Csongrád Megyei Hírlap, 1981. április (26. évfolyam, 77-100. szám)

1981-04-01 / 77. szám

KSIttközgyítés a KISZOV-nál A háziipari szövetkezetek tagfelvétele Az Ipari Szövetkezetek Csongrád megyei Szövetsé­gének küldöttközgyűlését teg­nap, kedden délelőtt tartot­ták Szegeden, a Nívó Faipari és Játékkészítő Ipari Szövet­kezet kultúrtermében. A na­pirendek elfogadása után Horváth János, a KISZÖV elnöke ismertette az OKISZ ajánlását, melynek alapján a megyében levő kilenc há­ziipari szövetkezet és a Sze­gedi Ruházati Ipari Szövet­kezet tagsága úgy dönttött, hogy csatlakozik a megyei szövetséghez. A KISZÖV el­nöksége előterjesztésében megemlítette, hogy a házi­ipari szövetkezetek többsége figyelemre méltó ipari tevé­kenységet folytatott. Tagként való felvételükkel erősödik a megyei szövetség. Az eddigi 46 tagszövetkezet helyett a jövőben 56 szövetkezet érde­keit képviselik. A létszámnövekedés szük­­ségessé tette az elnökség, a felügyelő bizottság és a szak­­bizottságok­­kibővítését. A KISZÖV elnökségébe és fel­ügyelő bizottságába titkos szavazással választották meg a tagokat. Ezt követően ke­rült sor a kitüntetések át­adására. Kiváló Munkáért kitünte­tésben részesült Huszka Pé­ter (Hódmezővásárhely, Apol­ló Cipőipari tsz), Halmi Imre (Szegedi Nívó Faipari és Já­tékkészítő Isz). A Szövetkezeti Ipar Kiváló Dolgozója kitüntetést kapta: Csordás József (Hódmezővá­sárhelyi Vas- és Fémipari Szövetkezet), Raboczki Ist­ván (Szentesi Asztalos- és Vasipari Szövetkezet), Makfi Istvánná­ (Makói Szövőipari Szövetkezet), Klopfer Ferenc (Csongrád megyei Építőipari és Szolgáltató Szövetkezet), Dékány István (Szegedi Gép­­járműjavító tsz), Cselovszki János (Szegedi Fémtex tsz). Születésnapi köszöntés Kórász Mihályt, a forradalmi munkásmozgalom régi szegedi harcosát hetvenedik születésnapja alkalmából ott­honában köszöntötte Pápai József, a Csongrád megyei párt­­bizottság titkára és Berta István, a Szeged városi pártbi­zottság titkára. Kórász Mihály 1936 óta tagja a pártnak. Évtizedeken át aktívan tevékenykedett, a munkásmozgalomban, a Szocia­lista Hazáért Érdemrend, a Munkás-Paraszt Hatalomért Emlékérem, a Felszabadulási Jubileumi Emlékérem, az Ár­­vízvédelemért Emlékérem, a Munkásőr Emlékérem és több más kitüntetés tulajdonosa. Az ünnepeltnek Papdi József nyújtotta át a megyei pártbizottság születésnapi köszöntő levelét, emlékplakettet és vörös szegfűcsokrot. Lesz elegendő húsáru Bő választék húsvétra Százhét tonna húsvéti füs­tölt áru , várhatóan ekko­ra mennyiséget szállít a Sze­gedi Szalámigyár és Hús­kombinát a húsvéti ünnepek előtt az üzletekbe. Nagy lesz a választék darabolt és kö­tözött sonkából, füstölt tar­jából és lapockából, valamint csülökből, ígérték az illeté­kesek. Több évre visszatekintő hagyomány szerint tegnap délelőtt kóstolóval is egybe­kötött árubemutatót tartott a vállalat az illetékes kereske­delmi szervek képviselőinek. Lobkovitz Sándor­, termelte­tési­ és kereskedelmi igazga­tó elmondotta, hogy Csong­rád megye és Szeged lakos­ságának húsvéti füstölt áru­val való ellátása nagy fel­adatot ró a kombinátra min­den évben. A sonkák „gyár­tását” idén már január első hetében elkezdték. Összesen 11 ezer 518 darab fél sertést vágtak fel, megközelítően 36,5 vagonnyi mennyiséget. A vizsgálati eredmények alapján a hús kifogástalan minőségű volt, remélhetőleg a sonka is az lesz... Az iga­zi elismerés, a fogyasztóké még várat magára, hisz a kiszállítást