Cukoripar, 1994 (47. évfolyam, 1-4. szám)

1994-01-01 / 1. szám

CUKORIPAR XLVII. évfolyam (1994) 1. szám 5 A szeszerjeszthetőségre elvégzett modellkísérletek alapján az 1992/93-as kampányból származó mela­szok 309-318 kg М50ПОО 1 abs. alk. fajlagos értékkel konvertálhatók alkohollá. A legjobb konverziós érté­ket a selypi melaszra, míg a legnagyobb fajlagos érté­ket a kaposvári melaszra mértük. Utóbbi magyarázata lehet az erre a melaszra mért legmagasabb toxicitás érték és a talált legnagyobb nem erjeszthető cukor­­tartalom is. Utóbbit látszik alátámasztani a cefrefel­dolgozás során mért, szokottnál magasabb (0,5%) maradékcukor érték is. Összefoglalás 1. Elvégeztük és pontokba foglaltuk használati ér­tékük alapján a 12 hazai cukorgyárból származó me­laszminták analízisét. 2. Megállapítottuk, hogy különösen nagy száraz­anyagcsökkenést lehetett regisztrálni a hazai mela­szok zöménél. Kiugróan magas cinktartalmat mér­tünk a Hatvanban keletkezett melaszból, és korábbi­tól eltérően emelkedő magnéziumtartalmat regiszt­ráltunk az ercsi és ácsi melaszból. 3. Összességében megállapítható volt, az elvégzett vizsgálatok eredményei alapján, hogy leggyengébb minőségű a kaposvári melasz volt, magas invertcukor- és nem erjeszthető cukor tartalom, sötét szín, vala­mint kiemelkedő toxicitás érték alapján. 4. A felvehető szervetlen nitrogén mennyisége törzsspecifikus, az élesztőgyártásban használt két törzs esetén lényeges különbség mérhető, azonos nyersanyag esetén. 5. Fermentációs kísérlettel bizonyítottuk, hogy kétszeres biotinmennyiség alkalmazásával, alig, míg magnézium kiegészítéssel lényeges fajlagos kihozatja­­vítást lehetett elérni a szerencsi melasz esetében. A szerzők neve, beosztása és munkahelye: Hajdú Gyuláné, tud. munkatárs Deák Péter, tud. munkatárs Dr. Madarász Györgyné, tud. munkatárs, Szeszipari Kutató és Minősítő Intézet Kft. 1089 Budapet, Diószeghy S. utca 8. Die Untersuchungen der Melasseproben von 1992/93 Zuckerkampagne Frau Gy. Hajdu-P. Deák-Frau Gy. Madarász Die Autoren untersuchten die Melasseproben von 1992/93 der ungarischen Zuckerfabriken. Die physikalischen, physiko-chemis­­chen und innengehaltlichen Prüfungen wurden durch die Bestim­mungen des gärbaren Zuckers ergänzt, die auf die Verwertung des Zuckers verweisen. Weiterhin wurden die Werte des assimilierba­ren Nitrogens für einige Stämme und Rohstoffe gemessen. Die Ergebnisse der Untersuchungen sind in 7 Tabellen zusammenge­fasst. II{IlIvSSIA Л CUKORIPARBAN! Készséggel állunk rendelkezésükre hirdetéseik megjelentetésében. Egy A/4 oldalas, a lap belső oldalain közölt hirdetés ára 15 ezer Ft + ÁFA. Hirdetések felvétele: Delta Kiadó Lapelőállítási Csoportjánál, Budapest V., Szép u. 2. Telefon: 117-4555/1787, vagy a CUKORIPAR Szerkesztőségében Budapest XIV., Komócsy u. 41. Telefon: 251-1089

Next