Új Dunántúli Napló, 2013. szeptember (24. évfolyam, 204-228. szám)
2013-09-16 / 216. szám
A pálinka és a vidámság egy néhány évvel ezelőtti közvélemény-kutatás eredménye szerint a pálinka a legvidámabb hangzású magyar szó. A megítélésbe valószínűleg nemcsak a szóelemző nyelvészek állásfoglalása tartozik bele, hanem az a megszámlálhatatlan kellemes pillanat, jó élmény, amihez a nedű hozzásegítette a fogyasztóit, talán nincs is olyan felnőtt ember, aki ne tudna legalább egy emlékezetes sztorit felidézni a pálinkával kapcsolatosan. Nekem az a klubtalálkozó jut eszembe, amikor egy társunk alföldi útjáról megérkezve egy fél literes „nehéztüzérségi gránáttal” állított be, amiben méregerős paprikával házasították az amúgy sem gyenge tartalmat. Majd' húszan voltunk, így nem sok jutott egyre, mégis váratlan volt a kóstoló hatása. Egyikünk azonnal csuklani kezdett, ketten néhány perc múlva majdnem bealudtak, és rövid idő múltán szinte kezelhetetlen hangzavar alakult ki a helyiségben, a pálinka hangzásához viszszakanyarodva, a szó vidámságához valószínűleg nagyon sokat tesz az is, hogy milyen jelzők kapcsolódnak hozzá. Fütyülős, mézes, ágyas, és még lehetne sorolni. Remek képzettársítások, és valljuk be, hogy tényleg jobban hangzanak a pálinka mellett, mintsem mondjuk az „égetett szesz” jelzőjeként. A pálinka megítélésén érzékelhetően nem rontott, hogy néhány éve nem sikerült rá megszerezni a nemzetközi védettséget. Valószínűleg ez sokkal kevéssé zavarja a nemes ital fogyasztóit, mint mondjuk tenné egy olyan fejlemény, mint a pálinkafőzés vagy -forgalmazás állami monopóliumba vétele. Utóbbi lehet, hogy mélyebb nyomot hagyna a pálinka és a fogyasztók vidámságán. KHHMM BARANYA Telt házasak a szeszfőzdék szezon Egyre több a házi pálinka Nem árt ismerni a szabályokat Baranya Lakodalomba még vihetjük a házi pálinkánkat, céges rendezvényre viszont már nem. Legalábbis nem adómentesen. • Katus Eszter Sokan már kézhez is vehették, és családi körben megkóstolhatták az idei saját házi kajszi-, meggy- vagy szilvapálinkájukat. Akinek viszont még hordóban áll a cefréje, annak kicsit várnia kell erre a pillanatra, hiszen a szeszfőzdékben már szinte mindennap foglalt egészen november végéig. Vagyis úgy tűnik, a pálinkakészítési kedv idén sem hagyott alább a megyében, annak ellenére, hogy míg tavaly átlagosan 640 forintba került egy liter 50 százalékos pálinka bérfőzése, addig idén ennél magasabb a tarifa. Az általunk megkérdezett főzdékben hatszáz forint alá már sehol sem mennek - tudomásunk szerint 670 forint/ liter a legalacsonyabb ár egy vidéki főzdében, máshol 700- 800 forintot kérnek el. Bár a saját pálinka mindig nagy szó (főleg, ha jól sikerül), néhány dologgal nem árt tisztában lenni, különben bírság lehet a vége. Magánfőzés keretében (a magánfőző háztartásának személyes fogyasztására) évente legfeljebb 50 liter 86 fokos párlatot lehet előállítani adómentesen. Ez 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos párlatnak felel meg. Ha valaki ennél többet vagy eladásra főz, annak adót kell fizetnie. A magánfőző éppen emiatt nem ajándékozhatja el a pálinkát, mert az már adókerülésnek számít. Ha pedig valaki például céges rendezvényre vinné a pálinkáját, jó tudni, hogy azt is adókötelezettség terheli. Ezzel szemben, ha valaki lakodalomban vagy egyéb családi összejövetelen kínálja a családtagokat, rokonokat, azt nem bünteti az adóhatóság. A pálinka szállításakor a (bérfőzdében kiállított) származási igazolványt fel kell tudni mutatni, amennyiben ellenőrzésnek vetik alá az autót, különben szintén jár a büntetés. lép Péter, Kárász polgármestere: Nyolc-tíz éve van saját pálinkám. Az egész úgy kezdődött, hogy a feleségem nagyszüleinek megmaradt némi törkölyük, és ki akarták dobni. Ezt nem engedhettem! így lett az első pálinkám törkölypálinka. Azóta főztem csipkebogyó-pálinkát, de bodza- és akácvirágpárlatot is. Valószínűleg sikerült valamit fejlődnöm az évek alatt, hiszen ma tíz aranyérmes pálinkám van, Kárásznak meg régiós szintű pálinkaversenye. De ami ennél is fontosabb, hogy a családom nagyon szereti. dr. Kiss László alkotmánybíró: A kajszi a kedvencem. Mi is főzetünk pálinkát, nagyjából 4-5 éve, de nem sokat, csak pár litert. Születésnapokon szoktunk vele koccintani otthon. Bár a barack a kedvencem, mivel jobbára úgy veszem vagy szedem össze a barátoktól a cefrének valót, főként vegyes pálinkáim vannak. Most éppen meggy, cseresznye és ribizli készült. Nem főzettük erősre, hogy megmaradjon az íze. A ribizli íze jellegzetes, a 48 fokos pálinka jól kiadja. Az alkotmánybíróságon, sajnos, nem divat a házi pálinka, székely szilárd, Sásd polgármestere: „Én a hagyományos ízeket szeretem, vagyis a szilva-, barack-, körtepálinka mellé teszem a voksom. Igaz, volt már pár különleges