-e a tőkéket betakarni? — 76. Három kérdés az őszi munkálatok körül. — 77. Hogyan járjak el a ráczürmös készítésénél ? 379 78. Szőlő bekerítésére milyen növény alkalmas? 397 79. Miképpen kezeljem idei gyenge minőségű boro­mat? 410 80. Borpárlat és borláng között mi a különbség ? — 81. Forgalmi adómentes-e a kincstári árrésze­sedés ... 427 31. Mivel lehet az ujbor forrását megállítani? — 438 Feleletek: 1. Minőség és mennyiség befolyása trágyázás által. — 2. Meddig él a szőlőtő ? — 3. Rosszul sikerült telepítés okai. — 4. Termőszőlő át­oltása. — 8. Mennyi a bor erjedési veszte­sége ? — 9. Czélszerű-e a bort mesterségesen siettetni ?­­ • 5. Faszén, mint trágya. — 6. Milyen mértékben árt a téli fagy ? — 7. Direkttermők átoltása. — 10. A szaporítási módok közül melyik a leg­biztosabb ? 20 11. Zöldoltványkészitésnek mikor van itt az ideje? 27 12. A fák tavaszi metszése. — 13. Túlságos keserű ráczürmöst miképp lehet ihatóvá tenni? ... 34 14. Rosszultermő gyümölcsfák. — 15. Szénkéne­gezett szőlő ujjátelepitése. — 16. Kiégetett törköly mint trágya 58 17. Fejlődésben visszamaradó szőlőtábla. — 18. Tőzeghamu trágyaértéke. — 19. Meggyfa­alany. — 20. Piros Szlankamenka. — 21. Nem teljesen kierjedt bort hogyan kezeljünk? ... 65 22. A rovarirtásról a gyümölcsösben. 83 23. A vértetű elleni védekezésről. — 24. Nem tel­jesen kierjedt bor hosszabb kezelése. — 25. Nyuhrágás okozta kár. — 27. Kiürült boros­hordót hogyan kell szüretig kezelni? — 28. Nyúlós bort hogyan kezeljünk? '_ 82 29. Mennyi az uj borok párolgása? — 30. Idő­sebb alkalmazott nyugdija 91. 26. Milyen rendszerű eke szükséges az őszi fedés­hez? — 31. Filloxeramentes szőlő szénkéne­gezése. ... 98 34. Mi történjék a rézgaliczos borral? 118 36. Televényes talaj. — 37. Kom­poszttrágya készí­tése. —• 38. Bortermelési adó visszatérítése. — 39. Gyümölcsösök trágyázása 131 35. Hogyan alkalmazandó a schweinfurti-zöld ? — 41. Bortermelési és fogyasztási adók fizetése 149 40. A gyümölcsfák fenésedésének orvoslása. — 45. Fagykár vagy ólmoseső 105 46. Miképpen gyógykezelendők a beteg gyümölcs­fák. — 47. Idősebb gyümölcsfáknak a faiskola­beli kiültetésénél szükséges óvóintézkedések­ről. — 48. A szilva bábosodása 183 42. A harmatgyökerek eltávolítása régen betakart szőlőtőkéken. — 43. Lugasszőlő elrugását hogyan lehet megakadályozni. — 49. Rövi­dinka elcsalánosodása és gyengébb fejlődése 200 53. A nyári ültetés. — 54. A kénmájas bordói lé legkevesebb hány százalékra készítendő? 217 55. Munkateljesítmények a szőlőben. — 56. Réz­gálicz- és raffiaszükséglet 232 51. Hány zöldoltványt bír el egy tőke? — 58. Mennyi időt vesznek igénybe a különböző szőlőmunkálatok és mennyi anyag fogy el ? 244 50. Hogyan lehet a fiatal bor szénsavtartalmát meg­őrizni? — 52. Palaczkban ulánerjedő borral mi történjék ? — 57. A paradicsomfőzés hulla­déka. — 59. Szilvalevelek foltossága. — 60. Idős gyümölcsfák ifjitása 253 61. Érdemese a törkölyből takarmányt készíteni? 263 62. A Malligand-féle szeszmérőgépnek mi a keze­lési módja? — 64. Mikor kell lezárni a bor­nyilvántartó íveket? — 66. Az aszalásról 279 68. Penészedést miként lehetne megakadályozni? 349 70. Teljesen leromlott szőlőt érdemes-e szénkéne­gezni? 357 72. Hogyan lehet a kifőzött törkölyt raktározni? 365 67. Takarmánypótlás szőlőtörkölyből? 379 69. Hogyan lehet dus lombozatú tőkéket termésbe hozni? — 76. Három kérdés az őszi munká­latok közül 380 78. Szőlő bekerítésére milyen növény alkalmas? 397 79. Miképpen kezeljem idei gyenge minőségü boro­mat?... 410 80. Borpárlat és borláng között mi a különbség ? — 81. Forgalmi adómentes-e a kincstári árrésze­sedés?.. 427 82. Mivel lehet az ujbor forrását megállitani? ... 438 Irodalom. Szakismereteink bővitése (—ss.) 7 Uj külföldi német szaklap. — Elzárkózás, vagy szabad kereskedelem? — Adózás 20 Egy szesznyitás jubileuma. — Útbaigazítások ... 