az üzletekbe a tegnapi nap során kezdték meg. Április 16-ig folyama­tosan látja el a vállalat a kereskedelmi egységeket, hogy ne fogyjanak ki egy­szerre a készletekből. Képünkön: a Pick-szalámit csomagolják a szalámigyárban. Reméljük, húsvét előtt e közkedvelt csemegéből is többet vásárolhatunk, mint máskor... (FOTÓ: ENYEDI ZOLTÁN) Megfelelő béltartalom, minősíti prémium A feldolgozó ipar sikeres tevékenységének kulcsa a megfelelő mennyiségű és mi­nőségű alapanyag. A fonó- és szövőipar számára a ros­tokkal szemben támasztott igények közül legfontosabb értékmérő tulajdonságok: a szakítóerő, illetve annak szó­rása és a rostfinomrság. E három tulajdonság objektíve mérhető, s az eredmények a rostok minőségét­ tükrözik. Ahhoz, hogy a termés jó mi­nősítést kapjon, elengedhe­tetlen a műszaki fejlesztés. A Szegeden megtartott tegnapi kendertermesztési tanácskozáson éppen a mű­szaki fejlesztésről, s a bel­­tartalmi tulajdonságok pre­mizálásáról tanácskoztak termelők, felvásárlók, kuta­tók és feldolgozók. A Szegedi Kenderterme­lési Rendszer 1976. óta több partnergazdasággal, kutató­intézettel, növényvédelmi és agrokémiai állomással, s a vállalat — KSZV — textil­kutató részlegével vizsgálta a termelt „kórót”, illetve annak beltartalmi minősé­gét. A vizsgálatok — más szóval az ipari értékelés — a következő eredményeket adták: a kóró rosttartalma mennyiségi vonatkozásban megfelelő, minőség tekinte­tében azonban a szakítószi­lárdság alacsony. A rostfi­nomság, amelytől a fonodas feldolgozás függ, nem meg­felelő — a rostkötegek me­revek, vastagok, pedig az ipari feldolgozás igényli a nagyobb szakítószilárdságú, jobban fonható alapanyagot. A rostkenderkóró beltar­talmi tulajdonságainak ja­vítása érdekében 1976-tól különböző mezőgazdasági és ipari feldolgozási kísérle­tet állítottak be, s ezeket évenként értékelték. Az eredmények alapján módo­sították a termesztéstechno­lógiát. Az 1978—80. évi vizsgálatok kiterjedtek a tápanyagellátásra, a növény­védelmi és betakarítási tech­nológiára. Megállapították, hogy a rostok kialakulásá­nak egyik alapvető feltétele, hogy a talajban megfelelő mennyiségben és a növény által felvehető állapotban legyen a tápanyag. A vizsgálatok során bebi­zonyosodott, hogy a levél­­trágyák közül a magasabb káliumtartalmú készítmé­ KENDERTERMESZTÉSI TANÁCSKOZÁS A MEGYE­­SZÉKHELYEN nyek elősegítik a rostképző­dést. Szövettani vizsgála­tok igazolták azt is, hogy a rostkender „defóliálást” csak a technikai érettség kezdetén szabad elvégezni. A korábban végzett lombta­­lanítás a­­rostok kifejlődését megállítja. Az idén minden táblát külön bírál el a rendszer­központ. A betakarítási munkák szervezésénél el kell érni, hogy a kenderké­vért még az aratás napján szellős kúpba kerüljenek, s a kiszáradás után bálázzák őket. A megfelelő termesztés­technológiával tehát minősé­gi nyerskórót kap az ipar, s ezt prémiummal honorálja — a termőterület, a termés­nagyság függvényében, a beltartalmi tulajdonságok értékelése mellett. A minták beltartalmi vizsgálatának eredménye nyomán — ahol a jobb tételeket premizálják — a rostkendert termelő partnergazdaságok érdekelt­sége szélesedik. Végül is jól jár a termelő és a felvásár­ló-feldolgozó is, hiszen a cél e kölcsönös érdekeltség ki­alakítása, az alapanyag mi­nőségének javításával. SZERDA, 1986 ÁPRILIS 1. Nyolc új termék — Első lépés• holtsarok... Gabonaipari termékbemutató Szegeden A gabonaipar 