ízű is (például akácvirágpárlat), amit kóstoltam, például éppen most hétvégén. De nekem ezek nagyon erőteljesek. Életem első pálinkája egyébként nem sikerült valami jól. Egy ismerősömmel közösen álltunk neki, nyolc mázsa almával. Ő felügyelte a cefrét, de (hiába mondtam neki), nem takarta le a kádat - így összesen négy liter pálinkánk lett. MEGKÉRDEZTÜK: FŐZET SAJÁT PÁLINKÁT? Mióta a törvény lehetőséget biztosít rá, egyre nagyobb divat a házi pálinka készítése Teljesen felújítják az orfűi vízimalmot ipartörténeti emlék Gabonát őrölnek és kenyeret sütnek a malommúzeumban Orfű A régió egyedülálló ipartörténeti értéke és emléke az Orfűi Malommúzeum, amely a Malomkő Alapítván közreműködésével a „Határ menti térség malmainak útvonalai mentén” című program keretében újulhat meg. A beruházás keretében felújítják a meglévő épületeket és malmi szerkezeteket, hogy az orfűi vízimalom újra az őrlés szolgálatába állhasson. Ehhez szükséges a malomárok stabilizálása és mederkorrekciója, valamint az épület teljes körű helyreállítása. A molnár egykori nyári konyháját és a kenyérsütő kemencét is felújítják, ez lesz a helyszíne a malomban előállított lisztekből készülő hagyományos, népi péktermékek bemutatójának, ahol a megye különböző nemzetiségi csoportjainak - magyar, horvát, német kenyérreceptjei alapján készítik majd el a kenyereket. A malomudvar a felújítást követően a kézműves foglalkozások színtere lesz, a múzeumlátogatók is kipróbálhatják magukat a tésztadagasztásban, a házi levestészta készítésében, a csuhéfonásban vagy az aratókoszorú készítésében. A vízimalom tetőterében egy vetítőtermet is berendeznek, ahol a Néprajzi Múzeum filmarchívumának köszönhetően bemutatják majd a molnárok és malmaik egykori világát. ■ H. Zs. A beruházás keretében felújítják a malmi szerkezeteket is 2013. SZEPTEMBER 16., HÉTFŐ Baranya várják a véradókat hétfőn 7.30-17.00 óráig, keddtől péntekig 7.30 és 15.00 óra között Pécsett, a vérellátó központban - Dischka Győző utca, Komlón, a vérellátóban hétfőn és pénteken 7.00-11.30, Mohácson szintén a vérellátóban hétfőn és szerdán 8.00-12.00 között. Ezen kívül kedden az egyetem Ifjúság úti, illetve Boszorkány úti aulájában, Pécsvárdon és Versenden, szerdán Nagykozárban, csütörtökön Vásárosdombon és Homorúdon, pénteken az Árkádban várják a véradókat. (ház) Bikái első ízben jelent meg Bikaron egy olyan fotókkal illusztrált, színes kiadvány, ami a helyi civil szervezeteket mutatja be. A Civil Szervezetek Kalendáriumát Mázsár Lászlóné és Pap Csilla szerkesztette. A kiadást az önkormányzat is támogatta. (k) Palotabozsok nyílt napot tart kedden reggel nyolc órától a Közlekedési Felügyelőség és a Földművelésügyi Igazgatóság a városban. Előzetes bejelentés alapján lehetőséget biztosítanak a mezőgazdasági gépek műszaki vizsgáztatásra is. (mb) Romonya az új Széchenyi Terv keretében megújul a település óvodája. A beruházás során egy csoportszobával bővül az épület és teljes külső-belső felújításon esnek át a meglévő helyiségek és a homlokzat is. Az önerőt nem igénylő pályázat segítségével óvodai neveléshez nélkülözhetetlen eszközök beszerzése és az óvoda udvar teljes felújítása is megtörténik. (k) . Drága jó szívét, dolgos két kezét áldd meg, Atyám, s én megköszönöm, hogy ő lehetett az Édesapám." Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, hogy BACHER ISTVÁN mecseknádasdi lakos 81 éves korában elhunyt. Temetése szeptember 17-én 17 órakor lesz a mecseknádasdi felső temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Szerető családja -1791747* Városház tér: ingyen wifit biztosítanak mindenkinek komló A nyári gyermekkórus-fesztivál ideje alatt ingyenes, vezeték nélküli internet-hozzáférést létesített az önkormányzat a belvárosban. Bár a kórusfesztiválnak már rég vége, a szolgáltatás nem szűnt meg. Valószínűleg sokan nem tudják, de a Városház téren és környékén azóta (vagyis június óta) bárki csatlakozhat a világhálóra a helyszínre telepített, úgynevezett hot spotnak köszönhetően. A folyamatos vezeték nélküli internet-hozzáférés ingyenes, nincs jelszóval védve, így használatához csupán egy megfelelő eszközre - okostelefonra, tabletre vagy laptopra - van szükség. A készülékek általában beavatkozás nélkül, maguktól csatlakoznak a hálózathoz. A wifi-hozzáférést a nyári gyermekkórus-fesztivál idejére telepítettük, hogy a részt vevők kommunikációját segítsük - magyarázza Polics József polgármester. - Később azonban úgy döntött az önkormányzat, hogy továbbra is biztosítja a szolgáltatást, amely a helybéliek és a turisták kényelmét egyaránt szolgálja. Ma, a 21. században az internet már lényegében az alapvető infrastruktúra része, ezért fontos, hogy minél több helyen és minél szélesebb kör számára elérhető legyen - tette hozzá Polics József. A K. E. I.