34 Oldal 494 kérdés és felelet a takarmányozástan gyakor­lataiból. — Homoki gazda. — Zempléni gazda — 42 A „Magyar Gazdák Szemléje". — Vagyonváltság második könyve. — Gazdasági épitészet. — Göcsej - 73 Kisérletügyi közlemények. — A „Természettudo­mányi Közlöny". — Egészségi tanácsok a falunak és mindenkinek 82 Közélelmezés. — A Fodor Oszkár-féle „Magyar Tőzsde Kompassz" 100 A szakkönyvekről (—). — A »Magyar Gazdák Szemléje". —­ A „Közélelmezés" 132 Egy jubiláris szövetkezeti évkönyv. — „Sión Bölcsei­nek jegyzőkönyvei" 149 A rum előállítása hazai nyersanyagokból. — Magyar dry-farming. — Nachrichten der Land­wirtsch. Abteilung 183 Gazdasági Egyesületi Értesítő. — Uj növényter­mesztési tankönyv. — Természettudományi Közlöny. — A „Magyar Gazdák Szemléje" 244 Lapunk könyvosztálya a­­ kiállításon 279 A központi szeszfőzdék kézikönyve 349 Pettenkoffer Sándor: A borászat kézikönyve ... 317 Természettudományi Közlöny 374 A termények és főzelékek eltevése erjesztéssel ... 387 Borászati Zsebnaptár 1923 405 Malom- és gazdaczimtár 411 Gyakorlati mezőgazdaság és növényélettan. — Korai burgonya termelése. — A központi szesz­főzdék uj könyve 437 Természettudományi Közlöny. — Alkohol-compass és czimtár. — A vasúti tarifák hivatalos kiadványa. — Kis kertész 439 Kiállítási ügyek. Felhívás a kiállításon való részvételre 42 Felhívás a szőlőbirtokosokhoz. — Bejelentések 50 Az állami intézetek a kiállításon 58 A kiállítási borok vegyvizsgálata. — Jelentkezések a kiállításra ... 66 A jelentkezési határnap közeledte 79 A plakátpályázat megújítása 82 Vidéki bizottságok. — Az állami közpinczék és a kiállítás. — A magyar kisipar. — Ujabb jelentkezések •— 92 A „Fructus" kötelékébe tartozó szeszfőzdék rész­vétele. — A szőlőbirtokosság részvétele a kiállításon 100 A szőlőbirtokosok. — Vidéki borvásárok rende­zése. — Ujabb bejelentések 107 A kiállítás végrehajtóbizottságának ülése 110 A tokaji kiállítás. — Borminták korábbi bekül­dése. — A kecskeméti szőlősgazdák rész­vétele a kiállításon 133 Milyen kiállítások lesznek? — A borbejelentések lezárása. — Ujabb jelentkezések 150 A baranyavármegyei szőlősgazdák részvétele a ki­állításon ... 150 Ujbor a kiállításon. — Milyen borok legyenek a kiállításon? 157 Helyesbítés. — Ujabb jelentkezések 166 Csoportos kiállítások. — Kiállítási megbeszélés Badacsonyban 174 Bejelentési határidő borra. — A kiállítás tartama. — A csoportos kiállítások eddigi résztvevői 184 Vidéki borvásárok és kirándulások tervezése. — A vegyvizsgálatra beküldött borok 191 A borminták sürgős beküldése. — A balatoni bo­rok hiánya. — A borgazdasági kiállítás tör­téneti része. — Grafikonok készítése 200 A szőlőkiállításra való előkészület. — Új jelent­kezések _ 209 A kiállítás színes plakátja. — A kiállítás ipari része. — A borok vegyvizsgálata 218 Borok ujabb bejelentése. — A kóstolásra szánt borok bejelentése 225 A borbiráló­ bizottság tagjai. — A VI. országos szőlészeti és borászati kongresszus 232 Országos szőlőkiállitás 239 A VI. országos szőlészeti és borászati kongresszus előkészítése ... 240 Pálinkabirálat. — A kiállítási katalógus összeállítása. Borbejelentések lezárása. — Borvásár Tokaj­hegyalján 245 A­­ kongresszus előkészítő­ bizottságának első érte­kezlete. —Palaczkborok beküldése eladás czéljából. — A borbirálat befejezése. — A kiállítás rendezésének adatai 254 A kongresszusi felhívások elküldése. — A kiállítás védnökei és a megnyitás. — A szőlőkiállítás sikere 264 A borászati kongresszus előmunkálatai. — A kiál­lítás védnökei és elnöksége. — Személyes meghívások a kiállítás megnyitásához. — Szőlőkiállítás bejelentési határideje. — A megkésett borokról ... 280 Felhívás a szőlőkiállításra való részvételre. — A kongresszus programmja. — Magdolna fő­herczegnő a kiállításon. — A kongresszus előadásai. — A kongresszus előkészítése. — Vasúti kedvezményt nem ad a kereskedemi miniszter. — A kiállítók dijjazása. —_ Kül­földi érdeklődők a kiállításon. — Üzleti forgalom a kiállításon ... ... 294 3

Next