Cukoripar, 1979 (32. évfolyam, 1-4. szám)
1979-01-01 / 1. szám
2 Cukoripar XXXII. évf. (1979) 1. sz. 1. ábra. A répával átvett cukor és a répával a feldolgozásba bevitt cukor az 1977 78. évi kampány adataiból számítva A függvények: Yci = 50 772 +238,9X — 211,4x2 (átvett cukor t) Yc2 = 48 536,8 — 32,1x — 213,4x2 (bevitt cukor t) Yc = 2235,2 + 217x + 2x2 A grafikont készítette és a számításokat végezte Gulassa Andor, Cukoripari Vállalatok Trösztje. A megadott függvényértékek a határozott integrálszámítás matematikai módszerének alkalmazásával lehetőséget nyújtanak az ún. tárolási veszteség időbeli alakulásának (tetszés szerint megválasztott időtartamok alapján való vizsgálatára. A hivatkozott feldolgozási idény iparági átlagban 1977. IX. 11-től 1978. I. 18-ig tartott, mely idő alatt a cukorgyárak 3 956 500 tonna répát dolgoztak fel. A cukortartalmat a gyárak a répaátvétel időszaka alatt répaátvételkor vett minták alapján is mérték (50 tonna répára esett cukormintavétel). Az átvételkori minták átlaga 15,71%, a feldolgozásba bevitt répamennyiség cukortartalma kampány átlagban 14,97%-ot mutatott. A tárolási veszteség mértéke digesztió-százalékban 0,74%, cukormennyiségben 29,43 e.t. cukor volt. 10 napos (tehát nem a szokásos naptári) dekádok alkalmazása mellett az egész kampányban keletkezett 29,43 e.t. tárolási cukorveszteség a függvények szerint — dekádonként — a következők szerint tevődött össze: szeptember 11.—szeptember 20-ig 0,69 szeptember 21.—szeptember 30-ig 0,94 október 1.—október 10-ig 1,18 október 11.—október 20-ig 1,44 október 21.—október 30-ig 1,71 október 31.—november 9-ig 1,918 Yct: 3956,5 et répa á 15,71% dig = 621,57 et cukor Yc2: 3956,5 et répa á 14,97% dig = 592,14 et cukor A grafikonból és a dekádonkénti (nem naptári dekád) adatokból kitűnik, hogy a kampány kezdetétől, annak befejezéséig a tárolási veszteség fokozódó mértékben nőtt. Legnagyobb volt a cukorveszteség az optimális kampányhosszon túli két dekádban, mely 1977/78-ban a december 28. utáni időszakra esett. Az elemzés az 1977 78. évi kampány tényszámain alapszik, nem tartalmazza a korai kampánykezdés következtében meg nem termett répamennyiség cukrát, ennek cukortartalomnövekedését, valamint azt a fehércukor-veszteséget, amely optimális kampányhosszúság után amiatt keletkezik, hogy a tárolt répa feldolgozásakor jelentősen növekszik mind a gyártási cukorveszteség, mind pedig a melaszba kerülő cukor mennyisége. Az említett tényezők együttes hatása miatt valójában csaknem megkétszereződik az elemzésben kimutatott úgynevezett tárolási cukorveszteség mennyisége. Az X tengely beosztása• 1 üzem nap = 2 mm 10 n a а о5 a e кó d о к -ZZ_ szeptember Október november december tanuári 1-21-1-ti-21-X.31-10- 120-XI.30-ю-20-то9-19--10СЖ-Ж_m. -m -29~ЖГ\ -iá_£0_-1.8 -M. A 90 napos feldolgozási optimum_______________ IX. 30 f jelölő sz. -sz,6) és XII.28 (jelölő sziU/.b. között lett volna (a tárolási veszteség No77/78. évi függvénye cukor tnninban) Az g tengely beosztása •• a répában átvett cukor, illetve a répával az üzembe bevitt cukor ezer tonnában Yc . 3950,5 et rópa a 0,74% dig 29,43etcukor ebből 19 napi 1,51etcukor 90 napi 20,00etcukor 21 napi 7,92etcukor november 10.—november 19-ig 2,23 november 20.—november 29-ig 2,50 november 30.—december 9-ig 2,79 december 10.—december 19-ig 3,06 december 20.—december 29-ig 3,36 december 30.—január 8-ig 3,64 január 9.—január 18-ig 3,93 29,43 Szabó G.: A cukorrépa tárolása