Cukoripar, 1998 (51. évfolyam, 1-4. szám)

1998-01-01 / 1. szám

CUKORIPAR LI. évfolyam (1998) 1. szám mérhetjük, hogy az adott rendszer hogyan és milyen mér­tékben reagál erre a gyakran (és jelenleg műszaki becslés­sel meghatározva) alkalmazott beavatkozásra. A program akkor jó, ha lehetőséget ad a gyakorlatban feltehető kérdések gyors megválaszolására és a válaszo­kat szemléletesen, a cukoripari szakember számára érthe­tő és használható módon jeleníti meg. A cukoroldali sémaszámító program megfelel a fenti követelményeknek. Felhasználóbarát módon építhető fel egy tetszőleges cukoroldali rendszer, állíthatók be a tech­nológiai adottságok, illetve a berendezések típusának, mi­nőségének és az üzemeltetési paramétereknek megfelelő állandók. A program igen nagy előnye, hogy a független változók meghatározása nagyon rugalmas, a program ke­zelője tulajdonképpen nem is veszi észre, hogy ő, kér­déseinek megfelelően különözőképpen választotta meg a független változókat. A program lehetőséget bizto­sít egyes üzemállapotok szimulációjára, de nagy lehetősé­ge, hogy sokféle sorozatvizsgálat elvégzésére alkalmas, ezzel a felépített rendszer sokoldalú vizsgálatát teszi lehe­tővé. A cukoroldal működési tartománya A cukoroldal működési tartományának elméletét, a mű­ködési tartomány gyakorlati jelentőségét több előadásban, cikkben ismertettük [1-11.], ezért itt erről csak egy rövid emlékeztetőt mutatunk be. A cukoroldali változók közül a rendszer független vál­tozói (bizonyos határok között) bármilyen értéket felve­hetnek. Egy jól beállított (helyesen automatizált rendszer) esetében a független változók száma kevés (bár ezt a gya­korlatban nem mindig akarják elismerni, ezért probléma esetén mindenhez hozzányúlnak), tehát a kezelőknek iga­zán csak néhány beavatkozásra lenne jogosultságuk. Az első termék tisztaságát (színét) például a középtermékre vezetett sűrűté mennyiségével (lásd későbbi példánk), vagy a késztermék visszaoldásával „szabályozhatják”, a melasz tisztaságát pedig a középtermék szörp visszafor­gatásával, ami az utótermék tisztaságán keresztül határoz­za meg a melasz tisztaságát. Ez a rendszer két szabad­ságfokú, tehát (a berendezésparaméterek rögzítése után) a sűrűsé osztás és a középtermék szörp visszakeringetés arányának megadása egyértelműen meghatározza a rend­szer egy üzemállapotát, vagyis valamennyi változó értéke meghatározható. Megjegyezzük, hogy a szabadságfokú rendszer általában finomítós séma esetében van, ami a fi­­nomítvány mennyiség, vagy arány megkötésével két sza­badságfokúvá válik. Fontos megjegyezni, hogy a 2 (maxi­mum 3) szabadságfok felett a gyakorlati rendszerek nem stabilizálhatók, nehezen „állandósíthatók”, a cukoroldal az egyik (rossz) üzemállapotból a másikba megy át folya­matosan. Mivel­­két szabadságfokú rendszernél) a két független változó értéke egyértelműen meghatározza bármelyik függő változó értékét, ezért a két független változó által meghatározott koordináta rendszerben (alapsík) minden pont egy üzemállapotnak felel meg. Az is belátható, hogy bármelyik függő változó értéke az alapsík felett egy felü­letet ad, ennek egy pontjához tartozó magasság érték megad­ja az adott változó adott üzemállapothoz tartozó ér­tékét. Rendkívül hasznos ezt a felületet az alapsíkkal pár­huzamos sík(ok)kal elmetszeni (pl. elsőtermék­képmeny­­nyisége 25%). Ekkor a felület és a metsző párhuzamos sík egy (esetleg több) vonalban metszi egymást. Ha ezt a vo­nalat az alapsíkra vetítjük, akkor az alapsíkon megjelenő vonal kijelöli az összes olyan üzemállapotot, melyre az jellemző, hogy pl. az első termék pép mennyisége 25%. Másképpen fogalmazva, ha a két független változó érté­két úgy választjuk meg, hogy az általuk meghatározott pont a vetület vonalon legyen, akkor az elsőtermék­kép mennyisége 25% lesz. A függő változó különböző értékei az alapsíkon hasonló jellegű, sokszor párhuzamos vonala­kat jelölnek ki, ezek elhelyezkedése, iránya, egymástól való távolsága nagyon hasznos információkat ad a rend­szer szabályozhatóságára, érzékenységére, rugalmasságá­ra. Ezt a vetület vonalat nevezzük paramétervonalnak, mivel az ezen található üzemállapotokat az jellemzi, hogy a rendszer egy paramétere állandó, és ezen a vonalon kí­vül ilyen üzemállapotok nem léteznek. Gyakorlati szempontok alapján több olyan függő válto­zó van, melynél olyan határérték állapítható meg, ami alatt (vagy felett) a rendszer elfogadhatóan működik (il­letve működik egyáltalán), felette (alatta) pedig nem. Pél­dául kapacitás okok miatt az elsőtermék pépmennyiség nem növekedhet 28% fölé, cukorminőség miatt az első­­termék pép tisztasága nem csökkenhet 94% alá, gazdasági okokból a melasztisztaság nem lehet 60% fölött. Egy-egy ilyen határérték vonalnak az alapsíkon megjelenő vetülete az alapsíkot két részre osztja, egy elfogadható és egy nem elfogadható (nem megvalósítható) tartományra. Minden előírt függő változó másképpen osztja fel az alapsíkot el­fogadható és nem elfogadható tartományra. Könnyen be­látható, hogy az alapsíknak az a része, amely valamennyi felosztásnál az elfogadható tartományba esik, olyan üzemállapotokat tartalmaz, melyek minden kívánalomnak megfelelnek. Ezt a tartományt nevezzük a rendszer műkö­dési tartományának. Ha a független változók értékeit (pl. sűrűsé osztás és közép szörű visszakeringetés) úgy vá­lasztjuk meg, hogy az általuk kijelölt pont a működési tar­tományon belül van, akkor a pont által képviselt üzemál­lapot minden előre meghatározott követelménynek meg­felel. Az 1. ábra két különböző függő változó (az első- és a középtermék pép mennyisége) esetén mutatja az alapsí­kon a pépmennyiség állandó vonalakat. Az ábrán két kü­lönböző időpontban megjelenő képernyő másolata látha­tó, az eredeti kép természetesen színes. A képeket a prog­ram a következőképpen határozza meg: — A sűrűsé osztás 0 és 100%, a közép zöld osztás 0 és 50% tartományában (két független változó) 1064 különböző üzemállapotot számított, a két független változó értékét véletlenszerűen kiválasztva. — Az 1064 üzemállapot eredményei alapján a program megadta mindkét pépmennyiségnél a minimális és a maximális értékeket. Ezek figyelembevételével a kezelő megadta, hogy az ábrázolás hány értéktarto­mányra történjen és ezeknek milyen határértékei le­gyenek.­­ Az azonos értéktartományba eső üzemállapotokat (pl. az elsőtemnék pépmennyiség 24 és 25% között van) azonos színnel jelölve kirajzolta az alapsíkra. A fenti módszerrel a paramétervonalakat (pl. pép­­mennyiség=25%) nem egyértelműen határozzuk meg. 3

Next