Cukoripar, 1987 (40. évfolyam, 1-4. szám)

1987-01-01 / 1. szám

2 CUKORIPAR XL. évfolyam (1987) 1. szám Vázlatosan ezt a következőképpen lehet ábrázolni: *■ IT. , 22 kg X 27.000 , лос , * Himsteal:____________ 1 1.485 kg 400.000 6 , 45 kg X 9.000 1rt1,, K 400.000 6 „ ,, 400.000. , , , .... , . , Ez 11-szeres (---------) átlagos kiültetési arány, és az 36.000 elitmag felhasználása optimálisan gazdaságos. Kiültetés A kiültetés január végén kezdődik és általában 3—4 hétig tart. Általában 2:6 beporzó/hímsteril arányban ül­tetünk, egyes esetekben 2:8 arány megengedhető. A sor­távolság általánosan 65 cm, mely 15 400 folyóméternek felel meg ha-onként. A növénytávolság 36 000 növény/ha kiültetéskor: 15 400 m 36 000 = 42 cm A kiültetés mindig a beporzó sorokkal kezdődik és vég­ződik. Növekedés és ápolás Május közepén főleg a korán kifejlődött növények kacsolását ( visszavágását) kell elvégezni. A kacsolásnak két célja van, a növények fejlődését harmonizálni és a növények jobb elágazását ösztönözni. Ezt a munkát a korai fejlődési szakaszban végzik el, azaz röviddel az­után, hogy a növények magszárnövekedése megindult és térdmagasságot (kb. 50 cm) ért el. Csak enyhén kell kacsolni, azaz csak a felső hajtást vágjuk vissza. Ez az eljárás a hímsteril és a beporzó növények egyidejű virág­zásának szabályozására használható, mivel a kacsolás a virágzás idejét késlelteti. A MARIBO-nál a kacsolást következetesen a virágzási idő ilyen egyidejűsítésére al­kalmazzák, és egyúttal a beporzók virágzási ideje meg­hosszabbodik, mivel csak az egyik beporzósort kacsol­­ják. Adott esetben kései porzás érdekében a kacsolatlan beporzósort későbbi időpontban lehet kacsolni. Ha a megkötésen túlvagyunk és a beporzás lezárult, a beporzósorokat meg lehet semmisíteni. Ez úgy történik, hogy a növényeket kiszedjük és a földről eltávolítjuk. Egyes termelők — miután kihúzták és rendre rakták — a növényeket a földbe dolgozzák be. Betakarítás A betakarítás július 10—15 közt történik. A betakarí­tás helyes időpontjának meghatározása nagyon fontos, és főleg tapasztalatra alapozott, az ismert kritériumok alkalmazásával, mint pl. a gomolyok színe és a csíra keménysége. A MARIBO az 1977—78. években átfogó kísérleteket végzett a helyes betakarítási idő biztos ala­pon való megállapítására. A kísérlet nagyon egyszerűen folyt le: meghatározott számú növényt kb. 18 napos periódusban minden 2. nap takarítottak be. Azután min­den betakarítási idő mintáit magnagyságra, csírázóké­pességre, csírá­­­ra és a normálistól eltérő csírák számá­ra nézve alaposan megvizsgálták. Az előtisztított mago­kat és a készáru-magokat egyaránt vizsgálták. A kapott értékeket azután azzal az akkumulált hőösszeggel hozták összefüggésbe, amelyet a virágzás kezdetétől a vágásig eltelt időszakban értek el. A 3. táblázat ilyen kísérletet mutat. 3.táblázat 1978.évi betakarítási idő, kisérlet | Napi átlagos hőmér­éklet . napi_max. + napi mint a virágzás kezdetétől /himsterilek 10 %-a virág­zásban/ a vágásig akkumulálva Ezeknek a vizsgálatoknak következményeként 1050 akkumulált hőegységet állapítottak meg annak határául, mikor lehet a vágást megkezdeni. A MARIBO azóta a hőösszegeket indikátorként használja arra, mikor kezdje el a vágást. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a hőösz­­szegek és a helyes vágási időpont közti összefüggés a genetikailag különféle anyagok közt nem egyértelmű, ezért kísérletekkel szükséges ezt az összefüggést az eltérő genetikai összetételhez megtalálni. A vágást főleg önjáró rendrekaszáló géppel (Heston vagy Owatom­a gyárt­mány) végzik, ami után a cséplés rendes körülmények közt 5—7 nappal később kezdhető. Ez önjáró felszedővel felszerelt arató-cséplő géppel történik. Ami a cséplőgépet illeti, fontos, hogy a cséplőhenger mérsékelt fordulat­számmal járjon, mivel a túl nagy sebesség káros a mag minőségére, és ez alacsonyabb csírázóképességben és a normálistól eltérő csírák számának növekedésében jut kifejezésre. Terméshozamok A terméshozam és a minőség nagy ingadozásai nem ismeretlenek. Az utolsó években azonban a terméshoza­mok — és a minőség — Olaszországban stabilan magas színvonalon álltak. Hímsteril Beporzó Az elvetett életképes csí­rák/ha 1.500.000 1.900.000 Magsúly kg/ha 22 45 Megtermett dugvány/ha 400.000 400.000 Kiültetett dugvány/ha 27.000 9.000 1 ha magrépa dugványá­nak megtermeléséhez szükséges elitmag kg 1.5* 1.0** Betakarí­tás ideje Akkumuláló­dó hőösszeg Csírázó- nem nér­­képesség máris,% Gomoly % 1 3.5 mm Julius 10. 734 72 1.5 71,2 " 12. 779 77 1,8 70,7 " 14. 826 77 0,8 70,1 " 17. 895 82 1,3 75,2 " 19. 942 88 1,3 80,4 " 21. 984 91 0,3 74,5 " 24. 1042 92 0,8 79,6 ГО er* 1082 96 0,3 85,7 " 28. 1125 94 0,5 78,4 " 31. 1194 95 0,5 82,1 Auguszt.2. 1241 96 0,5 82,4

Next