1978—79- ben kezdte meg termékská­lájának bővítését, korszerű­sítését. Az új termékeket már régóta ismerjük, ám az újak ismeretlenek, eddig emberi táplálkozásban nem játszottak különösebb szere­pet. Melyek­ ezek az új termé­kek? A szegediek már teg­nap meggyőződhettek erről, ha ellátogattak a Csillag té­ri és a Széchenyi tér 17. szám alatti zöldség-gyümölcs boltba. A korszerű táplálko­zás feltételeit biztosító új gabonaipari termékeket ugyanis itt mutatta be a Csongrád megyei Gabonafor­galmi és Malomipari Válla­lat.• Az új termékek közé tar­tozik az étkezési búzakorpa és búzacsíra, az árpa gyöngy, a sárgaborsóliszt, a rizsliszt, a szójaliszt, a kukoricaliszt­­ és a kukoricadara.­­ Az étkezési búzakorpa az őrlés során a búza héjrészei­nek kiválasztásával készül. A búzakorpa ideális táplá­lékkiegészítő és alkalmas a hiányzó rostanyag pótlására is. Fogyókúrás diéta esetén csökkenti az éhségérzetet anélkül, hogy jelentős kaló­riabevitel történne. A búza­csíra is értékes kiegészítő táplálék. Vitamin- és ásvá­nyianyag-tartalmánál fogva kitűnő erősítő, frissítő tulaj­donsággal rendelkezik. Cél­szerű egy-egy evőkanál bú­zacsírát bekeverni a tejbe, joghurtba, kefirbe, főzelék­be tejes ételbe, sütemények­be dió helyett. Ismeretes, hogy az első ga­bonaipari termékeket árusító mintaboltot Budapesten nyi­tották meg. A fővárosi siker után az országban folyama­tosan nyílnak meg olyan új mintaboltok, vagy létesülnek a bolthálózatokban boltsar­kok, ahol ezen árukat tel­jes választékukban és fő­ként folyamatosan lehet kapni.• Április 1-től tehát — a szegedi ÉLIKER-rel és a Szeged és vidéke ÁFÉSZ- szel összefogva — a Csong­rád megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat is megkezdi az új gabonaipari áruskála felvonultatását. A vállalat április 1-től 8-ig mindkét boltban 15-től 17 óráig szaktanácsadással áll a vevők rendelkezésére, vá­laszolnak az új termékekkel kapcsolatos kérdésekre, ám a tasakon feltüntetett útmu­tatón túl külön recepteket, felhasználási tanácsokat is adnak. A vállalat vezetői úgy tervezik, hogy ez év második felében saját keze­lésű mintaboltot is nyitnak, ahol e termékek teljes vá­lasztékban megfelelő meny­­nyiségben és minőségben ke­rülhetnek a fogyasztók ko­sarába. Magyar-HDK árucsere-forgalmi megállapodás Kedden Budapesten Vas János és Dietrich Le­mk­e kül­kereskedelmi miniszterhelyet­tesek aláírták hazánk és az NDK 1981. évi árucsere-for­galmi jegyzőkönyvét. A megállapodás több mint 1,4 milliárd rubel forgalmat irányoz elő. A kölcsönös gép­­kereskedelem a teljes forga­lom csaknem 65 százalékát, mintegy 900 millió rubelt tesz ki. Az együttműködés fő te­rületei továbbra is a jármű­ipar és a mezőgépgyártás. A magyar járműipar többek kö­zött 750 Ikarus autóbuszt, 100 bútorszállító teherkocsit, va­lamint közel 50 millió rubel értékű alkatrészt és részegy­séget szállít az NDK-ba. Az NDK-ból egyebek között 8 ezer tehergépkocsit és mikro­­buszt, 20 ezer 300 Trabant és 14 ezer Wartburg személy­­gépkocsit, 9 ezer MZ motor­­kerékpárt és körülbelül 63 millió rubel értékű járműal­katrészt és részegységet vá­sárolunk. Magyarország számottevő mennyiségben szállít növény­védőgépeket és részegysége­ket, importunkban fontos he­lyet foglalnak el a mezőgaz­dasági betakarító gépek. Öt­száz E 516 és E 512 típusú gabonakombájn, 300 rendre arató és szecskázógép, vala­mint 700 pótkocsi érkezik az NDK-ból. A hosszú lejáratú árucsere­forgalmi egyezmény előirány­zatainak megfelelően folyta­tódnak a nyers- és alapanya­gok kölcsönös szállításai. Ez évben is széles választékban importálunk az NDK-ból a magyar vásárlóközönség kö­rében kedvelt és keresett fo­gyasztási cikkeket, tovább nö­veljük sörbehozatalunkat, amely ez évben eléri a 230 ezer hektolitert. Magyarország továbbra is az NDK hagyományos szállí­tója marad különféle mező­­gazdasági és élelmiszeripari termékekből. Többek között 460 ezer hektoliter bort és pezsgőt, 140 ezer tonna friss és feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, szalámit, vágott baromfit, szállítunk az NDK- ba (MTI) A juhtenyésztés aktuális kérdéseiről Országos tanácskozás Vásárhelyen Országos juhhústermelési tanácskozást tartottak teg­nap Hódmezővásárhelyen, az állategészségügyi főiskolai karon. Az eseményen meg­jelent szakembereket dr. Korell Ferenc kari igazgató köszöntötte, majd az előadá­sok hangzottak el. Elsőként dr. Kukovics Sándor, a her­ceghalmi ÁTK tudományos munkatársa beszélt a juh­­hústermelés növelése érde­kében alkalmazott, hibridizá­­lásról. Dr. Gaál Mihály, az ÁTE Állategészségügyi Fő­iskolai Kar igazgatóhelyet­tese „A báránynevelés al­kalmazása a szaporulat nö­velésére" címmel tartott elő­adást Dr. Tóth Imre, a MÉM mezőgazdasági főosz­tály munkatársa a központi elképzelésekről és irányel­vekről, míg dr. Pelle Emil, a herceghalmi ÁTK munka­társa a folyamatos elletés­­sel szerzett tapasztalatokról tájékoztatta hallgatóit. Az anyajuhok szinkronizálása és a juhhústermelés össze­függései, tapasztalatai cím­mel dr. Latits György szá­molt be tudományos kísér­leteiről, és az elért eredmé­­nyekről. Dr. Németh János, az OTÁF munkatársa a juh­hústermelés érdekében ki­fejtett tenyésztési munkáról, míg Szabó Antal, az Állami Gazdaságok Országos Köz­pontjának munkatársa a juhhústermelés gyakorlati tapasztalatairól, a tenyésztés állami gazdaságokban vég­zett kísérleteiről szólt. A szolnoki Agrocoop részéről Kövér László Az anyajuhok vemhességvizsgálata és a juhhústermelés összefüggé­sei címmel tartott előadást Kenyeres Imre, a Füzes­gyarmati Lucernatermeszté­si Rendszer munkatársa a Békés megyei partnergazda­ságokban folytatott juhhús­termelési munkáról számolt be. A szünet után Bálint Já­nos, a Csongrád megyei Ta­karmányozási és Állatte­nyésztési Felügyelőség ada­tait ismertette a témakört il­letően, míg Kurucz István a Bács-Kiskun megyei Takar­mányozási és Állattenyészté­­s­si Felügyelőség juhhúster­melési célkitűzéseiről be­szélt. Ugyancsak a felügye­lőség tapasztalatait mondta el a Békés megyéből érke­zett Deák Antal is. Tatai Imre, a karcagi Május 1. Termelőszövetkezet szakem­bere a legeltetéses rend­szerben végzett juhtenyész­tésről, -tartásról szólt. Dr. Kov­ács Gábor, az ÁTE Ál­lategészségügyi Főiskolai Kar tanára az optimális ta­karmányozási eljárásokról, a kutatási eredményekről és gyakorlati alkalmazásairól beszélt hallgatóinak. A bá­rányhizlalás tapasztalatai Szentegáton címmel Széles Sándor tartott­­ előadást. Andrikó István, a szentesi Termál Tsz hizlaldájának juhhústermelési tapasztala­tairól számolt be, míg dr. Szkita József a Szabolcs- Szatmár megyei Takarmá­nyozási és Állattenyésztési Felügyelőség juhtörzstenyé­­szetekre vonatkozó­ megyei adatait ismertette. Végül dr. Bucsi Imre az állategészs­égügyi kar docense az ál­lategészségügyi tennivalók­ról és a prevenció fontossá­gáról beszélt. ----------------------------3 |

Next